Ταχίνι: Ο θησαυρός υγείας που χρειάζεται το σώμα σου καθημερινά
Το ταχίνι, αυτή η πλούσια και βελούδινη πάστα που προέρχεται από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού, έχει γίνει ένα αγαπημένο υλικό της υγιεινής διατροφής. Είναι γνωστό για την υψηλή θρεπτική του αξία, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές παραδοσιακές κουζίνες, όπως η μεσογειακή και αυτή της Μέσης Ανατολής
Το ταχίνι, μια κρεμώδης πάστα από αλεσμένους σπόρους σουσαμιού, αποτελεί θησαυρό θρεπτικών συστατικών και βρίσκεται στο επίκεντρο υγιεινών διατροφικών επιλογών. Με τη μοναδική του γεύση και τις ευεργετικές του ιδιότητες, είναι βασικό συστατικό σε παραδοσιακές κουζίνες, όπως η μεσογειακή και η ανατολίτικη.
Αναρωτιέσαι τι μπορεί να προσφέρει μια κουταλιά ταχίνι καθημερινά; Εδώ είναι πέντε κύρια οφέλη που θα σε πείσουν να το εντάξεις στη διατροφή σου: Το ταχίνι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και ο σίδηρος.
Περιέχει καλά λιπαρά οξέα, όπως τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Επίσης χάρη στο ασβέστιο και το μαγνήσιο που περιέχει, το ταχίνι βοηθά στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας και προλαμβάνει τη φθορά των οστών, ενώ την ίδια ώρα η πλούσια περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.
Τέλος, σύμφωνα με το ladylike.gr, μία κουταλιά ταχίνι προσφέρει ένα φυσικό «boost» ενέργειας χάρη στα υγιεινά λιπαρά και τις πρωτεΐνες του. Είναι ιδανικό για να ξεκινήσεις δυναμικά τη μέρα σου ή να ανακτήσεις ενέργεια μέσα σε αυτήν.
1. Το ταχίνι ενισχύει την υγεία της καρδιάς
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά, συγκεκριμένα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συνδέονται με τη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και την αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL). Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews επιβεβαιώνει ότι τα λιπαρά οξέα του σουσαμιού συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ τα αντιοξειδωτικά του (λιγνάνες όπως η σησαμίνη και η σησαμολίνη) προστατεύουν τα αγγεία από τη φθορά.
2. Καλύτερη υγεία των οστών
Μια κουταλιά ταχίνι περιέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, περίπου 64 mg ανά κουταλιά της σούπας. Το ασβέστιο είναι θεμελιώδες για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, το ταχίνι περιέχει μαγνήσιο και φώσφορο, τα οποία συνεργάζονται για τη διατήρηση ισχυρών και υγιών οστών.
3. Το ταχίνι προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία
Οι λιγνάνες που περιέχονται στο ταχίνι είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες. Έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις προστατεύουν τα κύτταρα από φλεγμονές, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.
4. Ενίσχυση του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος
Το ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Β (όπως Β1, Β3 και Β6), οι οποίες υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Τα υγιή λιπαρά του σουσαμιού βοηθούν επίσης στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, σύμφωνα με το Journal of Nutritional Neuroscience.
5. Ρύθμιση της ενέργειας και υποστήριξη του μεταβολισμού
Το ταχίνι περιέχει σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης (περίπου 2,5 γραμμάρια ανά κουταλιά), η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της ενέργειας, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα, οι φυτικές ίνες του βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τα απότομα «σκαμπανεβάσματα» της ενέργειας.
Θρεπτικά συστατικά σε μια κουταλιά ταχίνι (15 γραμμάρια)
Θερμίδες: 89
Λιπαρά: 8 γραμμάρια (τα περισσότερα «καλά»)
Πρωτεΐνη: 2,5 γραμμάρια
Ασβέστιο: 64 mg
Σίδηρος: 1,3 mg
Μαγνήσιο: 14 mg
Φυτικές Ίνες: 1,4 γραμμάρια
Πώς να εντάξεις το ταχίνι στη διατροφή σου;
Αν μια σκέτη κουταλιά ταχίνι δεν είναι του γούστου σου, εδώ είναι μερικοί εύκολοι τρόποι να το ενσωματώσεις στη διατροφή σου:
Πρωινό smoothie: Πρόσθεσε μια κουταλιά ταχίνι στο αγαπημένο σου smoothie, για πλούσια υφή και ενέργεια.
Dressing: Ανάμειξε ταχίνι με λεμόνι, μέλι και λίγο νερό για ένα υγιεινό dressing σαλάτας.
Αλείμμα: Συνδύασέ το με μέλι ή μπανάνα για ένα γρήγορο σνακ.
Προσθήκη σε σούπες: Χρησιμοποίησέ το για να δώσεις κρεμώδη υφή σε σούπες, όπως η βελουτέ κολοκυθόσουπα.
Χούμους: Φτιάξε το δικό σου σπιτικό χούμους με ρεβίθια και ταχίνι.
Ένας διατροφικός θησαυρός σε μια κουταλιά
Το ταχίνι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό συστατικό. Είναι μια θρεπτική «βόμβα» που μπορεί να ενισχύσει την υγεία με πολλαπλούς τρόπους, από την καρδιά και τα οστά, μέχρι τον εγκέφαλο.
Επανεκκινούν το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου τα δρομολόγια του θρυλικού τρένου στις πιο στενές γραμμές της Ευρώπης
«ΗΠορταριά, η Ανάκασα και η Μακρυνίτσα έπαιζαν κρυφτό μέσα στα σύννεφα όταν έφτασα στα ύψη εκείνα. Το Πήλιο ήταν κατσουφιασμένο. Αλλά τ’ απογευματάκι ένα ευεργετικό και διακριτικό βορρηαδάκι διέλυσε τη νέφωσι κι’ άφησε να φανή “εν όλη του τη δόξη” το καταπράσινο βουνό με τα αρχοντικά σπίτια των χωριών του. […] Ο “Μουτζούρης”, ένας σιδηρόδρομος, που θυμίζει πολύ εις μικρογραφίαν το περίφημο “Θηρίον της Κηφισιάς”, μας ανέβασε… κατάμαυρους στις Μηλιές. Η διαδρομή του κοντά σε γραφικές παραλίες, θάλασσα ασημένια από δάση εληάς και βαρυφορτωμένες κυδωνιές και μηλιές είναι κάτι που δεν περιγράφεται εύκολα».
Αυτά έγραφε ο Μ.Χ. Κωνσταντόπουλος στη στήλη «Διακοπές στην Ελλάδα» της «Καθημερινής» στις 4 Οκτωβρίου του 1959.
Τι έγραφε η «Κ» το 1996
Στις 17 Μαΐου του 1996, στα «Σύντομα» της εφημερίδας μας διαβάζαμε:
«Επειτα από 25 χρόνια παροπλισμού, το τρενάκι του Πηλίου, ο θρυλικός “μουτζούρης”, θα ανηφορίσει και πάλι στη γνωστή του διαδρομή από τα Ανω Λεχώνια μέχρι τις Μηλιές. Πρόκειται για το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του τρένου σε ολόκληρο το μήκος της διαδρομής και είναι προάγγελος της επαναλειτουργίας του που θα γίνει στα μέσα του καλοκαιριού. Οι δύο ατμομηχανές, καθώς και δύο βαγόνια μεταφέρθηκαν από τον ΟΣΕ με γερανούς και πλατφόρμες στο σταθμό Ανω Λεχωνίων και το πρώτο ταξίδι του τρένου προγραμματίστηκε για το Σαββατοκύριακο. Τα σημαντικότερα έργα της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν ολοκληρωθεί και η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προχωρεί κανονικά. Στον νέο υπό ίδρυση φορέα που θα διαχειρίζεται την λειτουργία του τρένου θα μετέχουν ο ΟΣΕ με ποσοστό 51% και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με το υπόλοιπο 49%, διατηρώντας, ωστόσο, το δικαίωμα να παραχωρήσει μέρος του σε όποιο δήμο ή κοινότητα το επιθυμεί».
Ο «Μουτζούρης», αξίζει να σημειωθεί, είχε διακόψει τα δρομολόγιά του το 1971, ενώ τα δρομολόγιά του επανήλθαν στις αρχές του 2000, γνωρίζοντας νέα άνθηση.
Είναι ένα από τα πιο γραφικά δρομολόγια –αν όχι το γραφικότερο– του σιδηροδρομικού μας δικτύου. Ο «Μουτζούρης» –έργο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, διάσημου Ιταλού μηχανικού και πατέρα του ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, ο οποίος σχεδίαζε το μεγαλεπήβολο για εκείνα τα χρόνια τρενάκι του Πηλίου– είναι και πάλι έτοιμος να ανηφορίσει στο βουνό των Κενταύρων. Το Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train, θα κάνει και πάλι τη «διαδρομή του κοντά σε γραφικές παραλίες, θάλασσα ασημένια από δάση εληάς και βαρυφορτωμένες κυδωνιές και μηλιές», όπως είχε γράψει πριν από 65 χρόνια ο Μ.Χ. Κωνσταντόπουλος.
Ντε Κίρικο και υιός
Κατασκευασμένη σε δύο στάδια, μεταξύ του 1894 και του 1903, η σιδηροδρομική διαδρομή αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα περαιτέρω ανάπτυξης των χωριών του Πηλίου. Την επίβλεψη της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου είχε ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ο πατέρας του γνωστού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Στα έργα κατασκευής του δικτύου, ο μικρός τότε Ντε Κίρικο ήταν εκεί παρατηρώντας το μέσο που έμελλε αργότερα να τον εμπνέει και να συνοδεύει σταθερά τις δημιουργίες του.
Η αδημονία των επιβατών
Οπως μας μεταφέρουν στελέχη της εταιρείας, αναμένεται –βάσει των στοιχείων από τα προηγούμενα έτη, πλην του 2023 οπότε και ο Daniel είχε πληγώσει βαθιά τη Θεσσαλία– το κάθε δρομολόγιο να είναι πλήρες, καλύπτοντας και τις 120 θέσεις του συρμού που πατεί στις πιο στενές σιδηροδρομικές γραμμές, με 60 εκατοστά πλάτος.
Τα δρομολόγια θα γίνουν καθημερινά από τις 21 Δεκεμβρίου 2024 και θα διαρκέσουν έως τις 6 Ιανουαρίου 2025. Το επόμενο διάστημα η γραμμή θα λειτουργεί μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Μάλιστα, τις προηγούμενες χρονιές λειτουργούσε κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από Παρασκευή έως και Δευτέρα. Φέτος, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Hellenic Train, τα δρομολόγια θα γίνουν καθημερινά από τις 21 Δεκεμβρίου 2024. Η γραμμή, μάλιστα, όπως μας ενημερώνει η εταιρεία, θα λειτουργεί καθημερινά έως τις 6 Ιανουαρίου του 2025, ενώ το επόμενο διάστημα το τρένο του Πηλίου θα κάνει το γραφικό του δρομολόγιο μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Ο «Μουτζούρης», ένα μνημείο σιδηροδρομικής αρχιτεκτονικής, έχει αφετηρία στα Ανω Λεχώνια (καθημερινά στις 10.00 το πρωί), πεδινό χωριό του δυτικού Πηλίου. Οπως λέει η Hellenic Train, με ταχύτητα περίπου 20 χλμ. την ώρα, ακολουθεί ορεινή διαδρομή σε κατάφυτες πλαγιές με πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια, αλλά και θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Με ταχύτητα περίπου 20 χλμ. την ώρα, ακολουθεί ορεινή διαδρομή σε κατάφυτες πλαγιές με πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πουρνάρια, αλλά και θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.
«Το μαγευτικό φυσικό τοπίο συμπληρώνουν οι περίτεχνες ανθρώπινες κατασκευές από λαξευτή μαρμαρόπετρα και γκρίζο ασβεστόλιθο, τα τοξωτά γεφύρια, οι καμάρες και οι σήραγγες. Ξεχωριστά δείγματα η λίθινη πεντάτοξη γέφυρα Καλόρεμα στην περιοχή του Μαλακίου και η μεγάλη μεταλλική γέφυρα του Ταξιάρχη ή γέφυρα Ντε Κίρικο με το ιδιαίτερο πέρασμα – στο σημείο αυτό το τρένο θα κυλήσει σε καμπύλη γραμμή, ενώ η γέφυρα είναι ευθεία. Το τρένο σταθμεύει για 15 λεπτά στο χωριό Ανω Γατζέα του νότιου Πηλίου (σ.σ. στάση που θα γίνεται και στις δύο διαδρομές) και, μετά από μια διαδρομή 15 χιλιομέτρων και 90 λεπτών συνολικά, καταλήγει στις Μηλιές», σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία. Από τις Μηλιές, το δρομολόγιο θα παίρνει τον δρόμο της επιστροφής στις 15.00.
Χρήσιμα με μια ματιά
🚃 Το τρένο αναχωρεί από τα Ανω Λεχώνια στις 10.00 π.μ. και επιστρέφει από τις Μηλιές στις 15.00, με ενδιάμεση στάθμευση 15 λεπτών στην Ανω Γατζέα και στις δύο κατευθύνσεις της διαδρομής.
🎫 Το εισιτήριο για την απλή διαδρομή κοστίζει 10€, ενώ για την διαδρομή με επιστροφή κοστίζει 18€. Το παιδικό εισιτήριο κοστίζει αντίστοιχα 6€ και 10€ και ισχύει για παιδιά ηλικίας 4-12 ετών.
🎟 Εισιτήρια μπορείτε να εκδώσετε από όλα τα φυσικά σημεία πώλησης της Hellenic Train, αλλά και ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας tickets.hellenictrain.gr και της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και tablet, ακόμα και 10΄ λεπτά πριν από την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας.
🎫 Υπάρχει δυνατότητα έκδοσης εισιτηρίων από το προσωπικό των αμαξοστοιχιών μόνο για εισιτήρια πλήρους τιμής (10€) και παιδικού (6€), απλής διαδρομής (πληρωμή με μετρητά).
🛤 Το Τρενάκι του Πηλίου κυκλοφορεί κάθε Σαββατοκύριακο. Κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από τις 21 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 6 Ιανουαρίου 2025 θα κυκλοφορεί καθημερινά.
🚆 Η πρόσβαση στον σιδηροδρομικό σταθμό Ανω Λεχωνίων που απέχει 12 χιλιόμετρα από το Βόλο, γίνεται από τον δρόμο προς Καλά Νερά, με το αστικό λεωφορείο αρ. 5 της γραμμής Βόλου – Λεχωνίων – Πλατανιδίων που κάνει στάση 50 μέτρα από τον σταθμό, αλλά και με Ι.Χ., καθώς υπάρχει μεγάλος χώρος στάθμευσης μπροστά στον σταθμό. Υπάρχουν καφέ πινακίδες σήμανσης του σταθμού από τον παρακείμενο οδικό άξονα.
🚙 Η οδική πρόσβαση στον σταθμό Μηλεών γίνεται μόνο με Ι.Χ. και υπάρχουν περιορισμένες θέσεις στάθμευσης στην περιοχή του σταθμού, η κατεύθυνση του οποίου σημαίνεται με καφέ πινακίδα από τον οδικό άξονα που οδηγεί στις Μηλιές.
Μουσειακό υλικό και «σπασμένα» ρεκόρ
Το «τρενάκι του Πηλίου» αποτελεί μουσειακό υλικό του ΟΣΕ, ο οποίος και το συντηρεί –λόγω τεχνογνωσίας–, ενώ είναι το μοναδικό τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας μας για το οποίο ο Οργανισμός έχει την ευθύνη και του δικτύου και του τροχαίου υλικού. Παρά ταύτα, οι μηχανοδηγοί ανήκουν στο δυναμικό της Hellenic Train.
Στις 19 του περασμένου Σεπτεμβρίου, είχαν ανασταλεί τα δρομολόγιά του, κατόπιν υπόδειξης του ΟΣΕ, προκειμένου να γίνει συντήρηση των αμαξοστοιχιών, που είχαν επαναλειτουργήσει, λόγω Daniel, από τον Μάιο της φετινής χρονιάς, με μία μικρή διακοπή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του 2018, δε, κατέρριψε, το ένα μετά το άλλο, κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας, παρουσιάζοντας κατακόρυφη αύξηση στην επιβατική του κίνηση, που ξεπερνά τις 20.000 κόσμου, αριθμό-ρεκόρ για την εν λόγω χρονιά, ενώ το 2017 έκλεισε με περίπου 16.000 επιβάτες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι ότι τον «Μουτζούρη» προωθούν διαρκώς ταξιδιωτικά γραφεία της χώρας και του εξωτερικού, ενώ ανέκαθεν προσείλκυε επιβάτες κρουαζιέρας που ελλιμενιζόταν στο λιμάνι του Βόλου.
«Ενα δρομολόγιο πολιτισμού και μοναδικού κάλλους»
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό, που μίλησε στην «Κ», «πάγιο αίτημα της δημοτικής αρχής είναι η πλήρης επαναλειτουργία του τρένου του Πηλίου, καθότι δίνει ζωή στα χωριά, αποτελώντας ταυτόχρονα μια διαδρομή μοναδικού κάλλους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι, επίσης, ένα δρομολόγιο πολιτισμού, με μηχανές του προηγούμενου αιώνα. Παράλληλα, έχουμε υποβάλει αίτημα προς τον ΟΣΕ για τη συντήρηση και επισκευή των παραδοσιακών και πραγματικών ατμήλατων μηχανών, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Σε κάθε περίπτωση, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Στέλιο Τερζάκη, διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, και τον CEO της Hellenic Train, Ρομπέρτο Ρινάουντο, καθώς και τα συνεργεία των δύο εταιρειών, που προέβησαν στην πλήρη συντήρηση και επαναλειτουργία του δικτύου και του τροχαίου υλικού».
Eχουμε υποβάλει αίτημα προς τον ΟΣΕ για τη συντήρηση και επισκευή των παραδοσιακών και πραγματικών ατμήλατων μηχανών, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Οπως λένε στην «Κ» στελέχη της Hellenic Train, «η επανέναρξη των δρομολογίων του θρυλικού “Μουτζούρη” αποτελεί πηγή χαράς για την εταιρεία μας. Εξάλλου, πρόκειται για ένα εμβληματικό δρομολόγιο, το οποίο χαίρει μεγάλης αποδοχής από την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας».
Από την πρώτη της παρουσίαση στο κοινό, η τεχνητή νοημοσύνη έχει αλλάξει τον αριθμό των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται. Η κοινότητα των ελεύθερων επαγγελματιών αισθάνθηκε επίσης τη στροφή που έφερε η τεχνητή νοημοσύνη, με τις πλευρές να σχηματίζονται υπέρ και αντίθετες στη χρήση της. Όσοι το υποστηρίζουν πιστεύουν ότι μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα και να ανοίξει νέες ευκαιρίες εργασίας. Εν τω μεταξύ, όσοι είναι κατά της τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει τους ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν τη δουλειά τους.
Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει, είναι ζήτημα αν η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι φίλος ή εχθρός για τους ελεύθερους επαγγελματίες μακροπρόθεσμα. Αυτό το άρθρο περιγράφει εν συντομία πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι φίλος ή εχθρός για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τι μπορούν να κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με την παρουσία της.
Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι φίλος των ελεύθερων επαγγελματιών;
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που υποστηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη και τη χρησιμοποιούν στις εργασίες τους, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας φίλος στον οποίο μπορούν να βασιστούν για τη δουλειά τους και είναι οι εξής:
Αυξάνει την παραγωγικότητά τους.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα επιχειρήματα που υποστηρίζουν την τεχνητή νοημοσύνη για ελεύθερους επαγγελματίες είναι ότι μπορεί να επιταχύνει συγκεκριμένες εργασίες, ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το Grammarly για έλεγχο γραμματικής, το Canva για το σχεδιασμό και το Google Analytics για ανάλυση δεδομένων μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον χρόνο που αφιερώνεται σε αυτές τις εργασίες. Ορισμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν ακόμη και τους ανθρώπους να πάρουν ιδέες για το πώς να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες εργασίες, όπως η συγγραφή άρθρων ή η δημιουργία ιδεών σχεδιασμού.
Βελτιώνει την ποιότητα της δουλειάς κάποιου.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες να βελτιώσουν την ποιότητα της εργασίας τους, κάνοντάς τους να αισθάνονται πιο σίγουροι και ικανοί. Για παράδειγμα, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που στοχεύουν στη δημιουργία περιεχομένου μπορούν να βοηθήσουν τους ανεξάρτητους συγγραφείς να βρουν γραμματικά λάθη στη δουλειά τους, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη ροή του.
Βοηθά τους ελεύθερους επαγγελματίες να αποκτήσουν περισσότερη δουλειά.
Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναλάβει ορισμένες πτυχές ενός έργου για ελεύθερους επαγγελματίες, τους ανοίγει περισσότερες ευκαιρίες. Αυτό θα βοηθήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες να κερδίσουν περισσότερα χρήματα και να εξερευνήσουν άλλους τύπους εργασίας που μπορεί να μην είχαν σκεφτεί, ενισχύοντας την αίσθηση της αισιοδοξίας και του ανοιχτού μυαλού.
Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη είναι εχθρός των ελεύθερων επαγγελματιών;
Εν τω μεταξύ, όσοι είναι κατά της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν ότι αποτελεί απειλή λόγω των εξής:
Θέτει τις δουλειές τους σε κίνδυνο.
Το πιο αξιοσημείωτο επιχείρημα για όσους δεν χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι μπορεί να θέσει τις δουλειές τους σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλάβουν εργασίες όπως η δημιουργία περιεχομένου, η μετάφραση, η ανάλυση δεδομένων, ο σχεδιασμός και άλλα που προσφέρουν οι περισσότεροι ελεύθεροι επαγγελματίες ως μέρος των υπηρεσιών τους. Εάν προγραμματιστεί σωστά, το έργο του AI μπορεί να είναι αρκετό για να περάσει ως πρωτότυπο.
Οι εταιρείες ή οι επιχειρήσεις μπορεί επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας τους, επειδή είναι φθηνότερο από την πρόσληψη ελεύθερων επαγγελματιών. Ορισμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης προσφέρονται ακόμη και δωρεάν για να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό.
Είναι ακόμα ένα αμφίβολο μέσο για χρήση
Υπάρχει επίσης το επιχείρημα ότι η εργασία που δημιουργείται ή επηρεάζεται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι αμφισβητήσιμη όσον αφορά τη δυνατότητα πνευματικής ιδιοκτησίας και την ηθική χρήση της. Πολλοί πελάτες και ελεύθεροι επαγγελματίες αναρωτιούνται εάν η δουλειά τους πρέπει να θεωρείται πρωτότυπη όταν χρησιμοποιείται μια τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία της.
Ορισμένα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν διάφορες πηγές για να λάβουν τις μετρήσεις που χρειάζονται για την παραγωγή του ζητούμενου περιεχομένου και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν περιεχόμενο που οι κάτοχοί τους επιθυμούν να χρησιμοποιηθεί για κάτι διαφορετικό από τη δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, συγκεκριμένα έργα αναφέρονται για παραβίαση κανόνων πνευματικών δικαιωμάτων. Ορισμένοι πελάτες μπορεί να θέλουν να αποφύγουν να διακινδυνεύσουν τα έργα τους λόγω αυτής της δυνατότητας και να λένε ευθέως στους ελεύθερους επαγγελματίες να μην χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τα αιτήματά τους.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι αναμφίβολα μια σημαντική και αυξανόμενη παρουσία στον κόσμο των ελεύθερων επαγγελματιών και είναι πιθανό η επιρροή της να συνεχίσει να επεκτείνεται. Είτε αρέσει στους ελεύθερους επαγγελματίες είτε όχι, θα έρθει μια στιγμή που θα πρέπει να σκεφτούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για την εργασία τους. Αλλά, προτού το απορρίψουμε ή το πάρουμε ως δεδομένο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι τέλεια και θα απαιτεί από τους ανθρώπους να τελειοποιήσουν την εργασία που χρειάζεται. Είναι ακόμη νωρίς να πούμε εάν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τους ανθρώπους σε συγκεκριμένες εργασίες, αλλά αν το κάνει, μπορεί να μην είναι με τον τρόπο που μπορεί να σκεφτούν όσοι είναι εναντίον του. Είναι καλύτερο να δούμε πώς θα αναπτυχθεί η τεχνολογία και να βρούμε τρόπους να συνυπάρξουμε.
Η φριτάτα λαχανικών είναι ένα ιταλικό πιάτο που μοιάζει με ομελέτα, αλλά συχνά περιέχει περισσότερα υλικά και είναι πιο χορταστική. Ετοιμάζεται κυρίως με αυγά, λαχανικά, και μερικές φορές τυριά, ενώ μπορεί να εμπλουτιστεί με μπαχαρικά και μυρωδικά.
Είναι πιο παχιά από μια παραδοσιακή ομελέτα, καθώς ψήνεται αρχικά σε τηγάνι και ολοκληρώνεται το ψήσιμο της στο φούρνο. Τα λαχανικά που συνήθως χρησιμοποιούμε σε μία φριτάτα είναι οι πιπεριές, τα κολοκυθάκια, οι ντομάτες, τα μανιτάρια, το σπανάκι, τα κρεμμύδια, οι πατάτες και πολλά άλλα ακόμα.
Η φριτάτα λαχανικών μπορεί να καταναλωθεί ως πρωινό, μεσημεριανό, ή και βραδινό ενώ είναι επίσης μία πολύ καλή επιλογή για πικνίκ ή γεύμα εκτός σπιτιού.
Ποιες είναι οι διαφορές της από την κοινή ομελέτα;
Όπως προείπαμε η φριτάτα είναι πιο παχιά και πιο αφράτη. Μαγειρεύεται αργά πρώτα στο τηγάνι και μετά στο φούρνο. Την φριτάτα δεν την γυρνάμε από την άλλη πλευρά για να ψηθεί.
Την σερβίρουμε είτε με το τηγάνι είτε κομμένη σε κομμάτια. Τα τυριά που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως τυριά που λιώνουν όπως η μοτσαρέλλα, το κασέρι, το γκούντα, η γραβιέρα και άλλα. Βέβαια σε μία φριτάτα μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε φέτα, ρικότα, κρέμα τυριού και ανθότυρο.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι επειδή το ψήσιμο ολοκληρώνεται στο φούρνο θα πρέπει το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι κατάλληλο για φούρνο.
Ingredients
◉ 8 αυγά
◉ 100ml φρέσκο γάλα
◉ 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
◉ 1 μικρό κολοκύθι, κομμένο σε φέτες
◉ 150γρ. μοτσαρέλλα, τριμμένη
◉ 30ml ελαιόλαδο
◉ αλάτι
◉ πιπέρι
Instructions
Βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε κατά σειρά το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια.
Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ώστε να μαλακώσουν τα υλικά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ρίχνουμε όλο το μείγμα μέσα στο τηγάνι με τα λαχανικά.
Ψήνουμε για 3 λεπτά πάνω στη φωτιά και στη συνέχεια βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο της φριτάτας.
Όταν θα έχει ψηθεί η φριτάτα, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και στη συνέχεια την κόβουμε είτε σε τρίγωνα κομμάτια είτε σε τετράγωνα.
Νέα… τούμπα από τον καιρό μέσα στο Σαββατοκύριακο και από το ανοιξιάτικο σκηνικό θα μεταφερθούμε σε χειμωνιάτικο μέσα σε λίγες ώρες.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, το Σάββατο από τη μία πλευρά θα έχουμε τον καιρό του βοριά στα πιο ανατολικά ηπειρωτικά με ασθενή φαινόμενα.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα ξεκινήσει με ήπιες διαθέσεις κοντά στο απόγευμα όμως μας προσεγγίζει ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα δώσει βροχές και καταιγίδες πρώτα στα βορειοδυτικά.
Την Κυριακή αυτό το σύστημα κακοκαιρίας θα απασχολήσει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα με ένα γρήγορο πέρασμα από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιανατολικά.
Οι καταιγίδες θα εστιάζονται κυρίως πάνω από τη θάλασσα, θα έχουμε και χιόνια πρώτα στα ορεινά της βόρειας ηπειρωτικής χώρας και τη Δευτέρα θα κατέβουν τα χιόνια και λίγο πιο νότια σε ορεινές περιοχές της κεντρικής ορεινής χώρας εκεί κοντά στο Πήλιο, την Αράχωβα, τα Καλάβρυτα, λίγο πιο νότια στην Πελοπόννησο θα δεχτούν χιονοπτώσεις.
Κάποια χιόνια θα δουν και κάποια βουνά στην Κρήτη όταν θα πάει πιο νότια αυτό το κύμα και σιγά σιγά θα αρχίσει να απομακρύνεται. Στην Αττική την Κυριακή θα έχουμε βροχές, ιδίως στον Σαρωνικό ενώ δεν αποκλείεται στα ψηλά της Πάρνηθας να δούμε και κάποιες χιονοπτώσεις.
Μετά και τα Χριστούγεννα όπου θα περάσει αυτός ο άστατος καιρός θα δούμε προς το τέλος του έτους και από το ξεκίνημα του νέου να μας έρχονται και πιο ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια προς τα νότια.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14-12-2024 Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις που από το βράδυ θα πυκνώσουν στα βόρεια. Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες πιθανώς να είναι τοπικά έντονες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές αρχικά στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και βαθμιαία στην ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και προς το βράδυ στη Θράκη καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Λίγα χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6, στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοδυτικούς πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15-12-2024 Στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν. Τα φαινόμενα στην ανατολική νησιωτική χώρα από τις μεσημβρινές ώρες πιθανώς να είναι τοπικά έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά έως 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σε δυτικούς νοτιοδυτικούς, στα βόρεια 3 έως 5, στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 16-12-2024 Στα ανατολικά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Σποράδες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στα κεντρικά και τα νότια. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια, κυρίως ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νότια νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια.