Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Μία πιτσούλα ονειρεύομαι απόψε…

 Μία πιτσούλα ονειρεύομαι απόψε…


Ναι, καλά μαντεύετε, το νέο μας άρθρο θα είναι αλμυρό! Στο νέο μας άρθρο εγκαινιάζουμε την αλμυρή μας ενότητα φτιάχνοντας πίτσα με χειροποίητο ζυμάρι και ελληνικά προϊόντα και μαθαίνουμε την ιστορία της μέσα στο χρόνο…

Κάνοντας την έρευνά μας, στο περιοδικό History Today διαβάσαμε πως η ιστορία της πίτσας συνδέεται με την μετανάστευση, την οικονομία και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Η καταγωγή της φτάνει στην αρχαιότητα, μιας και αναφέρεται στην Αινειάδα του αρχαίου Ρωμαίου ποιητή Βιργίλιου στο σημείο όπου ο ήρωας Αινείας με το πλήρωμα του χρησιμοποιούν λεπτές πίτες από σιτάρι ως πιάτα για το φαγητό τους. Μάλιστα, όταν στο τέλος του γεύματος κατανάλωσαν τις πρώιμες αυτές πίτσες, ο γιος του Αινεία αναφώνησε «Κοιτάξτε, φάγαμε και τα πιάτα μας!».

Αρχαία ρωμαϊκή πίτσα με τυρί, μέλι και σουσάμι (πηγή)

Στην ιστοσελίδα του καναλιού History διαβάζουμε πως ένα είδος πίτσας απολάμβαναν στην αρχαιότητα και οι Αιγύπτιοι και οι Έλληνες. Οι Έλληνες μάλιστα αρωμάτιζαν τις πρώιμες πίτσες με ελαιόλαδο και βότανα.

Σύμφωνα με το History Today η πίτσα πήρε τη σημερινή της μορφή στη Νάπολη του τέλους του 18ου αι. Την εποχή εκείνη ο πληθυσμός της πόλης είχε γίνει πολύ μεγάλος, λόγω εσωτερικής μετανάστευσης και εμπορικών μετακινήσεων, και μεγάλο μέρους του πληθυσμού είχε πέσει σε φτώχεια. Γυρνώντας συνεχώς σε αναζήτηση εργασίας, οι άνθρωποι είχαν ανάγκη ένα γρήγορο φαγητό που θα ήταν εύκολο να καταναλωθεί. Έτσι, η πίτσα ήρθε να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη. Οι πίτσες δεν πωλούνταν σε καταστήματα, αλλά από πωλητές του δρόμου, οι οποίοι τις έκοβαν σε ότι μεγέθους κομμάτια ήθελε να αγοράσει ο κάθε πελάτης.

Πωλητής του δρόμου, Νάπολη, περί το 1911 (πηγή)

Οι πίτσες στη Νάπολη φτιάχνονταν με φτηνά υλικά, που όμως έδιναν πολύ γεύση. Οι πιο απλές είχαν απλώς σκόρδο, λαρδί και αλάτι. Άλλες περιείχαν τυρί ή βασιλικό. Μερικές μάλιστα είχαν και ντομάτα από πάνω, αν και, όπως διαβάζουμε, η ντομάτα θεωρούνταν δηλητηριώδης. Οι φτωχοί Ιταλοί εργάτες ρίσκαραν και μας χάρισαν τη σάλτσα ντομάτας ως το αχώριστο ταίρι του ζυμαριού της πίτσας.

Την εποχή εκείνη η πίτσα είχε συνδεθεί με τα φτωχά στρώματα και η υψηλή κοινωνία συχνά την χαρακτήριζε αηδιαστική. Πόσο εντύπωση μπορεί να μας κάνει αυτό σήμερα που η πίτσα έχει γίνει αγαπημένη λιχουδιά παγκοσμίως; Όπως μάθαμε από το περιοδικό History Today, ο εφευρέτης του τηλέγραφου Samuel Morse περιέγραφε την πίτσα ως «ένα είδος του πιο αναγουλιαστικού κέικ»!

Αλλού διαβάσαμε πως η αντιμετώπιση της πίτσας άλλαξε όταν στα τέλη του 19ου αι. ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ιταλίας κάλεσαν στο παλάτι τους τους πιο ικανούς παρασκευαστές για να τους ετοιμάσουν αυτό το περίφημο φαγητό των φτωχών. Ο  Raffaele Esposito της Da Pietro Pizzeria έφτιαξε προς τιμήν τους μια πίτσα με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας, δηλαδή μια πίτα με τυρί, ντομάτες και βασιλικό. Το βασιλικό ζεύγος ενθουσιάστηκε! Το όνομα της βασίλισσας ήταν Μαργαρίτα και η πίτσα πήρε το όνομά της, το οποίο διατηρεί έως σήμερα.

Πίτσα Μαργαρίτα στα χρώματα της ιταλικής σημαίας.
H βασίλισσα της Ιταλίας Μαργαρίτα (πηγή)

Διαβάσαμε επίσης πως όταν η αριστοκρατία δοκίμασε την πίτσα δεν μπορούσε πια να της αντισταθεί! Το πρώτο κατάστημα στην Ιταλία άνοιξε το 1830, και μια σειρά άλλων ακολούθησαν. Στις πιτσαρίες οι πελάτες μπορούσαν να διαλέξουν τα υλικά που θα ήθελαν στην πίτσα τους.

Η φήμη της πίτσας εκτινάχθηκε όταν την ανακάλυψαν οι Αμερικάνοι. Το 1905 ένας Ιταλός μετανάστης, ο Gennaro Lombardi, άνοιξε την πρώτη πιτσαρία στις ΗΠΑ, ένα μικρό μαγαζί κάπου στη Νέα Υόρκη. Έως τότε οι πίτσες φτιάχνονταν στο σπίτι ή από πωλητές που δεν είχαν τη νόμιμη άδεια. Η επιτυχία του καταστήματος ήταν μεγάλη και έτσι άνοιξαν και άλλες πιτσαρίες από άλλους Ιταλούς μετανάστες.

Η πιτσαρία του Gennaro Lombardi (πηγή)

Οι μετακινήσεις των Ιταλών μεταναστών, ιδιαίτερα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έκαναν την πίτσα γνωστή σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πίτσα από έθνικ λιχουδιά σιγά σιγά μετατρεπόταν στο γνωστό κι αγαπημένο μας γρήγορο φαγητό. Εστιάτορες που δεν είχαν αναγκαστικά ιταλική καταγωγή άνοιγαν πιτσαρίες. Οι γεύσεις προσαρμόζονταν στο μέρος και τις διατροφικές του συνήθειες. Στην Καλιφόρνια μάλιστα έφτιαχναν τις δικές τους γκουρμέ εκδοχές με ότι μπορεί να φανταστεί κανείς πάνω, από κοτόπουλο μπάρμπεκιου έως καπνιστό σολομό.

Μάθαμε επίσης πως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι αμερικάνοι στρατιώτες ήθελαν να απολαμβάνουν την πίτσα που είχαν δοκιμάσει στην Ευρώπη. Ένας από τους βετεράνους, ο Ira Nevin εφηύρε έναν φούρνο γκαζιού για πίτσα, με την ονομασία “Baker’s pride”. Αυτή η εφεύρεση πυροδότησε περαιτέρω την επικράτηση της πίτσας, μιας και πλέον οι έμποροι μπορούσαν να ψήνουν εύκολα και με φτηνό κόστος πίτσες, χωρίς να χρειάζονται κάρβουνα ή ξύλα.

O Thomas Nixon, πρόεδρος της Baker’s pride, βγάζει μια πίτσα ψημένη στον χώρο δοκιμών της εταιρείας του. Φωτογραφία από άρθρο εφημερίδας του 1995. (πηγή)
Σύγχρονος φούρνος Baker’s pride (πηγή)

Σύμφωνα με το βιβλίο Italian Americans (2017), χάρη στον φούρνο Bake’s pride άνθρωποι με λιγοστά μέσα και εμπειρία μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν την ολοένα αυξανόμενη φήμη της πίτσας. Εταιρείες άρχισαν να κατασκευάζουν χάρτινα τετράγωνα κουτιά για πίτσα και το 1948 κυκλοφόρησαν στα σούπερ μάρκετ συσκευασμένα μείγματα για πίτσα. Λίγα χρόνια μετά, το 1957 οι Celentano Brothers λάνσαραν στην αγορά την πρώτη κατεψυγμένη πίτσα. Από εκεί και πέρα τα καταστήματα πλήθαιναν, οι γνωστές μας αλυσίδες δημιουργήθηκαν και η πίτσα έγινε το απόλυτο -αν και συνήθως ανθιυγιεινό- fast food.

Συνοψίζοντας…

Εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι που η πίτσα διένυσε όλη αυτή την ιστορική πορεία και έφτασε στην εποχή μας να είναι η απόλυτη αγαπημένη νοστιμιά παγκοσμίως! Ώρα λοιπόν να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική πίτσα με φρέσκα υλικά της κουζίνας μας.

H συνταγή μας

Σπιτική πίτσα με ελληνικά προϊόντα

Υλικά για τη ζύμη για σπιτική πίτσα

Αλεύρι για πίτσα τύπου 00500 γρ.
Μαγιά ξηρή στιγμής1 φακελάκι
Νερό (ελαφρώς χλιαρό)περίπου 300 ml (το βλέπετε σιγά σιγά)
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο1 κ.σ.
Αλάτι1/2 κ.γ.
Ζάχαρη1/4 κ.γ.
Μυρωδικά ξηρά (ρίγανη, δυόσμο κ.α.)1/2 κουταλάκι από το καθένα
Αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, αλάτι και νερό και ξερά μυρωδικά για γεύση και άρωμα!

Πώς φτιάχνουμε τη σπιτική πίτσα

Σε ένα μπωλ προσθέτουμε τη ξηρή μαγιά στο αλεύρι για πίτσα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε 1 /2 κ.γ. αλάτι και 1/4 κ.γ. ζάχαρη. Προσέχουμε να μην έρθει σε άμεση επαφή το αλάτι με τη μαγιά, επειδή εμποδίζει τη δράση της!
Προσθέτουμε τα ξηρά μυρωδικά μας.
Προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο νερό και ξεκινάμε να ανακατεύουμε με ένα πηρούνι.
Όταν ενσωματωθούν τα υλικά ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το χέρι.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό μας και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ωραίο, ελαστικό ζυμαράκι. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια προσθέτουμε κι άλλο αλεύρι, λίγο λίγο, όσο χρειαστεί. Αν η ζύμη είναι πολύ σκληρή, προσθέτουμε αντίστοιχα όσο νερό χρειαστεί, λίγο λίγο. Η ζύμη δε χρειάζεται πολύ ώρα ζύμωμα, περίπου 5 λεπτά.
Μοιράζουμε τη ζύμη μας στα δύο.
Φτιάχνουμε δύο στρογγυλά ζυμαράκια.
Βάζουμε τα ζυμαράκια μας σε ένα μπωλ και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Κλείνουμε το μπωλ καλά με μία ελαφρώς νωπή πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για μία ώρα τουλάχιστον.
Όταν περάσει η ώρα, ανοίγουμε τα ζυμαράκια μας με έναν πλάστη σε λεπτά φύλλα.
Τοποθετούμε τα φύλλα μας σε ταψιά, πάνω σε λαδόκολλα. Αν θέλουμε μπορούμε να γυρίσουμε τις άκρες προς τα μέσα.
Έπειτα, αλείφουμε τη ζύμη μας με χυμό ντομάτας και πασπαλίζουμε με 1/2 κ.γ. ζάχαρη.
Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι, ξηρά μυρωδικά, κάρυ, ξηρό σκόρδο ή ό,τι άλλο μας αρέσει.
Οι πίτσες μας θα έχουν κυρίως ελληνικά προϊόντα: δύο είδη τυριού -γραβιέρα Νάξου και έμενταλ-, χοιρομέρι Πιτσιλιάς, σύγκλινο Μάνης, φρέσκια ντομάτα, κόκκινη πιπεριά, ελληνικά μανιτάρια και ρόκα.
Τρίβοντας το τυρί πάνω από την πίτσα μας.
Αν θέλουμε να ψήσουμε τη ρόκα μαζί με την πίτσα, καλό είναι να τη λαδώσουμε λίγο. Αλλιώς την προσθέτουμε ωμή, αφού ψηθεί η πίτσα.
Ψήνουμε τις πίτσες μας για 12-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Μόλις ψηθούν οι πίτσες τις βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω φρέσκια ρόκα.
Ένα πυργάκι από πίτσες από το Eat Dessert First Greece!

Καλή αλμυρή απόλαυση σε όλους!

https://eatdessertfirstgreece.com/


ΔΕΝ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΠΙΑ

 ΔΕΝ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΠΙΑ

Δεν σε χρειάζομαι πια

Δε σε χρειάζομαι πια. Κατάφερα να πείσω τον εαυτό μου να μην πληγώνεται από την κακία σου. Κατάφερα να απαγκιστρωθώ από την ανάγκη να σου αρέσω για να κερδίσω την αποδοχή και την αγάπη σου. Δεν την έχω ανάγκη αν δε θέλεις να μου τη δώσεις.

Δε σε χρειάζομαι πια. Περιποιούμαι τα τραύματα που άνοιξαν στην ψυχή μου οι πράξεις και τα χαλαρώνω με νεράκι και αγάπη – αυτή που εγώ πρέπει να μου δώσω χωρίς να την περιμένω από εσένα.

Δε σε χρειάζομαι πια. Μέρες γεμάτες καινούργια όνειρα είναι αυτές που έρχονται και στις οποίες δεν υπάρχεις πουθενά. Δεν έχω πρόβλημα πια που βγαίνεις, ούτε που σε άλλες παρέες χάνεσαι και κρύβεσαι. Ας σε κρατάνε σφιχτά να μην τους φύγεις, θα είστε από το ίδιο σινάφι έτσι και αλλιώς, άρα ίσως για το δικό μου καλό έγινε. Ας σε κρατήσουν λοιπόν και ας σε χαίρονται, εγώ κάτι άλλο δεν μπορώ να κάνω πια…

Δε σε χρειάζομαι πια. Μπορείς να πας όπου θέλεις και αδιαφορώ για το αν έχω πια μία θέση στην καρδιά σου. Όσο και να προσπάθησα, άμμος που διαλύεται στη θάλασσα ήταν ο αγώνας μου, μονάχα με στιγμιαίες χαρές.

Δε σε χρειάζομαι. Κατάφερες να πετύχεις αυτό που ήθελες και πλέον εγώ είμαι αυτή που την πόρτα σου κλείνει..

Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

https://gynaikaeimai.com

Βίντεο της γάτας με μαύρα κίτρινα μάτια

 Βίντεο της γάτας με μαύρα κίτρινα μάτια

8 Οκτωβρίου 2020

Μόλις περπατούσα στο δρόμο, είδα μια όμορφη μαύρη γάτα με μοναδικά κίτρινα μάτια. Σίγουρα αξίζει να γυρίσετε. Ήταν καταπληκτικό.

Η γάτα δεν ήταν τόσο δύσκολο να κινηματογραφηθεί, όπως μερικές γάτες που τρέχουν από την κάμερα, όπως η Amiga μου . Ήταν φιλικό και συνεργάσιμο.

Η μαγνητοσκόπηση άγριων γατών είναι πολύ διασκεδαστική και οι ευκαιρίες είναι άφθονες.

Αυτό το κινητό τηλέφωνο Samsung Galaxy διαθέτει ζουμ κάμερας υψηλής ανάλυσης, τραβάει εικόνες σαν να βρίσκεστε σε απόσταση 3 μέτρων από τα 100 πόδια, με μια φωτεινή νυχτερινή λειτουργία για εξαιρετικά βίντεο / εικόνες σε χαμηλό φωτισμό. Για να μάθετε περισσότερα

https://telavivsferalcats.home.blog/

 Εδώ είναι το βίντεο κλιπ.

Η μαγνητοσκόπηση άγριων γατών είναι πολύ διασκεδαστική και οι ευκαιρίες είναι άφθονες.

Αυτό το κινητό τηλέφωνο Samsung Galaxy διαθέτει ζουμ κάμερας υψηλής ανάλυσης, τραβάει εικόνες σαν να βρίσκεστε σε απόσταση 3 μέτρων από τα 100 πόδια, με μια φωτεινή νυχτερινή λειτουργία για εξαιρετικά βίντεο / εικόνες σε χαμηλό φωτισμό. 

(ΣΕΞ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ) Γιατί αποφεύγει το σεξ;

 (ΣΕΞ,ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ) Γιατί αποφεύγει το σεξ;



«Βγαίνουμε αρκετό καιρό όμως παρόλα αυτά εκείνος δεν κάνεις την κίνηση για σεξ. Γιατί καθυστερεί;»

Ο άνδρας λειτουργεί εξ ορισμού ως «κυνηγός» στο σεξ. Δεν φοβάται να διεκδικήσει τη γυναίκα που τον ελκύει. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι φόβοι οι οποίοι θα μπορούσαν να μονοπωλήσουν τη σκέψη του, να αποτρέψουν την ολοκληρωτική συμμετοχή του στο σεξ και ενδεχομένως να οδηγήσουν στην εμφάνιση κάποιας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Ας δούμε κάποιους από τους λόγους:

σεξ, σεξουαλικό πρόβλημα, άνδρα και σεξ, στύση, εκσπερμάτιση, γρήγορη εκσπερμάτιση, αποφεύγει σεξ,
Γιατί αποφεύγει το σεξ; Μαρίνα Μόσχα

Φόβος απόδοσης λόγω υψηλών προσδοκιών

Είναι συχνό φαινόμενο, ειδικά για τον άνδρα, που βρίσκεται στο ξεκίνημα της ερωτικής του ζωής, να ανησυχεί έντονα για τη σεξουαλική του εικόνα, καθώς και για το αν θα καταφέρει να ικανοποιήσει ερωτικά το «αντικείμενο του πόθου» του. Πολύ συχνά, τα λανθασμένα πρότυπα των ταινιών πορνογραφικού περιεχομένου, στις οποίες ο άνδρας «διεισδύει» ήδη από την εφηβεία, τον κάνουν να θέλει να είναι ο ιδανικός εραστής. Οι προβολές αυτές, μπορούν να δημιουργήσουν υπέρμετρες προσδοκίες για τον σεξουαλικό ρόλο ενός άνδρα (σωματότυπο, μέγεθος πέους, σεξουαλική διάρκεια και απόδοση, οργασμική κορύφωση συντρόφου), με αποτέλεσμα, αντί να τον ενθαρρύνουν και να τον κάνουν πιο αποφασιστικό, να τον αγχώσουν και να τον γεμίσουν  ανασφάλεια με αρνητικές επιπτώσεις για τη σεξουαλική του έκφραση και λειτουργία.

Ο φόβος της σύγκρισης

Οι περισσότεροι άνδρες, σχεδόν αναπόφευκτα, συγκρίνουν τις επιδόσεις τους, με αυτές των προηγούμενων εραστών των συντρόφων τους, ενώ ταυτόχρονα αγωνιούν για τον επόμενο, που πιθανώς να είναι καλύτερος από εκείνους. Άλλωστε, τα κριτήρια των σύγχρονων γυναικών είναι σήμερα τόσο απαιτητικά (εξωτερική εμφάνιση, κοινωνικό status, κύρος, δύναμη, χρήματα, ασφάλεια), που δύσκολα μπορούν να ικανοποιηθούν από τους υποψηφίους. Όλες αυτές οι ασυνείδητες σκέψεις και η νευρικότητα που προκαλούν, μπορεί να  μπλοκάρουν όχι μόνο τη διάθεσή του για σεξ αλλά ακόμα και τη φυσιολογική σεξουαλική του λειτουργία (στυτική δυσλειτουργία, πρόωρη εκσπερμάτιση ψυχογενούς αιτιολογίας κ.ά) πράγμα που αν έχει συμβεί κάποιες προηγούμενες φορές μπορεί να δημιουργήσει μέσα του το άγχος ότι θα ξανασυμβεί.

Φόβος επένδυσης και δέσμευσης

Σύμφωνα με τα πιο σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, οι άνδρες παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά φόβου συναισθηματικής εγγύτητας σε σύγκριση με τις γυναίκες, καθώς φαίνεται να δυσκολεύονται να εμπιστευτούν, να επενδύσουν και να δεσμευτούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο, πολύ συχνά, αυτός ο φόβος μπροστά στη δέσμευση επεκτείνεται και στο σεξ.

Ολοκληρώνοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε τον αγώνα, που καταβάλει ο σύγχρονος άνδρας να αποδείξει το δυναμισμό και την αξία του σεξουαλικού του ρόλου. Το σεξ και οι φόβοι που πολλές φορές το περιβάλλουν, μπορεί να μετατραπεί σε πηγή έντονου στρες για εκείνον και για να λυθεί το πρόβλημα μπορεί να χρειαστεί  να «χτυπήσει την πόρτα» του ειδικού.  

Μαρίνα Μόσχα

https://marinamoscha.life/

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Καφεΐνη: Σε ποιους ανθρώπους μειώνει τον κίνδυνο Πάρκινσον

 Καφεΐνη: Σε ποιους ανθρώπους μειώνει τον κίνδυνο Πάρκινσον

Καφεΐνη: Σε ποιους ανθρώπους μειώνει τον κίνδυνο Πάρκινσον

Η καφεΐνη μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον σε ανθρώπους που φέρουν τη γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με την πάθηση, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.

Η νέα έρευνα εστίασε σε μετάλλαξη του γονιδίου LRRK2, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι ερευνητές προχώρησαν στη σύγκριση 188 πασχόντων από τη νόσο του Πάρκινσον με 180 ανθρώπους χωρίς τη νόσο.

Και οι δυο ομάδες περιλάμβαναν ανθρώπους με και χωρίς τη μετάλλαξη του γονιδίου LRRK2.

Από τους ανθρώπους με τη γονιδιακή μετάλλαξη, όσοι εμφάνισαν νόσο του Πάρκινσον είχαν 76% χαμηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα τους σε σχέση με όσους δεν έπασχαν από τη νόσο.

Σε ανθρώπους χωρίς τη μετάλλαξη, όσοι είχαν νόσο του Πάρκινσον είχαν 31% χαμηλότερη συγκέντρωση καφεΐνης στο αίμα σε σχέση με όσους δεν νοσούσαν.

Άνθρωποι με νόσο του Πάρκινσον που έφεραν τη γονιδιακή μετάλλαξη, κατανάλωναν 41% λιγότερη καφεΐνη την ημέρα σε σχέση με ανθρώπους με και χωρίς τη μετάλλαξη που δεν είχαν τη νόσο.

Η Δρ Grace Crotty από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα είναι υποσχόμενα και ενθαρρύνουν μελλοντική έρευνα για την καφεΐνη και σχετικές με αυτή θεραπείες για τη μείωση της πιθανότητας άνθρωποι με το γονίδιο να εμφανίσουν τη νόσο.

Η Crotty δήλωσε ότι είναι πιθανό τα επίπεδα καφεΐνης στο αίμα να χρησιμοποιηθούν ως βιοδείκτης για να βοηθηθεί ο εντοπισμός των ανθρώπων με το γονίδιο που θα εμφανίσουν τη νόσο, υποθέτοντας ότι τα επίπεδα καφεΐνης παραμένουν σχετικά σταθερά.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

https://www.onmed.gr/

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...