Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Jiddu Krishnamurti – Αν οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους

 Jiddu Krishnamurti – 

Αν οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους


Αν οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους, δεν θα είναι εθνικιστές, γιατί η λατρεία του κράτους φέρνει πόλεμο, που σκοτώνει ή ακρωτηριάζει τα παιδιά τους. Αν οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους, θα καταλάβουν ποια είναι η ορθή σχέση τους με την ιδιοκτησία, γιατί το κτητικό ένστικτο έχει δώσει στην ιδιοκτησία μια τεράστια και ψεύτικη σημασία, η οποία καταστρέφει τον κόσμο. Αν οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους, δεν θα ανήκουν σε καμία οργανωμένη θρησκεία, γιατί το δόγμα και η πίστη διαιρούν τους ανθρώπους σε αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες. Αν οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους, θα απομακρύνουν το φθόνο και την πάλη και θα βαλθούν να αλλάξουν ριζικά τη διάρθρωση της σημερινής κοινωνίας.

Απόσπασμα από το βιβλίο Η εκπαίδευση και η σημασία της ζωής
Φωτογραφία: Niki Boon

https://perithorio.com/

Πότε αλλάζει ο καιρός στον Βόλο – Οι βροχές κατεβάζουν τη θερμοκρασία

 Πότε αλλάζει ο καιρός στον Βόλο – Οι βροχές κατεβάζουν τη θερμοκρασία

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες στη χώρα. Μετά τη ζέστη των τελευταίων ημερών, θα ζήσουμε την απόλυτη μεταβολή του καιρού, με μπόρες και καταιγίδες, ενώ είναι πιθανό να πέσει χαλάζι στην Αττική.

Συγκεκριμένα, αναμένεται 48ωρη κακοκαιρία κυρίως στα ηπειρωτικά, καθώς και μπόρες, βροχές, και ισχυρές καταιγίδες.

Στον Βόλο δε θα υπάρξουν εντυπωσιακές αλλαγές στον καιρό. Θα είναι αίθριος σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, ενώ από απόψε το βράδυ θα σημειωθούν βροχές, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 28 έως 34 βαθμούς σήμερα και από 24 έως 30 βαθμούς αύριο.

https://www.thenewspaper.gr/

Γιατί οι Πυραμίδες έχουν αυτό το Σχήμα και πόσο σημαντικές ήταν στην Οικονομία της Αιγύπτου;

ς Αιγύπτου;



Όταν τελειώσει το παιχνίδι…

 Όταν τελειώσει το παιχνίδι…

Όταν το παιχνίδι τελειώσει, ο βασιλιάς και το πιόνι μπαίνουν στο ίδιο κουτί.
Όταν η ζωή σοφά αποφασίσει, ο δυνατός μπορεί μέσα σε ένα λεπτό να γίνει αδύναμος και ο περιφρονημένος άρχοντας.
Πάντα η ζωή κρατάει έναν κρυμμένο άσο και τον ρίχνει εκεί που η ελπίδα σου έχει ξεθωριάσει και τα βλέπεις όλα μουντά.
Εκεί που μοιάζεις και τον παλαιστή που οι γροθιές τον έχουν καταστήσει αδύναμο στο ρινγκ, εκεί η ζωή σου δίνει ξανά μία ευκαιρία να σηκωθείς όρθιος και να δείξεις στον αντίπαλο “ποιος είναι ο βασιλιάς του αθλήματος”.

Όταν το παιχνίδι τελειώσει, ακόμα και η δύναμη και η δόξα απεκδύονται της δύναμης, του γοήτρου τους.
Ακόμα και αυτές μοιάζουν γυμνές, ανούσιες, περιπλανώμενες.
Όταν το παιχνίδι τελειώσει, ακόμα και ο πιο δυνατός φαντάζει αδύναμος. Και εκεί που εσένα αισθανόταν πως έχει κάτω από την κυριαρχία του, ξαφνικά βλέπει πως εσύ υπερυψώνεσαι και φαίνεσαι θεόρατος μπροστά στα μάτια του.

Έτσι είναι καμωμένη η ζωή. Κάποια στιγμή εσύ που είσαι σκυμμένος θα υψωθείς. Μπορεί και εκεί που δεν έχεις τίποτα, να αποκτήσεις πολλά και εκεί που κατέχεις περιουσία να χαθεί όλη σε μία στιγμή.
Εκεί που όλα τελειώνουν, μπορεί και να ξαναρχίσουν. Αυτή είναι και η μαγεία της ζωής, η κρυμμένη σοφία της. Εκεί που σε κάνει να πιστεύεις ότι τελειώνει, να αρχινάει ξανά…


https://thewomen.gr/
Μαρία Σκαμπαρδώνη

Συντάκτης

  • Μαρία Σκαμπαρδώνη

    Είμαι Δημοσιογράφος, γιατί δε θα μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο στη ζωή αυτή, από το να γράφω. Αρθρογραφώ, διαβάζω και προσπαθώ να μαθαίνω όσα περισσότερα μπορώ.

Σέρρες: Άγνωστα βακτήρια εντοπίστηκαν σε σπήλαιο – Η παράξενη μεταλλική κρούστα

 Σέρρες: Άγνωστα βακτήρια εντοπίστηκαν σε σπήλαιο – Η παράξενη μεταλλική κρούστα

Σέρρες: Άγνωστα βακτήρια εντοπίστηκαν σε σπήλαιο – Η παράξενη μεταλλική κρούστα

Έπειτα από δέκα χρόνια συνεχιζόμενων ερευνών η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ έδωσε στη δημοσιότητα τα σπάνια ευρήματα που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο του Μαύρου Βράχου στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Στο σπήλαιο εντοπίστηκαν άγνωστα βακτήρια που θα δώσουν νέες πληροφορίες για τη βιολογική και γεωλογική ιστορία της περιοχής του Σιδηροκάστρου Σερρών. Η εξερεύνηση στο σπήλαιο, που αποτελεί μια μοναδική γεωλογική δομή, έφτασε σε βάθος 56 μέτρων, αποκαλύπτοντας μία μεταλλική κρούστα με πορώδη δομή αντί για τους συνήθεις σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Η ανακάλυψη αυτή αποτέλεσε αφορμή για να μελετηθεί το σπήλαιο σε βάθος, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τον σχηματισμό του και την ιδιαίτερη μεταλλική κρούστα του. Δείγματα από το σπήλαιο μεταφέρθηκαν στον Τομέα Τεκτονικής, Ιστορικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και μελετήθηκαν στον Τομέα Ορυκτολογίας – Πετρολογίας – Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Οι πρώτες αναλύσεις αποκάλυψαν ότι η κρούστα αποτελείται από το ορυκτό γκαιτίτη, δηλαδή υδροξείδιο του σιδήρου. Η δομή του γκαιτίτη παρουσίασε σημαντικές διαφορές από τις συνήθεις μορφές του, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω έρευνες.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι το σπήλαιο ανήκει στα υπογενή, σχηματισμένο από υδροθερμικά ρευστά που ανέρχονται προς την επιφάνεια, αντί να σχηματιστεί από το νερό της βροχής που κινείται προς τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Η σπηλαιογένεση του Μαύρου Βράχου ξεκίνησε πριν από μερικά εκατομμύρια χρόνια και σταμάτησε, όταν το σπήλαιο βρέθηκε ψηλότερα από το υπόγειο νερό λόγω γεωλογικών μεταβολών.

Ωστόσο, παρόμοιες διαδικασίες πιθανότατα συνεχίζουν να συμβαίνουν βαθύτερα. Λίγο πριν παύσει η σπηλαιογένεση, σχηματίστηκε η μεταλλική κρούστα μέσα στο σπήλαιο. Οι λεπτομερείς χημικές αναλύσεις και οι αναλύσεις γενετικού υλικού έδειξαν ότι οι συνθήκες κατά τον σχηματισμό του γκαιτίτη ήταν ιδιαίτερες, αποκαλύπτοντας την παρουσία άγνωστων μέχρι τώρα βακτηρίων.

Δημοσίευση της έρευνας

Η κρούστα και η ιδιαίτερη πορώδης δομή της, καθώς και οι μικρομεταβολές της γεωχημείας του γκαιτίτη, αποτελούν πιθανές βιο-υπογραφές αυτών των άγνωστων βακτηρίων. Η μελέτη του σπηλαίου του Μαύρου Βράχου διευρύνει τη γνώση για τον τρόπο δημιουργίας των υπογενών σπηλαίων και αποκαλύπτει νέες πληροφορίες για τη βιολογική και γεωλογική ιστορία της περιοχής.

Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, δημοσιεύτηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό CATENA και η ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει την έρευνά της, τόσο στην υποβρύχια έκταση του σπηλαίου, όσο και στη μελέτη των άγνωστων οργανισμών.

Μέρος της έρευνας συμπεριλήφθηκε στη διδακτορική διατριβή του Γιώργου Λαζαρίδη, με επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας Βασίλη Μέλφο. Σε συνεργασία με τον Δρ. Φυσικής Δημήτρη Μπέσσα από το Ευρωπαϊκό συγκρότημα ακτινοβολίας σύγχροτρον (ESRF) στη Γκρενόμπλ, συγκροτήθηκε μία διεπιστημονική ομάδα για τη μελέτη του σπηλαίου και της ιδιαίτερης απόθεσης του γκαιτίτη.

Στην έρευνα συμμετείχαν επίσης η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Λαμπρινή Παπαδοπούλου, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Βουδούρης, ο διευθυντής του Τομέα Βοτανικής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, αν. καθηγητής Σπυρίδων Γκέλης και ο συνεργάτης του και υποψ. διδάκτορας Μάνθος Πάνου.

https://www.newsit.gr/

Σημαντική μελέτη: Μυρμήγκια ακρωτηριάζουν τραυματισμένα μυρμήγκια για να σώσουν τη ζωή τους

 Σημαντική μελέτη: Μυρμήγκια ακρωτηριάζουν τραυματισμένα μυρμήγκια για να σώσουν τη ζωή τους

Μυρμήγκια / AP Photo

Μυρμήγκια / AP Photo

Σημαντική ανακάλυψη

Ακούγεται σαν σκηνή από ταινία του Σπίλμπεργκ: μια τραυματισμένη εργαζόμενη υποβάλλεται σε επείγοντα ακρωτηριασμό, τον οποίο πραγματοποιεί ένας συνάδελφός της, επιτρέποντάς της να ζήσει άλλη μια μέρα. Αλλά αυτή δεν είναι μια ανθρώπινη ιστορία - είναι μια συμπεριφορά που παρατηρείται στα μυρμήγκια.

Σημαντική ανακάλυψη

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται φροντίδα τραυμάτων στα μυρμήγκια, οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψή τους είναι το πρώτο παράδειγμα εντόμου που πραγματοποιεί ακρωτηριασμούς που σώζουν ζωές, με την επέμβαση να γίνεται για την αντιμετώπιση τραυμάτων στα πόδια και την πρόληψη της εμφάνισης ή της εξάπλωσης της μόλυνσης.

Και παραδόξως, τα έντομα φαίνεται να προσαρμόζουν τη θεραπεία. «Τα μυρμήγκια είναι σε θέση να διαγνώσουν, σε κάποιο βαθμό, τις πληγές και να τις θεραπεύσουν αναλόγως, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιβίωση των τραυματιών», δήλωσε ο Δρ Έρικ Φρανκ, από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και πρώτος συγγραφέας της έρευνας.

Γράφοντας στο περιοδικό Current Biology, ο Φρανκ και οι συνεργάτες του αναφέρουν πώς έκοψαν τα μυρμήγκια της Φλόριντα (Camponotus floridanus) στο δεξί πίσω άκρο τους και στη συνέχεια παρατήρησαν τις αντιδράσεις των συντρόφων τους στη φωλιά τους για μια εβδομάδα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι 13 από τα 17 μυρμήγκια με τραύματα στο μηριαίο οστό ή στο μηρό υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό από τους συντρόφους τους, με το άκρο τους να αποκόπτεται στον τροχαντήρα - την άρθρωση με το οστό του ισχίου.

«Οι σύντροφοι της φωλιάς άρχιζαν να γλείφουν το τραύμα προτού μετακινηθούν προς τα πάνω στο τραυματισμένο άκρο με τα στοματικά τους μέρη μέχρι να φτάσουν στον τροχαντήρα. Στη συνέχεια, συνέχιζαν να δαγκώνουν επανειλημμένα το τραυματισμένο πόδι μέχρι να το αποκόψουν», έγραψε η ομάδα.

Αντίθετα, δεν παρατηρήθηκε κανένας ακρωτηριασμός για τα εννέα μυρμήγκια με τραυματισμούς στην κνήμη ή στο κάτω μέρος του ποδιού τους. Αντιθέτως, αυτά τα μυρμήγκια έλαβαν μόνο φροντίδα πληγών από τους συντρόφους της φωλιάς τους με τη μορφή γλειψίματος.

Η ομάδα κατέγραψε παρόμοια αποτελέσματα όταν η ρύθμιση επαναλήφθηκε χρησιμοποιώντας μυρμήγκια με μολυσμένες πληγές.

Μια άλλη σειρά πειραμάτων αποκάλυψε ότι τα απομονωμένα μυρμήγκια με μολυσμένες πληγές είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνα με αποστειρωμένες πληγές. Ωστόσο, τα ποσοστά επιβίωσής τους βελτιώνονταν σημαντικά εάν τα τραυματισμένα μυρμήγκια είτε επέστρεφαν στις αποικίες τους - γεγονός που υποδηλώνει ότι οι θεραπείες που παρείχαν οι σύντροφοί τους στη φωλιά ήταν ευεργετικές - είτε το μολυσμένο άκρο ακρωτηριαζόταν από τους ερευνητές, αν και αυτό απέφερε οφέλη μόνο για τις πληγές στους μηρούς.

Ο Φρανκ είπε ότι στην αρχή ήταν αντιφατικό το γεγονός ότι οι ακρωτηριασμοί δεν ήταν επίσης ευεργετικοί για τα τραύματα στο κάτω μέρος του ποδιού. Ωστόσο, περαιτέρω εργασίες υπέδειξαν ότι οι πληγές στους μηρούς, αλλά όχι οι πληγές στα κάτω πόδια, σχετίζονταν με βλάβες σε δομές που αντλούσαν μια ουσία που μοιάζει με αίμα γύρω από το σώμα των μυρμηγκιών. Ως αποτέλεσμα, οι λοιμώξεις του κάτω μέρους του ποδιού εξαπλώνονταν στο σώμα πολύ πιο γρήγορα από εκείνες του μηρού, πράγμα που σημαίνει ότι ο ακρωτηριασμός του πρώτου δεν βελτίωνε την επιβίωση.

Ο Φρανκ είπε ότι τα μυρμήγκια ήταν πιο πιθανό να τραυματιστούν σε εδαφικές διαμάχες με γειτονικές αποικίες, αλλά η θεραπεία των τραυματιών απέφερε οφέλη.

https://www.ethnos.gr/

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Για εξάρες σε είδα, αλλά βγήκες ασσόδυο!

 Για εξάρες σε είδα, αλλά βγήκες ασσόδυο!

Έπειτα από τόση διαδρομή, ταλαιπωρία κι ατυχία, βρήκα εσένα και τα μάτια σου, που μου έταξαν τον παράδεισο που έψαχνα, που στερήθηκα. Βρέθηκα σε μια αγκαλιά που θύμιζε πατρίδα… έμοιαζε πλατεία των παιδικών μου χρόνων, οπότε όλα συνηγορούσαν στο να γραφτούν υπέροχες αναμνήσεις.
Θεέ μου, σκέφτηκα… έφερα επιτέλους εξάρες στο προσωπικό τάβλι της ζωής μου. Τώρα θα ηρεμήσω, τώρα θα ξεκουραστώ, τώρα θα απολαύσω, μα κυρίως θα δικαιωθώ.
Από υπερβάλλοντα ζήλο δε κι ενθουσιασμό, δεν περίμενα κι έφτιαξα μόνη μου το παραμύθι που λαχταρούσα να ζήσω. Δεν πήρα χαμπάρι ότι βιάστηκα και σε έπλασα όπως ήθελα από ανάγκη, δίχως να περιμένω να διαπιστώσω ποιος και τι πραγματικά ήσουν.

Η απομυθοποίηση όμως δεν χαρίζει κάστανα, μήτε σε λυπάται. Πιο σύντομα από όσο θα περίμενε κανείς, κατάλαβα ότι τα ζάρια με εμπαίζουν ακόμη μια φορά. Ένιωσα στο πετσί μου ότι δεν ήσουν οι εξάρες που θαρρούσα κι ούτε καν μια ικανοποιητική έστω ζαριά, παρά η χειρότερη: ασσόδυο!
Ένα ασσόδυο που δεν μου άφηνε περιθώρια.
Ένα ασσόδυο που θα με σημάδευε καθιστώντας την παρτίδα χαμένη από χέρι.

Πάλεψα να ανταπεξέλθω σε αυτήν την άδικη ζαριά που είχε μεταμφιεστεί επιτυχώς. Αγωνίστηκα να την αξιοποιήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μα το αδιέξοδο κι η ήττα ήταν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι μου νυχθημερόν. Αμείλικτα τα ζάρια κι αμετακίνητο το ασσόδυο να καθορίζει το παρόν και το μέλλον ταυτόχρονα, με ένα παρελθόν που άρχισε να γίνεται φάντασμα.
Όχι… δε μπορεί να συμβαίνει αυτό, μονολογούσα.

Για λίγο, για πολύ λίγο με θυμήθηκε η κολλητούλα αυτολύπηση κι ως εκ τούτου, η παρτίδα συνέχιζε στον αυτόματο από πλευράς μου. Ευτυχώς ή δυστυχώς όμως με κατατρέχει ένα παιδιάστικο πείσμα από τότε που με θυμάμαι, ήρθε λοιπόν μια μέρα… μια νύχτα… – τι σημασία έχει – κι εγώ κάνοντας ειρήνη με το μέσα μου, αποφάσισα για αρχή να καλοπιάσω τη ζωή. Έστρεψα την προσοχή μου στις υπόλοιπες παρτίδες μπας κι ελέγξω κάτι κι άφησα τη δικιά μας στην τύχη της μέχρι νεωτέρας, σκεπτόμενη ότι δεν περνούν και πολλά απ’ το χέρι μου με ασσόδυο. Ίσως βέβαια να ήλπιζα πως θα είχα μια ευκαιρία να ρίξω και πάλι τα ζάρια, μπας και οι εξάρες με καταδεχτούν. Ίσως δεν ήμουν έτοιμη να σε δεχτώ ως τίποτα άλλο παρά εξάρες έστω και βαυκαλιζόμενη… ίσως απλά λατρεύω το τάβλι!


https://thewomen.gr/
Θώμη Μπαλτσαβιά

Συντάκτης

  • Θώμη Μπαλτσαβιά

    Είμαι η Θώμη, αγαπώ τους ανθρώπους και λατρεύω να γράφω καταθέτοντας την ψυχή μου… κι αν αυτό συγκινεί είμαι ευτυχής… κι αν μπορώ να βοηθώ έτσι… είμαι πιο ευτυχής!

Έρχονται και στον Βόλο οι κοινωνικές κατοικίες: Πότε και πού θα κατασκευαστούν – Όλο το σχέδιο

 Έρχονται και στον Βόλο οι κοινωνικές κατοικίες: Πότε και πού θα κατασκευαστούν – Όλο το σχέδιο


2 Ιουλίου 2024, 16:30

Με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται το θέμα της Κοινωνικής Κατοικίας. Οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα ακίνητα του Δημοσίου αναμένεται να τρέξουν ως το τέλος του 2024 με στόχο ως το 2026 οι δικαιούχοι να έχουν ήδη εγκατασταθεί στις κοινωνικές κατοικίες.

Η Κοινωνική Κατοικία αφορά σε 2500 κατοικίες και στόχος είναι να έχουν κατοικία 5000 δικαιούχοι νέοι ως 39 χρόνων. Από τα οικόπεδα που έχουν εντοπιστεί και μερικά έχουν μέσα και παλιά κτίσματα, τα οποία πρέπει να γκρεμιστούν.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί περίπου 100 οικόπεδα σε μία επιφάνεια 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων περίπου 10 είναι στην επαρχία, που είναι άρτια και μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια.

Οι νέες κατοικίες δεν θα θυμίζουν τις εργατικές κατοικίες προηγούμενων δεκαετιών

Οι νέες κατοικίες, κατά τα λεγόμενα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, δεν θα θυμίζουν τις παλιές εργατικές κατοικίες αλλά θα είναι σύγχρονες.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δεν είναι απαραίτητο κάθε συγκρότημα κοινωνικών κατοικιών, που χτίζεται ν’ αποτελείται μόνο από κατοικίες αλλά μπορεί να περιλαμβάνει γραφεία, διαμερίσματα κ.ά. ώστε να μπορούν να έχουν έσοδα κι οι εργολάβοι. Τα οικόπεδα που αναμένεται να χτιστούν είναι στην Κηφισιά, στην Παιανία, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στον Βόλο, στην Ξάνθη, στο Αγρίνιο κ.ά.

Πως θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία;

Η διαδικασία σύμφωνα με το πλάνο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έχει ως εξής: Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί αδόμητο οικόπεδο. Μετά από διαγωνισμό θα επιλέγεται ο ανάδοχος, ο οποίος ουσιαστικά αναλαμβάνει να γκρεμίσει κτίσματα που είναι παλαιά και ν΄ αναλάβει την κοινωνική αντιπαροχή υπό την προϋπόθεση ότι θα δίνει διαμερίσματα με χαμηλό ενοίκιο στους δικαιούχους.

Το 2024 αναμένεται να τρέξουν οι πρώτοι διαγωνισμοί και να επιλεχθούν οι ανάδοχοι βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που θα οριστούν από τη ΔΥΠΑ.

Μέσα στο 2025 αναμένεται η ανέγερση των κατοικιών από τους ιδιώτες κατασκευαστές, ενώ θα υπάρξει από τη ΔΥΠΑ η πρόσκληση και η επιλογή των δικαιούχων βάσει κοινωνικών κι άλλων κριτηρίων.

Από τις αρχές του 2026 έως και το τέλος της ίδια χρονιάς αναμένεται η μίσθωση σταδιακά του 50% των κατοικιών για λογαριασμό του Δημοσίου, με χαμηλό ενοίκιο, σε νέους, βάσει κριτηρίων. Και προκειμένου ν΄ αντιμετωπιστεί και η υπογεννητικότητα αναμένεται να υπάρχει ειδική ποσόστωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Πηγή: newsbomb.gr

https://e-thessalia.gr/

Πήλιο: Η παραλία που αναδείχθηκε η 7η καλύτερη στον κόσμο και εντυπωσίασε το Χόλυγουντ!

 Πήλιο: Η παραλία που αναδείχθηκε η 7η καλύτερη στον κόσμο και εντυπωσίασε το Χόλυγουντ!


Οι ασύγκριτης ομορφιάς παραλίες του ανατολικού Πηλίου με τα τυρκουάζ νερά και τα λευκά βότσαλα και οι πιο ήσυχες, οικογενειακές αμμουδιές της νότιας και δυτικής πλευράς, είναι δύο μόνο από τις αφορμές που έχεις για να κάνεις τις διακοπές σου λίγο πάνω από τον Βόλο. 

Φακίστρα είναι μία μοναδικού κάλλους παραλία με τα απόκρημνα βράχια και τα γαλαζοπράσινα νερά. Την παραλία στην οποία κατεβαίνεις από ένα δύσβατο μονοπάτι και κάθε τόσο σταματάς για να «ρουφήξεις» αυτή την ομορφιά που όμοιά της δεν έχεις ξαναδεί. 

Χωρίς ξαπλώστρες, ομπρέλες, μαγαζάκια αυτή η άγρια, βοτσαλόστρωτη και απόμακρη παραλία αναδείχτηκε ως η 7η καλύτερη στον κόσμο από τον Guardian!

Άγρια, βοτσαλόστρωτη και απόμακρη, η Φακίστρα, η οποία κατέκτησε την έβδομη θέση στην πρώτη 50άδα του κόσμου, βρίσκεται στο ανατολικό Πήλιο, κοντά στην Τσαγκαράδα.

Εχει λευκή άμμο, βότσαλα και καθαρά καταγάλανα νερά, γράφει ο Guardian εξηγώντας τους λόγους που την επέλεξε.

Λίγο πιο πάνω από τη Φακίστρα, υπάρχει άλλη μία θαλασσοσπηλιά γνωστή ως «κρυφό σχολειό». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ξωκλήσι σκαλισμένο στο βράχο που στην περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε ως κρυφό σχολειό.

Μάλιστα πέρυσι, στη Φακίστρα πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα γνωστής σειράς «The Castaways» με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Τζέισον Στέιθαμ!

https://www.thenewspaper.gr/

Εξουσία στις γυναίκες

Εξουσία στις γυναίκες




2 Ιουλίου, 2024

του Marcello Veneziani 


Οι τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές επιβεβαίωσαν μια τάση: τη μεταβίβαση της πολιτικής διοίκησης από τους άνδρες στις γυναίκες. Η Giorgia Meloni και η Elly Schlein ηγούνται των δύο μεγάλων ιταλικών κομμάτων, στα οποία βασίζεται ο ατελής διπολισμός μας. Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Μαρίν Λεπέν είναι η πραγματική νικήτρια αυτού του εκλογικού γύρου. Αλλά όχι μόνο αυτό: η Ursula van Der Leyen και η Roberta Metsola , πρόεδροι της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βγήκαν καλά από τις εκλογές, παρά την ήττα των ευρωκρατικών δυνάμεων, την ήττα του Μακρόν στη Γαλλία και του Σολτς στη Γερμανία. Και άλλες γυναίκες οδηγούν άλλες χώρες, από την ανατολή προς τη δύση. 
Αλλά δεν είναι ένα ενδεχόμενο φαινόμενο. υπάρχει κάτι βαθύτερο και πιο δομικό: η εξουσία περνάει στις γυναίκες. Δεν χρειάζεται να είσαι φεμινίστρια για να επικροτήσεις αυτή τη γυναικεία στροφή. Προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον της πολιτικής είναι  γυναικείο. Δεν το λέω με παραίτηση ή για να ευχαριστήσω τις γυναίκες, είναι μια καθαρή παρατήρηση του γεγονότος: ναι, η πολιτική σήμερα ταιριάζει περισσότερο στις γυναίκες. Και δεν θα πω καν ότι είναι σημάδι πολιτικής παρακμής. Οι γυναίκες σήμερα έχουν περισσότερη αποφασιστικότητα, χαρακτήρα, επιμονή, εφαρμόζουν περισσότερο τον εαυτό τους, είναι λιγότερο επιφανειακές και πολυεργατικές, πιο κατάλληλες για διακυβέρνηση και ηγεσία της πολιτικής. Ο άνδρας τα παρατάει, είναι μαλακός, έχει λιγότερη θέληση. Δεν βρισκόμαστε στο βασίλειο των Αμαζόνων αλλά πρέπει να σημειώσουμε ότι η Γυναίκα, μια συστολή της λατινικής Domina, είναι αυτή που κυριαρχεί και στη δημόσια ζωή. Οι γυναίκες είναι πιο πρακτικές, πιο ρεαλιστικές και λιγότερο επιρρεπείς στη διαφθορά και την πολιτική ανεντιμότητα. 
Μια φορά κι έναν καιρό, η Γκόλντα Μέιρ και η Ίντιρα Γκάντι, αλλά και οι βασίλισσες του παρελθόντος, έγραψαν ιστορία από μόνες τους. Μετά ήρθε η εποχή της Θάτσερ και μετά της Μέρκελ. σήμερα γίνεται κανόνας. 


Οι γυναίκες έχουν μια φυσική κλίση στη χρωματιστική, η οποία από την εποχή του Αριστοτέλη είναι η τέχνη της διαχείρισης της οικονομίας και δεν αφορά πλέον μόνο τα έξοδα του σπιτιού, αλλά αυτά της εξοχικής συγκυριαρχίας ή της συγκυριαρχίας της Ένωσης. Μια γυναίκα ηγείται επίσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ντράγκι στην ευρω-γυναικεία εκδοχή. Κάτι που δεν προκαλεί, τουλάχιστον σε μένα, συμπάθεια και θαυμασμό, αλλά είναι μια περαιτέρω επιβεβαίωση αυτής της καμπής.
Δεν είναι η αποκαρδιωμένη και καταθλιπτική ψυχική κατάσταση ενός άνδρα, ενός αρσενικού που βλέπει τώρα την παράδοση της εξουσίας και αφήνει τον εαυτό του να τον πιάσει ένα είδος συνδρόμου Στοκχόλμης. Είναι μια γαλήνια παραίτηση, που απαλλάσσει τον άνθρωπο από το άγχος της πολιτικής απόδοσης και από το καθήκον να επιδείξει τη μεγαλύτερη ικανότητά του για όραμα και διαχείριση, την ικανότητά του για διοίκηση και λήψη αποφάσεων. Άλλωστε, έχουν ήδη υπάρξει εποχές στην αρχαία Μεσόγειο που χαρακτηρίζονται από μητριαρχία. Κάτι που αντανακλάται ακόμα σε κάποιες νότιες κοινωνίες, όπου ο άντρας βασιλεύει αλλά η γυναίκα κυβερνά. Ακόμη και όταν παρέμεναν στο σπίτι για να ασκήσουν την εξουσία τους στο περιθώριο, ήταν οι υποκινητές των συζύγων τους, ενώ οι άντρες αγαπούσαν να εμφανίζονται, να μονομαχούν, να πολεμούν, αλλά μετά ανέθεταν τη διαχείριση του σπιτιού, της οικογένειας και των υποθέσεων στις γυναίκες τους. αδερφές και μητέρες. Αυτή η προγονική κληρονομιά έχει πλέον ωριμάσει και έχει γίνει σύστημα. και η ήττα της πολιτικής, η απόλυτη πλειοψηφία του κυρίαρχου λαού που παραιτείται από την κυριαρχία και δεν πάει να ψηφίσει, είναι περαιτέρω σημάδια ότι κάτι έχει αλλάξει, αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη και να επισύρουμε τις απαραίτητες συνέπειες. Ο άνθρωπος παραμένει, αν μπορέσει να το διατηρήσει, το βασίλειο των τελικών σκοπών, ο κόσμος των νοημάτων, της τέχνης, του παιχνιδιού, της σκέψης, της μεταφυσικής. Ακόμα κι αν προερχόμαστε από έναν αιώνα, τον εικοστό αιώνα, στον οποίο η ισχυρή σκέψη εκπροσωπούνταν περισσότερο από γυναίκες. Μετά από χιλιετίες ανδρικής κυριαρχίας, οι πιο δυναμικοί στοχαστές του εικοστού αιώνα είναι αυτοί: η Simone Weil και η Hannah Arendt, η Maria Zambrano και η Rachel Bespaloff και άλλοι στοχαστές και συγγραφείς. Ενώ οι άνδρες δήλωναν σε μεγάλο βαθμό τον θάνατο της φιλοσοφίας και την ήττα της σκέψης ή απέτυχαν στα όνειρά τους, τα παιδιά του υπερανθρώπου της Niccia, η σκέψη των γυναικών, πέρα ​​από τους φεμινιστικούς ισχυρισμούς, απέκτησε πολιτικό, φιλοσοφικό και θρησκευτικό σφρίγος. Επιπλέον, μπαίνεις σε ένα βιβλιοπωλείο, πηγαίνεις στον κινηματογράφο ή στο θέατρο ή σε ένα συνέδριο και βλέπεις περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες. Είναι ένα σήμα. 
Το κλασικό ρεπερτόριο των κινήτρων είχε νόημα μέχρι χθες, παρά το προφανές του: όταν ο άνδρας πήγαινε στον πόλεμο και στο κυνήγι, όταν αμφισβητούσε το άγνωστο, τον κίνδυνο και την κακοκαιρία, έσκυβε έξω από το σπίτι και έφερνε φαγητό στην οικογένεια, ωστόσο φρόντιζε. από τις πηγές διατροφής, είχε μια φυσική τάση όχι μόνο να καθοδηγεί την κοινωνία αλλά και να την ερμηνεύει, να την κατανοεί, μέσω του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής. Σήμερα όλα έχουν να κάνουν με το προσπέρασμα. Ακόμη, το στερεότυπο του μεγάλου αγοριού επικρατεί για τους νεαρούς άντρες, που κοροϊδεύουν οι γυναίκες με τη φράση κωδικού: «δεν έχει τις μπάλες». Εδώ διαμορφώνεται και ο εξευτελισμός της πολιτικής.
Κάποτε ειπώθηκε ότι οι άνδρες έχουν μια γενική όραση για τα πράγματα, ενώ οι γυναίκες έχουν μια συγκεκριμένη, κοντινή όραση. Σήμερα αυτό δεν ισχύει πλέον, ο εγωκεντρικός ατομικισμός, η ματαιοδοξία και ο παιδικός ναρκισσισμός έχουν κάνει τους άνδρες να ασχολούνται περισσότερο με την προσωπική τους σφαίρα, αν όχι περισσότερο από τις γυναίκες. Ακόμα και στην πολιτική υπερισχύει το άτομο, η προσωπική καριέρα, οι δικές του υποθέσεις, αν όχι ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν ξέρω αν να το ονομάσω γυναικεία χειραφέτηση ή μάλλον ανδρική παρακμή. όχι εάν αποδίδεται περισσότερο στην αυξημένη ευαισθησία και ικανότητα των γυναικών ή σε ένα αυξανόμενο μούδιασμα και ανικανότητα των ανδρών. Θα έλεγα Solomonically και στους δύο. Σήμερα, όταν πρέπει να εκλέξουμε πρόεδρο ή πρωθυπουργό, πιάνω τον εαυτό μου να λέει: ας ελπίσουμε ότι είναι γυναίκα.


https://prodromikos.wordpress.com/

Jiddu Krishnamurti – Αν οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους

  Jiddu Krishnamurti –  Αν οι γονείς αγαπούν τα παιδιά   τους Αν οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους, δεν θα είναι εθνικιστές, γιατί η λατρεία ...