Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Χταποδομακαρονάδα | Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ | 28/12/2021

Χταποδομακαρονάδα | Ώρα Για Φαγητό με την Αργυρώ  



 ΧΤΑΠΟΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

 ΥΛΙΚΑ 

600 γρ. χταπόδι πλοκάμι PESCANOVA 
 500 γρ. σπαγγέτι 
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
400 γρ. ντοματάκι ψιλοκομμένο 
1 δαφνόφυλλο 
2-3 κόκκους μπαχάρι 
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί 
¼ φλ. ελαιόλαδο φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

 Για το σερβίρισμα σκληρό τυρί Δανίας 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Για τα μακαρόνια με χταπόδι ζεσταίνουμε πρώτα σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά έως ότου γίνει διάφανο, χωρίς όμως να πάρει χρώμα. Εν τω μεταξύ, έχουμε καθαρίσει και κόψει με ένα μαχαίρι σε μπουκιές το χταπόδι μας. 
Προσθέτουμε στο κρεμμύδι και το αφήνουμε να σοταριστεί για 3΄-4΄ μέχρι να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την ντομάτα, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι και τη ζάχαρη και τρίβουμε αρκετό πιπέρι. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε γύρω στα 35΄-40΄, έως ότου μαλακώσει το χταπόδι και να χυλώσει η σάλτσα μας. 
Εν τω μεταξύ βράζουμε το σπαγγέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, δύο λεπτά λιγότερο απ’ όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Με μια τσιμπίδα και ενώ τα μακαρόνια στάζουν, τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά. Βράζουμε για 2΄ και τα σερβίρουμε ζεστά με σκληρό τυρί. 



Tι Eίναι Tα Kείμενα Των Θεών;

Tι Eίναι Tα Kείμενα Των Θεών;


Μυστηριώδη Κύματα Που Καταπίνουν Πλοία Και Κάνεις Δεν Ξέρει Το Γιατι

Μυστηριώδη Κύματα Που Καταπίνουν Πλοία Και Κάνεις Δεν Ξέρει Το Γιατι


5 Ιουν 2022

Βουβά κύματα είναι κάποια κυματα τα οποία προέρχονται από μία κατάσταση που δεν ξέρουμε να εξηγήσουμε ξαφνικά εμφανίζονται από το πουθενά και μπορούν να συμπαρασύρουν ότι βρουν στο διάβα τους από τεράστια πλοία μέχρι ολόκληρες πόλεις. Και ενώ οι επιστήμονες δεν είχαν αποδεικτικά στοιχεία για να πιστεύουν την ύπαρξή τους πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι τα βουβά κύματα υπάρχουν και έχουν καταγραφεί και στην κάμερα στο σημερινό μου βίντεο θα δείτε ακριβώς αυτό το φαινόμενο και ότι σχετίζεται με αυτό.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

«Μυστική» τυρόπιτα: Ξεχωριστή από όλες τις άλλες - Τα 2 κόλπα που κάνουν τη διαφορά

 «Μυστική» τυρόπιτα: Ξεχωριστή από όλες τις άλλες - Τα 2 κόλπα που κάνουν τη διαφορά

Με κλασσική γέμιση αλλά με δύο νέα «μυστικά»

2 Ιουνίου 2022 07:19
«Μυστική» τυρόπιτα: Ξεχωριστή από όλες τις άλλες - Τα 2 κόλπα που κάνουν τη διαφορά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τυρόπιτα...ελληνική, αγνή, με τραγανό φύλλο...γέμισε η κουζίνα μοσχοβολιά! Εκείνο το υπέροχα σπιτικό άρωμα ελληνικής πίτας που, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν ταξιδέψεις ίδιο δεν θα βρεις όσες μορφές πίτας κι αν βρεις. Λατρεμένη πίτα με άπειρες παραλλαγές τυριών στη γέμιση, αλλά και στη ζύμη!

Μια πίτα που μαζεύει την αγάπη όλων, μεγάλων και μικρών και που την φτιάχνουν γενιές τώρα γιαγιάδες, μαμάδες, κόρες. Αποκλείεται να λείπει από το τραπέζι οποιασδήποτε μάζωξης φιλικής, οικογενειακής ή συγγενικής.

Σήμερα, λοιπόν, μια τυρόπιτα με κλασσική γέμιση αλλά με δύο νέα "μυστικά" για ένα φύλλο τραγανό από την πρώτη μέρα ως την τελευταία που θα την απολαύσουμε!

ΥΛΙΚΑ για ταψί στρογγυλό με διάμετρο 32 εκατοστά

Για το φύλλο

  • 220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 220 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
  • 1 κ.γλ. (8 γρ.) ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. (6 γρ.) αλάτι
  • 7 κ.σ. (50 γρ.) ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. (18 γρ.) λευκό ξίδι (ή μηλόξιδο)
  • 210 - 230 ml νερό βρύσης (μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια)

Για τη γέμιση

  • 220 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
  • 220 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 φλ. τσ. γάλα
  • 5 κ.σ. τραχανά (ξινό ή γλυκό)
  • Πιπέρι λευκό
  • Αλάτι (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο
Σε μια λεκανίτσα κουζίνας βάζουμε τα δύο άλευρα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι.
Προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό, αρχίζουμε να ζυμώνουμε και σταματάμε μόλις έχουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια.
Η ζύμη μας είναι περίπου 740-750 γραμμάρια.
Την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και την βάζουμε για 20-30 λεπτά στο ψυγείο.

Εν τω μεταξύ...

Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Αναμιγνύουμε, σε ένα μπολ, το τυρί με το ανθότυρο.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και προσθέτουμε πιπέρι και αλάτι, όσο θέλουμε.

Ύστερα...

Επιστρέφουμε στο φύλλο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μοιράζουμε την ζύμη σε τρία μέρη, εκ των οποίων το πρώτο κομμάτι πρέπει να είναι το μεγαλύτερο για να χρησιμοποιηθεί για το κάτω φύλλο που θα καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού (περίπου 340 γρ.).
Το δεύτερο κομμάτι ζύμης το κόβουμε λίγο πιο μικρό αλλά αρκετό για το επάνω φύλλο που θα γίνει με διάμετρο πιο μεγάλη από το ταψί (περίπου 270 γρ.).
Και το τρίτο κομμάτι ζύμης είναι ακόμη μικρότερο, αρκετό όμως για ένα φύλλο όσο ακριβώς και η διάμετρος του ταψιού μας (περίπου 140-150 γρ.).

Μυστική τυρόπιτα

Και σ' αυτό το σημείο αρχίζει η διαφορετικότητα της συγκεκριμένης πίτας που αφορά το φύλλο.

Για να ανοίξουμε το φύλλο χρησιμοποιούμε το μικρό ρολό ζύμης και όχι τον κανονικό πλάστη (λεπτό ή χοντρό).
Η ζύμη ανοίγει απίστευτα εύκολα και γρήγορα με κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω, παίρνει εύκολα το σχήμα που θέλουμε, δεν χρειαζόμαστε αρκετό χώρο ή το ειδικό ξύλο ανοίγματος φύλλου και μπορούμε να ανοίξουμε απίστευτα λεπτό φύλλο.

Πρώτα, ανοίγουμε το μικρότερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο ίσο με το ταψί μας.
Έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί, με ίση διάμετρο (όχι αυτό που θα ψήσουμε την πίτα γιατί μετά θα είναι ζεστό και θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο κάτω φύλλο της πίτας) και τοποθετούμε σ' αυτό το φύλλο.
Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 15-18 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινήσει ελαφρά και να κάνει φούσκες στην επιφάνειά του.
Μόλις το δούμε να πάρει χρώμα, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Ύστερα, ανοίγουμε το μεγάλο κομμάτι ζύμης που είναι για το κάτω φύλλο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 9-10 μπαλάκια.
Κάθε ένα από αυτά το ανοίγουμε λίγο και το κάνουμε ένα μικρό "φύλλο" με διάμετρο περίπου 10 εκατοστά.
Ρίχνουμε αλεύρι σε ένα πιάτο και τοποθετούμε εκεί το πρώτο "φύλλο" που ανοίξαμε.
Ύστερα, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανοίγουμε ένα δεύτερο που το τοποθετούμε επάνω στο πρώτο "λαδωμένο".

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία έως ότου τελειώσουν και τα 9 ή 10 κομμάτια ζύμης.
'Ετσι, έχουμε μια "πιτούλα" που την πιέζουμε λίγο με την παλάμη μας, την διπλώνουμε γύρω γύρω, την πασπαλίζουμε με αλεύρι και την βάζουμε στο ψυγείο έως ότου το χρησιμοποιήσουμε.

Τέλος, ανοίγουμε το επάνω φύλλο αλλά αυτό με τη μέθοδο του "ήλιου" για να γίνει πιο τριφτό.
Παίρνουμε τη ζύμη, τη πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι (ή με κόρν φλάουρ) και με το μικρό ρολό για ζύμη ανοίγουμε ένα φύλλο όσο μπορούμε πιο λεπτό, κυλώντας το "ρολό" μας από το κέντρο προς τα έξω.
Έτσι, ελέγχουμε καλύτερα το άνοιγμα του φύλλου μας και είναι πολύ εύκολο να μην τρυπήσουμε πουθενά το φύλλο.

Το αλείφουμε κι αυτό με ελαιόλαδο και με ένα μαχαίρι χωρίζουμε έναν κύκλο στη μέση και γύρω γύρω ακτίνες.
Κάθε ακτίνα την κλείνουμε, διπλώνοντάς την μέχρι τη μέση και έτσι ώστε να καλύπτουμε τον κεντρικό κύκλο.
Αφού κλείσουμε όλες τις ακτίνες το διπλώνουμε λίγο γύρω γύρω και το βάζουμε κι αυτό στο ψυγείο.

τυρόπιτα ζύμη

Τώρα, συνθέτουμε την πίτα μας...

Βγάζουμε την πρώτη πιτούλα και την ανοίγουμε σε φύλλο στις διαστάσεις που θέλουμε.
Αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε το φύλλο της βάσης καλύπτοντας και τα τοιχώματα του ταψιού μας.

Ύστερα, ρίχνουμε επάνω τη μισή ποσότητα από τα θρυμματισμένα τυριά, το μισό μείγμα από τα χτυπημένα αυγά με το γάλα και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα τραχανά.
Επάνω, τοποθετούμε το ψημένο φύλλο που έχει ήδη κρυώσει.
Εάν το φύλλο αυτό σπάσει κατά την τοποθέτηση δεν αγχωνόμαστε γιατί δεν πειράζει.
Το καλύπτουμε με την υπόλοιπη ποσότητα τυριών, αυγών με γάλα και τραχανά.
Βγάζουμε και το άλλο φύλλο από το ψυγείο και το ανοίγουμε κι αυτό με το μικρό ρολό ζύμης σε διάμετρο μεγαλύτερη από το ταψί.

Παίρνουμε το φύλλο με τα χέρια μας και το τοποθετούμε επάνω στη γέμιση φροντίζοντας όμως να το βάλουμε ζαρωμένο και να μην είναι εντελώς επίπεδο* επάνω στη γέμιση.
Εάν δυσκολευόμαστε να τοποθετήσουμε το φύλλο με τα χέρια μας, το τυλίγουμε στον λεπτό πλάστη (βέργα) και το τοποθετούμε έτσι κάνοντας ζάρες.
Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, χαράζουμε (προσοχή όχι μέχρι κάτω) και βάζουμε την πίτα μας στο φούρνο για 50 λεπτά περίπου ή μέχρι η επιφάνειά της να ροδοκοκκινήσει.

* Ο αέρας που εγκλωβίζεται ανάμεσα στην πίτα και στο ζαρωμένο φύλλο δεν αφήνει το φύλλο να γίνει μαλακό όχι μόνον την πρώτη μέρα αλλά και τις επόμενες.

https://www.athensmagazine.gr/

Εναέριο Ηλεκτροστατικό Σύστημα Τροποποίησης Καιρού

 Εναέριο Ηλεκτροστατικό Σύστημα Τροποποίησης Καιρού

Εκτός από την γνωστή σπορά νεφών με τοξικό ιωδιούχο άργυρο, έχει αναπτυχθεί και μια άλλη μέθοδος… «πιο φιλική προς το περιβάλλον», αν και τόσα χρόνια που εφαρμόζεται η «κλασσική», ποτέ δεν έγινε αναφορά ότι δεν ήταν φιλική προς το περιβάλλον. Όχι από μας που το τονίζαμε, αλλά από αυτούς που την έχουν κάνει θεσμό!

Οι επιστήμονες του USDA διαπίστωσαν ότι το νερό μπορεί να εξαχθεί από τα σύννεφα εάν οι σταγόνες ενεργοποιηθούν από ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο. Στο έργο ενίσχυσης της βροχής, οι μετεωρολόγοι εντοπίζουν ποιοι σχηματισμοί νεφών έχουν το καλύτερο δυναμικό βροχής οποιαδήποτε συγκεκριμένη ημέρα. Το αεροπλάνο ψεκασμού στέλνεται σε αυτά τα σύννεφα:

Το USDA-ARS κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα ηλεκτροστατικό σύστημα ικανό να φορτίζει σταγονίδια από ένα γεωργικό αεροσκάφος. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί μόνο νερό της βρύσης, αντί για ιωδιούχο άργυρο ή χλωριούχο ασβέστιο. Καθώς τα σταγονίδια απελευθερώνονται από τα ακροφύσια, ένα ηλεκτροστατικό φορτίο εφαρμόζεται στα σταγονίδια. Χρησιμοποιώντας την εισροή μιας συναγωγής καταιγίδας, μια υψηλή συγκέντρωση μεγάλων φορτισμένων σταγονιδίων μεταφέρεται στο στρώμα θερμού σύννεφου. Τα μεγάλα σταγονίδια, με ηλεκτροστατικό φορτίο, καταλαμβάνουν τα μικρά σταγονίδια σύννεφων και έχουν ως αποτέλεσμα μια πιο αποτελεσματική διαδικασία ζεστής βροχής.
Αυτά τα μεγαλύτερα σταγονίδια θα φτάσουν στη συνέχεια στο επίπεδο πήξης της καταιγίδας και θα αλλάξουν φάση από υγρό σε πάγο. Αυτό θα παράσχει άφθονο πάγο στο χαμηλό τμήμα του στρώματος κρύου σύννεφου, που θα σπάσει και θα πέσει ως υετός. Ενώ αυτό συμβαίνει, απελευθερώνεται λανθάνουσα θερμότητα επιτρέποντας στο σύννεφο να αναπτυχθεί κατακόρυφα και να διαρκέσει περισσότερο.
Αυτή η τεχνική έχει αποδειχθεί ότι διπλασιάζει την ποσότητα πρόσθετης βροχόπτωσης που δημιουργείται σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους σποράς νεφών, με πολύ χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.
«Φορτίζουμε το σταγονίδιο επειδή γνωρίζουμε ότι το σύννεφο έχει τη δική του φόρτιση. Δίνουμε στα σταγονίδια μας αντίθετο φορτίο, έτσι ώστε το νερό στο σύννεφο να έλκεται και να συνδέεται με αυτό. Το φορτισμένο σταγονίδιο μας μεγαλώνει μέχρι να γίνει αρκετά βαρύ για να πέσει στη Γη ως βροχή»

Αυτό λένε οι «ειδικοί». Εις εξ αυτών, ο Dan Martin που εργάζεται στην ερευνητική μονάδα του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) στο College Station του Τέξας, λέει ότι το “Weather Mod” μπορεί επίσης να αποτρέψει το χαλάζι ή τουλάχιστον να μετριάσει τον αντίκτυπο του χαλαζιού. Η ενίσχυση της βροχής μπορεί να μετατρέψει το χαλάζι μεγέθους μπάλας του γκολφ σε χαλάζι μεγέθους μπιζελιού, αποτρέποντας έτσι πολλές ζημιές στις καλλιέργειες. Ο Martin λέει, «Οποιοδήποτε αεροπλάνο αγροτικού ψεκασμού μπορεί να εξοπλιστεί με ένα ηλεκτροστατικό σύστημα. Οποιοσδήποτε ικανός εναέριος εφαρμοστής μπορεί να εκπαιδευτεί για να κάνει τη βροχή».
Και τώρα θα σας θέσουμε το εξής ερώτημα: Αν ένα αεροπλανάκι μπορεί να κάνει zapping στα σύννεφα, γιατί να μην μπορεί στοχευμένα ένα ραντάρ, ένα drone, ένας δορυφόρος ή μια εγκατάσταση κεραιών θέρμανσης της ατμόσφαιρας; Μπορεί;
H απάντηση… στα προσεχώς. Κατά τα άλλα, φταίει η «ανθρωπογενής Κλιματική Αλλαγή».
πηγή: allnewz.gr 
https://igata.gr/

Το 99% Δεν Γνωρίζει Αυτά Τα Σημάδια Ανεπάρκειας Μαγνησίου Στον Οργανισμό. Τι Να Κάνετε;

Το 99% Δεν Γνωρίζει Αυτά Τα Σημάδια Ανεπάρκειας Μαγνησίου Στον Οργανισμό.

 Τι Να Κάνετε;



Εύκολες και νόστιμες συνταγές ζαχαροπλαστικής για να βελτιώσετε τη μαγειρική σας



21 Μαΐ 2022

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να μαγειρέψετε τα πιάτα που βλέπουμε στο διαδίκτυο στο σπίτι; Είναι εύκολο και απλό.
Απλά πρέπει να μάθετε μερικές απλές συμβουλές μαγειρικής και κουζίνες. Μάθετε να εξοικονομείτε χρόνο, βελτιώστε την τεχνική σας για να δημιουργήσετε τα καλύτερα επιδόρπια και εκπλήξτε τους φίλους σας. Ετοιμαστείτε να μάθετε τις καλύτερες συνταγές που θα πετύχει ο καθένας στην εντέλεια.
Μην περιμένετε για αύριο. Ξεκινήστε τη γαστρονομική σας περιπέτεια σήμερα. Ας ξεκινήσουμε με τις καλύτερες και εύκολες συνταγές ζαχαροπλαστικής για να βελτιώσουμε το δείπνο σας.
Χρησιμοποιήστε ξυλάκια για να πλάσετε το ψωμί με εξωτικούς τρόπους. Στη συνέχεια, μπορείτε να δημιουργήσετε εύκολα αρτοσκευάσματα με γέμιση σοκολάτας. Δημιουργήστε ένα γλυκό γεμάτο μαρμελάδα και με πολύ λεία υφή. Δημιουργήστε νέα σχήματα σαν ένα πολύχρωμο ρολό που θα γίνει ένα όμορφο λουλούδι για να στολίσει το τραπέζι σας.

ΧΡΟΝΟΣΗΜΑΝΤΕΣ:
01:50– Φιγούρα κατσίκας 04:46– Γεμιστά σάντουιτς 08:14– Μικροσκοπικό πιάτο για κοινή χρήση 10:45– Crunch Cinnamon

Σας συμβουλεύουμε την επίβλεψη και τη φροντίδα των ενηλίκων ανά πάσα στιγμή. Αυτό το βίντεο είναι φτιαγμένο για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Δεν παρέχουμε καμία εγγύηση για την πληρότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε σχετικά με τις πληροφορίες σε αυτό το βίντεο είναι αυστηρά με δική σας ευθύνη και δεν θα φέρουμε ευθύνη για τυχόν ζημιές ή απώλειες.
Είναι ευθύνη του θεατή να χρησιμοποιεί κρίση, προσοχή και προφυλάξεις εάν κάποιος σκοπεύει να κάνει αναπαραγωγή. Το παρακάτω βίντεο μπορεί να παρουσιάζει δραστηριότητα που εκτελείται από τους ηθοποιούς μας σε ελεγχόμενο περιβάλλον - χρησιμοποιήστε κρίση, προσοχή και προφύλαξη εάν σκοπεύετε να κάνετε αναπαραγωγή.
Όλα τα ονόματα προϊόντων και εταιρειών που εμφανίζονται στο βίντεο είναι εμπορικά σήματα™ ή σήματα κατατεθέντα® των αντίστοιχων κατόχων τους. Η χρήση τους δεν συνεπάγεται καμία σχέση ή έγκριση από αυτούς

Αμερικανικό μη επανδρωμένο «έσπασε» την αποστρατικοποίηση που ζητούν οι Τούρκοι στην Χίο

Αμερικανικό μη επανδρωμένο «έσπασε» την αποστρατικοποίηση που ζητούν οι Τούρκοι στην Χίο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μήνυμα της Ουάσιγκτον στις Τουρκικές αιτιάσεις για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου - ΝΟΤΑΜ της Ελλάδας μετά από αμερικανικό αίτημα

 Σε μια κίνηση υψηλότατου συμβολισμού προχώρησε χθες το βράδυ η Ουάσιγκτον, την ώρα που η επιθετική ρητορική και η αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας κορυφώνεται στο Αιγαίο, ζητώντας έντονα την αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών και συνδέοντας αυτό το αίτημα με αλλαγή κυριαρχίας τους αν δεν πραγματοποιηθεί.

Στην περιοχή νοτίως της Χίου, ενός εκ των ελληνικών νήσων που η Άγκυρα θέλει αποστρατικοποιημένα και χωρίς την τέλεση ασκήσεων πάνω και γύρω από αυτά και που συχνά πυκνά αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα εκδίδει δικές της ΝΟΤΑΜ και NAVTEX, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν άσκηση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος το πολεμικού τους ναυτικού αφού προηγουμένως απευθύνθηκαν στην Αθήνα για την έκδοση σχετικής οδηγίας προς ιπταμένους και την δέσμευση της απαραίτητης προς τούτο περιοχής.

Αυτά και ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί η τελική φάση της τουρκικής άσκησης «Εφες» με αποβατικές ενέργειες απέναντι από ελληνικά νησιά και με πληροφορίες να θέλουν τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ακροδεξιό γκρίζο λύκο κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί να την παρακολουθούν στο πλαίσιο φιέστας που θα στηθεί στον κόλπο του Ντογκανμπει δίπλα στη Χίο.

Ο Σουλτάνος προχώρησε σε νέα επίθεση στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Είχαμε συμφωνήσει να μη βάλουμε τρίτους ανάμεσα μας και σε δύο τρεις βδομάδες μετά τη συνάντηση μας, πήγε στις ΗΠΑ στο Κογκρέσο και μίλησε εναντίον της Τουρκίας, εναντίον των συμφερόντων της Τουρκίας σαν να μην είχαμε συναντηθεί. Μετά πήγε στο Νταβός και έκανε το ίδιο. Ας μη μας παρεξηγούν, εμείς είμαστε υπέρ της πολιτικής με αξιοπρέπεια. Εμεί δεν λέμε ναι στην πολιτική που στερείται αξιοπρέπειας».

Στο προπαγανδιστικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας, φαίνονται κομάντος να κάνουν απόβαση σε νησιά, με τη συνδρομή ελικοπτέρων και αρμάτων μάχης.
Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα: «Οφείλουμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε τα αντανακλαστικά μας ενεργοποιημένα είτε αυτά αφορούν στην απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας στο διπλωματικό πεδίο είτε στο πεδίο, χωρίς πανικό και να προκαλούμε κανέναν».

Αναλυτές στην Τουρκική τηλεόραση συνεχίζουν τις προκλήσεις, προτείνοντας χτύπημα στην Αλεξανδρούπολη και κατάληψη νησιών με τον αναλυτή Χακάν Μπαϊρακτσί να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία, για να αντιμετωπίσει αυτή το ρεζιλίκι, μπορεί να κάνει μια επιχείρηση εδώ, να ρίξει μια σφαλιάρα, να κάνει απόβαση σε δύο νησιά εδώ και να πει πως "εγώ δεν είμαι επιθετική χώρα". Τότε θα ρεζιλευτεί η ελληνική εξωτερική πολιτική και θα καταρρεύσει και η πολιτική των ΗΠΑ. Επιπλέον, στην εσωτερική πολιτική σκηνή θα πει πως "δεν επιτέθηκα στην Ελλάδα, απλά της έδωσα μήνυμα πως αν συνεχίσει την επιθετική πολιτική εγώ θα κάνω αυτά.»

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης τουρκικό ιστιοφόρο πέρα από κάθε κανονισμό σε μια προκλητική ενέργεια, σήκωσε σημαία με τον Κεμάλ Ατατούρκ και χρειάστηκε η επέμβαση του λιμενικού για την κατεβάσει.


https://www.pentapostagma.gr/

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

ΤΑ 12 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ 3 ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΜΥΡΑΣ ΜΑΣ

 ΤΑ 12 ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ 3 ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΜΥΡΑΣ ΜΑΣ


Από το ιστολόγιο του Ν. Σαραντάκου " οι λέξξεις ΄ςχουν τη δική τους ιστορία "


Η ανορθογραφία στο τέλος του τίτλου είναι εσκεμμένη, αλλά θα κάνετε λίγη υπομονή μέχρι να εξηγηθεί.

Εδώ και μερικές μέρες κυκλοφορεί στο ελληνικό Φέισμπουκ ένα κείμενο για τα «12 ονόματα της θάλασσας στα αρχαία ελληνικά». Ένα εντελώς ανόητο κείμενο, θα έπρεπε να προσθέσω, που όμως, επειδή χαϊδεύει τ’ αυτιά μας κι επειδή τις αναλήθειές του τις διατυπώνει με βεβαιότητα, κερδίζει αφειδώς επιδοκιμασίες και κοινοποιήσεις.Μου το έστειλαν τρεις-τέσσερις φίλοι -ο τελευταίος το είδε ν’ αναδημοσιεύεται σε μια ομάδα του Φέισμπουκ όπου συζητούν σκίπερ και πληρώματα τουριστικών σκαφών. Οπότε, αποφάσισα να αφιερώσω το σημερινό άρθρο σε μια προσπάθεια ανασκευής της θαλάσσιας μπαρούφας, αν και χωρίς μεγάλες ελπίδες για τη δύναμη πειθούς ενός μοναχικού άρθρου, ιδίως απέναντι σε ευχάριστα παραμύθια.

Και ξεκινάω με το επίμαχο κείμενο (διατηρώ ορθογραφία και σύνταξη):
Τα 12 ονόματα της θάλασσας ανάλογα με τους ανέμους.
Η ελληνική γλώσσα είναι οντως η γλώσσα του θεού.
Τα ονόματα της θάλασσας στην αρχαία Ελλάδα ανάλογα της καταστάσεώς της από την επίδραση του ανέμου στην επιφάνειά της.
* Με άνεμο 0 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Γαλήνη».

* Με άνεμο 1 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Αλσάλος».

* Με άνεμο 2 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν » Θάλαττα ή Θάλασσα».

* Με άνεμο 3 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Μύρα» έτσι γεννιούνται οι λέξεις Λατ. Ιταλ: Mare, Γαλ: Mer, Ισπ. Πορτ.: Mar, Γερ: Meer, Ρωσ.: Mope, Φινλ.: Meri, Σλοβάκ.: Mora, Σλοβέν.: Morje, αλλά και Marin, Marina, Miror…. αλλά και Μαίρα (Νηρηίδα), από αυτή και το εβραϊκό Μυριάμ = κυρα τής θάλασσας. Σαν αντιδά­νειο, το όνομα Μαρία η συλλογική μνήμη το μετέτρεψε νεότερα σε «Μαίρη», που είναι και ό αστέρας Σείριος. Μαρία, Μαρίνα, = θάλασσα. Από την ίδια λέξη και ρίζα της «Μύρα”, έχουμε τις » Μύριοι» πολλοί όπως η θάλασσα, αλλά και «Μυρμιδόνες».

* Με άνεμο 4 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Πέλαγος» έτσι έχουμε τις ονομασίες «Πελασγός» = πελαγίσιος, ταξιδευτής, Πελαγονία, Πελαγονική Χερσόνησος …….

* Με άνεμο 5 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Πόρος», από το αρχ. Ελλ. ρήμα «Πείρω» = διαπερνώ, μεταβαίνω απέναντι, περνώ θάλασσα. Αλλά με τι περνώ την θάλασσα; Με πλωτό «Μέσον” Ναῦς… Από το αρχ. Ελλ. ρήμα «Πείρω» έχουμε και τις «Πειρατής» «Πειρατεία». Πόροι Αλός» λέγονται οι θαλάσσιοι δρόμοι. Όποιος ήταν μέσα στον «Πόρο» (στο πέρασμα, στον θαλασσινό δρόμο) και η πρόθεση που το δηλώνει αυτό είναι το «εν» (εντός) ήταν «έν-πορος».»έμπορος» Από εκεί ξεκινά το εμπόριο. Γινόταν «Εύ-Πορος» πλούσιος δηλαδή ή αν δεν μπορούσε να ασχοληθεί με την θάλασσα ήταν «Ά-πορος» δηλ. χωρίς τα πλούτη που προσφέρει η θάλασσα. Σε μια αρχαιοτάτη καταγραφή στις πινακίδες της Γραμμικής Β’ (Η Γραμμική Β είναι η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, μεταγενέστερη μορφή της Γραμμικής Α, και χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή Περίοδο, από το 17ο ως τον 13ο αι. π.Χ.) εντοπίζουμε την λέξη «ΤΑ «- «ΛΑ»- «ΣΟ» – «ΠΟ» – «ΡΟ». Εναλλαγή των Του – Δου – Θου οδοντικών άηχων συμφώνων, είναι ο «Θαλασσοπόρος».

* Με άνεμο 6 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Πόντος» έτσι έχουμε το «Ποντο-Πόρο» πλοίο, Πόντιους….

* Με άνεμο 7 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Κλύδων» έτσι έχουμε τον κλυδωνισμό…..

* Με άνεμο 8 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Άχα». Το Χάος (>χάfος), κατά τους Στωικούς εκ του Χέω = χύνω, άχα. Έτσι λοιπόν ταξιδεύει η λέξη και γίνεται Σουηδ. Δαν.: hav, Λατιν.: Aqua

* Με άνεμο 9 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Ρόθιον»

* Με άνεμο 10 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Δόν – Δάν». Δόν -Δάν = Δόνησις. Ταξιδεύει και αυτή η λέξη και έχουμε την Τούρκ.: deniz , αλλά και εκ της «Σείσεως» συνώνυμο της «Δονήσεως» έχουμε Αγγλ.: «Sea», Ολλανδ.: «Zee», Νορβ.: Sjø

* Με άνεμο 11 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Βρύξ»

* Με άνεμο 12 μποφόρ, η θάλασσα λεγόταν «Βρύχα» αυτός που ήταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ήταν «Υπό Βρύχα» έτσι έχουμε το υποβρύχιο κλπ.

Όσο και αν καταστρέφουμε την ομορφότερη και πληρέστερη γλώσσα του κόσμου, ευτυχώς υιοθετήθηκε και από αλλοδαπούς και μας θυμίζει πάντα πως είναι η καλλίτερη μάνα και παιδαγωγός.»

Και μόνο η ιδέα ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν υπόψη τους την κλίμακα Μποφόρ, η οποία επινοήθηκε από τον Ιρλανδό ναύαρχο σερ Φράνσις Μπιούφορτ (ή όπως αλλιώς προφέρεται το Beaufort) το 1806, θα αρκούσε για να πετάξουμε το κείμενο στο καλάθι των αχρήστων, αλλά ας υποθέσουμε ότι ο συντάκτης του εννοούσε «με άνεμο τέτοιον που αντιστοιχεί σε 0, 1, 2, 3 κτλ. μποφόρ». Στο κάτω κάτω, θα πείτε, και ο Μπιούφορτ, όταν επινόησε την κλίμακα, τη βαθμονόμησε ανάλογα με την επίδραση που έχει ο άνεμος στα πανιά μιας φρεγάτας -στο 12 είναι άνεμος με δύναμη «που κανένα καννάβινο πανί δεν μπορεί ν’ αντέξει».

Θα δούμε λοιπόν μία προς μία τις λέξεις αυτές. Στο 1 μποφόρ έχουμε το πρώτο μαργαριτάρι, που δείχνει πόσο ανεύθυνα διαδίδονται κοπιπάστε τέτοια κείμενα. Μας λένε λοιπόν οι σκιτζήδες που κατάρτισαν αυτόν τον κατάλογο ότι με 1 μποφόρ ο αρχαίος έλεγε «αλσάλος». Φυσικά τέτοια λέξη δεν υπάρχει. Ο πρώτος που έφτιαξε τον κατάλογο, αντιγράφοντας από κάποιο λεξικό, είδε το «αλς, αλός» (ονομαστική, γενική), δεν του θύμιζαν τίποτα τα σπασμένα περσικά, οπότε τα μπέρδεψε, τα ένωσε κατά λάθος και φαντάστηκε πως είναι μία λέξη, εξίσου ακατανόητη!

Στα 2 μποφόρ έχουμε τη λέξη Θάλασσα, που μάλλον είναι προελληνική όπως λένε τα ετυμολογικά λεξικά, και στα 3 μποφόρ ο συντάκτης της θαλασσομπαρούφας τοποθετεί τη λέξη «μύρα» από την οποία παράγει το λατινικό mare και τα αντίστοιχα πολλών νεότερων ευρωπαϊκών γλωσσών.

Το λήμμα αυτό είναι ένα αριστούργημα παραεπιστήμης, καθώς αφενός αγνοεί την άποψη των γλωσσολόγων που όλοι δέχονται την ινδοευρωπαϊκή υπόθεση κι έτσι παράγουν τη λατινική λέξη από ινδοευρ. θέμα και, αφετέρου και χειρότερα, κατασκευάζει μια λέξη από το πουθενά. Λέξη «η μύρα» δεν υπάρχει στην αρχαία ελληνική γραμματεία, δεν θα τη βρείτε σε κανένα λεξικό -υπάρχει μόνο ο πληθυντικός, τα μύρα της λέξης «μύρον» που είναι βέβαια το ελαιώδες άρωμα, που πολύ το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι.

Υποψιάζομαι ότι ο αρχικός συντάκτης κατασκεύασε την ανύπαρκτη μύρα από τη ρίζα «μυρ» που σύμφωνα με μια θεωρία (όχι ομόφωνα αποδεκτή) βρίσκεται στο ρήμα «μύρομαι» (κλαίω) και στο «μυρίος» (αρχική σημασία αναρίθμητος, πιθανώς όπως τα κύματα της θάλασσας), ίσως και στην «πλήμυρα» (πλημμύρα που λέμε και γράφουμε σήμερα).

Στα 4 μποφόρ έχουμε το Πέλαγος, που κακώς συνδέεται με τους Πελασγούς. Αν ήθελε ο συντάκτης να κάνει ετυμολογική εξέταση, θα μας έλεγε πως το πέλαγος δηλώνει όχι βέβαια τη θάλασσα με αέρα μέτριας έντασης, αλλά μια πλατιά και επίπεδη επιφάνεια, και θα συνέχιζε λέγοντας πως από την ίδια ινδοευρωπαϊκή ρίζα *pela- προέρχονται λέξεις όπως παλάμη, πλατύς, πλάκα, κτλ. όπως και τα ομόρριζα λατινικά palma (παλάμη), planus (επίπεδος) κτλ.

Στα 5 μποφόρ έχουμε τη λ. Πόρος. Εδώ ο συντάκτης ανακατεύει μερικά σωστά με λάθη (πρέπει να έχει δανειστεί υλικό από πονήματα της μακαρίτισσας της Άννας Τζιροπούλου, της ηγερίας του ελληναράδικου πορτοκαλισμού). Η βασική ένσταση είναι ότι η λέξη «πόρος» σημαίνει απλώς «πέρασμα» και με κανένα τρόπο δεν συνδέεται με την ένταση του ανέμου. Ο πόρος είναι πάντοτε πέρασμα, είτε με ήρεμα νερά είτε με ταραγμένα!

Περαιτέρω, η λέξη πόρος συνδέεται πράγματι με το ρήμα «πείρω», αλλά ο συντάκτης κάνει γκάφα όταν μας λέει ότι ο πειρατής προέρχεται από το ρήμα «πείρω» (διαπερνώ, κάνω κάτι να περάσει, π.χ. περνάω τα κομμάτια κρέας στη σούβλα). Όχι, ο πειρατής (και η πείρα) προέρχεται από το ρήμα «πειράομαι», απ’ όπου η απόπειρα κτλ. Ο πειρατής δηλαδή, που είναι λέξη ελληνιστική, σημαίνει αυτόν που αποπειράται να κάνει κάτι κακό, και δεν συνδέεται απαραίτητα με τη θάλασσα.

Στα 6 μποφόρ, ο Πόντος. Ήταν πράγματι μια από τις λέξεις για τη θάλασσα, αλλά είναι χονδροειδής διαστρέβλωση της σημασίας να συνδέεται η λέξη με τη δύναμη του ανέμου. Το κύριο χαρακτηριστικό του πόντου, λένε τα λεξικά και όχι τα πατσαβούρια, είναι ότι χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει θάλασσες που χρησιμεύουν ως θαλάσσιες οδοί, όπως Ελλήσποντος, Αιγαίος πόντος, εύξεινος/άξεινος πόντος.

Στα 7: Κλύδων ήταν το κύμα, η θαλασσοταραχή. Όχι η θάλασσα. Εξού και υπήρχαν φρασεις όπως «πόντιος κλύδων» (στον Αισχύλο), πελάγιος κλύδων και θαλάσσιος κλύδων (στον Ευριπίδη).

Στα 8: Άχα, μας λένε. Τα λεξικά δεν ξέρουν τέτοια λέξη, ούτε τη βρίσκουμε στα σώματα κειμένων του TLG. Ποιος και από πού την κατασκεύασε δεν ξέρω. Όχι λιγότερο ευφάνταστη ειναι και η παραγωγή του λατινικού aqua από την ανύπαρκτη άχα, αντί της ινδοευρ. ρίζας *akwa.

Στα 9: Υπάρχει λέξη ρόθιον, συνήθως στον πληθυντικό, ουσιαστικοποιημένο από το επίθ. ρόθιος, και αυτό από το ουσιαστικό ρόθος, ο ήχος των κυμάτων. Ρόθια λοιπόν ήταν τα κύματα.

Στα 10: Δον δεν υπάρχει πουθενά στα λεξικά ή στα σώματα κειμένων, το δονώ είναι άγνωστης ετυμολογίας σύμφωνα με τα λεξικά. Η παραγωγή του τουρκ. deniz από τη δόνηση ή του αγγλ. sea από τη… συνώνυμή της, τη σείση, θα έκαναν τον Γκας Πορτοκάλος να πρασινίσει απο τη ζήλια. (Το sea παράγεται από παλαιογερμανική ρίζα, που δεν είναι σίγουρα ινδοευρωπαϊκή και που δεν είναι βέβαιο ότι δήλωνε θάλασσα αρχικά ή απλώς λίμνη).

Στα 11 και 12 μποφόρ έχουμε ουσιαστικά την ίδια λέξη, που είναι όμως αμάρτυρη. Εξηγούμαι: στα αρχαία παραδίδεται η λέξη «βρύχιος» που σημαίνει βαθύς και χρησιμοποιήθηκε για τη θάλασσα, ενώ ήδη στον Όμηρο εμφανίζεται το επίρρ. «υπόβρυχα» (κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας). Αυτό πράγματι προϋποθέτει ένα ουσιαστικό βρυξ, βρυχός, την βρύχα αλλά οι τύποι αυτοί δεν εμφανίζονται στα κείμενα.

Τελειώσαμε τη δωδεκάδα. Όπως βλέπουμε ο συντάκτης για να καταρτίσει τον δωδεκάλογό του πήρε μερικές λέξεις που είχαν οι αρχαίοι για να δηλώνουν τη θάλασσα (θάλασσα ως γενικό όρο, και αλς, πόντος, πόρος), έβαλε και μερικές λέξεις που είχαν για τα κύματα, πρόσθεσε και μερικές δικές του (μύρα, άχα, δον) για να συμπληρωθεί ο αριθμός και… καθάρισε.

Φυσικά, η διαβάθμιση που υπάρχει στον κατάλογο είναι πλάσμα της φαντασίας του συντάκτη -δεν προκύπτει από λεξικά ή από κείμενα ότι, ας πούμε, ο πόντος (6 μποφόρ!) είναι αρκετά πιο ταραγμένος από τη θάλασσα (2 μποφόρ). Βασικά, θάλασσα είναι ο γενικός όρος, είτε έχει νηνεμία είτε θαλασσοταραχή.

Να επιστρέψουμε στην επιστήμη. Θα παραθέσω ένα απόσπασμα από μια νεότατη έκδοση στην οποία αξίζει να αφιερώσω και θα αφιερώσω ειδικό άρθρο, εννοώ το Ετυμολογικό λεξικό της αρχαίας ελληνικής, του Πιέρ Σαντρέν, που μόλις εκδόθηκε στα ελληνικά από το ΑΠΘ και από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών – Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, σε επιμέλεια Γιώργου Παπαναστασίου και Δημήτρη Χρηστίδη.

Αντιγράφω από το λήμμα «θάλασσα»:

Το θέμα που εμφανίζεται στο λατ. mare και αλλού με φωνηεντική βαθμίδα o, ιρλ. muir, ουαλ. mor, γοτθ. marei, τέλος π.σλαβ. παράγωγο morje, έδωσε στη δυτική ινδοευρωπαϊκή το όνομα της θάλασσας. Τίποτε παρόμοιο δεν υπάρχει στην ελληνική, η οποία σχημάτισε λέξεις αποκλειστικά δικές της: αλς «στοιχείο με αλάτι», πόντος «δρόμος», πέλαγος: «μεγάλη ανοιχτή έκταση» (βλ. στα λ.). Ο συχνότερος όμως και ταυτόχρονα γενικότερος όρος είναι θάλασσα, που παραμένει ιδιαίτερα ασαφής. Χωρίς να προσδιορίζονται περισσότερες λεπτομέρειες, έχει συνδεθεί με αυτόν η «γλώσσα» δάλαγχαν· θάλασσαν (Ησύχ.), που θεωρήθηκε μακεδονική. Έχουν διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις, πρβ. W. Steinhauser, στο Gedenkschrift Kretschmer 2, 152-154. Κριτική των πελασγικών θεωριών στον D.A.Hester, Lingua 13, 1965, 354. Σύμφωνα με τον Lesky, Gesammelte Schriften 468-478, πρόκειται για δάνειο που αρχικά σήμαινε «θαλασσινό νερό».

Αυτό είναι το κακό των επιστημονικών απόψεων -όταν υπάρχει αβεβαιότητα, δηλώνεται. Ενώ ο κομπογιανίτης βγάζει κάτι από την κοιλια του και το πλασάρει με ύφος, με αποτέλεσμα να πείθει το πόπολο. Είναι κι αυτός ο Μπραντολίνι στη μέση, που διαπίστωσε ότι η προσπάθεια που χρειάζεται για ν’ ανασκευάσεις μια μπαρούφα είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από την προσπάθεια που χρειάζεται για να την κατασκευάσεις ή, όπως λέει η παροιμία, ρίχνει ο κουζουλός μια πέτρα στο πηγάδι και σαράντα γνωστικοί δεν μπορούν να τηνε βγάλουν.

Ίσως όμως αυτή την κοτρόνα, για κάποιους τουλάχιστον, να τη βγάλαμε από τη μέση.

Από το ιστολόγιο του Ν. Σαραντάκου " οι λέξξεις ΄ςχουν τη δική τους ιστορία "


Καίτη Γκρέυ: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η σπουδαία τραγουδίστρια

  Καίτη Γκρέυ: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η σπουδαία τραγουδίστρια NDP Εδινε μάχη με διάφορα προβλήματα υγείας τους τελευταίους μήνες Έφυγε ...