Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Δροσιστικό επιδόρπιο με λίγες θερμίδες & μεγάλη θρεπτική αξία – Πώς θα το φτιάξετε

Δροσιστικό επιδόρπιο με λίγες θερμίδες & μεγάλη θρεπτική αξία – Πώς θα το φτιάξετε

Δροσιστικό επιδόρπιο με λίγες θερμίδες & μεγάλη θρεπτική αξία – Πώς θα το φτιάξετε

Αν θέλετε ένα δροσιστικό και θρεπτικό γλυκό και μάλιστα με λίγες θερμίδες, σας έχουμε τη λύση. 

Παγωτό από γιαούρτι και ροδάκινα.

Σύμφωνα με τη Linda Van Horn, διατροφολόγο και επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, πρόκειται για ένα νόστιμο επιδόρπιο με λίγες θερμίδες, πλούσιο σε πρωτεΐνες, κάλιο και ασβέστιο, εύκολο στην παρασκευή του και ιδανικό για μεγάλους και παιδιά.

Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε μόνο τρία υλικά: λίγο μέλι, 450 γραμμάρια κατεψυγμένα ροδάκινα και ένα φλιτζάνι γιαούρτι χωρίς λιπαρά και πρόσθετα.

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη Α και φυτικές ίνες.

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα ροδάκινα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή κομπόστα, αλλά και κάποιο άλλο φρούτο όπως φράουλες, βατόμουρα, μάνγκο, ανανά ή παπάγια.

Τοποθετήστε 1 1/2 φλιτζάνι ροδάκινα, το γιαούρτι και το μέλι στον κάδο του μίξερ και ανακατέψτε τα υλικά για περίπου 1 λεπτό ή μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα άλλο μπολ και προσθέστε τα υπόλοιπα φρούτα αφού τα κόψετε σε μικρά κομμάτια.

Ανακατέψτε καλά και στη συνέχεια μοιράστε το υλικό σε φόρμες σιλικόνης για παγωτό ξυλάκι.

Βάλτε τις φόρμες στην κατάψυξη να παγώσουν για ένα βράδυ.

Όταν έρθει η ώρα να καταναλωθούν, αφήστε τις φόρμες για λίγη ώρα κάτω από τρεχούμενο νερό, προκειμένου να βγάλετε πιο εύκολα τα ξυλάκια.

Αν δεν έχετε φόρμες για παγωτό ξυλάκι, μοιράστε το υλικό σε παγοκύστες. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο κάθε κύβου. Αφού παγώσουν, αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη και βγάλτε τα παγωμένα παγωτοκυβάκια!

Πηγή: healthday.com

https://www.onmed.gr/

Πώς η καταστροφή του περιβάλλοντος «θρέφει» τις πανδημίες, πληγώνει τις οικονομίες

Πώς η καταστροφή του περιβάλλοντος «θρέφει» τις πανδημίες, πληγώνει τις οικονομίες

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 

Shutterstock

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σήμερα απέναντι σε δύο κορυφαίες προκλήσεις: την αντιμετώπιση της πλέον καταστροφικής πανδημίας από το 1918 και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Το κοινό στοιχείο των δύο είναι ότι πρόκειται για έναν αόρατο εχθρό του οποίου τη δύναμη αρχικά μάλλον υποτιμήσαμε. Η διαφορά είναι ότι ενώ οι επιπτώσεις του Covid-19 είναι άμεσες και σαρωτικές εκείνες της καταστροφής του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής εξελίσσονται σε βάθος χρόνου. Πώς όμως συνδέεται η καταπολέμηση των δύο; Ουσιαστική η δεύτερη «θρέφει» τις πανδημίες, κάτι που σημαίνει πως εάν προστατεύσουμε το περιβάλλον μας θα θωρακίσουμε και τη δημόσια υγεία.  

Όπως θυμίζει στην τελευταία έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος η επιστημονική κοινότητα γνωρίζει ότι η οικολογική καταστροφή και η κλιματική αλλαγή έχουν τη δυναμική να υποβαθμίσουν δεκαετίες προόδου στον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία (2016) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 24,3% των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται σε αιτίες που σχετίζονται με την επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Οι κλιματικές μεταβολές πιστεύεται ότι έχουν καθορίσει ορισμένα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα, αφού μεταξύ άλλων έχουν δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών όπως η ελονοσία και o δάγκειος πυρετός.  Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή εκτιμάται ότι θα προσθέτει κάθε χρόνο 250.000 θανάτους για τα έτη 2030-2050, με τεράστιο οικονομικό κόστος, μεταβάλλοντας σημαντικά τα δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία και την ευημερία των πληθυσμών.

Σύμφωνα με την ΤτΕ ένας σημαντικός αριθμός δημοσιεύσεων αποδίδει τη διασπορά ιών και την εξάπλωση επιδημιών, η συχνότητα εμφάνισης των οποίων έχει αυξηθεί τα πρόσφατα χρόνια, στην παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση. Οι εν λόγω δημοσιεύσεις μπορούν να χωριστούν σε πέντε ομάδες, καθώς συσχετίζουν την εμφάνιση, την εξάπλωση και την όξυνση των συμπτωμάτων των επιδημιών με (1) την καταστροφή των οικοσυστημάτων, (2) την εντατικοποίηση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, (3) το εμπόριο άγριων ζώων, (4) την ατμοσφαιρική ρύπανση και (5) την αύξηση της θερμοκρασίας.
 

Η καταστροφή των οικοσυστημάτων

Η αποψίλωση των δασών και η καταστροφή των οικοσυστημάτων για την κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών εντατικοποιήθηκαν με την αύξηση του πληθυσμού, αλλά και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Η αποψίλωση των δασών, με σκοπό είτε την εκμετάλλευση της ξυλείας για βιομηχανική χρήση είτε την αύξηση χώρου για την ανάπτυξη βιομηχανικών και αγροτικών δραστηριοτήτων, αλλά και την επέκταση του αστικού ιστού, καθίσταται η σοβαρότερη αιτία της συνεχιζόμενης οικολογικής καταστροφής σε παγκόσμιο επίπεδο.


Η εντατικοποίηση της παραγωγής τροφίμων

Η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων είναι ο κυριότερος παράγοντας ρύπανσης του εδάφους και της θάλασσας και χρησιμοποιεί πάνω από 70% του γλυκού νερού και 40% της γης. Η εγκατάσταση και η λειτουργία αγροκτημάτων σε δασικές εκτάσεις είναι μια από τις βασικές αιτίες αποψίλωσης των δασών. Ωστόσο, η αρνητική συμβολή της παραγωγής τροφίμων στην οικολογική καταστροφή και κατ’ επέκταση στη διευκόλυνση μετάδοσης παθογόνων παραγόντων σε ανθρώπους και ζώα δεν σταματά εκεί. Η ανάπτυξη του βιομηχανικού μοντέλου παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, όπως άλλωστε και στη γεωργία, που απαιτεί συγκέντρωση και εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ομοειδών ζώων σε τεράστιας έκτασης αγροκτήματα με στόχο την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων κτηνοτροφικών προϊόντων, είναι, κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, μια εξίσου σημαντική αιτία για την εξάπλωση νοσογόνων καταστάσεων.

Η συγκέντρωση των ζώων σε χώρους που δεν επιτρέπουν την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων μεταξύ τους έχει ως συνέπεια τη γρήγορη και ανεξέλεγκτη μετάδοση παθογόνων καταστάσεων.Ανάλογες πρακτικές παρατηρούνται και σε ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή. Ο αγροτοδιατροφικός κλάδος εμπεριέχει μια σειρά επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας ειδών διατροφής διεκδικώντας την απόσπαση υψηλής προστιθέμενης αξίας σε όλα τα επίπεδα, αρχής γενομένης από την παραγωγή ζωοτροφών και λιπασμάτων. 

Επιπλέον, η εντατικοποίηση της παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων οδηγεί σε εκτεταμένη χρήση νερού, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και αυξημένες επαφές μεταξύ ανθρώπων και ζώων, με σημαντικές συνέπειες για την εμφάνιση και διάδοση μεταδοτικών ασθενειών. Υπολογίζεται ότι μετά τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο οι συνθήκες μαζικής παραγωγής γεωργικών και κτηνοτροφικών αγαθών ευθύνονται για την εμφάνιση πάνω από το 25% των νέων επιδημιών και πάνω από το 50% των νέων ζωονόσων. 

 

Το εμπόριο άγριων ζώων

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν εμφανιστεί νέες, επικίνδυνες μολυσματικές ασθένειες που προέρχονται από την εμπορία και κατανάλωση άγριων ζώων. Το 2003 εμφανίστηκε ο SARS-CoV, το 2012 ο MERS-CoV και το 2019 ο SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμπόριο άγριων ζώων ενέχει υψηλό κίνδυνο μετάδοσης ζωονόσων στον άνθρωπο,13 ενώ η επαφή αυτών των ζώων με τον άνθρωπο συντελεί στην εμφάνιση νέων ιών.  Οι υπαίθριες αγορές άγριων ζώων θεωρούνται οι εστίες μετάδοσης (hotspots) των ιών από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως ο SARS-CoV το 2003 στην Κίνα και πιθανότατα ο SARS-CoV-2 το 2019 στην Κίνα.15,16 Φυλογενετική ανάλυση του SARS-CoV-2 δείχνει ότι ο ιός συνδέεται στενά (88%) με άλλους δύο κορωνοϊούς SARS προερχόμενους από νυχτερίδες.17 Πολλές άλλες μελέτες18,19 υποστηρίζουν ότι ο SARS-CoV-2 οφείλεται στις νυχτερίδες. Ο Zhang20 θεωρεί ότι συνδέεται κατά 91,02% με τους παγκολίνους.
 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση

H ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με την ανάπτυξη αναπνευστικών παθήσεων και άλλων σοβαρών ασθενειών, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 6,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως οφείλονται σε αυτήν. Ο Δείκτης Ποιότητας της Ατμόσφαιρας (Air Quality Index – AQI23) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environment Agency) που βασίζεται στη συγκέντρωση τιμών των πέντε κύριων ρύπων (λεπτά σωματίδια PM10 και PM2.5, όζον (O3), διοξείδιο του θείου (SO2) και διοξείδιο του αζώτου (NO2), αντικατοπτρίζει τη δυνητική επίδραση της ποιότητας του αέρα στην υγεία.

Διάφορες μελέτες που έχουν εξετάσει την επίδραση των παραπάνω τιμών στους ασθενείς με COVID-19 έχουν καταλήξει στη μεγάλη συσχέτιση που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση με τη θνητότητα των ασθενών με COVID-19. Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Harvard εξέτασε τη σχέση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θνητότητας λόγω COVID-19 σε 3.000 κομητείες των ΗΠΑ καλύπτοντας το 98% του πληθυσμού. 

 

Η αύξηση της θερμοκρασίας

Η κλιματική αλλαγή επιτείνει τις πιέσεις που δέχεται το φυσικό περιβάλλον, με πολυεπίπεδες επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία. Όπως ήδη φαίνεται, η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε θερμότερα και μεγαλύτερης διάρκειας καλοκαίρια και σε ηπιότερους χειμώνες. Για ορισμένα έντομα, κυρίως κουνούπια και άλλα ζωικά είδη, οι περιοχές με παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία αποτελούν τον ιδανικό βιότοπο για αναπαραγωγή, μετανάστευση και επιβίωση. Μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας επεκτείνει την περίοδο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από ζωονόσους.

Η οικολογική καταστροφή και διάφορες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στη φύση τείνουν να εξαφανίσουν τα είδη που λειτουργούν ως ασπίδες προστασίας μας (νυχτερίδες, βατράχια κ.ά.) και βοηθούν στη μείωση της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από ζωονόσους. Οι πιο γνωστές μολυσματικές ασθένειες που προέρχονται από τα κουνούπια είναι η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός. Παγκοσμίως, για το 2016, οι θάνατοι από ελονοσία ήταν 354.924, ενώ από δάγκειο πυρετό 38.350.  Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ελονοσία είναι μια ασθένεια που επηρεάζεται σημαντικά από τη μακροχρόνια κλιματική αλλαγή. 

Επιπλέον, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας (ΑΣΘ) θεωρείται μια από τις πλέον βέβαιες επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η ΑΣΘ θα επιφέρει στο άμεσο μέλλον πολλές μετακινήσεις πληθυσμών από παράκτιες περιοχές σε ηπειρωτικές, αλλά και σημαντικές αλλαγές στα συναφή οικοσυστήματα. Τα δημόσια συστήματα υγείας δεν είναι προετοιμασμένα να υποστηρίξουν τις δυνητικές ανάγκες των κλιματικών προσφύγων, γεγονός που δυσκολεύει τη διαχείριση μιας πιθανής επιδημίας.

naftemporiki.gr 

https://www.naftemporiki.gr/

ΨΩΜΙ


ΨΩΜΙ

Το βρήκα στο FB από το 🍴🍔Συμπόσιο🍨

ΥΛΙΚΑ

350 γρ νερό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
500 γρ φαρίνα
600 γρ αλεύρι γ.ο.χ
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Λιώνω στο νερό την ζάχαρη.
Προσθέτω την μαγιά μέχρι να διαλυθεί.
Έπειτα προσθέτω το αλάτι και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω την φαρίνα, το αλεύρι και με τα χέρια πλάθω να γίνει μια ζύμη που να μην κολλά στα χέρια.
Λαδώνω με ελαιόλαδο, καλύπτω με καθαρή πετσέτα και αφήνω στην άκρη για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.

Διακοσμώ με ντοματίνια, παπαρουνόσπορο, σουσάμι.

Ψήνω στους 170 βαθμούς στον αέρα για 50 λεπτά.

Maria Stamatop


Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό
Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό
Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό
Η εικόνα ίσως περιέχει: φαγητό και εσωτερικός χώρος

ΜΑΜΑ… ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΩ!

ΜΑΜΑ… ΔΕΝ ΠΕΙΝΑΩ!

Τα σημάδια λένε πως προέρχονται από μικρές ή μεγάλες πληγές που σε στοιχειώνουν, έτσι δεν είναι; Πώς μοιάζουν αλήθεια αυτά τα σημάδια; Αν μου έλεγαν σήμερα να μπορέσω με κάποιο τρόπο να στα αποτυπώσω, για να μπορέσω να σου δώσω ακόμα ένα σωστό μήνυμα, θα ψάχνω μέσα μου για να το κάνω όσο πιο σωστά και ξέρεις γιατί; Επειδή είμαι από εκείνα τα παιδιά που πολλοί θα βλέπουν, αλλά λίγοι θα καταλάβουν πραγματικά…

Σε αυτό το λευκό χαρτί μου είπαν να ζωγραφίσω πώς φαντάζομαι το θάνατο και εγώ τους κοίταξα μέσα από τα δύο καστανά μου μάτια ανέκφραστη πια, αντλώντας από τη θλίψη τους αυτή τη μικρή δύναμη που μέσα μου ένιωθε να με εγκαταλείπει.

Σε εκείνο το λευκό χαρτί μπορούσα να αποτυπώσω ένα πιάτο με φαγητό και ένα πιάτο χωρίς. Το περίεργο όμως δεν είναι αυτό. Το περίεργο είναι πως όσες φορές και αν μου δώσουν την κόλλα, πάντα το ίδιο θα ζωγραφίζω. Πάνε χρόνια που τα πιάτα είναι στα μάτια μου πότε μισοάδεια και πότε μισογεμάτα. Πάνε χρόνια που στα μάτια μου εκείνα τα ίδια πιάτα είναι ο θάνατος τελικά. Και στο λέω εγώ αυτό. Τόσο στεγνά και τόσο απλά.

Εκείνη η μπουκιά που θα έδινε ζωή για εμένα, ήταν ακόμα μια αφορμή για να μισήσω το κορμί μου. Εκείνη η μπουκιά που θα έδινε πνοή για εμένα, ήταν ακόμα το μόνο οξυγόνο που δεν ήθελα να ανασάνω. Μετρούσα τα κόκαλα μου μπροστά στον καθρέφτη και ήμουν ευτυχισμένη. Έβλεπα τον οίκτο των γύρω μου, αλλά εγώ ήμουν ασφαλής. Μπορούσα επιτέλους να στρέψω τα βλέμματα τους επάνω μου.

Εκτός από τα δυο δακρυσμένα μάτια της μητέρας μου και τα παρακάλια του πατέρα μου για να κάνω εκείνη τη μικρή μπουκιά μέρος της καθημερινότητάς μου, η ομορφιά μου μέσα στο μυαλό μου γινόταν ένας σατανικός σαρκικός πόλεμος, που ξεσπούσε σε κάθε πρότυπο που δεν άντεχα να μην είμαι.

Με λένε Μυρτώ. Είμαι ανορεξική πάνω από τρία χρόνια. Φοβάμαι το φαγητό. Φοβάμαι να ζήσω. Με λένε Μυρτώ. Θα ήθελα να είμαι τελικά το όμορφο κορίτσι που ποτέ δεν ήμουν…

 https://gynaikaeimai.com

 Βούλα Γκεμίση

Ζαρντινιέρες

Ζαρντινιέρες

Posted by sarant στο 30 Ιουνίου, 2020

Είναι κι αυτή μια λέξη που κυριαρχεί στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, με την αναστάτωση που γίνεται στο κέντρο της Αθήνας για τον Μεγάλο Περίπατο του Κωστάκη.

Στην ανάπλαση αυτή προς το παρόν πρωταγωνιστούν οι ζαρντινιέρες. Ζαρντινιέρες μάλιστα δύο ειδών, οι μικρές ορθογώνιες όπως στην Πανεπιστημίου, και τελευταία οι μεγάλες, οι κυκλικές, όπως στο Σύνταγμα. Κάποιοι θεώρησαν πως η τιμή με την οποία χρεώθηκαν στον Δήμο είναι υπερβολική, 550 ευρώ οι ορθογώνιες και κάπου 5000 οι κυκλικές. Στην αγορά βρίσκεις ανάλογα προϊόντα δέκα φορές φτηνότερα, πολύ περισσότερο που σε μια μαζική παραγγελία συνηθίζεται να γίνεται γενναία έκπτωση, εκτός αν ο προμηθευτής είναι καλός φίλος, οπότε συνηθίζεται γενναίο πλιάτσικο.

Ας είναι. Τον Μεγάλο Περίπατο θα τον κρίνουμε όταν τελειώσει. Προς το παρόν, όσοι υφιστάμεθα την ταλαιπωρία από το κυκλοφοριακό χάος που προκαλείται, αντιδρούμε χιουμοριστικά, με διάφορα έξυπνα μιμίδια που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν κι αυτό, που θέλησε να εποικίσει τις ζαρντινιέρες της πλατειας Συντάγματος. Λείπει ο παλαιοημερολογίτης μητροπολίτης από την εικόνα, αλλά το έργο δεν έχει τελειώσει. (Απορία: αναρωτιέμαι αν υπάρχει στ’ αγγλικά κάποιος όρος για τις φωτογραφίες προσώπων που προστίθενται σε μιμίδια).

Όμως εμείς εδώ λεξιλογούμε, οπότε ευκαιρία είναι σήμερα να μιλήσουμε για τις ζαρντινιέρες σ’ ένα μικρό, καθότι καλοκαιρινό, αρθράκι.

Η ζαρντινιέρα είναι δάνειο από το γαλλικό jardinière. Στα γαλλικά, jardinière μπορεί να είναι και η κηπουρίνα (θηλυκό του jardinier, κηπουρός), είναι όμως και η κατασκευή που μέσα της φυτεύουμε φυτά ή τοποθετούμε γλάστρες με φυτά.

Η jardinière παράγεται από το γαλλικό jardin, που είναι ο κήπος, λέξη που με τη σειρά της  ανάγεται σε φρανκονική λέξη και παλαιογερμανική ρίζα -κάτι σαν *gardo, που θα σήμαινε περίφραξη. Μπορεί να μεσολάβησε κάποιος υστερολατινικός τύπος, κάτι σαν *hortus gardinus (δηλαδή περιφραγμένος κήπος). Από τα γαλλικά η λέξη πέρασε και στα ιταλικά-ισπανικά, ενώ το γερμανικό Garten προέκυψε απευθείας από την παλαιογερμανική ρίζα, ενώ από ένα ενδιάμεσο βορειογαλλικό gardin προέκυψε το αγγλ. garden.

Aπό την αγγλική λέξη προέρχεται κατά κάποιο τόπο και η gardenia, γαρδένια. Και λέω «κατά κάποιο τρόπο», επειδή το όνομα του λουλουδιού δεν ετυμολογείται απευθείας από τον κήπο, garden. To λουλούδι ονομάστηκε έτσι από τον Σκοτσέζο φυσιοδίφη Alexander Garden (1730-1791). Ο Γκάρντεν έζησε πολλά χρόνια στη Νότια Καρολίνα, όπου μελέτησε τη χλωρίδα και την πανίδα. Είχε αλληλογραφία με τον Λινναίο και του έστελνε διάφορα είδη που έβρισκε. Η ειρωνεία είναι ότι, όπως λέει η Βικιπαίδεια, ο αξιότιμος κύριος Γκάρντεν δεν μελέτησε τις γαρδένιες, που άλλωστε δεν ευδοκιμούσαν εκεί που ζούσε. Πάντως, το όνομα του Garden προέρχεται από το ουσιαστικό garden. Όλα αυτά ίσως τα θυμάστε από ένα προηγούμενο άρθρο του ιστολογίου, πριν από τέσσερα χρόνια -τότε είχαμε λεξιλογήσει για τη γαρδένια ενώ τώρα λεξιλογούμε για τη ζαρντινιέρα -αυτό είναι το καλό με τα ιστολόγια όταν φθάνουν στην ωριμότητα (ή σε βαθύ γήρας), ότι μπορούν να ανακυκλώνουν το υλικό τους, αρκεί να μην τρώνε τις σάρκες τους.

Παλιά υπήρχε ένας υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, θεσσαλονικιός, ονόματι Ζαρντινίδης, πολύ γνωστός στη συμπρωτεύουσα. Το επώνυμο είναι σπάνιο και όταν το είχα πρωτακούσει το είχα συσχετίσει με τη ζαρντινιέρα. Αλλά υποθέτω ότι θα πρόκειται για σύμπτωση -σκέφτομαι πιθανότερη κάποια ανατολική ετυμολογία, ας πούμε ζαρντ στα περσικά είναι το κίτρινο, απ’ όπου και η ιδιωματική λέξη ζέρντελο ή ζαρταλούδι για το βερίκοκο, από το περσικό zard alû, κατά λέξη «κίτρινο δαμάσκηνο».

Στην ελληνική πολιτική ορολογία η λέξη «ζαρντινιέρα» ή «υπόθεση ζαρντινιέρα» παραπέμπει στον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου από αστυνομικούς, στη Θεσσαλονίκη στις 17 Νοεμβρίου του 2006. Η ονομασία αυτή οφείλεται στο ότι η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι ο φοιτητής, προσπαθώντας να ξεφύγει, έπεσε πάνω σε μια ζαρντινιέρα και τραυματίστηκε! Ευτυχώς μετά παρουσιάστηκε βίντεο με τον ξυλοδαρμό του φοιτητή, που απέδειξε έωλη τη δικαιολογία της αστυνομίας -ωστόσο, η υπόθεση στα δικαστήρια πέρασε από πολλές φάσεις και τελικά αστυνομικοί δεν καταδικάστηκαν. Πάντως το ΣτΕ επιδίκασε μεγάλη αποζημίωση (450.000 ευρώ) στον πρώην φοιτητή.

Λέτε οι ζαρντινιέρες της Πανεπιστημίου και της πλατείας Συντάγματος να είναι τόσο ακριβές επειδή θα έχουν τη δυνατότητα να ξυλοκοπούν διαδηλωτές, όπως το πρωτότυπο της Θεσσαλονίκης; Δεν νομίζω, αλλά θα το δούμε. Όπως επίσης θα δούμε, όταν ολοκληρωθεί ο Περίπατος, πόσο λειτουργικές θα αποδειχτούν οι στάσεις των λεωφορείων, που τώρα μεταφέρθηκαν στη μέση του δρόμου.

Διότι, βέβαια, ακόμα και στην Αθήνα μας, κάποτε βρέχει, και όταν βρέχει δυνατά η Πανεπιστημίου μετατρέπεται σε ρυάκι -οπότε, όταν θα κάνει μπόρα τα στέγαστρα των στάσεων θα είναι εντελώς άχρηστα και αδύνατο να χρησιμοποιηθούν, σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάσταση.

Αλλά να μην είμαστε μίζεροι. Τι σημασία έχει κι αν βραχούμε λίγο αν είναι να αποκτήσουμε επιτέλους ευρωπαϊκή πρωτεύουσα; Άλλωστε στην Αθήνα βρέχει πολύ σπάνια.

Και εξάλλου, όπως μας πληροφορούν όλα ανεξαιρέτως τα κανάλια, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλαίσθητο και οι πολίτες απόλυτα ικανοποιημένοι έχουν ξεχυθεί να περπατάνε πάνω στις πράσινες και στις κόκκινες διαδρομές, μέσα στη ντάλα.

https://sarantakos.wordpress.com/

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΟΥ;

ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΤΟΥΛΑΠΙ ΤΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΣΟΥ;

Τι κρύβεται στο ντουλάπι της κουζίνας σου;

Κάνε αυτή την χάρη στον εαυτό σου και οργάνωσε το ντουλάπι της κουζίνας σου. Δεν φαντάζεσαι πόσο θα σε βοηθήσει στην καθημερινότητά και την διατροφή σου!

Βάζοντας σε τάξη όλα τα τρόφιμα στο ντουλάπι σου, συνειδητοποιείς τι χρειάζεσαι και τι όχι, τι πρέπει να καταναλώσεις άμεσα και τι είναι για πέταμα, πώς τρέφεσαι και πώς μπορείς να βελτιώσεις ακόμα περισσότερο την διατροφή σου.

Όλοι έχουμε ένα τέτοιο ντουλάπι: Συνήθως περιέχει ποικιλία τροφίμων μπερδεμένα μεταξύ τους. Από καφέ και ζάχαρη, μέχρι μπαχάρια, μακαρόνια, δημητριακά και κονσέρβες… Ο καλύτερος τρόπος να οργανωθείς είναι χωρίζοντας κάθε ράφι και σε μια ομάδα τροφίμων.

Ακολούθησε τα εξής βήματα για να μην μπερδευτείς:

1.Κατέβασε όλα τα τρόφιμα από το ντουλάπι και δημιούργησε ένα χάος!

2. Ξεκίνα από το πιο ψηλό προς το χαμηλότερο ράφι να το καθαρίζεις και να χωρίζεις σε ομάδες

3. Τοποθέτησε σταδιακά τα τρόφιμα στην κάθε ομάδα που αντιστοιχούν. (Τip: Τοποθέτησε τα τρόφιμα και τα υλικά που χρησιμοποιείς πιο συχνά στα χαμηλότερα ράφια).

4. Όσα τρόφιμα πρόκειται να λήξουν άστα έξω για να τα χρησιμοποιήσεις άμεσα

5. Προτίμησε να αντικαταστήσεις τα πλαστικά σακουλάκια με γυάλινα βαζάκια (από μαρμελάδες, καφέ κτλ, δεν πετάμε τίποτα)

Η συμβουλή της διαιτολόγου:
Όταν τα βάλεις όλα στην θέση τους, θα παρατηρήσεις ότι πολλά από τα τρόφιμα στο ντουλάπι σου είναι ανθυγιεινά. Αν θέλεις να τρέφεσαι σωστά τόσο εσύ όσο και όλα τα μέλη του σπιτιού, τότε αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να έχουν θέση στο ράφι σου. Αν βρίσκονται εκεί, αργά ή γρήγορα, κάποιος θα τα καταναλώσει.

Λοιπόν τι λες; Δεν είναι πολύ καλύτερα τώρα;

Στυλιανοπούλου Γεωργία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://www.geonutrition.gr

https://gynaikaeimai.com

Και κάπως έτσι χάνουμε το Καστελόριζο! Τι έφτιαξαν οι Τούρκοι ακριβώς απέναντι

Και κάπως έτσι χάνουμε το Καστελόριζο! Τι έφτιαξαν οι Τούρκοι ακριβώς απέναντι


«Έλληνες ελάτε εδώ»

Υπερσύγχρονο νοσοκομείο στην πόλη Kas απέναντι από το Καστελόριζο έφτιαξαν οι Τούρκοι, το οποίο μάλιστα φαίνεται από τις ακτές του ακριτικού νησιού, και καλούν τους Έλληνες κατοίκου του νησιού να νοσηλεύονται εκεί!

Το νοσοκομείο ολοκληρώθηκε το 2019 κι έκτοτε έχουν αναγκαστεί να νοσηλευτούν σε αυτό οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού, αφού δυνατότητα άμεσης αεροδιακομηδής σε κάποιο μεγάλο νοσοκομείο δεν υπάρχει, ή μάλλον έχει «φροντίσει» να μην υπάρχει το ελληνικό κράτος.

Στο σύμπλεγμα της Μεγίστης υπάρχει μόνο ένα Περιφερειακό Ιατρείο Μεγίστης το οποίος έχει σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό.

Αυτό ανέφερε το 2016 σε έκθεσή του , μετά από αυτοψία, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, στην οποία ανέφερε πως οι κάτοικοι μεταβαίνουν στην Τουρκία ακόμα και για... εξετάσεις αίματος.

Το νοσοκομείο που βρίσκεται στο KAS απέναντι ακριβώς από το Καστελόριζο. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2019 οπότε και τέθηκε σε λειτουργία, αναφέρει το militaire.gr

Το KAS είναι μια μικρή πόλη της επαρχίας της Αττάλειας με πληθυσμό περίπου 7.500 άτομα. Aπό μια αναζήτηση στο διαδίκτυο προκύπτει ότι έχει δυναμικότητα (συνολική) περίπου 100 κλίνες.

Παλαιότερα υπήρχε μικρό νοσοκομείο δυναμικότητας 25 κλινών, με το νέο νοσοκομείο οι Τούρκοι αφενός αφετέρου διαφημίζουν το KAS και την Αττάλεια ως ασφαλή υγειονομικά προορισμό κι αφετέρου προσπαθούν να αντικαταστήσουν τις δομές του ελληνικού κράτους στο Καστελόριζο με στόχο σταδιακά να αρχίσουν να οικειοποιούνται το ακριτικό νησί.

Το νοσοκομείο όπως φαίνεται από το Καστελόριζο

https://www.pentapostagma.gr/


Τα μέρη που η θάλασσα σε «καταπίνει»! Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ρουφήχτρες στον κόσμo

  Τα μέρη που η θάλασσα σε «καταπίνει»! Αυτές είναι οι μεγαλύτερες ρουφήχτρες στον κόσμo Οι μεγαλύτερες ρουφήχτρες που απαντώνται κυρίως στα...