Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

«Τσιμεντόλιθος» το νερό του Βόλου- Στα ύψη η σκληρότητά του

 «Τσιμεντόλιθος» το νερό του Βόλου- Στα ύψη η σκληρότητά του


Δημοσιεύθηκε 

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

Σκληρό σαν… πέτρα είναι το νερό του Βόλου, εάν μπορούσε κανείς να χρησιμοποιήσει μια παρομοίωση, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας η σκληρότητα του νερού με όριο τα 200 είναι 933!

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η οικολογική κίνηση η ΔΕΥΑΜΒ δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στους καταναλωτές, καθώς έχει ένα από τα πιο ακριβά και χειρότερα νερά στην Ελλάδα, αλλά ζητά από τους ίδιους να είναι συνεπείς.

Με αυτή της την ανακοίνωση η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία στηλιτεύει την απόφαση της ΔΕΥΑΜΒ να κόψει το νερό εν μέσω καύσωνα σε όσους οφείλουν και επισημαίνει παράλληλα πως οι βλάβες και οι αστοχίες στο δίκτυο είναι καθημερινές.

Η ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας

«Υπάρχει μια παροιμία που λέει: «Το λύκο τον κουρεύανε και πίσω-πίσω μάλλιαζε». Αυτή η παροιμία «ταιριάζει γάντι» στη ΔΕΥΑΜΒ. Γιατί ενώ συνεχώς μας  λέει για τα έργα που έχει κάνει και έχουν βελτιώσει, υποτίθεται, το νερό που τρέχει στις βρύσες των Βολιωτών, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πληρώνουμε ένα από τα ακριβότερα και χειρότερα νερά στην Ελλάδα. Αδιάψευστος μάρτυρας ο μετρητής της σκληρότητας (TDS) του νερού που, με όριο το 200, δείχνει 933(!) (βλ. φωτογραφία). Και ενώ η ΔΕΥΑΜΒ δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς στους καταναλωτές, το απαιτεί αυτό από τους ίδιους. Έτσι αποφασίζει να κόψει, εν μέσω καύσωνα, το νερό σε καταναλωτές που χρωστούν λογαριασμούς, χωρίς να εξετάζει αν είναι σε αδυναμία να τους πληρώσουν, ή είναι συστηματικοί «μπαταχτσήδες». Αυτή είναι όμως η ΔΕΥΑΜΒ του κ.  Μπέου. Και για το νερό του Βόλου πήγαν 10 χρόνια χαμένα. Με καθημερινές βλάβες από αστοχίες στο δίκτυο. Που συχνά δεν επισκευάζονται και το νερό πηγαίνει χαμένο. Χωρίς καμία πρόβλεψη για δύσκολες μέρες. Το παράδειγμα του ταμιευτήρα «Παναγιώτικο» που υδροδοτεί το Νότιο Πήλιο δείχνει το δρόμο. Πού είναι όμως οι δεξαμενές-ταμιευτήρες που ήταν προγραμματισμένες από την εποχή πριν Μπέου για την ύδρευση του Βόλου; Σε Μακρινίτσα, Ξηριά, Φυτόκο, κλπ. Πλήρης αδιαφορία και ανικανότητα. Και όλα αυτά τα «πληρώνουν» οι καταναλωτές. Εύγε”.

https://magnesianews.gr/

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ ΜΕ ΚΙΜΑ | ΖΥΜΑΡΙ ΚΟΥΡΟΥ ΜΕ 3 ΥΛΙΚΑ


Ταξί – Λαϊκές: Δεν δέχονται κάρτα; Φεύγεις και δεν πληρώνεις … και με το νόμο πλέον!

Ταξί – Λαϊκές: 

Δεν δέχονται κάρτα; Φεύγεις και δεν πληρώνεις … και με το νόμο πλέον!

 Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής, δεν θα χρειάζονται οι καταναλωτές να πληρώσουν το αντίτιμο της υπηρεσίας ή των αγαθών που αγοράζουν στην περίπτωση που κάποιος ταξιτζής ή ένας πωλητής στη λαϊκή αρνηθεί την πληρωμή με κάρτα.

Ακριβώς αυτή η διάταξη θα έρθει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, υποχρεώνοντας τις δυο αυτές κατηγορίες επαγγελματιών να τοποθετήσουν μικρή ταμπέλα στην οποία θα αναγράφεται η υποχρέωση του επαγγελματία να έχει POS και να δέχεται πληρωμή με κάρτα. Επίσης θα τονίζεται ότι σε περίπτωση άρνησης, ο πελάτης-καταναλωτής έχει δικαίωμα να μην πληρώσει.

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους της ΑΑΔΕ έχει φανεί ότι οι δυο αυτές κατηγορίες επαγγελματιών, δηλαδή τα ταξί και οι λαϊκές, αρνούνται να δεχτούν κάρτες. Οι ταξιτζήδες συχνά προβάλλουν την δικαιολογία ότι δεν πιάνει σε αυτό το σημείο, ενώ ίδια εικόνα επικρατεί στις λαϊκές με την ΑΑΔΕ να εντατικοποιεί τους ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα.

Η κυβέρνηση παράλληλα με στόχο την αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα σχεδιάζει από τον Μάρτιο του 2025 να αυξήσει το όριο στις συναλλαγές με IRIS από τα 500 ευρώ στα 1000 ευρώ.

 https://techmaniacs.gr/feed/

Πώς να προστατεύσετε το τυρί σας από τη μούχλα – Το κόλπο ενός γιατρού για σωστή αποθήκευση

 Πώς να προστατεύσετε το τυρί σας από τη μούχλα – Το κόλπο ενός γιατρού για σωστή αποθήκευση

Ένας γιατρός από το Ηνωμένο Βασίλειο μοιράζεται τον καλύτερο τρόπο για να διατηρήσετε το τυρί στο ψυγείο. Μπορεί να το αποθηκεύατε με λάθος τρόπο μέχρι τώρα με αποτέλεσμα να μουχλιάζει γρήγορα.

Αποθηκεύετε λάθος το τυρί στο ψυγείο σας – Το σωστό σημείο για να διατηρηθεί φρέσκο

Το λάθος στην αποθήκευση του τυριού που οδηγεί σε ανάπτυξη μούχλας

Ο Dr. Karan Rangarajan, γνωστός και ως Dr. Karan Rajan, συνιστά να τυλίγετε το τυρί σε ειδικό χαρτί για τρόφιμα, λαδόκολλα ή σε χαρτί με επίστρωση κεριού, αντί να το τοποθετείτε σε πλαστική σακούλα. «Αποφύγετε να βάλετε το τυρί σε πλαστική σακούλα και ειδικά τα πιο μαλακά τυριά, τα οποία έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, όπως το Havarti, η Mozzarella ή το Gouda», συμβουλεύει ο γιατρός, σε βίντεο του, στο TikTok.

«Αυτό συμβαίνει επειδή η υγρασία μπορεί να παγιδευτεί στην πλαστική σακούλα και να καλύψει την επιφάνεια του τυριού, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν βακτήρια και μούχλα», εξήγησε. Η Mayo Clinic προειδοποιεί ότι βακτήρια όπως η Listeria, η Brucella, η Salmonella και το E. coli μπορούν να αναπτυχθούν μαζί με τη μούχλα στο τυρί.

Πώς να διατηρήσετε τυριά στο ψυγείο και στην κατάψυξη

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αναφέρει ότι τα μαλακά τυριά, όπως ο κότατζ, η ρικότα ή το μπρι, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Δυστυχώς, δεν καταψύχονται καλά.

Από την άλλη πλευρά, τα σκληρά τυριά – όπως το τσένταρ, το γραβιέρα και η παρμεζάνα – μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για 6 μήνες. Επίσης, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 6 μήνες, εφόσον η συσκευασία δεν έχει ανοιχθείΜόλις ανοιχτεί, το τυρί μπορεί να διατηρηθεί για 3 έως 4 εβδομάδες στο ψυγείο, σύμφωνα με το USDA.

Ο Rangarajan αναφέρει ότι γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα να αποθηκεύσετε σκληρά τυριά σε πλαστική σακούλα.

«Τα σκληρά τυριά, όπως η παρμεζάνα συνήθως έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα να αποθηκεύονται σε πλαστικές σακούλες», δήλωσε. «Για τα περισσότερα τυριά, οι πλαστικές σακούλες δεν παρέχουν τη σωστή ισορροπία υγρασίας και ροής αέρα, καθιστώντας τις λιγότερο κατάλληλες για την αποθήκευση του αγαπημένου σας τυριού».

Ο Rangarajan συνέχισε λέγοντας ότι, εάν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε πλαστική σακούλα, τυλίξτε πρώτα το τυρί σε χαρτί. Το βίντεό του στο TikTok, διάρκειας ενός λεπτού, εμπνεύστηκε από μια ανάρτηση από το ConVino Board, μια μάρκα τυριών και αλλαντικών που συχνά μοιράζεται συμβουλές για τη διατήρηση της φρεσκάδας του τυριού.

