Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Από τη φάρμα στο πιρούνι – Μείωση της σπατάλης τροφίμων

 Από τη φάρμα στο πιρούνι – Μείωση της σπατάλης τροφίμων

Αν η σπατάλη των τροφίμων ήταν μια χώρα θα βρισκόταν στην τρίτη θέση σε παραγωγή εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα μετά της ΗΠΑ και τη Κίνα. Ενώ 800 εκ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν αρκετό φαγητό, περίπου το ένα τρίτο παγκόσμιας παραγωγής τροφής για ανθρώπινη κατανάλωση – κατά προσέγγιση 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι – σπαταλιέται ή πετιέται. Περίπου 88 εκατομμύρια τόνοι φαγητού πετιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για να καλύψει, πάνω από εννέα φόρες, τις ανάγκες για φαγητό των 55 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι υποφέρουν από ασιτία. Ακόμα κι αν θα μοιράζαμε τα επιπλέον τρόφιμα στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, πάλι θα υπήρχε υπερπαραγωγή των τροφίμων.

Όταν τόσοι άνθρωποι πεινάνε και υποσιτίζονται είναι απαράδεκτο να σπαταλάμε τέτοιες ποσότητες τροφίμων. Απαράδεκτη είναι επίσης η σπατάλη των πόρων, όπως γη, νερό και καύσιμα, οι οποίοι χρειάζονται στην παραγωγή τροφίμων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Τα τρόφιμα δεν χάνονται μόνο από τα νοικοκυριά. Η απώλεια παρατηρείται σε κάθε στάδιο της παραγωγής και διάθεσης. Ξεκινάει στα χωράφια με λάθος γεωργική εκμετάλλευση και τελειώνει στα Super Markets με προϊόντα τα οποία δεν πουλήθηκαν.


Όταν πετάμε το καλό φαγητό σπαταλάμε επίσης τεράστιες ποσότητες ενέργειας και φυσικούς πόρους οι οποίοι χρειάζονται για την παραγωγή, την κατάψυξη, την αποθήκευση, τη διανομή κτλ. Επιπλέον δημιουργείται επιπλέον πρόβλημα με την αύξηση και τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΤΑ 60% ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2030 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ 84,3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟΝΟΥΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

ΣΤΟΧΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων υπογράφοντας τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η δέσμευση αφορά μόνο τη σπατάλη τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή και όχι σε κάθε στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων. Πρέπει να δοθεί πιο μεγάλη σημασία στα στάδια της μεταποίησης, παρασκευής, και διανομής, ώστε να εντοπιστούν οι πιο σημαντικές σπατάλες φαγητού σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης τροφίμων. Για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση των τροφίμων από «τη φάρμα – στο – πιρούνι» και σύμφωνα με αυτή να καθοριστούν οι στόχοι.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
88 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων δημιουργούνται κάθε χρόνο στη ΕΕ,
Ένας μέσος Ευρωπαίος πετάει 180 Kg τροφίμων κάθε χρόνο,
47 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων τροφίμων δημιουργούνται κάθε χρόνο από τα νοικοκυριά στη ΕΕ.

ΠΡΟΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Μείωση στη πηγή
Διάσωση του καλού φαγητού
Κομποστοποίηση στα Νοικοκυριά
Μικρής Κλίμακας Αποκεντρωμένη Κομποστοποίηση
Κεντρική Κομποστοποίηση
Αντιμετώπιση των Αποβλήτων με Μηχανικούς και Βιολογικούς Τρόπους
Ταφή Απορριμμάτων και Αποτέφρωση



ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ – ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
Σαφής περιγραφή του όρου «σπατάλη τροφίμων» στη νομοθεσία της ΕΕ η οποία θα περιλαμβάνει τις απώλειες τροφίμων κατά μήκος όλης της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης.
Να τεθεί ως στόχος η μείωση σπατάλης τροφίμων κατά 30% έως το 2025, και 50% έως το 2030 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από τη «φάρμα – στο – πιρούνι». Αυτό σημαίνει μείωση της σπατάλης η οποία προέρχεται από την παραγωγή, τη μεταποίηση, τη διανομή, και όχι μόνο από την κατανάλωση τροφίμων.
Συγκεκριμένη αναφορά και υποστήριξη στρατηγικών για τη μείωση ειδικά της σπατάλης τροφίμων και όχι γενικά για τη μείωση των αποβλήτων.
Δημιουργία μιας πλατφόρμας της ΕΕ προκειμένου να καθοριστούν τα απαιτούμενα μέτρα για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης για τα απορρίμματα τροφίμων και ανάπτυξη κοινής μεθοδολογίας σε επίπεδο ΕΕ, όχι μόνο για την μέτρηση αλλά και την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων.
Πολιτικές υποστήριξης της ντόπιας παραγωγής και των εποχιακών προϊόντων.
Να επεκταθούν τα μέτρα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για μείωση σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης (όπως στη Γαλλία, Ιταλία και Δανία).
Στις Δημόσιες Συμβάσεις να προβλέπονται κριτήρια επιλογής και προτεραιότητας για τις επιχειρήσεις τροφίμων και κέτερινγκ που έχουν πολιτική και διαδικασίες πρόληψης της σπατάλης τροφίμων.



https://www.apenantioxthi.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και μια μεγάλη αλήθεια… οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν

  Και μια μεγάλη αλήθεια…  οι σχέσεις είναι δούναι και λαβείν – Joanna Sou – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 «Αν δεν φτιάξεις αυτά τα δύο πρ...