Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Τι προσφέρουν οι σταφίδες – Πώς να φτιάξετε δικές σας στο σπίτι

 Τι προσφέρουν οι σταφίδες – Πώς να φτιάξετε δικές σας στο σπίτι

Τι προσφέρουν οι σταφίδες – Πώς να φτιάξετε δικές σας στο σπίτι
Bigstock
Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι σταφίδες είναι ένα δημοφιλές σνακ και ένα ευέλικτο συστατικό σε πολλά πιάτα.

Αλλά πέρα από τη γλυκιά γεύση τους, οι σταφίδες είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά, που προσφέρουν πολλά οφέλη... στην υγειά μας.

Αυτό το άρθρο περιγράφει το διατροφικό προφίλ της σταφίδας, τα οφέλη της για την υγεία και πώς μπορείτε να φτιάξετε σταφίδες στο σπίτι.

Διατροφικό προφίλ σταφίδας

Οι σταφίδες μπορεί να είναι μικρές, αλλά είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που παρέχουν ενέργεια και υποστηρίζουν τη συνολική υγεία. Ακολουθεί μια ματιά στα βασικά θρεπτικά τους συστατικά:

  1. Φυσικά σάκχαρα: Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε φυσικά σάκχαρα, ιδιαίτερα φρουκτόζη και γλυκόζη, τα οποία παρέχουν γρήγορη ώθηση ενέργειας. Ωστόσο, η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ειδικά για άτομα που παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
  2. Διαιτητικές ίνες: Μια μόνο μερίδα σταφιδών περιέχει μια καλή ποσότητα διαιτητικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην προώθηση της υγιούς πέψης, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και υποστηρίζοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
  3. Βιταμίνες: Οι σταφίδες είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία παίζει ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού και στην υγεία του δέρματος. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Κ, η οποία είναι σημαντική για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.
  4. Μέταλλα: Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε κάλιο -που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης- και σίδηρο, που υποστηρίζει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και προλαμβάνει την αναιμία. Παρέχουν, επίσης, μικρές ποσότητες ασβεστίου και μαγνησίου.
  5. Αντιοξειδωτικά: Οι σταφίδες περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, που προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τη φλεγμονή.
Raisins-stafides

Σταφίδες: Οφέλη υγείας

Οι σταφίδες προσφέρουν μια ποικιλία πλεονεκτημάτων για την υγεία λόγω του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά προφίλ τους. Εδώ είναι μερικά από τα κορυφαία οφέλη υγείας από την κατανάλωση σταφιδών:

1. Υποστηρίζουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στις σταφίδες συμβάλλει στην προώθηση της υγιούς πέψης, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και εξασφαλίζοντας τακτικές κινήσεις του εντέρου. Η κατανάλωση μιας χούφτας σταφιδών καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς πεπτικού συστήματος.

2. Περισσότερη ενέργεια

Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε φυσικά σάκχαρα, καθιστώντας τις ένα εξαιρετικό σνακ για γρήγορη τόνωση της ενέργειας. Οι αθλητές καταναλώνουν συχνά σταφίδες ως φυσική εναλλακτική λύση στα ενεργειακά συμπληρώματα κατά τη διάρκεια επίπονων προπονήσεων λόγω των υδατανθράκων που απορροφώνται γρήγορα.

3. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Το κάλιο στις σταφίδες βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου (αλάτι) στον οργανισμό. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στις σταφίδες μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη της βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία, υποστηρίζοντας τη συνολική υγεία της καρδιάς.

4. Πιο δυνατά οστά

Οι σταφίδες παρέχουν ασβέστιο, βόριο και βιταμίνη Κ, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας των οστών. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ενίσχυση των οστών και στην μείωση του κινδύνου καταστάσεων όπως η οστεοπόρωση, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

5. Υποστηρίζουν τη στοματική υγεία

Παρά την υψηλή τους περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οι σταφίδες περιέχουν ενώσεις, όπως το ελαϊκό οξύ, που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν από την τερηδόνα, μειώνοντας τα επιβλαβή βακτήρια στο στόμα.

6. Συμβάλλουν στην πρόληψη της αναιμίας

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, οι σταφίδες βοηθούν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορούν να αποτρέψουν τη σιδηροπενική αναιμία. Η συμπερίληψη της σταφίδας στη διατροφή σας μπορεί να υποστηρίξει καλύτερη μεταφορά οξυγόνου και επίπεδα ενέργειας.

Raisins

Πώς να φτιάξετε σταφίδες στο σπίτι

Η παρασκευή σταφίδων στο σπίτι είναι μια απλή διαδικασία που απαιτεί μόνο φρέσκα σταφύλια και χρόνο. Δείτε πώς να φτιάξετε τις δικές σας σταφίδες:

Συστατικά:

  • Φρέσκα σταφύλια. Οι ποικιλίες χωρίς κουκούτσι λειτουργούν καλύτερα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος σταφυλιού σας αρέσει.
  • Ένα φύλλο ψησίματος ή σχάρα στεγνώματος.

Οδηγίες:

  1. Καθαρίστε τα σταφύλια: Ξεπλύνετε τα σταφύλια σας καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια και πετάξτε τις ρώγες που είναι χτυπημένες ή πολύ ώριμες.
  2. Στεγνώστε τα σταφύλια: Απλώστε τα σταφύλια σε μια στρώση σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή χαρτί κουζίνας, για να στραγγίξετε το περιττό νερό.

Μέθοδος αποξήρανσης στον ήλιο:

  1. Απλώστε τα σταφύλια σε ένα ταψί ή σχάρα στεγνώματος σε ένα μόνο στρώμα.
  2. Τοποθετήστε τον δίσκο έξω στο άμεσο ηλιακό φως. Θα χρειαστείτε ζεστό, ξηρό καιρό, για να είναι αποτελεσματική αυτή η μέθοδος.
  3. Καλύψτε τα σταφύλια με ένα λεπτό πλέγμα (π.χ. τούλι) ή πανί για να τα προστατέψετε από τα έντομα.
  4. Αφήστε τα σταφύλια να στεγνώσουν για 2-4 ημέρες, γυρίζοντάς τα περιστασιακά, για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο στέγνωμα.

Μέθοδος αποξήρανσης στον φούρνο:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στη χαμηλότερη θερμοκρασία (συνήθως γύρω στους 60°C).
  2. Τοποθετήστε τα σταφύλια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  3. Στεγνώστε τα σταφύλια στον φούρνο για 4-6 ώρες, ελέγχοντάς τα περιστασιακά και γυρίζοντάς τα, για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο στέγνωμα. Τα σταφύλια πρέπει να γίνουν ζαρωμένα και εύκαμπτα.

Αποθηκεύστε τις σταφίδες

Βάλτε τις σε γυάλινο δοχείο με αεροστεγές κλείσιμο. Διατηρούνται για αρκετούς μήνες, όταν φυλάσσονται σε δροσερό και ξηρό μέρος.

Συχνές Ερωτήσεις

“Είναι οι σταφίδες καλές για απώλεια βάρους;”

Οι σταφίδες μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια δίαιτα αδυνατίσματος, αρκεί να τις τρώτε με μέτρο. Παρέχουν φυσικά σάκχαρα και φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ικανοποίηση της λιγούρας για γλυκό χωρίς υπερκατανάλωση τροφής. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, ο έλεγχος της μερίδας είναι απαραίτητος.

“Πόσες σταφίδες μπορώ να τρώω την ημέρα;”

Μια συνιστώμενη μερίδα είναι περίπου 1/4 φλιτζάνι (περίπου 40 γραμμάρια). Αυτό το μέγεθος μερίδας παρέχει τα οφέλη φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων χωρίς υπερβολική ποσότητα ζάχαρης ή θερμίδων.

“Είναι οι σταφίδες ασφαλείς για τους διαβητικούς;”

Οι σταφίδες περιέχουν φυσικά σάκχαρα και μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, έχουν χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο από άτομα με διαβήτη ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε σχετικά στον γιατρό και τον διατροφολόγο σας.

“Μπορεί η κατανάλωση πολλών σταφίδων να είναι επιβλαβής;”

Οι σταφίδες είναι υγιεινές γενικά, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και θερμίδων, οδηγώντας δυνητικά σε αύξηση βάρους ή και σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, όπως φούσκωμα ή διάρροια, εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Σύνοψη

Οι σταφίδες είναι ένα θρεπτικό και βολικό σνακ, που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από τη βελτίωση της πέψης έως την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και των οστών. Η παρασκευή σταφίδων στο σπίτι είναι μια απλή διαδικασία, που διασφαλίζει ότι έχετε μια υγιεινή, χωρίς συντηρητικά εναλλακτική λύση σε σχέση με τις ποικιλίες του εμπορίου.

Πηγές: health.comwebmd.com,pcfma.org

https://www.onmed.gr/

Έλα πάλι…

 Έλα πάλι…

Έλα απόψε, όπως εκείνα τα βράδια, ορμητικός και καθηλωτικός. Έλα απόψε που σπάω στα δυο να με πάρεις στην αγκαλιά σου.
Μου λείπει τόσο η μυρωδιά σου.
Μου λείπουν τόσο τα φιλιά σου στον λαιμό. Εκείνα που σου φώναζα να μην αφήνεις σημάδια άθελ;a σου. Μου λείπουν και εκείνα τα σημάδια.
Έλα να με κοιτάξεις με εκείνο το βλέμμα το επίμονο, εκείνο που δεν έπαιρνες από πάνω μου την πρώτη μέρα που σε γνώρισα. Μου λείπει εκείνο το βλέμμα σου να καρφώνει τα δικά μου μάτια. Θέλω να βυθιστώ πάλι μέσα στα μάτια σου. Έλα και ξέχασε ό,τι μας πλήγωσε.

Πονάμε και οι δυο, το ξέρω.
Έλα να γιατρέψουμε αυτόν τον πόνο που μας καίει τα σωθικά. Μόνο μαζί μπορούμε.
Έλα να γίνουμε ένα! Έλα πάλι…
Έλα να τα πιάσουμε όλα από την αρχή και αν ήταν λάθος, εγώ το ξανακάνω…


https://thewomen.gr/
Mary R

Συντάκτης

  • Mary R

    “Η γραφή είναι η ανάγκη μου για να μείνουν ανεξίτηλες οι σκέψεις μου, έμπνευση μου οι στιγμές που αφήνουν τατουάζ στην ψυχή”

Η διπλή χαμένη ευκαιρία για τις ιχθυοκαλλιέργειες

 

Η διπλή χαμένη ευκαιρία για τις ιχθυοκαλλιέργειες

Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ

Αν υπάρχουν κάποιοι κλάδοι στην ελληνική αγορά οι οποίοι χαρακτηρίζονται διαχρονικά από τις αντιφάσεις τους και, τελικά, από ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο συνολικό απολογισμό της προσπάθειας τους, σε αυτούς σίγουρα συμπεριλαμβάνονται και οι ιχθυοκαλλιέργειες. 

Ο ισχυρισμός περί… αντιφάσεων επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της νέας κλαδικής μελέτης της ICAP CRIF, που δείχνει ότι η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια έκανε μια «καλή ψαριά» με αυξημένες πωλήσεις και διατήρησε τον ηγετικό της ρόλο στις διεθνείς αγορές, αλλά συνόδευσε τις επιδόσεις της με αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.

Το σύγχρονο story του κλάδου αποκαλύπτει τι ακριβώς έχει συμβεί μέχρι σήμερα: 

Πέρασε πάνω από μια δεκαετία από την εποχή που, στα πρώτα χρόνια της μακράς και βαθιάς οικονομικής κρίσης στη χώρα, επιχειρηματίες όπως ο αείμνηστος Γεωργιανός επενδυτής, επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός, Κάχα Μπεντουκίτζε οραματίζονταν (από το 2011, συγκεκριμένα) τη συνένωση όλων των μεγάλων εγχώριων ομίλων «εις σάρκαν μίαν», υπό τη σκέπη του fund Linnaeus, με στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή, ικανού να μεγαλουργήσει σε διεθνές επίπεδο. 

Το πρώτο εκείνο σχέδιο ναυάγησε, λόγω των αντιδράσεων από τους προ ύφεσης leaders του κλάδου των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, των κ. Μπελλέ και Στεφανή των εταιριών Νηρέας και Σελόντα.

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Στην πορεία οι δύο επιχειρήσεις δεν άντεξαν κάτω από το βάρος των υπέρογκων δανείων τους, οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες τους καθαιρέθηκαν από τις διοικήσεις, οι μετοχές τους πέρασαν στις πιστώτριες τράπεζες κι εκείνες με τη σειρά τους επεδίωξαν να τις εξυγιάνουν, για να τις πουλήσουν.  

Αιτίες της κατάρρευσης αποτέλεσαν ο έντονος ανταγωνισμός, κυρίως από τους Τούρκους, που προκάλεσε έναν «πόλεμο τιμών», με χαμένους τους Ελληνες, τα αυξημένα κόστη, τα οποία ανάγκαζαν τις εταιρίες να πουλάνε τα ψάρια τους ακόμα και… κάτω του κόστους, και κατά πολλούς και ορισμένοι λανθασμένοι χειρισμοί από τους πρώην επικεφαλής τους…  

Η πρώτη ευκαιρία χάθηκε κάπως έτσι. Χάνεται, όμως, κατά τα φαινόμενα και η… δεύτερη. 

ΤΑ 2 «ΝΑΥΑΓΙΑ» 

Χρόνια ύστερα από το άδοξο τέλος του κυοφορούμενου, πρώτου mega deal, ήρθε το δεύτερο. Με τη διαφορά ότι το πλάνο για τη μεγάλη συγχώνευση υλοποιήθηκε μεν, αλλά απέτυχε ως τώρα στην πράξη!

Με «μπροστάρη» το σχήμα των Amerra Capital Management LLC (κύριο μέτοχο του ομίλου Aνδρομέδα) και Mubadala Investment Company, έπειτα από μια πολύμηνη αναμονή σε ένα από τα πιο απρόβλεπτα «σίριαλ» της αγοράς και το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης τριών ισχυρών «παικτών», της Ανδρομέδας με τον Nηρέα και τη Σελόντα (με την εξαγορά των δύο τελευταίων, στο πλαίσιο του «project Nemo»), έδωσε το «σινιάλο» της εκκίνησης για την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου επενδυτικού πλάνου, που υποτίθεται ότι θα απέφερε τη γέννηση ενός «γίγαντα» έτοιμου να παράγει ετησίως 70.000 τόνους ψαριών. Ποσότητα ίση με το 37% της παραγωγής σε επίπεδο E.E., σε μια αγορά αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και οι έμμεσα εμπλεκόμενοι κλάδοι.

Αντίθετα με τις προσδοκίες, όμως, και παρά την ύπαρξη πανίσχυρων επενδυτών, η Avramar, ελληνοϊσπανικός όμιλος (άλλο ρεπορτάζ, σελίδες 20-21), ο οποίοςπροήλθε από τη συγχώνευση των τριών ηγετικών δυνάμεων του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, του Νηρέα, της Σελόντα και της Ανδρομέδας, οδηγήθηκε στα πρόθυρα ενός «κραχ», κουβαλώντας δάνεια άνω των 340 εκατ. ευρώ (σ.σ: αρχές του έτους η δημοσιοποίηση των οικονομικών καταστάσεων του 2022 φανέρωσαν αθροιστικές υποχρεώσεις 494 εκατ. ευρώ, μαζί με αυτές προς τους προμηθευτές, και πιθανότατα έχουν αυξηθεί…), και, παρά τον υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών της κοντά στο «φράγμα» των 400 εκατ. ευρώ, συνέχισε να «γράφει» ζημιές. 

Η διοίκηση έκανε, μάλιστα, λόγο περί ενδεχόμενης μείωσης πωλήσεων το 2023, λόγω των δύσκολων συνθηκών και του υψηλού πληθωρισμού των τροφίμων, που εκτίναξαν το κόστος παραγωγής και επηρέασαν αρνητικά την κατανάλωση ψαριών στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Η Avramar έχει τεθεί υπό πώληση, ενώ της δόθηκε ενδιάμεση χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, με ενέχυρο τις μετοχές, για κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης για την υποστήριξη της συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρίας. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ήδη δύο ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι επενδυτές/αγοραστές από ΗΠΑ και Ευρώπη, με εμπλεκόμενες πηγές να εκτιμούν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προοπτικές ανάκαμψης για την Avramar, παρά την οικονομική της «στενότητα».

 Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ 

Το οξύμωρο: Παρά και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν νωρίτερα στην εφοδιαστική αλυσίδα, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας και τη γενικότερη αβεβαιότητα στην Avramar, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ένας κλάδος υπό… διαρκή αναδιάρθρωση, παραμένει από τους πιο σημαντικούς για τις εξαγωγές στην Ελλάδα: εδραίωσε την 1η θέση των χωρών της Ε.Ε. στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού και τη 2η παγκοσμίως, καταγράφοντας πέρυσι ρεκόρ δεκαετίας σε πωλήσεις και επενδύσεις. Αν αυτό δεν θεωρείται αντίφαση…

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια διατηρεί ηγετική θέση σε διεθνές επίπεδο, εξακολουθώντας να συμβάλλει καθοριστικά στην ελληνική οικονομία. Η τσιπούρα και το λαβράκι καλύπτουν περισσότερο από το 85% της συνολικής παραγωγής στις ελληνικές θαλάσσιες υδατοκαλλιέργειες.

Η Σταματίνα Παντελαίου, διευθύντρια Οικονομικών & Κλαδικών Μελετών της ICAP CRIF, ανέφερε ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών χαρακτηρίζεται από έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, με το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής να κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία). 

Οι συνολικές ποσότητες εξαγωγής καλύπτουν το 90% του συνολικού όγκου παραγωγής τα τελευταία χρόνια. Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού προκύπτει ότι οι συνολικές πωλήσεις 50 επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 30,7% το 2022 έναντι του 2021. 

Ωστόσο, τα λειτουργικά και τα καθαρά κέρδη των εταιριών του κλάδου ήταν αρνητικά το 2022, κυρίως εξαιτίας των σημαντικών αυξήσεων των λειτουργικών δαπανών (πρώτες ύλες, ενέργεια). Μειωμένα, αν και θετικά, ήταν τα κέρδη EBITDA (-40,8%) και διαμορφώθηκαν σε 34,8 εκατ. ευρώ το 2022. 

ΠΗΓΗ: https://www.dealnews.gr/

https://georgepelagia.wordpress.com/

28 Σεπτεμβρίου, 2024   geopela

Τι πολύτιμο μας προσφέρουν 10-15' γέλιου

 Τι πολύτιμο μας προσφέρουν 10-15' γέλιου

Τι πολύτιμο μας προσφέρουν 10-15' γέλιου
Bigstock

Μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο οργανισμό πυροδοτούν δέκα με δεκαπέντε λεπτά συνεχούς γέλιου.

  1. Αρχικά ενεργοποιείται η αύξηση των επιπέδων των ορμονών της ευτυχίας, όπως αυτές αποκαλούνται (της ντοπαμίνης, της ωκυτοκίνης, της σεροτονίνης και των ενδορφινών), ενώ παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών του στρες (της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης).
  2. Παράλληλα βελτιώνεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς και εντείνεται η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης στον άνθρωπο ακόμη και κατά 87%, γεγονός που επηρεάζει θετικά τα οστά, τους μυς και τον μεταβολισμό του λίπους και του σακχάρου.
  3. Επιπλέον, τα πνευμόνια αποβάλλουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το εσωτερικό τους, επιτρέποντας την είσοδο νέου οξυγόνου.

«Το γέλιο είναι ένα δυνατό φάρμακο, δωρεάν και χωρίς παρενέργειες. Προκαλεί σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σύμφωνα με την Ψυχονευροενδοκρινοανοσολογία», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επαγγελματίας γέλιου, Βιτόρια Τοσόνι (Vittoria Tosoni). Η ίδια αναφέρει ότι όλα τα παραπάνω έχουν μελετηθεί επιστημονικά και αποδείχτηκαν αληθή, ενώ προσθέτει πως σύμφωνα με νορβηγική μελέτη, οι άνθρωποι με έντονη την αίσθηση του χιούμορ ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν γελούν τόσο πολύ.

Το σώμα δεν μπορεί να διακρίνει το αληθινό από το ψεύτικο γέλιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι μάλιστα το γεγονός ότι, σύμφωνα με την κ. Τοσόνι, «το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να διακρίνει ένα αληθινό από ένα ψεύτικο γέλιο». Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και το ψεύτικο γέλιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα όλες τις θετικές αλλαγές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επικαλούμενη μελέτες της Αμερικανίδας ψυχοθεραπεύτριας Ανέτ Γκούντχαρτ (Annette Goodheart), η οποία εργάστηκε με ανθρώπους που παλεύουν με τον καρκίνο, το AIDS, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τη νόσο του Πάρκινσον, τις διατροφικές διαταραχές, τη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση, τις κρίσεις γάμου, τον αλκοολισμό και τον εθισμό στα ναρκωτικά, σημειώνει: «οι μελέτες αυτές έδειξαν ότι το προκαλούμενο γέλιο ερμηνεύεται από τον οργανισμό ως αυθεντικό, διεγείροντας έτσι την παραγωγή ορμονών ευτυχίας που φτάνουν στα κύτταρα του σώματος, σταθεροποιώντας το ορμονικό σύστημα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα».

Επομένως, όπως λέει η κ. Τοσόνι, από τη στιγμή που οι άνθρωποι μπορούν να προσποιηθούν το γέλιο, «το να εκπαιδευτεί κάποιος σε αυτό παράγει υγιή αποτελέσματα στον οργανισμό του».

Πώς γίνεται η εκπαίδευση στο γέλιο

«Μια απλή άσκηση περιλαμβάνει τρεις βαθιές αναπνοές, τη συγκράτηση του οξυγόνου για λίγα δευτερόλεπτα στην τρίτη αναπνοή και την εκπνοή χρησιμοποιώντας τον ήχο 'Χα Χα Χα'. Μια ακόμη δυνατότητα είναι να αρχίσει κάποιος να γελάει σιωπηλά, παρέα με έναν καλό φίλο και σταδιακά το γέλιο να γίνεται δυνατότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ίδια, πάντως, προτείνει σε όλους να παρακολουθήσουν μαθήματα διαφραγματικής αναπνοής (κατά την οποία ο αέρας που εισέρχεται στον πνεύμονα φουσκώνει την κοιλιά) και στη συνέχεια να εξασκούνται μόνοι τους σε κάθε ευκαιρία. «Έχω συνηθίσει να εξασκούμαι την ώρα που κάνω τις δουλειές του σπιτιού ή ενώ βρίσκομαι στο αυτοκίνητο, κολλημένη στην κίνηση. Αυτή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να μην θυμώνω και να μην αγχώνομαι. Μου αρέσει επίσης το γέλιο ως μορφή άσκησης, ενώ μελετώ ελληνικά σε μια εφαρμογή. Παρατήρησα, μάλιστα, ότι κάνω λιγότερα λάθη και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με τη μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου που προσλαμβάνω», αναφέρει.

Λέσχες γέλιου

Για τις λέσχες γέλιου σχολιάζει ότι είναι ασφαλή μέρη, στα οποία μπορεί οποιοσδήποτε να εξασκήσει το θεραπευτικό γέλιο αλλά και να κοινωνικοποιηθεί, παρέα με άλλους ανθρώπους. Όπως δηλώνει, «όταν κάποιος πηγαίνει στο γυμναστήριο, μετά από κάποιες προπονήσεις γίνεται πιο δυνατός και κάνει πράγματα που τις πρώτες μέρες δεν μπορούσε. Το ίδιο ισχύει και για το γέλιο. Στην αρχή είναι κάπως περίεργο να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με αγνώστους, να κάνει τις ασκήσεις, να προκαλέσει το γέλιο: η διαδικασία δεν φαίνεται αρχικά φυσική ή αυθεντική και μπορεί να κάνει τους συμμετέχοντες να αισθανθούν άβολα. Ωστόσο, η προσπάθεια αξίζει την αναμονή και στη συνέχεια η διαδικασία διευκολύνεται από το γεγονός ότι το γέλιο είναι άκρως μεταδοτικό και βελτιώνει τη διάθεση όλων να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και στην ίδια διάθεση».

«Κόντευα να πέσω σε κατάθλιψη…»

Περιγράφοντας τις προσωπικές της εμπειρίες από την αρχή της ενασχόλησής της με τη συγκεκριμένη πρακτική, η επαγγελματίας γέλιου, Βιτόρια Τοσόνι, επισημαίνει: «το 2015 κόντευα να πέσω σε κατάθλιψη και ανακάλυψα ότι στην πόλη όπου μόλις μετακόμισα, άρχισε να λειτουργεί μια λέσχη γέλιου. Επειδή δεν είχα γελάσει για πολύ καιρό, αποφάσισα να πάρω μέρος. Στην αρχή ένιωσα άβολα, όμως μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες άρχισα να νιώθω πραγματικά ανεβασμένη και εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ που αποφάσισα να γίνω εκπαιδεύτρια γέλιου».

Για τα οφέλη στην καθημερινότητά της αναφέρει ότι είχε περισσότερη ενέργεια, αυτοπεποίθηση, κίνητρο, πολύ καλύτερες σχέσεις. Σε ό,τι αφορά την ίδια την εκπαίδευση, ενσωμάτωσε σε αυτήν ορισμένες πρακτικές που προέρχονται από προηγούμενες σπουδές της: συμβουλευτική, παιχνίδι, μη βίαιη επικοινωνία και άλλα.

«Είμαι επαγγελματίας γέλιου εδώ και 5 χρόνια: ξεκίνησα με τις λέσχες γέλιου και μετά από λίγο ξεκίνησα συνεδρίες σε σχολεία στην Ιταλία με παιδιά από 6 έως 10 ετών και σε δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες. Εξακολουθώ να κάνω συνεδρίες σε μια δομή στην Καλαμαριά και ο ψυχολόγος είναι πολύ χαρούμενος για τα αποτελέσματα. Επίσης έχω κάνει συνεδρίες ενδυνάμωσης ομάδων σε διαφορετικά περιβάλλοντα, σε εργαζόμενους σε μεγάλα ξενοδοχεία, σε ορισμένες εταιρείες και σε μικρότερες δομές. Ολοκλήρωσα συνεδρίες για παιδιά και γονείς για τη ΧΑΝΘ και για τις κυρίες συλλόγου γυναικών στη Θεσσαλονίκη», σημειώνει.

Διευκρινίζει, παράλληλα, ότι αυτή η πρακτική έχει εισαχθεί σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, σχολεία, εταιρείες, οίκους ηλικιωμένων, δομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, φυλακές, κέντρα αποθεραπείας και νοσοκομεία ενώ στην Ιταλία εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε ασθενείς ογκολογικών τμημάτων και σε άλλες κατηγορίες ασθενών.

Πλήθος συμμετοχών σε συναντήσεις γελωτοθεραπείας που διοργανώνει ο Δήμος Θέρμης

Στο μεταξύ, τη διοργάνωση κύκλου συναντήσεων γελωτοθεραπείας ανέλαβε ο Δήμος Θέρμης μετά από σχετική πρωτοβουλία της διευθύντριας της Διεύθυνσης Παιδείας, Νεολαίας, διά βίου μάθησης και απασχόλησης του Δήμου, Χρύσας Κληματσούδα. Σε ανακοίνωση του δήμου επισημαίνεται ότι «η γελωτοθεραπεία είναι μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής που εντάσσεται στην ολιστική θεραπευτική ως σειρά από ασκήσεις ή πρακτικές που υποκινούν και εκπαιδεύουν το άτομο ώστε να κινητοποιεί το γέλιο». Παράλληλα οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών του δήμου επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην ευρύτερη περιοχή και αναφέρουν ότι η πρωτοβουλία είχε πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινό καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε τα 70 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις του κόσμου που συμμετέχει σε τέτοιου είδους συναντήσεις, η κ. Τοσόνι δηλώνει πως είναι εντυπωσιακή η αλλαγή της συμπεριφοράς και της στάσης των ανθρώπων απέναντι στα πράγματα καθώς, όπως λέει, «ενεργοποιώντας το 'εσωτερικό τους φαρμακείο' βρίσκουν περισσότερους λόγους να γελούν στην καθημερινότητάς και είναι πιο ικανοί να βρίσκουν δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα». «Καθώς ασχολούμαστε με το γέλιο, συμβαίνει κάτι 'μαγικό': αρχίζουμε να νιώθουμε τα συναισθήματα που σχετίζονται με αυτό και προκαλούμε την ελπίδα, τη χαρά και την ευτυχία στη ζωή μας», προσθέτει.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.onmed.gr/

Jorge Bucay – O εγωκεντρισμός και οι συνέπειες του

 Jorge Bucay – O εγωκεντρισμός και οι συνέπειες του

Αν εξοργίζομαι επειδή αργείς, μπορεί, το να έρχεσαι στην ώρα σου να μην αρκεί για την επίλυση του προβλήματός μου. Θα έπρεπε να δω τι είναι αυτό που με πειράζει τόσο, ποια ερμηνεία δίνω στην αργοπορία σου, τι είναι αυτό που χρειάζομαι από σένα, τι σου ζητάω απαιτώντας ακρίβεια… Να μου αποδείξεις ότι νοιάζεσαι για μένα; Να με εκτιμάς; Να με λάβεις υπόψη σου; Τι θέλω να πω όταν αντιδρώ έτσι;

Όταν επικεντρωνόμαστε υπερβολικά στον εαυτό μας, δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στον άλλον και γινόμαστε εγωκεντρικοί. Γι’ αυτόν που βλέπει απ’ έξω, η συμπεριφορά μας μοιάζει τουλάχιστον υπερβολική – αν όχι εντελώς παράλογη. Και πιθανότατα είναι, γιατί αυτές οι τόσο πρωτόγονες αντιδράσεις προέρχονται στην πραγματικότητα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, από τους τρόπους συμπεριφοράς που μάθαμε για να προστατευόμαστε από τα τραύματα της παιδικής ηλικίας…

Αυτή η ανάμνηση του πρωτογενούς τραύματος μπορεί να ονομαστεί «το πληγωμένο παιδί». Αυτό το πληγωμένο παιδί που φέρουμε μέσα μας είναι που μας κάνει να αντιδρούμε έτσι. Κουβαλάμε τους πόνους που δεν μπορέσαμε να εκφράσουμε στην παιδική μας ηλικία και τους εξωτερικεύουμε μέσω των αντιδράσεών μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Αυτό σημαίνει πως τοποθετούμαστε πριν καλά-καλά μπορέσουμε να σκεφτούμε. Αυτού του είδους οι αντιδράσεις είναι που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Δυστυχώς, όταν βιώνουμε μία σχέση, τους πόνους και τους θυμούς που δεν βρήκαν διέξοδο στο παρελθόν, τους αναπλάθουμε στο παρόν μας, εμπλέκοντας και τον άλλον στις αντιδράσεις μας. Γενικά, αυτοί οι παλιοί πόνοι δεν εμφανίζονται μέχρι να βρεθούμε σε μία ερωτική σχέση. Η σχέση και ο γάμος ξύνουν αυτές τις παλιές πληγές και υποθέτουμε πως είναι ο σύντροφός μας που τις προκαλεί.

Συνήθως αυτό δεν συμβαίνει από την αρχή, αλλά σιγά σιγά, όσο αισθανόμαστε πραγματικά δεμένοι με τον άλλον. Αυτό το πληγωμένο παιδί που κουβαλάμε μέσα μας είναι σαν μία μαύρη τρύπα που ρουφάει τα πάντα, σαν ένας πονόδοντος. Όταν παρουσιάζεται στη ζωή μας δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτε άλλο, ο πόνος κυριαρχεί στη ζωή μας. Σε πολλές περιπτώσεις χωρισμού, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη σχέση μεταξύ των δύο, αλλά σε άλυτα θέματα του παρελθόντος ενός από τους δύο (ή και των δύο).

Η αντίδρασή μου προκαλεί τη δική σου, κι έτσι ο ένας επηρεάζει αρνητικά τον άλλον. Όταν κουβαλάμε μέσα μας το πληγωμένο παιδί, έχουμε την αίσθηση πως ποτέ δεν βρισκόμαστε στο παρόν. Πάντα αντιδρούμε για πράγματα που μας συνέβησαν πριν πολλά χρόνια. Αυτό καθιστά τη σχέση με τον άλλον αδύνατη. Όσο δεν ασχολούμαι με το πληγωμένο παιδί, αυτό θα συνεχίσει να αντιδρά και να επιδεινώνει τις προσωπικές μου σχέσεις, καθώς ο μόνος που μπορεί να το ακούσει είμαι εγώ ο ίδιος όταν σκύβω πάνω στη θλίψη και την οργή του. Τότε μόνο το παιδί παύει να αντιδρά, γιατί τότε μόνο το στηρίζω.

Το πληγωμένο παιδί ζητάει την επικύρωση του πόνου του. Μόνο όταν ένας άνθρωπος αισθάνεται επιβεβαίωση μέσα στον πόνο του, μπορεί να τον εκφράσει και να τον ξεπεράσει. Για να αγγίξω το σημείο που με πονάει είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσω να κατηγορώ τον άλλον και να παρατηρήσω μέσα από τις αντιδράσεις μου τι είναι αυτό που μου συμβαίνει. Στις χειρότερες περιπτώσεις, όταν ένα ζευγάρι νιώθει αυτό το κενό που δεν μπορεί να γεμίσει με τους δυο, αποφασίζει να κάνει ένα παιδί… καθώς κι αυτοί που δείχνουν ενήλικοι, δεν είναι παρά δύο απελπισμένα παιδιά που ψάχνουν σωτηρία στο κοινό παιδί τους.

Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να είναι λαμπροί ως ενήλικες, αλλά όταν αποτραβιούνται στην οικειότητα των πιο στενών τους σχέσεων δεν είναι παρά παιδιά, που χρειάζονται διαρκώς βοήθεια και αντιδρούν στην έλλειψη στοργής, προσοχής ή αναγνώρισης. Να μάθουμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε δυσκολία που συναντάμε στο δρόμο μας, για να εμβαθύνουμε περισσότερο και να έρθουμε σε ουσιαστικότερη επαφή, όχι μόνο με τον σύντροφό μας, αλλά και με την δική μας προσωπική κατάσταση, ως ζωντανά πλάσματα.

Απόσπασμα από το βιβλίο Να βλέπεις στον έρωτα
Φωτογραφία: Olivier 


https://perithorio.com/

Φθινοπώριασε το μέσα της ψυχής μου…

 Φθινοπώριασε το μέσα της ψυχής μου…

Φθινόπωρο και οι σκέψεις πετάνε στον αέρα όπως τα φύλλα των δέντρων…
Πού πήγε αυτό το φθινόπωρο που η δροσιά χάιδευε το πρόσωπό μας, που το χώμα μύριζε από της βροχής τις ψιχάλες;
Τώρα πλέον μόνο μέσα σε σκέψεις αναπολώ το δικό μου φθινόπωρο, αυτό που έξω γέμιζαν τα πάρκα με φύλλα χρώματος κίτρινου και πορτοκαλί. Νοσταλγώ το γκρίζο του ουρανού και αυτή την αλλαγή της εποχής την μελαγχολική.
Μια εποχή που οι σκέψεις γινόταν λέξεις στον άνεμο και τα ποιήματα ερχόταν στο μυαλό να αποτυπώσουν αυτό το τοπίο όπου η φύση προετοιμάζεται για τον βαθύ ύπνο πριν τον χειμώνα.

Φθινόπωρο, κι εγώ αναπολώ τις στιγμές που καθόμουν πίσω από το παράθυρο και μετρούσα τις σταγόνες πάνω στο τζάμι.
Τύλιγα το κορμί μου με μια ζακέτα και καθόμουν στον καναπέ μου με την κουβέρτα μου και ένα φλιτζάνι αχνιστο τσάι που μοσχομύριζε φρούτα του δάσους. Με ένα βιβλίο στο χέρι απολαμβανα την θέα του γκρίζου ουρανού μαζί με μια ρομαντική ιστορία και κάθε που ερχόταν μια σκηνή φιλιού αναστεναζα και ξανά χανόμουν στο φθινωπορίνο σκηνικό.
Οι σκέψεις μου πάνε σε εποχές πιο ανέμελες, τότε που απολάμβανα κάθε στιγμή, δεν είχα τόσες έννοιες.

Φθινόπωρο, ένα είδος προετοιμασίας στόχων και ονείρων.
Πέφτουν τα φύλλα και εγώ τα παρακολουθώ, τα αφήνω να χαθούν για να έρθουν κάποια στιγμή τα νέα που θα δώσουν μια άλλη πνοή.
Το ελαφρύ αεράκι μου ανακατεύει τα μαλλιά και εγώ στέκω στην προβλήτα κοιτώντας την ελαφρώς φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Φθινόπωρο ήρθε στην ψυχή μου, θόλωσαν τα μάτια και οι πρώτες ψιχάλες έκαναν την εμφάνισή τους στο πρόσωπό μου, σαν δάκρυα από τις στιγμές που αναπολούσα.
Αγκάλιασα με το βλέμμα μου αυτό το τόσο μοναδικό γκρίζο τοπίο που μπερδεύτηκε με το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα του ηλιοβασιλέματος.
Αξίζει άραγε να χαθεί αυτή η εποχή που τείνει να εξαφανιστεί;

“Φθινοπώριασε το μέσα της ψυχής μου,
γκρίζα όνειρα, γκρίζες εικόνες.
Φώλιασε η νοσταλγία στην καρδιά μου
σαν πεσμένα φύλλα στιγμές κενές.
Πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα
άρωμα βροχής και ψιχάλες
Νότισε το μέσα μου από το βρεγμένο χώμα
Μελαγχολία στα μάτια,
προετοιμασία για μια αλλαγή ακόμα.”


https://thewomen.gr/
Άνδρεα Αρβανιτίδου
https://www.andreaarvanitidou.com/

Συντάκτης

  • Άνδρεα Αρβανιτίδου

    Ερωτευμένη με την γραφή. Από μικρή έγραφα στίχους, η ζωή με πήγε σε άλλα μονοπάτια και έτσι άφησα το όνειρο. Η ασθένεια όπλισε την πένα μου και μου θύμισε την μεγάλη μου αγάπη την συγγραφή. Τώρα είμαι αρθρογράφος ψυχής και συγγραφέας , έχω εκδώσει το πρώτο μου βιβλίο και συνεχίζω. Γιατί ποτέ δεν είναι αργά για τα όνειρα . Όλα είναι δυνατά. Μεγαλωμένη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα γράφω για να μεταφέρω τον κόσμο στο δικό μου όμορφο ταξίδι

Οικογενειακό δράμα στον Βόλο – Μητέρα κατήγγειλε την κόρη της για βία

 Οικογενειακό δράμα στον Βόλο – Μητέρα κατήγγειλε την κόρη της για βία


Έντυπη Έκδοση

Ένα οικογενειακό δράμα, ξετυλίχθηκε χθες στην αίθουσα του Αυτόφωρου Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, με κατηγορούμενη μία 43χρονη και παθούσα την 66χρονη μητέρα της.
Η 43χρονη κρίθηκε ένοχη για απόπειρα ενδοοικογενειακή σωματικής βλάβης. Η μητέρα της, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η κόρη της είναι χρήστης ουσιών (κοκαΐνη, χάπια), ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει και είναι βίαιη μαζί της στο σπίτι που μένουν. Κατήγγειλε ότι η 43χρονη, πηγαίνει στη δουλειά της κι εκεί όπου εργάζεται και της ζητάει χρήματα. Μάλιστα ανέφερε ότι παρακολουθεί πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, αλλά δεν μπορεί να απεξαρτηθεί, απευθύνθηκαν και σε ψυχολόγο, χωρίς αποτέλεσμα. Όπως ανέφερε η μάνα «Είναι βίαιη μαζί μου και με χτυπάει. Ακόμη και με το καπάκι της κατσαρόλας. Της δίνουν υποκατάσταση αλλά δεν την καλύπτουν. Πολλά χρόνια με χτυπά. Την περασμένη Παρασκευή ήρθε στη δουλειά μου, μου ζήτησε χρήματα, με έσπρωξε, την έσπρωξα, της έδωσα στο τέλος 15 ευρώ να αγοράσει ναρκωτικά. Το Σάββατο το πρωί, ήρθε στο σπίτι της γυναίκας που φροντίζω, της έδωσα άλλα 15ευρώ. Με ξυπνά στις 4-5 τα ξημερώματα και μου ζητά χρήματα». Όσον αφορά στο συμβάν, σημειώθηκε την Κυριακή το πρωί στο σπίτι του, όταν η κόρη της, της πέταξε ένα γυάλινο πιάτο, επειδή της ζήτησε χρήματα και δεν της έδωσε. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στον σύντροφο της κόρης της ότι της ζήτησε 200 ευρώ με το πρόσχημα ότι η κόρη της είχε κλέψει κι όπως είπε «Όλο χτυπιούνται, τσακώνονται, αλληλομηνύονται και στη συνέχεια αποσύρουν τις μηνύσεις. Η κόρη μου χάνει συνέχεια τα κλειδιά, δεν ξέρω τι γίνεται κι έχω αλλάξει κλειδαριά τουλάχιστον 10 φορές. Μια άλλη φορά σκαρφάλωσε στο μπαλκόνι του 3ου ορόφου όπου μένουμε, για να πάρει τα πράγματά της».
Από την πλευρά της η κατηγορούμενη, αρνήθηκε τις καταγγελίες κι όσα κατήγγειλε η μητέρα της, αναφέροντας για το συμβάν ότι η μητέρα της την έβρισε κι εκείνη της πέταξε το περιεχόμενο του πιάτου που είχε μείνει λίγο γάλα μέσα σε αυτό, ενώ διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δε θα χτυπούσε τη μητέρα της. Διέψευσε ότι κάνει χρήση ναρκωτικών κι ανέφερε ότι παίρνει βουπρενορφίνη που της χορηγεί ο ΟΚΑΝΑ, καθώς και ένα Hipnosedon την ημέρα, για να ηρεμεί και να κοιμάται. Δήλωσε ότι είναι γραφίστρια και ψάχνει για δουλειά, αλλά δεν μπορεί να βρει.
Η γυναίκα κρίθηκε ένοχη για απόπειρα ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 6 μηνών με αναστολή, υπό τον όρο να μην πλησιάζει τη μητέρα της στο σπίτι και στην εργασία της σε απόσταση μικρότερη των 100 μ. Το δικαστήριο διευκρίνισε στην κατηγορουμένη, ότι αν παραβεί τον όρο θα οδηγηθεί στη φυλακή.

https://e-thessalia.gr/

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 20-26 Ιανουαρίου 2025

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις 20-26 Ιανουαρίου 2025 ATHINAIS ASTROLOGY , STAR SIGNS GynaikaEimai 20 Ιανουαρίου 2025 ΚΡΙΟΣ –   Την εβδ...