Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Λάθος ή σωστό να τρώμε το δέρμα του ψαριού;

Λάθος ή σωστό να τρώμε το δέρμα του ψαριού;

Τα “ναι” και τα “όχι” στην κατανάλωση της πέτσας από τα ψάρια.

Τα ψάρια είναι μια πηγή ζωικής πρωτεΐνης που απολαμβάνουν πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σε τακτική βάση. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα από 150 εκατομμύρια τόνους ψάρια κάθε χρόνο. Επειδή τα ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά την κατανάλωση μιας μερίδας ψαριού 4 ουγκιών (113 γραμμαρίων) 2-3 φορές την εβδομάδα.

Τα ψάρια είναι πυκνά σε θρεπτικά συστατικά, νόστιμα και μια υγιεινή προσθήκη σε κάθε γεύμα. Μπορεί όμως να αναρωτιέστε αν αυτές οι ιδιότητες ισχύουν και για το δέρμα τους (πιο λαϊκά, τη πέτσα). Έχουμε την απάντηση…

Είναι ασφαλές να τρώμε το δέρμα των ψαριών;

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν την πέτσα, από φόβο ότι δεν είναι ασφαλές να τη φάνε, αν και αυτό δεν ισχύει γενικά. Το δέρμα ψαριού έχει καταναλωθεί με ασφάλεια σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Αποτελεί μάλιστα ένα δημοφιλές σνακ σε πολλές χώρες και πολιτισμούς.

Εφόσον τα ψάρια έχουν καθαριστεί σωστά και τα εξωτερικά λέπια έχουν αφαιρεθεί πλήρως, το δέρμα είναι συνήθως ασφαλές για κατανάλωση.  Βέβαια ορισμένες φλούδες ψαριών δεν έχουν τόσο ωραία γεύση. Ο μοναχός, ο καρχαρίας, ο ξιφίας και ο τόνος έχουν όλα παχιά, σκληρά δέρματα. Ένας γενικός κανόνας λοιπόν είναι πως εάν δεν μπορείτε εύκολα να κόψετε το δέρμα του ψαριού με ένα πιρούνι, τότε αφήστε το. 

Άλλος ένας κίνδυνος που υπάρχει είναι πως το δέρμα των ψαριών μπορεί να περιέχει υδράργυρο, το οποίο είναι ένα βαρύ μέταλλο που σε υψηλές δόσεις μπορεί να βλάψει την υγεία. Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα αναπτυσσόμενα παιδιά των οποίων το σώμα και ο εγκέφαλος εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Ο υδράργυρος μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στο νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα νοητική ανεπάρκεια, απώλεια ακοής και προβλήματα συμπεριφοράς. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πού προέρχονται τα ψάρια σας. Μείνετε μακριά από ψάρια που αλιεύονται από πιο μολυσμένες περιοχές ή ιχθυοκαλλιέργειες που χρησιμοποιούν χημικά και αντιβιοτικά.

Ωστόσο εάν γνωρίζετε την προέλευσή τους, πραγματικά η πέτσα του ψαριού έχει πολλά οφέλη.

Διατροφικά οφέλη για την υγεία

Το ακριβές διατροφικό προφίλ της επιδερμίδας των ψαριών ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το είδος του ψαριού. Κατά γενική βάση όμως, τα περισσότερα ψάρια είναι πλούσια σε μερικά βασικά θρεπτικά συστατικά.

Η κατανάλωση της πέτσας του ψαριού από μια ποικιλία λιπαρών και άπαχων θαλασσινών μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων:

  • Πρωτεΐνης
  • Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων
  • Βιταμίνης D
  • Βιταμίνης Ε
  • Ιωδίου
  • Σελήνιου
  • Ταυρίνης

5 λόγοι για να τρώμε τη πέτσα από το ψάρι

Παραθέτουμε συνοπτικά τους λόγους γιατί θα πρέπει να σκεφτείτε να εντάξετε περισσότερο δέρμα ψαριού στη διατροφή σας.

#1: Σημαντική περιεκτικότητα ωμέγα-3

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι πολλά είδη ψαριών είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3. Τα πολυακόρεστα λιπαρά παίζουν βασικό ρόλο στην καρδιαγγειακή υγεία και την επιδιόρθωση των κυττάρων και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές. Αν και τα περισσότερα ωμέγα-3 στα ψάρια βρίσκονται στο φιλέτο, το δέρμα περιέχει επίσης αρκετή ποσότητα του πολυπόθητου λιπαρού οξέος.

#2: Συχνή παρουσία στα μενού των εστιατορίων

Οι σεφ γνωρίζουν εδώ και καιρό πόσο νόστιμη μπορεί να είναι η πέτσα του ψαριού, τόσο σε ένα φιλέτο όσο και ως αυτόνομο συστατικό. Στο Bar Melusine στο Σιάτλ, η σεφ Renee Erickson σερβίρει τηγανητές πέτσες σολομού με ρέγκα σολομού και aioli. Στο Four Seasons Hotel του Χονγκ Κονγκ, ο σεφ Chan Yan-Tak σερβίρει ελαφρώς χτυπημένες και τηγανητές πέτσες ψαριού με μια παρακμιακή σάλτσα από αλατισμένο κρόκο αυγού. Στο Le Bernardin στη Νέα Υόρκη, ο σεφ Eric Ripert επικαλύπτει το δέρμα ενός φιλέτου ψαριού με πέντε κινέζικα μπαχαρικά και στη συνέχεια το ψήνει σε μια τέλεια τραγανή, καρυκευμένη κρούστα.

#3: Ασφαλής για κατανάλωση

Αν και απαντήθηκε ήδη προηγουμένως, πρέπει να τονιστεί πως επειδή το δέρμα ενός ψαριού είναι εκτεθειμένο στο περιβάλλον του και στη ρύπανση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πού προέρχεται το ψάρι σας. Μείνετε μακριά από εκτρεφόμενα ή άγρια ψάρια από πιο μολυσμένες περιοχές ή από εκτροφεία που χρησιμοποιούν χημικά και αντιβιοτικά.

Πέρα από την ασφάλεια, ορισμένα δέρματα ψαριών απλά δεν έχουν καλή γεύση. Αποφύγετε να τρώτε το δέρμα του τόνου, το οποίο είναι παχύ και σκληρό, και το δέρμα του σαλαχιού, το οποίο είναι αγκαθωτό. Ο ξιφίας και η πεσκανδρίτσα έχουν επίσης παχιά πέτσα που μάλλον θα θέλετε να αποφύγετε.

#4: Θα σας κάνει να φαίνεστε (και να αισθάνεστε) νεότεροι

Μαζί με τα λέπια και τα οστά, το δέρμα από τα φρέσκα ψάρια του αλμυρού νερού χρησιμοποιείται για τη δημιουργία του κολλαγόνου των ψαριών, μιας από τις πιο βιοδιαθέσιμες πηγές κολλαγόνου τύπου 1. Το κολλαγόνο από τα ψάρια είναι μια πρωτεΐνη που συμβάλλει στη διατήρηση του δέρματος, του σκελετικού συστήματος (οστά, τένοντες, σύνδεσμοι, αρθρώσεις και μύες), των αιμοφόρων αγγείων, των ούλων, των ματιών, των νυχιών και διατηρεί τα μαλλιά ισχυρά και εύκαμπτα.

Το κολλαγόνο τύπου 1 είναι απαραίτητο για το όμορφο δέρμα και τη διατήρηση της δύναμης. Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας χάνει την ικανότητα να παράγει κολλαγόνο, γεγονός που καθιστά απαραίτητο να το συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας για να επιβραδύνουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης.

#5: Συνταγές για το σπίτι

Παρόλο που οι σεφ γίνονται εξαιρετικά δημιουργικοί με την πέτσα των ψαριών αυτές τις μέρες, ένα τέλειο, τραγανό φιλέτο με πέτσα είναι εύκολο να επιτευχθεί στο σπίτι με την κατάλληλη τεχνική.

Και, αν προτιμάτε οπωσδήποτε να φάτε ένα φιλέτο χωρίς πέτσα, πειραματιστείτε με το μαγείρεμα της πέτσας του ψαριού ξεχωριστά. Επικαλύψτε ελαφρά τη πέτσα των ψαριών σε ένα μείγμα αλευριού και καρυκευμάτων και, στη συνέχεια, τηγανίστε τις απαλά στο τηγάνι σε καυτό λάδι μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν.

Την επόμενη φορά που θα ψωνίσετε ψάρι, επιλέξτε την ποικιλία με πέτσα. Μόλις κατακτήσετε την τέχνη της απόλυτα τραγανής πέτσας, δεν θα θέλετε να τρώτε τα φιλέτα σας με άλλο τρόπο.

Bonus: Ένα βίντεο για το πως να ψήσετε τέλεια τα ψάρια στο τηγάνι

@TheBetterFish
https://cibum.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βόλος: Τι προβλέπεται για την σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου – Λάρισας – Ποιο μεγάλο εργοστάσιο συνδέεται σιδηροδρομικά με τη γραμμή

Βόλος: Τι προβλέπεται για την σιδηροδρομική σύνδεση Βόλου – Λάρισας – Ποιο μεγάλο εργοστάσιο συνδέεται σιδηροδρομικά με τη γραμμή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ...