Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Τι είναι το Άγαρ

  Τι είναι το Άγαρ

Πολλά από τα γλυκά αλλά και γλυκίσματα του εμπορίου περιέχουν ως σταθεροποιητή, ζελατίνη. Ωστόσο η ζελατίνη είναι μια πρωτεϊνική ουσία που προέρχεται από το κολλαγόνο που υπάρχει στους τένοντες, τους συνδέσμους και τους ιστούς των θηλαστικών. Παράγεται με το βράσιμο των συνδετικών ιστών, των οστών και των δερμάτων ζώων, συνήθως αγελάδων και χοίρων. Συνεπώς δεν είναι κατάλληλη για κάποιον που δεν καταναλώνει προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως οι vegan.

   Ενώ λοιπόν η ζελατίνη είναι καθαρά ζωική, αφού προέρχεται από τον χόνδρο, τα οστά, το δέρμα και τους τένοντες των ζώων, το άγαρ είναι καθαρά φυτικό, προερχόμενο από το φυτό κόκκινων φυκιών. Αυτή είναι και η κύρια διαφορά τους. Στη μαγειρική, το άγαρ ή αλλιώς άγαρ-άγαρ χρησιμοποιείται ως χορτοφαγική εναλλακτική λύση στη ζελατίνη σε διάφορα πιάτα, όπως πουτίγκες, μους και ζελέ, καθώς και σε παγωτό, κολλώδεις καραμέλες και cheesecake. Είναι ένα σημαντικό συστατικό στο ιαπωνικό επιδόρπιο anmitsu, το οποίο απαιτεί ζελέ kanten, ένα μείγμα από άγαρ, νερό και ζάχαρη, που σερβίρεται σε ένα μπολ με διάφορα φρούτα ή άλλα συστατικά. Το Μεξικό έχει παραδοσιακές καραμέλες φτιαγμένες από ζελατίνη Agar, οι περισσότερες από αυτές σε πολύχρωμα σχήματα μισού κύκλου που μοιάζουν με μια φέτα φρούτου πεπόνι ή καρπούζι και συνήθως καλύπτονται με ζάχαρη. Είναι γνωστά στα ισπανικά ως Dulce de Agar (γλυκά άγαρ)

   Οι δύο ρυθμιστικοί παράγοντες συμπεριφέρονται επίσης διαφορετικά και πρέπει να προετοιμαστούν με διαφορετικούς τρόπους όταν ενσωματώνονται σε μια συνταγή. Το άγαρ πρέπει να βράσει για να πήξει, ενώ η ζελατίνη μπορεί απλά να διαλυθεί σε ζεστό νερό. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγαρ λιώνει στους 85°C, ενώ η ζελατίνη λιώνει στους 35°C. Το άγαρ επίσης πήζει πιο γρήγορα από τη ζελατίνη και δεν χρειάζεται ψύξη. Άλλη μια διαφορά τους είναι πως η συνταγή που θα προκύψει θα έχει επίσης ανεπαίσθητες διακυμάνσεις: Τα πιάτα που παρασκευάζονται με άγαρ θα είναι πιο σφιχτά και λιγότερο κρεμώδη και λαχταριστά από εκείνα που παρασκευάζονται με ζελατίνη, και πιο σταθερά  όταν εκτίθενται σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξύτητα, όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες και το ακτινίδιο, μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερη ποσότητα άγαρ για να δημιουργηθεί πλήρης ζελατίνα.

    Ετυμολογικά η λέξη άγαρ προέρχεται από το agar-agar, το όνομα της Μαλαισίας για τα κόκκινα φύκια (Gigartina, Eucheuma, Gracilaria) από το οποίο παράγεται το ζελέ. Είναι επίσης γνωστό ως Kanten (Ιαπωνικά: 寒天) (από τη φράση kan-zarashi tokoroten (寒曬心太) ή “ψυχρά εκτεθειμένο άγαρ”). Το Gracilaria edulis ή το συνώνυμο του G. lichenoides αναφέρεται συγκεκριμένα ως άγαλ-αγάλη ή άγαρ Κεϋλάνης.

   Στο νησί Ambon στα νησιά Maluku της Ινδονησίας, το άγαρ εξάγεται από το Graciliaria και τρώγεται ως είδος τουρσί ή σάλτσα. Τα φύκια ζελέ ευνοήθηκαν και τροφοδοτήθηκαν επίσης από κοινότητες της Μαλαισίας που ζούσαν στις ακτές του Αρχιπελάγους Riau και της Σιγκαπούρης στη Νοτιοανατολική Ασία για αιώνες. Τα αρχεία του 19ου αιώνα δείχνουν ότι τα αποξηραμένα Graciliaria ήταν μία από τις μεγάλες εξαγωγές της Βρετανικής Μαλαισίας στην Κίνα. Καταπλάσματα από άγαρ χρησιμοποιήθηκαν επίσης για πρησμένες αρθρώσεις γονάτων και πληγές στο Johore και στη Σιγκαπούρη.

   Ξεκινώντας από τα τέλη του 19ου αιώνα, το άγαρ άρχισε να χρησιμοποιείται ως στερεό μέσο για την ανάπτυξη διαφόρων μικροβίων. Περιγράφηκε για πρώτη φορά για χρήση στη μικροβιολογία το 1882 από τον Γερμανό μικροβιολόγο Walther Hesse, έναν βοηθό που εργαζόταν στο εργαστήριο του Robert Koch, μετά από πρόταση της συζύγου του Fanny Hesse, ενώ αντικατέστησε γρήγορα τη ζελατίνη ως βάση των μικροβιολογικών μέσων, λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας τήξης του, επιτρέποντας στα μικρόβια να αναπτύσσονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες χωρίς να υγροποιούνται τα μέσα.

    Με τη νέα χρήση του στη μικροβιολογία, η παραγωγή άγαρ αυξήθηκε γρήγορα. Αυτή η παραγωγή επικεντρώθηκε στην Ιαπωνία, η οποία παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος του άγαρ του κόσμου μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά έθνη αναγκάστηκαν να ιδρύσουν εγχώριες βιομηχανίες άγαρ προκειμένου να συνεχίσουν τη μικροβιολογική έρευνα. Γύρω στην εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου 2.500 τόνοι άγαρ παράγονταν ετησίως. Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, η παραγωγή παγκοσμίως είχε αυξηθεί δραματικά σε περίπου 10.000 τόνους κάθε χρόνο. Έκτοτε, η παραγωγή άγαρ παρουσίασε διακυμάνσεις λόγω των ασταθών και μερικές φορές υπέρ χρησιμοποιούμενων φυκιών.

https://www.britannica.com/topic/agar-seaweed-product

https://www.thespruceeats.com/what-is-agar-agar-p2-1000960

https://cibum.gr/

Αγριογούρουνα σουλατσάρουν… στις αυλές σπιτιών στο Ν. Πήλιο

 Αγριογούρουνα σουλατσάρουν… στις αυλές σπιτιών στο Ν. Πήλιο

αγριογούρουνα-σουλατσάρουν-στις-αυ-109450613 Ιουλίου 2024 - 13:31

Απίστευτα περιστατικά καταγράφουν χρήστες στα social media

Μετά από μία περίοδο ηρεμίας… οι επισκέψεις των αγριογούρουνων στο Νότιο Πήλιο «επέστρεψαν», με τις επιδρομές σε σπίτια και καλλιέργειες να αναφέρονται πλέον σε καθημερινό επίπεδο.

Κάτοικοι της περιοχής και παραθεριστές μέσω των social media καταγράφουν καθημερινά απίστευτα περιστατικά, ενώ τα ίχνη… των μεγαλόσωμων ζώων αποτυπώνονται σε φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα.

Τα αγριογούρουνα εισέβαλαν στην αυλή σπιτιού στον Πλατανιά, με τον ιδιοκτήτη να φωτογραφίζει… τα ίχνη που άφησαν πίσω τους

Μόλις χθες επαγγελματίας στην περιοχή του Πλατανιά στο Νότιο Πήλιο αποτύπωσε… τα ίχνη αγριογούρουνων που μπήκαν μέσα στην αυλή και τον κήπο του και τα έκαναν γης μαδιάμ…

«Χθες βράδυ στις 00:25 σκάλιζε τον κήπο ένα αγριογούρουνο. Πρέπει να ήταν 65-70 κιλά. Το άκουσα και ανοίγοντας την μπαλκονόπορτα τρόμαξε και έφυγε προς την παραλία», επισήμανε ο Γ.Κ. ενημερώνοντας τους κατοίκους της περιοχής για τη νέα «επιδρομή».

Σύμφωνα με τους ντόπιους τα αγριογούρουνα αυτά είναι υβρίδια και προέρχονται από διασταύρωση άγριων ζώων και οικόσιτων.

Στο Νότιο Πήλιο , μια καθαρά τουριστική περιοχή, τα μεγαλόσωμα ζώα πολλές φορές φτάνουν μέχρι τη θάλασσα.

Όσοι είναι καλλιεργητές δηλώνουν πως δεν έχουν άλλες αντοχές. Ειδικά το τελευταίο διάστημα που δίνουν μάχη για να ορθοποδήσουν από τις ζημιές του Daniel η εμφάνιση και αγριογούρουνων συνθέτει για εκείνους ένα πρωτόγνωρο σκηνικό, καθώς οι παραγωγοί βλέπον να αποδεκατίζονται προϊόντα εποχικών καλλιεργειών.

Ορισμένοι μάλιστα, προκειμένου να προφυλάξουν τα κτήματά τους και τις παραγωγές τους προσανατολίζονται να περιφράξουν τα κτήματά τους με ηλεκτρικά καλώδια, ώστε να ανακόψουν την πορεία των αγριογούρουνων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

https://www.taxydromos.gr/

Μπριος με φέτα

 Μπριος με φέτα

Απολαύστε ένα ζεστό και νόστιμο μπριός γεμιστό με φέτα, ιδανικό για πρωινό, το σχολείο ή το γραφέιο. Η μαλακή ζύμη του μπριός συνδυάζεται τέλεια με την απαλή και αλμυρή φέτα, δημιουργώντας μια ένα τυροψωμάκι που θα σας ενθουσιάσει.

Υλικα

Αλευρι 500 γρμ. περιπου
Αυγο 1 τμχ.
Ελαιολαδο 70 γρμ.
Μαγια 1 κυβο νωπη
Γαλα 250 γρμ.χλιαρο
Αλατι 10 γρμ.
Ζαχαρη 30 γρμ.
Σουσαμι
φετα για την γεμιση

Εκτέλεση

Σε ενα μπωλ βαζουμε το γαλα την ζαχαρη την μαγια και 50 γρμ. αλευρι και αφηνω για 20λεπτα.
Προσθετω στο μειγμα της μαγιας το ελαιολαδο ,το αυγο,το αλατι ,και το αλευρι,ωστε να εχω μια μαλακια και αφρατη ζυμη.
Αφηνω σκεπασμενη να φουσκωσει .
Ανοιγω ενα κομματι ζυμης με τον πλαστη ,κοβω με ενα μαχαιρι στο μεγεθος που θελω ,γεμιζω με φετα και κλεινω καλα .
Αφηνω παλι σκεπασμενα να φουσκωσουν ,αλειφω με γαλα ,πασπαλιζω με σουσαμι (εάν θέλω) και ψηνω σε προθερμασμενο φουρνιο στους 180β. μεχρι να παρουν ωραιο χρωμα,περιπου 15 λεπτα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Марина Назаревич

https://xrysoskoufaki.gr/

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης – Μισή ώρα

Κωνσταντίνος Καβάφης – Μισή ώρα


 Μήτε σε απέκτησα, μήτε θα σε αποκτήσω

ποτέ, θαρρώ. Μερικά λόγια, ένα πλησίασμα
όπως στο μπαρ προχθές, και τίποτε άλλο.
Είναι, δεν λέγω, λύπη. Aλλά εμείς της Τέχνης
κάποτε μ’ έντασι του νου, και βέβαια μόνο
για λίγην ώρα, δημιουργούμεν ηδονήν
η οποία σχεδόν σαν υλική φαντάζει.
Έτσι στο μπαρ προχθές —βοηθώντας κιόλας
πολύ ο ευσπλαχνικός αλκολισμός—
είχα μισή ώρα τέλεια ερωτική.
Και το κατάλαβες με φαίνεται,
κ’ έμεινες κάτι περισσότερον επίτηδες.
Ήταν πολλή ανάγκη αυτό. Γιατί
μ’ όλην την φαντασία, και με το μάγο οινόπνευμα,
χρειάζονταν να βλέπω και τα χείλη σου,
χρειάζονταν να ’ναι το σώμα σου κοντά.

 

Φωτογραφία: Αρχείο ιδρύματος Ωνάση

https://perithorio.com/

Σβήνει Μύκονο- Σαντορίνη: Το νησί με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως που δεν ξέρεις σε ποια απ’ τις 64 να πρωτοκολυμπήσει

Σβήνει Μύκονο- Σαντορίνη: Το νησί με τις





Menshouse Team
Menshouse Team

600.000 άνθρωποι το ψήφισαν ως το κορυφαίο

Δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο αναπτυσσόμενα τα τελευταία χρόνια νησιά της Μεσογείου. Η φήμη του μικρότερου από τα τέσσερα νησιά των Σποράδων (αλλά κοντινότερου στην ηπειρωτική Ελλάδα) ως κοσμοπολίτικου hot-spot στο Αιγαίο έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε διεθνές επίπεδο τον 21ο αιώνα και για πολλούς – ακόμα και επώνυμους του διεθνούς jet set – δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Αυτό που σίγουρα δεν έχει να ζηλέψει η Σκιάθος από τα δύο μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας είναι οι παραλίες.

Σβήνει Μύκονο- Σαντορίνη: Το νησί με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως που δεν ξέρεις σε ποια απ' τις 64 να πρωτοκολυμπήσεις

Οι αναγνώστες του πασίγνωστου βρετανικού ταξιδιωτικού περιοδικού «Conde Nast Traveller» την επέλεξαν πριν από 2 σεζόν ως το νησί με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως. Σε μία πολύ μεγάλη ψηφοφορία που συμμετείχαν περισσότεροι από 600.000 αναγνώστες, η Σκιάθος άφησε πίσω της εξωτικά μέρη όπως οι Σεϋχέλλες και οι Παρθένες Νήσοι, ενώ μόλις πριν από λίγο καιρό το ίδιο περιοδικό… υποκλίθηκε ξανά στη γαλαζοπράσινη μαγεία του νησιού των βορείων Σποράδων.

Σβήνει Μύκονο- Σαντορίνη: Το νησί με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως που δεν ξέρεις σε ποια απ' τις 64 να πρωτοκολυμπήσεις

Σε άρθρο της Ρέιτσελ Χάουαρντ στην ιστοσελίδα του, με τίτλο «Τα 23 καλύτερα ελληνικά νησιά για να επισκεφθείτε», κατατάσσει τη Σκιάθο πρώτη στη λίστα! Όπως αναφέρει το περιοδικό, η Σκιάθος – «το νησί όπου γυρίστηκε το Mamma Mia» – έχει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες στην Ελλάδα με χαρακτηριστικότερη αυτών τις Κουκουναριές, που ξεχωρίζει για τα τιρκουάζ νερά και τα δέντρα που την περιστοιχίζουν. Αναδεικνύει επιπλέον την παραλία της Ελιάς (ή Μανδράκι) στο βόρειο τμήμα, με τη χαρακτηριστική παρομοίωση ότι χάρη στην πεντακάθαρη θάλασσα και την ξεφλουδισμένη ξύλινη ταβέρνα είναι σαν «να μπαίνεις σε ένα μικρό κομμάτι παραδείσου».

Σβήνει Μύκονο- Σαντορίνη: Το νησί με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως που δεν ξέρεις σε ποια απ' τις 64 να πρωτοκολυμπήσεις

Οι Κουκουναριές, με τη χρυσή άμμο, τα καταγάλανα νερά και το μοναδικό δάσος των Κουκουναριών στην άκρη της, είναι πράγματι ένας καλός λόγος να επισκεφτεί κανείς τη Σκιάθο – ειδικά κάποιος θιασώτης του δυνατού beach life – αλλά φυσικά δεν είναι ο μόνος. Σε επίπεδο παραλιών, εξίσου καλός είναι τα Λαλάρια, μία από τις πιο όμορφες και εξωτικές παραλίες της Ελλάδας. Αποτελεί τόπο λατρείας για τα πιο… ελεύθερα πνεύματα, αφού η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι και η παραλία δεν είναι οργανωμένη. Ονομάστηκε έτσι από τα λευκά και λεία βότσαλα που κάνουν τα κρυστάλλινα νερά ακόμα πιο διαυγή και αντανακλούν τον ήλιο στην ακτή. Άσπροι, σμιλεμένοι βράχοι υψώνονται πάνω από τη θάλασσα, δημιουργώντας λίγα μέτρα φυσικής σκιάς για όποιον… προλάβει.

Σβήνει Μύκονο- Σαντορίνη: Το νησί με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως που δεν ξέρεις σε ποια απ' τις 64 να πρωτοκολυμπήσεις

Γενικώς οι παραλίες – όπως άλλωστε διατυμπανίζει και η προαναφερόμενη ψηφοφορία – είναι το μεγάλο όπλο του νησιού. Θα πρέπει να είσαι τακτικός θαμώνας για να προλάβεις να τις δεις όλες – 64 στον αριθμό – αλλά αρκεί μια γερή δόση για να εντυπωσιαστείς από την ποικιλομορφία και την ένταση των χρωμάτων. Ορισμένες από τις πιο γνωστές, πέραν των δύο διασημότερων, είναι η Μπανάνα, η Μεγάλη Άμμος, η Αγία Ελένη, οι Αχλαδιές, ο Ξάνεμος, ο Βρωμόλιμνος, η Καναπίτσα και η Ασέληνος.

Σβήνει Μύκονο- Σαντορίνη: Το νησί με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως που δεν ξέρεις σε ποια απ' τις 64 να πρωτοκολυμπήσεις

Κάθε νησί που θέλει να προκαλεί… σουξέ όμως θα πρέπει να έχει όμορφη χώρα και αυτή της Σκιάθου είναι το απόλυτο συμπλήρωμα για τις θάλασσες της. Κανονικός λαβύρινθος που… αφήνεσαι να χαθείς – ένα μαυλιστικό μωσαϊκό από γραφικά σοκάκια, καλντερίμια, παραδοσιακά νησιώτικα σπίτια, ολάνθιστους κήπους και αρχοντικά νεοκλασικά.

Σβήνει Μύκονο- Σαντορίνη: Το νησί με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως που δεν ξέρεις σε ποια απ' τις 64 να πρωτοκολυμπήσεις

Αρκετές και οι ιστορικές – πολιτιστικές attraction του νησιού, με πιο αναγνωρίσιμες το Eνετικό Κάστρο στο Μπούρτζι που δεσπόζει πάνω σε μια πευκόφυτη νησίδα στο λιμάνι και φυσικά το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που λειτουργεί ως μουσείο. Το μεσαιωνικό Κάστρο όπου καταλήγει η παλιά Καστροπολιτεία της Σκιάθου, «κρέμεται» πάνω από τη θάλασσα, χτισμένο στο υψηλότερο σημείο της χερσονήσου στο βορειότερο σημείο του νησιού και προσφέρει την ανάλογη θέα, ενώ στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Ευαγγελιστρίας υφάνθηκε και ευλογήθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία της επανάστασης, με το λευκό σταυρό σε γαλάζιο φόντο.

Σβήνει Μύκονο- Σαντορίνη: Το νησί με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως που δεν ξέρεις σε ποια απ' τις 64 να πρωτοκολυμπήσεις

Γενικώς η Σκιάθος διακρίνεται για τα πολλά βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία όπως εκκλησίες, μοναστήρια και κάστρα και αυτή η παράδοση δημιουργεί τη γοητευτική αντίθεση με τον μεταμοντέρνο χαρακτήρα της. Ως γνωστόν οι υποδομές γαστρονομίας, διασκέδασης και νυχτερινής ζωής του νησιού παρέχουν απλόχερα την εμπειρία των κοσμοπολίτικων διακοπών για όποιον θέλει να τις ζήσει. Στην πραγματικότητα όμως η Σκιάθος μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα βαλάντια και γούστα, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα επιλογών, από τις πιο… φιλήσυχες ταβέρνες και παραλίες έως τα high society clubs, που μπορεί να συναντήσεις κάποιον Άραβα Εμίρη…

https://menshouse.gr/

Επιχείρηση Αττίλας: όταν οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στην ανοχύρωτη Κύπρο

 Επιχείρηση Αττίλας: όταν οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στην ανοχύρωτη Κύπρο

copyright Ap Photos
copyright Ap Photos

Επιχείρηση Αττίλας: ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 20 Ιουλίου του 1974, όταν τουρκικός στρατός εισέβαλε στο βόρειο τμήμα της Κύπρου με την πρόφαση ότι απαντά στο στρατιωτικό πραξικόπημα το υποκινούμενο από τη χούντα του Ιωάννίδη, που στόχο είχε την απομάκρυνση (και τη δολοφονία) του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την εξουσία.

Ήταν 05:30 το ξημέρωμα, όταν οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την εισβολή. «Ελληνικαί και κυπριακαί δυνάμεις αντιμετωπίζουν μετά γενναιότητος και πρωτοφανούς ενθουσιασμού την απρόκλητον επίθεσιν του τουρκικού σοβινισμού» ανέφερε μεταξύ άλλων το πολεμικό ανακοινωθέν της ημέρας. Οι Έλληνες στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ και οι Ελληνοκύπριοι αντιστάθηκαν, όμως η μάχη ήταν άνιση καθώς οι τουρκικές δυνάμεις είναι πολλαπλάσιες.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για παρέμβαση σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγγύησης. Η εισβολή εκδηλώθηκε σε με δύο μεγάλες επιθέσεις από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Οι ελληνοκυπριακές ένοπλες δυνάμεις προσπάθησαν να αντισταθούν και να απαντήσουν στις επιθέσεις ως μέρος ενός συντονισμένου αμυντικού σχεδίου που αποδείχτηκε ανεπαρκές.

Το σύνολο των τουρκοκυπριακών δυνάμεων ήταν 27 τάγματα πεζικού, ομαδοποιημένα σε 8 συντάγματα, και δύναμη, δυνητικά, έως 20.000 ανδρών. Η κύρια δύναμη των Ελληνοκυπρίων ήταν η Εθνοφρουρά, που δημιουργήθηκε το 1963. Η Εθνοφρουρά εξοπλιζόταν  με πλεονάζοντα οπλισμό από την Ελλάδα , κυρίως βρετανικής προέλευσης, ενισχυμένο με την αγορά σοβιετικών όπλων το 1965. Η Εθνοφρουρά, που ελεγχόταν από αξιωματικούς που προέρχονταν από την Ελλάδα (η Κύπρος δεν είχε εκπαιδευμένους αξιωματικούς), θεωρήθηκε όργανο της Αθήνας στην πολιτική ένταση μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας με αποτέλεσμα, η Κυπριακή Κυβέρνηση να παραμελήσει την ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς. Τα αποτελέσματα φάνηκαν. Η Κύπρος το 1974 ήταν απροστάτευτη!



Η επιχείρηση Αττίλας είχε ως αποτέλεσμα το 37% της Κύπρου να βρίσκεται μέχρι σήμερα υπό τουρκική κατοχή. Οι νεκροί- στρατιώτες και άμαχοι- ξεπέρασαν τις 6.000 από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ενώ περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ακόμα αγνοούνται και πάνω από 120.000 υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Στις 14 Αυγούστου του 1974, οι συνομιλίες που είχαν αρχίσει στη Γενεύη για να εξευρεθεί λύση, μετά την τουρκική εισβολή οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Πιο σωστά, μετά τις συνομιλίες εκείνες ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής: οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν ξανά κι ολοκλήρωσαν το έγκλημα τους.

https://www.ethnos.gr/





Απόπειρα απάτης στον Βόλο – Πώς οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν το λιμάνι της πόλης για να ξαφρίσουν χρήματα

Απόπειρα απάτης στον Βόλο – Πώς οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν το λιμάνι της πόλης για να ξαφρίσουν χρήματα


 19 Ιουλίου, 2024 10:30

Από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου ανακοινώνεται ότι:

Κατά τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειωθεί περιστατικά, όπου διάφοροι επιτήδειοι, τηλεφωνούν σε προμηθευτές του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, προσποιούμενοι τους υπαλλήλους του ΟΛΒ και επιχειρούν με διάφορες επικλήσεις, να τους αποσπάσουν χρήματα. 

Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, εφιστά την προσοχή σε όλους τους συναλλασσομένους με τον ΟΛΒ και τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε οποιαδήποτε περίπτωση να επικοινωνούν με την οικονομική υπηρεσία του Οργανισμού. 

https://www.thenewspaper.gr/

Πάφος: Μύθοι και Θρύλοι

  Πάφος: Μύθοι και Θρύλοι Posted on   8 Οκτωβρίου, 2024   by   ellas Η γενέτειρα της Αφροδίτης – η θεά της αγάπης και της ομορφιάς Ένα γραφι...