Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε

 Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε

Γιατί σκάνε τα ρόδια κάθε χρόνο στον κήπο μας και τι προκαλεί το σκάσιμο;

Στις αρχές του φθινοπώρου, καθώς τα ρόδια μεγαλώνουν και ετοιμαζόμαστε να τα απολαύσουμε, μπορεί να παρατηρήσουμε τα ρόδια να σκάνε και να καταστρέφονται.

Το σκάσιμο των ροδιών είναι ένα συχνό πρόβλημα στην καλλιέργεια της ροδιάς που προκαλεί ανομοιόμορφη ωρίμανση των καρπών.

Επιπλέον, το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς αποτελεί βασικό αίτιο δευτερογενών προσβολών από μυκητολογικές ασθένειες όπως η αλτερναρίωση, καθώς και από έντομα όπως η μελίγκρα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει ως άμεση συνέπεια η παραγωγή των ροδιών να υποβαθμίζεται ποιοτικά και να είναι ακατάλληλη για κατανάλωση.

Το σκάσιμο στα ρόδια μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά αίτια και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης για να προστατέψουμε την παραγωγή μας.

Ας δούμε αναλυτικά, σε ποιες αιτίες οφείλεται το σκάσιμο των ροδιών και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε για να απολαμβάνουμε υπέροχα ζουμερά ρόδια από τον κήπο μας.

Σε ποιες αιτίες οφείλεται το σκάσιμο στα ρόδια;

Το σκάσιμο των ροδιών οφείλεται σε μία ή παραπάνω αιτίες που έχουν σχέση τόσο με τις καλλιεργητικές εργασίες του ποτίσματος και της λίπανσης, καθώς και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στις καλλιεργούμενες περιοχές. Οι κύριες αιτίες που σκάνε τα ρόδια είναι οι εξής:

α) Τα ρόδια σκάνε λόγω έλλειψης νερού

Αν δεν ποτίζουμε τις ροδιές μας κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, είναι πολύ πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα του σκασίματος των ροδιών. Επίσης, τα ακανόνιστα ποτίσματα που κάνουμε στις ροδιές μας αποτελούν και αυτά βασική αιτία για να σκάνε τα ρόδια.

β) Τα ρόδια σκάνε λόγω μεταβολών θερμοκρασιών και υγρασίας

Οι μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας κατά την περίοδο ταχείας αύξησης του ενδοκαρπίου (εσωτερικό του καρπού) στις αρχές του φθινοπώρου μπορεί να κάνουν να ρόδια μας να σκάσουν. Αντίστοιχα συμπτώματα σκασίματος των καρπών της ροδιάς παρατηρείται και με την απότομη μεταβολή υγρασίας μέσα στην ημέρα.

γ) Τα ρόδια σκάνε λόγω λανθασμένης λίπανσης

Τα λιπάσματα αζώτου, κυρίως τα αμμωνιακά λιπάσματτα, κατά την διάρκεια της καρποφορίας των δέντρων της ροδιάς προκαλούν σημαντική αύξηση του σκασίματος των καρπών. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται με την προσθήκη υψηλής ποσότητας κοπριάς στις ροδιές κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

Πώς αντιμετωπίζουμε το σκάσιμο στα ρόδια;

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σκασίματος ροδιών και για να εξασφαλίσουμε ποιοτική παραγωγή καρπών, είναι απαραίτητο να πάρουμε αρκετά μέτρα σε προληπτικό επίπεδο τα οποία αναφέρουμε αναλυτικά παρακάτω.

1. Κάνουμε τακτικό πότισμα στις ροδιές

Ποτίζουμε τακτικά τις ροδιές μας 1-2 φορές τη βδομάδα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ανάλογα τις θερμοκρασίες που επικρατούν και το έδαφος του κήπου μας. Εξασφαλίζουμε σταθερό ομοιόμορφο σύστημα ποτίσματος για τις ροδιές προτιμώντας το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες που παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα καθώς και ως προς την εξοικονόμηση νερού.

2. Ψεκάζουμε τις ροδιές με λίπασμα ασβεστίου

Για την προληπτική αντιμετώπιση του σκασίματος των ροδιών, ψεκάζουμε προληπτικά στο φύλλωμα των δέντρων της ροδιάς, με υγρό οικολογικό λίπασμα ασβεστίου. Ο ψεκασμός της ροδιάς ξεκινά στά μέσα του καλοκαιριού, αρχές Ιουλίου, και επαναλαμβάνεται κάθε 15 μέρες, μέχρι τις μέσα του φθινοπώρου που συγκομίζουμε τα ρόδια.

3. Βάζουμε το κατάλληλο λίπασμα στις ροδιές

Αποφεύγουμε την όψιμη αζωτούχα (αμμωνιακή) λίπανση στις ροδιές, αφού έχουν δέσει τους καρπούς τους. Eπιλέγουμε βιολογικά λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για την καλή ωρίμανση των καρπών.

Κι ένα μυστικό για το σκάσιμο των ροδιών

Σε ροδιές που διαθέτουν λιγοστό φύλλωμα, το φαινόμενο του σκασίματος των ροδιών ενισχύεται λόγω της σκλήρυνσης της φλούδας των καρπών από τα ηλιεγκαύματα.

mistikakipou.gr

https://www.olympia.gr/

Το χωριό της Μαγνησίας που το όνομά του σημαίνει «τόπος στα ψηλά»

 Το χωριό της Μαγνησίας που το όνομά του σημαίνει «τόπος στα ψηλά»


Βρίσκεται μόλις 3 χλμ. δυτικά, στους πρόποδες του Βόλου, πριν τον Άνω Βόλο. Είναι το πρώτο χωριό που συναντάει κάποιος φεύγοντας από τον Bόλο, με υπέροχη θέα στον Παγασητικό Κόλπο, με γραφικά καλντερίμια και παλιά αρχοντικά. Αποτελεί την αρχική εικόνα για το τι θα συναντήσει ο επισκέπτης ταξιδεύοντας στο Πήλιο.

Για το όνομά της έχουν διατυπωθεί αρκετές απόψεις. Ίσως προέρχεται, είτε από τη λέξη ανακαθισιά – ανακατ’σιά, που δηλώνει «τόπο στα ψηλά, όπου εγκαταστάθηκαν νεόφερτοι», είτε από τη λέξη αναγκασία, διότι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι της περιοχής περνούσαν αναγκαστικά από εκεί για την πληρωμή των φόρων, είτε από τον Άκαστο, γιο του βασιλιά της Ιωλκού, Πελία.

Στην κεντρική πλατεία με τον χαρακτηριστικό πλάτανο, θα δείτε την πινακίδα που δείχνει το δρόμο προς την οικία Κοντού, «Μουσείο Θεόφιλου». Το πολύ όμορφο αυτό αρχοντικό του εύπορου μυλωνά Γιάννη Κοντού, γλύτωσε ευτυχώς από τις φλόγες των πολέμων, άντεξε τους σεισμούς και έτσι σώθηκαν οι υπέροχες ζωγραφιές, με τις οποίες στόλισε τον οντά στον επάνω όροφο ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος το 1912 και οι οποίες βρίσκονται σε άριστη κατάσταση. Απεικονίζουν ήρωες του ’21, τοπία, αγρίμια, σκηνές κυνηγιού, αρχαίους θεούς και διάφορα άλλα.

Το σπίτι αυτό ήταν ερειπωμένο, ώσπου το αγόρασε το υπουργείο Πολιτισμού το 1965 και το αναστήλωσε το 1966. Επίσης, συντήρησε τις τοιχογραφίες το 1988 και το 1990 έγινε νέα επισκευή του κτίσματος, το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα ως «Μουσείο Θεόφιλου». Είναι ανοιχτό καθημερινά, εκτός από Δευτέρα, και τις ώρες από 08:00 έως 15:00. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 24210 49109.

Στη μικρή πλατεία του χωριού έχει τοποθετηθεί προτομή του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου.


Πηγή: https://www.zoominpelion.com/
https://magnesianews.gr/

Πιροσκί με γέμιση πατάτας !!!

 Πιροσκί με γέμιση πατάτας !!!


Posted on 3:01 μ.μ.by 
Πιροσκί με πατάτα..!!

Υλικά για τη ζύμη
1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις
650ml νερο χλιαρο
2 φακ. σκονη μαγια
2 κ.γ. αλατι
1 1/2 κ.σ ζαχαρη
75ml ηλιελαιο

.

Υλικα για τη γεμιση


Πατατες βρασμενες
3 κ.σ ελαιολαδο
2 κ.σ. βουτυρο
Αλατι
Πιπερι
Λιγο ψιλοκομμενο μαιντανο

Τηγάνισμα ή φούρνο στους 180 β.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Theodwra Kermeniwth 

Ο ι χρυσοχερες-ηδες

https://www.facebook.com/groups/katsarakias/


Τι προσφέρει στην υγεία ο διάσημος πατσάς – Ιδανικός για δίαιτα

 Τι προσφέρει στην υγεία ο διάσημος πατσάς – 

Ιδανικός για δίαιτα

Τι προσφέρει στην υγεία ο διάσημος πατσάς – Ιδανικός για δίαιτα
Bigstock
Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο πατσάς, ένα είδος βρώσιμης επένδυσης από το στομάχι διαφόρων ζώων, είναι ένα δημοφιλές πιάτο σε πολλούς πολιτισμούς σε όλον τον κόσμο.

Αν και ορισμένοι μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με τον πατσά, είναι αξιοσημείωτο ότι προσφέρει μια σειρά από διατροφικά οφέλη, αλλά πρέπει να έχετε στον νου σας και ορισμένους κινδύνους.

Σε αυτό το άρθρο αναλύουμε τι είναι ο πατσάς, τη διατροφική του αξία, τα οφέλη για την υγεία και τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωσή του.

Τι είναι ο πατσάς

Ο πατσάς αναφέρεται στο βρώσιμο στομάχι των ζώων, συνήθως βοοειδών, προβάτων ή χοίρων.

Χρησιμοποιείται συνήθως σε παραδοσιακά πιάτα σε διάφορες χώρες, όπως το menudo στο Μεξικό, το trippa alla Romana στην Ιταλία και το pho στο Βιετνάμ. Στην Ελλάδα, το έχουμε συνδυάσει με ένα πιάτο-σούπα, που φημίζεται ως “φάρμακο” για το στομάχι μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Υπάρχουν διάφοροι τύποι πατσά ανάλογα με το μέρος του στομαχιού από το οποίο προέρχεται:

  • Κυψελοειδής πατσάς: Ο πιο κοινός και ιδιαίτερα δημοφιλής τύπος, με υφή σαν κηρήθρα, συνήθως από τον δεύτερο στομαχικό θάλαμο της αγελάδας.
  • Λείος πατσάς: Λαμβάνεται από τον πρώτο θάλαμο του στομάχου και έχει πιο λεία υφή.

Ο πατσάς έχει μια μαστιχωτή υφή και σχετικά ήπια γεύση, καθιστώντας τον μια εξαιρετική προσθήκη σε μαγειρευτά, σούπες και άλλα αλμυρά πιάτα.

Διατροφική αξία του πατσά

Ο πατσάς είναι μια πηγή πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών με λίγες θερμίδες, καθιστώντας τον μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να ενσωματώσουν πιο λείες πρωτεΐνες στη διατροφή τους. Ακολουθεί μια βασική διατροφική ανάλυση μιας μερίδας 100 γραμμαρίων μαγειρεμένου πατσά:

Ο πατσάς είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς και βιταμίνης Β12, σεληνίου και ψευδαργύρου, τα οποία είναι σημαντικά για την λειτουργία του ανοσοποιητικού, την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση υγιών κυττάρων.

Pho-Beef-Noodle-Soup

Το βιετναμέζικο πιάτο pho noodle soup με πατσά και άλλα κομμάτια από βοδινό.

Bigstock

Πατσάς: Οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση πατσά μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία λόγω του πλούσιου θρεπτικού του προφίλ:

  1. Πρωτεΐνη: Ο πατσάς είναι μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που υποστηρίζει την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών. Για όσους ακολουθούν μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, ο πατσάς είναι μια καλή προσθήκη λόγω της λείας και με λίγες θερμίδες φύσης του.
  2. Χαμηλός σε θερμίδες και λιπαρά: Με λιγότερες από 100 θερμίδες ανά μερίδα, ο πατσάς είναι μια πηγή πρωτεΐνης με χαμηλές θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καθιστώντας τον μια κατάλληλη επιλογή για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους.
  3. Βιταμίνη Β12 και σελήνιο: Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση DNA και τη νευρολογική λειτουργία. Το σελήνιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και υποστηρίζει την λειτουργία του θυρεοειδούς.
  4. Καλή πηγή ψευδαργύρου: Ο ψευδάργυρος παίζει ζωτικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, στην επούλωση πληγών και στη σύνθεση πρωτεϊνών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.
  5. Σίδηρος: Είναι σημαντικός για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο -όπως ο πατσάς- μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αναιμίας, ειδικά σε άτομα με υψηλότερες ανάγκες σε σίδηρο.

Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωση πατσά

Ενώ ο πατσάς έχει πολλά διατροφικά οφέλη, υπάρχουν επίσης ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε:

  1. Περιεκτικότητα σε χοληστερόλη: Ο πατσάς περιέχει διατροφική χοληστερόλη, με περίπου 108 mg ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Αν και η διατροφική χοληστερόλη είναι λιγότερο ανησυχητική για τους περισσότερους ανθρώπους, εντούτοις, άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας (π.χ. υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακές παθήσεις) μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούν την πρόσληψή της.
  2. Κίνδυνος μόλυνσης: Όπως όλα τα ζωικά προϊόντα, ο πατσάς μπορεί να είναι επιρρεπής σε βακτηριακή μόλυνση εάν δεν έχει μεταχειριστεί, καθαριστεί ή μαγειρευτεί σωστά. Ο πατσάς πρέπει να καθαριστεί πολύ καλά πριν το μαγείρεμα, για να αποφευχθούν τροφιμογενείς ασθένειες, όπως το E. coli και η σαλμονέλα.
  3. Δεν είναι κατάλληλος για όλους: Ορισμένα άτομα μπορεί να βρουν την υφή, τη γεύση ή την μυρωδιά του πατσά μη ελκυστική. Επιπλέον, όσοι ακολουθούν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες ή φυτικές δίαιτες μπορεί να θέλουν να το αποφύγουν, καθώς είναι ζωικό προϊόν.
Polish-Tripe-Soup-flaki

Το παραδοσιακό πολωνέζικο πιάτο flaki με πατσά και λαχανικά

Bigstock

Συχνές Ερωτήσεις

“Είναι καλός ο πατσάς για απώλεια βάρους;”

Ναι, ο πατσάς είναι μια τροφή με λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που μπορεί να είναι ευεργετική για την απώλεια βάρους. Παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ενώ σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι, κάτι που μπορεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες διαχείρισης βάρους.

“Πώς καθαρίζεται σωστά ο πατσάς πριν το μαγείρεμα;”

Ο καθαρισμός του πατσά περιλαμβάνει το ξέπλυμά του με κρύο νερό, το σύντομο βράσιμο και το τρίψιμο τυχόν υπολειμμάτων ακαθαρσιών. Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ο πατσάς είναι πλήρως καθαρός, για να αποφύγετε τροφιμογενή μόλυνση.

“Ο πατσάς είναι δύσκολο να χωνευτεί;”

Ο πατσάς δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χωνευτεί για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά η μαστιχωτή υφή του μπορεί να είναι ένα ζήτημα για ορισμένα άτομα. Το να μαγειρεύετε αργά τον πατσά σε σούπες ή μαγειρευτά μπορεί να σας βοηθήσει να τον κάνετε πιο τρυφερό και πιο εύκολο στην κατανάλωση.

“Μπορεί ο πατσάς να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής;”

Ναι, ο πατσάς μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σελήνιο, καθιστώντας τον μια θρεπτική προσθήκη σε γεύματα.

Σύνοψη

Ο πατσάς είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Αν και δεν αρέσει σε όλους, μπορεί να είναι ένα πολύτιμο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για όσους αναζητούν μια πηγή πρωτεΐνης χαμηλών θερμίδων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να χειρίζεστε και να μαγειρεύετε σωστά τον πατσά, για να αποφύγετε την μόλυνση και να λάβετε υπόψη την περιεκτικότητά του σε χοληστερόλη, ειδικά για όσους έχουν συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες.

Πηγές: webmd.comhealthline.comlivestrong.comhealth.com

https://www.onmed.gr/

Πώς υποχωρεί γρήγορα ο πονόδοντος

 Πώς υποχωρεί γρήγορα ο πονόδοντος

Πώς υποχωρεί γρήγορα ο πονόδοντος
Bigstock
Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο πονόδοντος μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνος και ενοχλητικός, καθιστώντας συχνά δύσκολο τον ύπνο, το φαγητό και κάθε εργασία.

Υπάρχουν σπιτικές θεραπείες που προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις υποκείμενες αιτίες και να ξέρετε πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τις κοινές αιτίες του πονόδοντου, αποτελεσματικές θεραπείες για να υποχωρήσει γρήγορα και πότε είναι ώρα να πάτε στον οδοντίατρο.

Συνήθεις αιτίες πονόδοντου

Ο πονόδοντος μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους και η σοβαρότητα του πόνου μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση έως έντονους παλμούς. Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες:

  1. Φθορά των δοντιών: Οι κοιλότητες (τρύπες) είναι η πιο κοινή αιτία πονόδοντου. Τα βακτήρια στο στόμα παράγουν οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο του δοντιού, οδηγώντας σε τρύπες, που εκθέτουν τα ευαίσθητα εσωτερικά στρώματα του δοντιού, προκαλώντας πόνο.
  2. Ασθένεια των ούλων: Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στα δόντια, ιδιαίτερα όταν τα ούλα φλεγμαίνουν και μολύνονται.
  3. Απόστημα: Είναι ένας θύλακας πύου που σχηματίζεται γύρω από τη ρίζα ενός μολυσμένου δοντιού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, πρήξιμο και ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα φαγητά και ποτά.
  4. Ευαισθησία των δοντιών: Η εκτεθειμένη οδοντίνη (το στρώμα κάτω από το σμάλτο) μπορεί να οδηγήσει σε ευαισθησία σε ζεστά, κρύα ή ζαχαρούχα τρόφιμα, με αποτέλεσμα συχνά οξύ, ξαφνικό πόνο.
  5. Ραγισμένο ή κατεστραμμένο δόντι: Ένα ραγισμένο ή σπασμένο δόντι μπορεί να εκθέσει τους εσωτερικούς ιστούς του δοντιού, προκαλώντας πόνο κατά τη μάσηση ή όταν το δόντι εκτίθεται σε αλλαγές θερμοκρασίας.
man-with-headache-or-toothache-and-jaw-pain-holding-head-up.jpg

Σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τον πονόδοντο

Αν και είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τη βασική αιτία του πόνου των δοντιών επισκεπτόμενοι έναν οδοντίατρο, υπάρχουν αρκετές θεραπείες στο σπίτι, που μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση:

  1. Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα: Η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις συνιστώμενες οδηγίες δοσολογίας.
  2. Μπούκωμα με αλατόνερο: Ένα ξέβγαλμα με αλατόνερο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να σκοτώσει τα βακτήρια στο στόμα. Απλώς διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάντε μπουκώματα στο στόμα σας για περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν το φτύσετε.
  3. Κρύα κομπρέσα: Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας στο εξωτερικό του μάγουλου μπορεί να σας βοηθήσει να μουδιάσει τον πόνο και να μειώσει το πρήξιμο, ειδικά για πονόδοντους που προκαλούνται από τραύμα.
  4. Έλαιο γαρύφαλλου: Το έλαιο γαρύφαλλου περιέχει ευγενόλη, ένα φυσικό αναισθητικό που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πόνο των δοντιών. Μουσκέψτε ένα βαμβάκι σε λάδι από γαρύφαλλο και εφαρμόστε το απευθείας στο προσβεβλημένο δόντι ή στην περιοχή των ούλων.
  5. Μπούκωμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου: Ένα ξέβγαλμα με υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και να σκοτώσει τα βακτήρια, ιδιαίτερα για πόνους που σχετίζονται με τα ούλα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Φροντίστε να το αραιώσετε με νερό και μην καταπιείτε το διάλυμα!
  6. Φακελάκια τσαγιού μέντας: Το τσάι μέντας έχει ήπιες ιδιότητες μουδιάσματος. Ένα δροσερό, χρησιμοποιημένο φακελάκι τσαγιού μπορεί να εφαρμοστεί στην πληγείσα περιοχή για ανακούφιση.
  7. Σκόρδο: Το σκόρδο έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Μπορείτε να συνθλίψετε μια σκελίδα σκόρδου για να σχηματίσετε μια πάστα και να την εφαρμόσετε στην επώδυνη περιοχή για προσωρινή ανακούφιση.
  8. Εκχύλισμα βανίλιας: Το εκχύλισμα βανίλιας περιέχει αλκοόλ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου. Απλώστε μια μικρή ποσότητα σε ένα κομμάτι βαμβάκι και τοποθετήστε το στην πληγείσα περιοχή για ένα καταπραϋντικό αποτέλεσμα.
  9. Κρεμμύδι: Τα κρεμμύδια έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του πόνου. Το μάσημα ωμού κρεμμυδιού ή η τοποθέτηση ενός μικρού κομματιού στην πληγείσα περιοχή μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει τα βακτήρια και να ανακουφίσει την ενόχληση.
  10. Πάστα μαγειρικής σόδας: Μια πάστα μαγειρικής σόδας μπορεί να εξουδετερώσει τα βακτήρια στο στόμα. Ανακατέψτε την μαγειρική σόδα με νερό, για να σχηματιστεί μια πάστα και εφαρμόστε την απευθείας στο πονεμένο δόντι.
  11. Ανυψώστε το κεφάλι σας: Το να στηρίζετε το κεφάλι σας με μαξιλάρια ενώ κοιμάστε μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ορμής αίματος προς το κεφάλι, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει την αίσθηση παλμών στον πονόδοντο.
bigstock-Toothache-Woman-Suffering-Fro-101597273.jpg

Πότε πρέπει να πάτε στον οδοντίατρο

Οι παραπάνω θεραπείες μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Θα πρέπει να αναζητήσετε οδοντιατρική φροντίδα εάν:

  1. Ο πονόδοντος διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες ή γίνεται πιο έντονος.
  2. Έχετε πυρετό, πρήξιμο ή άσχημη γεύση στο στόμα σας, που μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση ή απόστημα.
  3. Αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση, καθώς αυτά μπορεί να είναι σημάδια σοβαρής λοίμωξης.
  4. Ο πόνος προκαλείται από ένα ραγισμένο δόντι ή ένα ατύχημα/χτύπημα.
  5. Παρατηρείτε αιμορραγία των ούλων ή άλλα σημάδια ουλίτιδας.

Η καθυστέρηση μιας επίσκεψης στον οδοντίατρο μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης λοίμωξης ή πιο σοβαρών οδοντικών προβλημάτων, που απαιτούν εκτεταμένη θεραπεία.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί ένας πονόδοντος να φύγει από μόνος του;”

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας ήπιος πονόδοντος που προκαλείται από προσωρινό ερεθισμό (όπως φαγητό που έχει κολλήσει ανάμεσα στα δόντια) μπορεί να υποχωρήσει μόνος του. Ωστόσο, ο πονόδοντος που σχετίζονται με τερηδόνα, μόλυνση ή άλλα οδοντικά προβλήματα συνήθως απαιτεί θεραπεία από οδοντίατρο.

“Μπορεί το άγχος να προκαλέσει πονόδοντο;”

Ναι, το άγχος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να σφίξουν ή να τρίζουν τα δόντια τους, μια κατάσταση γνωστή ως βρουξισμός, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πονόδοντο και πόνο στη γνάθο. Ένας οδοντίατρος μπορεί να συστήσει ένα στοματικό προστατευτικό, για να αποτρέψει το τρίξιμο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

“Γιατί ο πονόδοντος μου χειροτερεύει τη νύχτα;”

Ο πονόδοντος συχνά μοιάζει χειρότερος τη νύχτα, επειδή η κατάκλιση μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στο κεφάλι, γεγονός που εντείνει τον πόνο και την πίεση στο δόντι. Επιπλέον, οι περισπασμοί κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να κάνουν τον πόνο λιγότερο αισθητό, ενώ η νυχτερινή ησυχία τον κάνει πιο εμφανή.

“Τι συμβαίνει εάν μια λοίμωξη των δοντιών αφεθεί χωρίς θεραπεία;”

Εάν μια λοίμωξη των δοντιών αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές όπως απόστημα, μόλυνση των οστών ή ακόμα και σήψη. Η αναζήτηση έγκαιρης οδοντιατρικής φροντίδας είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη αυτών των προβλημάτων.

Σύνοψη

Ο πονόδοντος μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνος και ενοχλητικός, αλλά κάποιες σπιτικές θεραπείες όπως τα ξεβγάλματα με αλατόνερο, τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή και το λάδι γαρύφαλλου μπορούν να προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση. Ωστόσο, ο επίμονος ή έντονος πονόδοντος πρέπει να μην αγνοείται ποτέ, καθώς θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα πιο σοβαρό πρόβλημα.

Εάν ο πονόδοντος σας διαρκεί περισσότερο από 2 ημέρες ή συνοδεύεται από πρήξιμο ή πυρετό, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό.

Πηγές: healthline.commedicalnewstoday.comhealthline.com

https://www.onmed.gr/

Εσύ κι εγώ στο φεγγαρόφως…

 Εσύ κι εγώ στο φεγγαρόφως…

Σε εκείνο το μπαλκόνι με τη φεγγαρόλουστή θέα, δύο ποτήρια κρασί και δύο αναπνοές μεθυσμένες από έρωτα ξενυχτούν τα σώματά μας.
Οι νότες του σεληνόφωτος κλέβουν τις καρδιές μας, ξελογιάζουν τις αισθήσεις μας και οι ματιές μας έλκονται σιωπηλά στους ψιθύρους των κορμιών μας.
Οι κινήσεις μου λάγνες, σε αναστατώνουν υπό το φως του και το ηδονικό σου βλέμμα δεν μπορεί να αντισταθεί στο ημισκότεινο και ημίγυμνο κορμί μου.

Τα χάδια μας μεθυστικά, παρασύρουν τα φιλιά μας και ανάλαφρα υγραίνουν τα σώματά μας.
Ερωτικές αναπνοές υποκύπτουν στη μέθη της αγκαλιάς σου και το κλειδί της καρδιάς σου ξεκλειδώνει μυστικά περάσματα.
Νιώσε με επάνω σου και άσε τον χορό της απόλαυσής μας να φωτίζεται σε εκείνο το φεγγαρόφωτο μπαλκόνι.


https://thewomen.gr/
Sasa Ken

Συντάκτης

  • Sasa Ken

    Είμαι δημιουργική, με επιμονή και πάθος για την γραφή. Αναδύομαι όταν ονειρεύομαι και ταξιδεύω στα πέρατα του μυαλού μου. Εμπνέομαι… και αναζωογονούμαι από τα κείμενά μου.

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...