Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Το πρώτο ανθρώπινο πλήρωμα της NASA που δοκίμασε να ζήσει στον Άρη επέστρεψε μετά από 12 μήνες

 Το πρώτο ανθρώπινο πλήρωμα της NASA που δοκίμασε να ζήσει στον Άρη επέστρεψε μετά από 12 μήνες

Καρέ από την «τελετή υποδοχής για την επιστροφή από τον Άρη».
Καρέ από την «τελετή υποδοχής για την επιστροφή από τον Άρη».
NASA VIA AP


Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο και από αρκετούς «Marswalks» (περιπάτους στον Άρη), βγήκαν από το τεχνητό εξωγήινο περιβάλλον, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας το Σάββατο 7 Ιουλίου 2024.

Το πλήρωμα μιας αποστολής της NASA με προορισμό τον Άρη βγήκε από το σκάφος του μετά από ένα ταξίδι διάρκειας ενός ολόκληρου έτους, που δεν έφυγε ποτέ από τη Γη.

Οι τέσσερις εθελοντές - μέλη του πληρώματος πέρασαν περισσότερους από 12 μήνες μέσα στο πρώτο προσομοιωμένο περιβάλλον του Άρη, που κατασκεύασε η NASA στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον στο Χιούστον, και βγήκαν από το τεχνητό εξωγήινο περιβάλλον το Σάββατο 7 Ιουλίου, γύρω στις 5 μ.μ. ώρα ΗΠΑ - δηλαδή μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Η Κέλι Χάστον, η Άντσα Σέλαριου, ο Ρος Μπρόκγουελ και ο Νέιθαν Τζόουνς μπήκαν στον κατασκευασμένο εκτυπωτή 3D βιότοπο στις 25 Ιουνίου 2023, ως το παρθενικό πλήρωμα της αποστολης Crew Health and Performance Exploration Analog της διαστημικής υπηρεσίας.

Φωτογραφία αρχείου: Η δεξιά από τις δύο μπροστινές κάμερες στο μη επανδρωμένο σκάφος Sojourner απεικόνισε αυτήν την περιοχή του εδάφους του Άρη. Ο μεγάλος βράχος που ονομάζεται "Pooh Bear" βρίσκεται στο τέρμα αριστερά και έχει ύψος μεταξύ τεσσάρων και πέντε ιντσών.
Φωτογραφία αρχείου: Η δεξιά από τις δύο μπροστινές κάμερες στο μη επανδρωμένο σκάφος Sojourner απεικόνισε αυτήν την περιοχή του εδάφους του Άρη. Ο μεγάλος βράχος που ονομάζεται "Pooh Bear" βρίσκεται στο τέρμα αριστερά και έχει ύψος μεταξύ τεσσάρων και πέντε ιντσών.
HTTPS://SCIENCE.NASA.GOV/RESOURCE/POOH-BEAR-AND-MERMAID-DUNE-RIGHT-EYE/

Η Χάστον, διοικητής της αποστολής, ξεκίνησε τις δηλώσεις της με ένα απλό «Γεια!».

«Είναι πραγματικά τόσο υπέροχο να μπορώ να πω «γεια» σε όλους σας», είπε.

Ο Τζόουνς, γιατρός της αποστολής, είπε ότι οι 378 ημέρες στον περιορισμό «πέρασαν γρήγορα».

Το κουαρτέτο έζησε και εργάστηκε σε ένα χώρο 1.700 τετραγωνικών ποδιών (157 τετραγωνικών μέτρων) για να προσομοιώσει μια αποστολή στον κόκκινο πλανήτη, τον τέταρτο σε απόσταση από τον ήλιο και ένα συχνό επίκεντρο συζητήσεων μεταξύ επιστημόνων και οπαδών επιστημονικής φαντασίας σχετικά με ένα πιθανό ταξίδι για τον άνθρωπο, πέρα από το φεγγάρι μας.

Το πλήρωμα επικεντρώθηκε στη δημιουργία πιθανών συνθηκών για μελλοντικές επιχειρήσεις στον Άρη μέσω προσομοιωμένων διαστημικών περιπάτων, που ονομάστηκαν «Marswalks», καθώς και στην καλλιέργεια και τη συγκομιδή λαχανικών για τη συμπλήρωση των προμηθειών τους και τη διατήρηση του οικοτόπου και του εξοπλισμού τους.

Καρέ από την «τελετή υποδοχής για την επιστροφή από τον Άρη».
Καρέ από την «τελετή υποδοχής για την επιστροφή από τον Άρη».
NASA VIA AP

Εργάστηκαν επίσης για να διαχειριστούν προκλήσεις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό πλήρωμα στον Άρη, συμπεριλαμβανομένων περιορισμένων πόρων, απομόνωσης και καθυστερήσεων στην επικοινωνία έως και 22 λεπτών με μέλη του πληρώματος στον «κόκκινο πλανήτη», στην άλλη πλευρά των τειχών του οικοτόπου.

Δύο επιπλέον αποστολές CHAPEA με ανάλογους στόχους έχουν ήδη προγραμματιστεί και τα πληρώματα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν προσομοιωμένους διαστημικούς περιπάτους και να συλλέγουν δεδομένα για παράγοντες που σχετίζονται με τη σωματική και συμπεριφορική υγεία και απόδοση, δήλωσε η NASA.

Ο Στιβ Κέρνερ, αναπληρωτής διευθυντής του διαστημικού κέντρου Τζόνσον, είπε ότι οι περισσότεροι από τους πειραματισμούς του πρώτου πληρώματος επικεντρώθηκαν στη διατροφή και πώς αυτό επηρέασε την απόδοσή τους. Το έργο ήταν «κρίσιμης σημασίας για την επιστήμη, καθώς προετοιμαζόμαστε να στείλουμε ανθρώπους στον κόκκινο πλανήτη», είπε.

«Έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους, έχουν τοποθετηθεί σε ένα προσεκτικά καθορισμένο πρόγραμμα γευμάτων και έχουν υποβληθεί σε πολλή παρατήρηση», εξήγησε.

«Ο Άρης είναι ο στόχος μας», είπε, αποκαλώντας το έργο ένα σημαντικό βήμα στην πρόθεση της Αμερικής να είναι ηγέτης στην παγκόσμια προσπάθεια εξερεύνησης του διαστήματος.

Αναδυόμενοι μετά από ένα χτύπημα στην πόρτα του οικοτόπου από έναν αστροναύτη και τον αναπληρωτή διευθυντή πτήσεων, οι τέσσερις εθελοντές βγήκαν χαμογελαστοί και μίλησαν για την ευγνωμοσύνη που έδειχναν ο ένας για τον άλλον και όσους τους περίμεναν υπομονετικά έξω, καθώς και για τα μαθήματα που πήραν για μία πιθανή επανδρωμένη αποστολή στον Άρη στο μέλλον.

Ο Brockwell, ο μηχανικός πτήσης του πληρώματος, είπε ότι η αποστολή του έδειξε τη σημασία της βιώσιμης ζωής προς όφελος όλων στη Γη.

«Είμαι πολύ ευγνώμων που είχα αυτή την απίστευτη ευκαιρία να ζήσω για ένα χρόνο μέσα στο πνεύμα της πλανητικής περιπέτειας προς ένα συναρπαστικό μέλλον, και είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία να ζήσω την ιδέα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους όχι γρηγορότερα από όσο μπορούν να αναπληρώνονται και να παράγουν απόβλητα όχι γρηγορότερα από όσο μπορούν να μετατραπούν σε πόρους», είπε ο Brockwell.

«Δεν μπορούμε να ζήσουμε, να ονειρευόμαστε, να δημιουργήσουμε ή να εξερευνήσουμε σε οποιοδήποτε σημαντικό χρονικό πλαίσιο, αν δεν ζήσουμε αυτές τις αρχές, αλλά αν το κάνουμε, μπορούμε να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε εκπληκτικά και εμπνευσμένα πράγματα όπως η εξερεύνηση άλλων κόσμων», είπε.

Η αξιωματικός της επιστήμης Anca Selariu είπε ότι είχε ρωτηθεί πολλές φορές γιατί υπάρχει μια προσήλωση στον Άρη.

«Γιατί να πάμε στον Άρη; Γιατί είναι δυνατό», είπε. ”Επειδή το διάστημα μπορεί να ενώσει και να αναδείξει το καλύτερο μέσα μας. Επειδή είναι ένα καθοριστικό βήμα που θα κάνουν οι ”Γήμοι” για να φωτίσουν το δρόμο στους επόμενους αιώνες.”


https://www.huffingtonpost.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ζητάει όλος ο πλανήτης: Αυτό είναι το Ελληνικό φρούτο που σαρώνει παγκοσμίως, σπάει κάθε ρεκόρ εξαγωγών

Το ζητάει όλος ο πλανήτης: Αυτό είναι το Ελληνικό φρούτο που σαρώνει παγκοσμίως, σπάει κάθε ρεκόρ εξαγωγών Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του κλά...