Χοιρινό πρασοσέλινο
Published on 31 Δεκ, 2024 | In Ελληνική | By
- Prep Time
- Minutes
- Cook Time
- Minutes
- Difficulty Level Εύκολη
Το χοιρινό πρασοσέλινο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο με βαθιές ρίζες στην αγροτική κουζίνα της Ελλάδας. Αυτό το πιάτο συχνά παρασκευαζόταν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το χοιρινό κρέας ήταν πιο άμεσα διαθέσιμο λόγω της σφαγής των χοίρων μετά τις γιορτές του Αγίου Δημητρίου και πριν τα Χριστούγεννα. Η σφαγή του χοίρου αποτελούσε μια σημαντική αγροτική παράδοση, κατά την οποία ολόκληρη η οικογένεια συμμετείχε και το κρέας χρησιμοποιούνταν με πολλούς τρόπους για να διαρκέσει ολόκληρο τον χειμώνα.
Η χρήση πράσων και σέλινου στο μαγείρεμα είναι χαρακτηριστική της ελληνικής κουζίνας, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές όπου τα λαχανικά αυτά ήταν άφθονα και προσιτά. Το πράσο και το σέλινο δεν είναι μόνο οικονομικά υλικά, αλλά και ιδιαίτερα θρεπτικά, γι’ αυτό και εντάχθηκαν σε πολλές παραδοσιακές συνταγές. Το χοιρινό πρασοσέλινο ενσωματώνει την έννοια της εποχικότητας που είναι κεντρική στην ελληνική μαγειρική φιλοσοφία.
Το πιάτο συμβολίζει τη ζεστασιά και τη θαλπωρή των ελληνικών οικογενειακών συγκεντρώσεων. Συχνά μαγειρεύεται σε γιορτές ή μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Το πρασοσέλινο, εκτός από τη γεύση του, είναι και μια υπενθύμιση της στενής σχέσης της ελληνικής κουζίνας με τη φύση και την αγροτική ζωή.
Η παρασκευή του χοιρινού πρασοσέλινου συνήθως περιλαμβάνει απλές τεχνικές μαγειρέματος, όπως το αργό βράσιμο, που επιτρέπει στα υλικά να αναδείξουν τη φυσική τους γεύση. Αυτή η προσέγγιση αντικατοπτρίζει την ουσία της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, η οποία βασίζεται στην ποιότητα των υλικών και όχι σε πολύπλοκες τεχνικές.
ΥΛΙΚΑ
- ◉ 1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε μερίδες
- ◉ 5 πράσα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
- ◉ 1 ματσάκι σέλινο, χοντροκομμένο
- ◉ 120γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- ◉ 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες ζουλιέν
- ◉ 50ml ελαιόλαδο
- ◉ 50ml λευκό κρασί
- ◉ χυμός από 2 λεμόνια
- ◉ αλάτι
- ◉ πιπέρι
- ◉ ζωμό κοτόπουλο
- Σε μία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια τα αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Προσθέτουμε στην ίδια κατσαρόλα το κρεμμύδι και στη συνέχεια τις πιπεριές Φλωρίνης. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, ρίχνουμε τα πράσα και το σέλινο και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε πάλι τα σοταρισμένα κομμάτια του χοιρινού, σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το ζωμό ώστε να καλύψει το περιεχόμενο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 1,5 ώρα, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό.
- Μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο του φαγητού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
- Servings : 4
- Ready in : 110 Minutes
- Course : Κυρίως πιάτα
- Recipe Type : Χοιρινό
- Ingredient : Πιπεριές Φλωρίνης, Πράσο, Σέλινο, Χοιρινό