«Οι πλαστικές σακούλες ή η μεμβράνη θα πνίξουν το τυρί σας και θα το μουχλιάσουν μέσα σε λίγες μέρες», δήλωσε η Nicolle Laviolette, ιδιοκτήτρια και δημιουργός του ConVino Board, σε βίντεο TikTok του 2022. «Το τυρί είναι ακριβό, οπότε φροντίστε να το αποθηκεύετε σωστά στο ψυγείο σας».

https://www.enikos.gr/

 

Το πρώτο ανθρώπινο πλήρωμα της NASA που δοκίμασε να ζήσει στον Άρη επέστρεψε μετά από 12 μήνες

 Το πρώτο ανθρώπινο πλήρωμα της NASA που δοκίμασε να ζήσει στον Άρη επέστρεψε μετά από 12 μήνες

Καρέ από την «τελετή υποδοχής για την επιστροφή από τον Άρη».
Καρέ από την «τελετή υποδοχής για την επιστροφή από τον Άρη».
NASA VIA AP


Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και από αρκετούς «Marswalks» (περιπάτους στον Άρη), βγήκαν από το τεχνητό εξωγήινο περιβάλλον, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας το Σάββατο 7 Ιουλίου 2024.

Το πλήρωμα μιας αποστολής της NASA με προορισμό τον Άρη βγήκε από το σκάφος του μετά από ένα ταξίδι διάρκειας ενός ολόκληρου έτους, που δεν έφυγε ποτέ από τη Γη.

Οι τέσσερις εθελοντές - μέλη του πληρώματος πέρασαν περισσότερους από 12 μήνες μέσα στο πρώτο προσομοιωμένο περιβάλλον του Άρη, που κατασκεύασε η NASA στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον, και βγήκαν από το τεχνητό εξωγήινο περιβάλλον το Σάββατο 7 Ιουλίου, γύρω στις 5 μ.μ. ώρα ΗΠΑ - δηλαδή μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Η Κέλι Χάστον, η Άντσα Σέλαριου, ο Ρος Μπρόκγουελ και ο Νέιθαν Τζόουνς μπήκαν στον κατασκευασμένο εκτυπωτή 3D βιότοπο στις 25 Ιουνίου 2023, ως το παρθενικό πλήρωμα της αποστολης Crew Health and Performance Exploration Analog της διαστημικής υπηρεσίας.

Φωτογραφία αρχείου: Η δεξιά από τις δύο μπροστινές κάμερες στο μη επανδρωμένο σκάφος Sojourner απεικόνισε αυτήν την περιοχή του εδάφους του Άρη. Ο μεγάλος βράχος που ονομάζεται "Pooh Bear" βρίσκεται στο τέρμα αριστερά και έχει ύψος μεταξύ τεσσάρων και πέντε ιντσών.
Φωτογραφία αρχείου: Η δεξιά από τις δύο μπροστινές κάμερες στο μη επανδρωμένο σκάφος Sojourner απεικόνισε αυτήν την περιοχή του εδάφους του Άρη. Ο μεγάλος βράχος που ονομάζεται "Pooh Bear" βρίσκεται στο τέρμα αριστερά και έχει ύψος μεταξύ τεσσάρων και πέντε ιντσών.
HTTPS://SCIENCE.NASA.GOV/RESOURCE/POOH-BEAR-AND-MERMAID-DUNE-RIGHT-EYE/

Η Χάστον, διοικητής της αποστολής, ξεκίνησε τις δηλώσεις της με ένα απλό «Γεια!».

«Είναι πραγματικά τόσο υπέροχο να μπορώ να πω «γεια» σε όλους σας», είπε.

Ο Τζόουνς, γιατρός της αποστολής, είπε ότι οι 378 ημέρες στον περιορισμό «πέρασαν γρήγορα».

Το κουαρτέτο έζησε και εργάστηκε σε ένα χώρο 1.700 τετραγωνικών ποδιών (157 τετραγωνικών μέτρων) για να προσομοιώσει μια αποστολή στον κόκκινο πλανήτη, τον τέταρτο σε απόσταση από τον ήλιο και ένα συχνό επίκεντρο συζητήσεων μεταξύ επιστημόνων και οπαδών επιστημονικής φαντασίας σχετικά με ένα πιθανό ταξίδι για τον άνθρωπο, πέρα από το φεγγάρι μας.

Το πλήρωμα επικεντρώθηκε στη δημιουργία πιθανών συνθηκών για μελλοντικές επιχειρήσεις στον Άρη μέσω προσομοιωμένων διαστημικών περιπάτων, που ονομάστηκαν «Marswalks», καθώς και στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή λαχανικών για τη συμπλήρωση των προμηθειών τους και τη διατήρηση του οικοτόπου και του εξοπλισμού τους.

Καρέ από την «τελετή υποδοχής για την επιστροφή από τον Άρη».
Καρέ από την «τελετή υποδοχής για την επιστροφή από τον Άρη».
NASA VIA AP

Εργάστηκαν επίσης για να διαχειριστούν προκλήσεις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό πλήρωμα στον Άρη, συμπεριλαμβανομένων περιορισμένων πόρων, απομόνωσης και καθυστερήσεων στην επικοινωνία έως και 22 λεπτών με μέλη του πληρώματος στον «κόκκινο πλανήτη», στην άλλη πλευρά των τειχών του οικοτόπου.

Δύο επιπλέον αποστολές CHAPEA με ανάλογους στόχους έχουν ήδη προγραμματιστεί και τα πληρώματα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν προσομοιωμένους διαστημικούς περιπάτους και να συλλέγουν δεδομένα για παράγοντες που σχετίζονται με τη σωματική και συμπεριφορική υγεία και απόδοση, δήλωσε η NASA.

Ο Στιβ Κέρνερ, αναπληρωτής διευθυντής του διαστημικού κέντρου Τζόνσον, είπε ότι οι περισσότεροι από τους πειραματισμούς του πρώτου πληρώματος επικεντρώθηκαν στη διατροφή και πώς αυτό επηρέασε την απόδοσή τους. Το έργο ήταν «κρίσιμης σημασίας για την επιστήμη, καθώς προετοιμαζόμαστε να στείλουμε ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη», είπε.

«Έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, έχουν τοποθετηθεί σε ένα προσεκτικά καθορισμένο πρόγραμμα γευμάτων και έχουν υποβληθεί σε πολλή παρατήρηση», εξήγησε.

«Ο Άρης είναι ο στόχος μας», είπε, αποκαλώντας το έργο ένα σημαντικό βήμα στην πρόθεση της Αμερικής να είναι ηγέτης στην παγκόσμια προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος.

Αναδυόμενοι μετά από ένα χτύπημα στην πόρτα του οικοτόπου από έναν αστροναύτη και τον αναπληρωτή διευθυντή πτήσεων, οι τέσσερις εθελοντές βγήκαν χαμογελαστοί και μίλησαν για την ευγνωμοσύνη που έδειχναν ο ένας για τον άλλον και όσους τους περίμεναν υπομονετικά έξω, καθώς και για τα μαθήματα που πήραν για μία πιθανή επανδρωμένη αποστολή στον Άρη στο μέλλον.

Ο Brockwell, ο μηχανικός πτήσης του πληρώματος, είπε ότι η αποστολή του έδειξε τη σημασία της βιώσιμης ζωής προς όφελος όλων στη Γη.

«Είμαι πολύ ευγνώμων που είχα αυτή την απίστευτη ευκαιρία να ζήσω για ένα χρόνο μέσα στο πνεύμα της πλανητικής περιπέτειας προς ένα συναρπαστικό μέλλον, και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να ζήσω την ιδέα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους όχι γρηγορότερα από όσο μπορούν να αναπληρώνονται και να παράγουν απόβλητα όχι γρηγορότερα από όσο μπορούν να μετατραπούν σε πόρους», είπε ο Brockwell.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε, να ονειρευόμαστε, να δημιουργήσουμε ή να εξερευνήσουμε σε οποιοδήποτε σημαντικό χρονικό πλαίσιο, αν δεν ζήσουμε αυτές τις αρχές, αλλά αν το κάνουμε, μπορούμε να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε εκπληκτικά και εμπνευσμένα πράγματα όπως η εξερεύνηση άλλων κόσμων», είπε.

Η αξιωματικός της επιστήμης Anca Selariu είπε ότι είχε ρωτηθεί πολλές φορές γιατί υπάρχει μια προσήλωση στον Άρη.

«Γιατί να πάμε στον Άρη; Γιατί είναι δυνατό», είπε. ”Επειδή το διάστημα μπορεί να ενώσει και να αναδείξει το καλύτερο μέσα μας. Επειδή είναι ένα καθοριστικό βήμα που θα κάνουν οι ”Γήμοι” για να φωτίσουν το δρόμο στους επόμενους αιώνες.”


https://www.huffingtonpost.gr/




Βικτωρία η ωχρά (ευθυμογράφημα του Νίκου Τσιφόρου)

  Βικτωρία η ωχρά (ευθυμογράφημα του Νίκου Τσιφόρου) Από το ιστολόγιο του Ν, Σαραντάκου  " Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία " ...