Πέρσι τα Χριστούγεννα…
Ρούπερτ το αρκουδάκι, με καρδούλα ταπεινή, σαν έρθει το βραδάκι, έχει τόσα να σας πει…
Ναι, καλά το υποψιαστήκατε, αυτό θα είναι ένα άρθρο με πρωταγωνιστή εμένα, τον Ρούπερτ. Μιας και πλησιάζει η περίοδος των γιορτών αποφάσισα να πάρω την πρωτοβουλία να συγκεντρώσω όλα τα χριστουγεννιάτικα άρθρα της ομάδας μας. Σε αυτό το χριστουγεννιάτικο άρθρο, λοιπόν, θα θυμηθούμε τα χριστουγεννιάτικα άρθρα που γράψαμε πέρσι, μέχρι να κυκλοφορήσουν τα καινούρια εορταστικά άρθρα μας.
Πέρσι, λοιπόν, εγκαινιάσαμε τα εορταστικά μας άρθρα με το Λευκό σκουφάκι του σεφ και μπισκότα για μικρούς και μεγάλους, έρχονται Χριστούγεννα!! Στο άρθρο αυτό μιλήσαμε για τα οφέλη του να συμμετέχουν τα παιδιά σε δραστηριότητες μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στο σπίτι και στο σχολείο. Επίσης, δώσαμε ένα δωράκι για τους μικρούς μας φίλους, το εκτυπώσιμο πατρόν για να φτιάξουν με τους γονείς τους έναν σκούφο του σεφ. Και επ’ευκαιρίας ερευνήσαμε την ιστορία του λευκού σκούφο του σεφ, ο οποίος κατάγεται από τη Γαλλία. Τονίσαμε το ότι η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική όταν γίνεται με παρέα αποτελεί ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά και με τους ενήλικες μεταξύ τους. Τέλος, δώσαμε τη συνταγή μας για βουτυρένια χριστουγεννιάτικα μπισκότα και δείξαμε πως μπορούμε να τα διακοσμήσουμε με χρωματιστό γλάσο.
Στο δεύτερο χριστουγεννιάτικο άρθρο μας στείλαμε τα μπισκότα μας στην Αργεντινή να γίνουν alfajores και το ονομάσαμε Το Χριστουγεννιάτικο μπισκότο μας πήγε στην Αργεντινή να γίνει alfajor! Τα alfajores είναι βουτυρένια μπισκότα σάντουιτς με γέμιση από dulce de leche, ένα καραμελένιο άλειμμα. Εμείς, θέλοντας να αναδείξουμε ένα καινοτόμο προϊόν, το μέλι κρέμα που βρήκαμε στην Έκθεση μελιού 2019, φτιάξαμε μπισκότα σάντουιτς με γέμιση μέλι κρέμα. Δεν παραλείψαμε να αναζητήσουμε την ιστορία και της παραλλαγές των alfajores και μάθαμε πως τα Χριστούγεννα είναι παράδοση να φτιάχνουν οι νοικοκυρές alfajores με την οικογενειακή τους συνταγή.
Όσο πλησίαζαν τα Χριστούγεννα τόσο πιο επιτακτική γινόταν η ανάγκη να φτιάξουμε τα δικά μας μελομακάρονα. Έτσι ο Γιώργος και η Ελίζα μπήκαν στην κουζίνα και έκαναν το σπίτι να μυρίζει γαρύφαλλο, κανέλα και πορτοκάλι, φτιάχνοντας μελομακάρονα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σιρόπι με ποιοτικό μέλι πεύκο-ερείκη. Στο άρθρο μας Μελομακάρονα… γλυκά, σπιτικά και αγαπημένα! Τονίσαμε πως τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά από τους κουραμπιέδες, και μελετήσαμε την ιστορία τους, η οποία ξεκινάει από την Αρχαία Ελλάδα! Τέλος βρήκαμε μερικές παραδοσιακές και σύγχρονες παραλλαγές τους και φυσικά δώσαμε τη συνταγή μας για μελομακάρονα τραγανά από έξω και σιροπιασμένα μέχρι το κέντρο τους.
Χριστουγεννιάτικο κέικ… ήρθαν τα Χριστούγεννα! λεγόταν το επόμενο εορταστικό μας άρθρο. Ξεκινήσαμε με ένα γλυκό χριστουγεννιάτικο παραμύθι με πρωταγωνιστή τον Καρύδα, ένα καρύδι που είχε ως όνειρο να μπει στο χριστουγεννιάτικο κέικ. Έπειτα μάθαμε πολλά για το βρετανικό χριστουγεννιάτικο κέικ και βρήκαμε διάφορα εορταστικά γλυκά από άλλες χώρες του κόσμου. Κλείσαμε το άρθρο με συνταγή για σπιτικό κέικ μπαχαρικών με επικάλυψη γλυκό-πικάντικη μαρμελάδα φράουλα με μέντα, πιπέρι και μειωμένη ζάχαρη. Βγήκε εντυπωσιακό και πεντανόστιμο!
Το επόμενο άρθρο μας το ονομάσαμε Κάστανα θα ψήνουμε στο τζάκι… και θα τα κάνουμε γιορτινό κορμό! και κάναμε ακριβώς αυτό. Ψήσαμε κάστανα στο τζάκι και φτιάξαμε χριστουγεννιάτικο κορμό με κρέμα κάστανο και επικάλυψη από πρωτότυπη γκαράζ σοκολάτας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Και επειδή πάντα συνοδεύουμε την απόλαυση με τη γνώση αναζητήσαμε την ιστορία του χριστουγεννιάτικου κορμού, του yule log όπως ονομάζεται στα Αγγλικά και μάθαμε την βορειοευρωπαϊκή παράδοση του μεγάλου κορμού (yule log) για το τζάκι από την οποία πήρε το όνομά του ο χριστουγεννιάτικος κορμός.
Στο χριστουγεννιάτικο bazaar της Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών, ο Γιώργος και η Ελίζα αγόρασαν χριστουγεννιάτικα δωράκια. Είναι ένα bazaar που γίνεται για καλό σκοπό, μιας και όλα του τα έσοδα χρησιμοποιούνται στη φροντίδα εγκαταλελλειμένων παιδιών στα Νοσοκομεία Παίδων και ενήλικων μοναχικών ασθενών. Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και λικέρ, βιβλία, διακοσμητικά φτιαγμένα από τους εθελοντές της Διακονίας και άλλα πολλά είχε το bazaar. Είχε και μια μίνι συνέντευξη με την κ. Δανάη Μιχελάκου-Βορίδη, πρόεδρο του 7ου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, στους χώρους του οποίου φιλοξενούνταν το bazaar.
Το τελευταίο άρθρο με το οποίο αποχαιρετήσαμε τη χρονιά που πέρασε, το άρθρο Ανεβατή βασιλόπιτα από μια Σμυρνιά τρίτης γενιάς, είχε ως πρωταγωνίστρια τη φίλη μας Βαρβάρα, η οποία είναι όντως Σμυρνιά τρίτης γενιάς. Η Βαρβάρα μας υποδέχτηκε στο σπίτι της, μας κέρασε παραδοσιακά γλυκά και μας έφτιαξε ανεβατή βασιλόπιτα με την παραδοσιακή συνταγή που έχει κληρονομήσει από την προγιαγιά της. Κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, με τη Βαρβάρα να μας αφηγείται τις εμπειρίες της από Σμυρνιές νοικοκυρές. Και επειδή φτιάχναμε βασιλόπιτα, διαβάσαμε την αληθινή ιστορία του Μέγα Βασιλείου, από θαύμα του οποίου καθιερώθηκε το φλουρί στη βασιλόπιτα.
Και κάπως έτσι έκλεισε η περσινή χριστουγεννιάτικη ενότητά μας… Σύντομα έρχονται νέα εορταστικά αρθράκια, οπότε μείνετε συντονισμένοι!
https://eatdessertfirstgreece.com/