Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Έρευνα: Τα φυτά εκπέμπουν ήχους όταν βιώνουν στρες

 Έρευνα: Τα φυτά εκπέμπουν ήχους όταν βιώνουν στρες

Η συχνότητα των θορύβων αυτών είναι πολύ υψηλή για να τους ανιχνεύσουν τα αυτιά μας, πιθανότατα όμως να γίνονται αντιληπτοί από έντομα, άλλα θηλαστικά και πιθανώς άλλα φυτά.

Τα φυτά δεν υποφέρουν σιωπηλά. Όταν χρειάζονται νερό ή είναι στρεσαρισμένα, παράγουν «αερομεταφερόμενους ήχους», υποστηρίζουν Ισραηλινοί ερευνητές. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cell», η συχνότητα των θορύβων αυτών είναι πολύ υψηλή για να τους ανιχνεύσουν τα αυτιά μας, πιθανότατα όμως να γίνονται αντιληπτοί από έντομα, άλλα θηλαστικά και πιθανώς άλλα φυτά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικρόφωνα για να καταγράψουν υγιή και στρεσαρισμένα φυτά καπνού και ντομάτας, πρώτα σε έναν ηχομονωμένο ακουστικό θάλαμο και στη συνέχεια σε ένα πιο θορυβώδες περιβάλλον θερμοκηπίου. Στρέσαραν τα φυτά με δύο τρόπους: σταμάτησαν να τα ποτίζουν και έκοβαν τους βλαστούς τους. Αφού ηχογράφησαν τα φυτά, οι ερευνητές εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να διαφοροποιήσει τα φυτά που δεν έχουν υποστεί πίεση με τα διψασμένα και τα κομμένα φυτά. 

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν περισσότερους ήχους από τα φυτά που δεν έχουν στρες. Οι ήχοι των φυτών μοιάζουν με κρότους και ένα μεμονωμένο στρεσαρισμένο φυτό εκπέμπει περίπου 30-50 τέτοιους ήχους ανά ώρα σε φαινομενικά τυχαία διαστήματα, ενώ τα μη στρεσαρισμένα φυτά εκπέμπουν πολύ λιγότερους ήχους.

Τα φυτά που στρεσαρίστηκαν λόγω της έλλειψης νερού άρχισαν να εκπέμπουν ήχους προτού αφυδατωθούν εμφανώς. Η συχνότητα των ήχων κορυφώθηκε έπειτα από πέντε ημέρες πριν μειωθεί ξανά καθώς τα φυτά ξεράθηκαν. Τα είδη του ήχου που εκπέμπονταν, διέφεραν ανάλογα με την αιτία του στρες. Ο αλγόριθμος μηχανικής μάθησης ήταν σε θέση να διαφοροποιήσει με ακρίβεια την αφυδάτωση και το στρες από το κόψιμο των βλαστών και μπορούσε επίσης να διακρίνει εάν οι ήχοι προέρχονταν από φυτό ντομάτας ή καπνού.

Παρόλο που η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτά τα δύο φυτά, λόγω της ευκολίας ανάπτυξης και τυποποίησής τους στο εργαστήριο, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε επίσης μια ποικιλία άλλων ειδών. «Διαπιστώσαμε ότι πολλά φυτά, για παράδειγμα το καλαμπόκι, το σιτάρι, το σταφύλι και οι κάκτοι, εκπέμπουν ήχους όταν είναι στρεσαρισμένα», αναφέρει η Λίλαχ Χαντάνι, κύρια συγγραφέας της μελέτης, εξελικτική βιολόγος και θεωρητικός στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Έρευνα: Τα φυτά εκπέμπουν ήχους όταν βιώνουν στρες
(Khait et al.)

Παρόλο που έχουν καταγραφεί υπερηχητικές δονήσεις από φυτά στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι αυτές μεταφέρονται με τον αέρα, γεγονός που τις κάνει πιο σχετικές με άλλους οργανισμούς στο περιβάλλον. Ο ακριβής μηχανισμός πίσω από αυτούς τους ήχους δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά οι ερευνητές εικάζουν ότι μπορεί να οφείλεται στο σχηματισμό και το σκάσιμο φυσαλίδων αέρα στο αγγειακό σύστημα του φυτού, μια διαδικασία που ονομάζεται σπηλαίωση.

Είναι επίσης ασαφές αν τα φυτά παράγουν αυτούς τους ήχους για να επικοινωνήσουν με άλλους οργανισμούς ή όχι, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν αυτοί οι ήχοι έχει μεγάλες οικολογικές και εξελικτικές επιπτώσεις. «Είναι πιθανό ότι οι άλλοι οργανισμοί θα μπορούσαν να εξελιχθούν για να ακούσουν και να ανταποκριθούν σε αυτούς τους ήχους», αναφέρει η Λίλαχ Χαντάνι και προσθέτει: «Για παράδειγμα, ένας σκόρος που σκοπεύει να γεννήσει αυγά σε ένα φυτό ή ένα ζώο που σκοπεύει να φάει ένα φυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τους ήχους για να βοηθηθούν στην απόφασή τους».

Άλλα φυτά θα μπορούσαν επίσης, να ακούνε και να επωφελούνται από τους ήχους. Είναι γνωστό από προηγούμενες έρευνες ότι τα φυτά μπορούν να ανταποκριθούν σε ήχους και δονήσεις και μελέτες έχουν δείξει ότι αλλάζουν την έκφραση των γονιδίων τους ως απόκριση στους ήχους. Η Λίλαχ Χαντάνι και άλλα μέλη της ερευνητικής ομάδας είχαν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι τα φυτά αυξάνουν τη συγκέντρωση των σακχάρων στο νέκταρ τους όταν «ακούνε» τους ήχους που κάνουν οι επικονιαστές.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι οι ηχογραφήσεις των φυτών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε γεωργικά συστήματα άρδευσης για την παρακολούθηση της κατάστασης ενυδάτωσης των καλλιεργειών και για να βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική κατανομή του νερού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.ertnews.gr/

Κρεμμύδι: 9 Οφέλη Για Τα Μαλλιά, Το Δέρμα & Την Υγεία

Κρεμμύδι: 9 Οφέλη Για Τα Μαλλιά, Το Δέρμα & Την Υγεία


Ανακαλύψτε τα 9 εκπληκτικά πλεονεκτήματα και οφέλη για τα μαλλιά, το δέρμα και την υγεία που μας προσφέρουν τα κρεμμύδια. Είτε πρόκειται για ωμά κρεμμύδια, είτε για μαγειρεμένα, θα εκπλαγείτε από τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό και το δέρμα. Τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν σε: #1 Προβλήματα πιτυρίδα; #2 Γρήγορη ανάπτυξη των μαλλιών #3 Έρπη #4 Πανάδες και ακμή #5 Απώλεια βάρους #6 Πόνο των αυτιών #7 Γρηγορότερο και καλύτερο ύπνο #8 Στους θρόμβους του αίματος και τη χοληστερόλη #9 Στα πρησμένα πόδια Το κρεμμύδι είναι πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο, θείο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β και C, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Αν λοιπόν δεν γνωρίζετε τα οφέλη για τα μαλλιά, το δέρμα και την γενική υγεία, που προσφέρει το κρεμμύδι, ανακαλύψτε τα σε αυτό το βίντεο. Προμηθευτείτε τα αγαπημένα μας κρεμμύδια και καλή επιτυχία!!

Rogmes

Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι

 

Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι






Χρόνος: 50 λεπτά ·--24κομμάτια · 

14 υλικά

Υλικά
  • 1¼ κούπας γάλα, χλιαρό (300ml)
  • 4 κ.γλ. ξηρή μαγιά (10g)
  • 2 κ.σ. (6 κ.γλ.) ζάχαρη
  • 4¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα, αν χρειαστεί (530−560g)
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (10g)
  • ¾ κ.γλ. αλάτι
  • ½ κούπα σπορέλαιο ή λιωμένη μαργαρίνη, χλιαρή (120ml)
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • +½ αυγό, χτυπημένο για το άλειμμα
  • λίγο σουσάμι, για τα αλμυρά κρουασανάκια (προαιρετικά)
  • ζάχαρη άχνη, για τα γλυκά κρουασανάκια
  • 150g τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • ½ αυγό, χτυπημένο
  • 150g πραλίνα φουντουκιού, παγωμένη

Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού/Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

 Διάλεξα να ετοιμάσω μια συνταγή που δεν είναι αμιγώς γλυκιά ή αλμυρή αλλά και τα δύο μαζί. Αφράτα, ψωμένια κρουασανάκια σε μία αλμυρή εκδοχή, με γέμιση τυρί φέτα, και μία γλυκιά, με γέμιση πραλίνας φουντουκιού, από την ίδια ζύμη. Δύο σε ένα.


Η ζύμη είναι πολύ εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία της. Δεν χρειάζεται μίξερ, παρά μόνο ελάχιστο ζύμωμα στο χέρι. Είναι απαλή, εύπλαστη και δουλεύεται εύκολα. Αν και περιέχει μαγιά, χάρη στο συνδυασμό της με μπέικιν πάουντερ που επιταχύνει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία φουσκώματος, η ζύμη αρκεί να φουσκώσει μόνο μία φορά και μόνο για 30 λεπτά! Τόσο απλά! Μη βιαστείτε, όμως, να βγάλετε συμπεράσματα. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέθοδος δε τυχαίνει εφαρμογής σε όλες τις ζύμες με μαγιά.

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού/Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

Τα κρουασανάκια φουσκώνουν πολύ περισσότερο στο φούρνο και γίνονται μαλακά και αφράτα. Δαγκώνοντας ένα από αυτά, γεύεσαι 

την αέρινη ψίχα μαζί με την ήπια αλμύρα της φέτας ή την γλυκιά φουντουκένια γεύση της πραλίνας, ανάλογα με το ποιο θα διαλέξεις. Αλμυρό ή γλυκό; Εσείς τι προτιμάτε; Εγώ δεν μπορώ να αποφασίσω, γι’ αυτό κάθε φορά που τα φτιάχνω, χωρίζω τη ζύμη στη μέση και γεμίζω τα μισά με τυρί και τα άλλα μισά με πραλίνα φουντουκιού. Και τα δύο γίνονται ανάρπαστα.

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού/Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

Εσείς, αν θέλετε, διπλασιάστε την ποσότητα τη γέμισης που προτιμάτε και φτιάξτε μόνο αλμυρά ή μόνο γλυκά. Με αφετηρία τη βασική συνταγή, μπορείτε ακόμη να αυτοσχεδιάσετε και να κλείσετε μέσα τους ό,τι υλικά θέλετε, αποφύγετε, όμως, τα πολύ «υγρά» υλικά για να μην ανοίξουν και χυθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.

tips-banner2Δεν ξεχνάμε να βάλουμε την πραλίνα φουντουκιού στην κατάψυξη για να παγώσει. Έτσι, η γέμιση δεν τρέχει όταν τυλίγουμε τα κρουασάν και παραμένει ρευστή, μετά το ψήσιμο! Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε, όταν θέλουμε να γεμίσουμε muffins ή cookies.

Γλυκά ή αλμυρά κρουασανάκια στο πι και φι

Αφράτα, ψωμένια κρουασανάκια σε μία αλμυρή εκδοχή, με γέμιση τυρί φέτα, και μία γλυκιά, με γέμιση πραλίνας φουντουκιού, από την ίδια ζύμη. Είναι ιδανικά για πρωινό, σαν σνακ για το σχολείο ή το γραφείο, για μπουφέ σε πάρτι ή για τσιμπολόγημα μπροστά στην τηλεόραση.

Υλικά:print

Για τη ζύμη
(για 24 κρουασανάκια)
1¼ κούπας γάλα, χλιαρό (300ml)
4 κ.γλ. ξηρή μαγιά (10g)Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού/Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella
2 κ.σ. (6 κ.γλ.) ζάχαρη
4¼ κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα, αν χρειαστεί (530−560g)
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ (10g)
¾ κ.γλ. αλάτι
½ κούπα σπορέλαιο ή λιωμένη μαργαρίνη, χλιαρή (120ml)
1 αυγό, χτυπημένο
+½ αυγό, χτυπημένο για το άλειμμα
λίγο σουσάμι, για τα αλμυρά κρουασανάκια (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη, για τα γλυκά κρουασανάκια

Για τη γέμιση τυριού
(για 12 κρουασανάκια)
150g τυρί φέτα, θρυμματισμένη
½ αυγό, χτυπημένο

Για τη γέμιση πραλίνας φουντουκιού
(για 12 κρουασανάκια)
150g πραλίνα φουντουκιού, παγωμένη

Εκτέλεση:

1. Ξεκινάμε με τη γέμιση. Για τα αλμυρά κρουασανάκια, θρυμματίζουμε τη φέτα σε ένα μικρό μπολ. Χτυπάμε ένα αυγό και προσθέτουμε περίπου το μισό στο τριμμένο τυρί και κρατάμε το υπόλοιπο στην άκρη για να αλείψουμε τα κρουασανάκια πριν το ψήσιμο. Για τα γλυκά κρουασανάκια, τοποθετούμε 12 κουταλιές του γλυκού πραλίνα φουντουκιού σε ένα κομμάτι λαδόκολλα και τη βάζουμε στην κατάψυξη, μέχρι να τη χρειαστούμε. (Αν θέλουμε να κάνουμε μόνο γλυκά ή μόνο αλμυρά κρουασανάκια, διπλασιάζουμε την ποσότητα των υλικών της αντίστοιχης γέμισης.)

2. Συνεχίζουμε με τη ζύμη. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε 1/4 της κούπας χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει, δείγμα ότι έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά.

3. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη (5 κ.γλ.). Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα (1 κούπα), το μείγμα της μαγιάς, το σπορέλαιο και ένα αυγό χτυπημένο. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε, φέρνοντας το αλεύρι προς το κέντρο με το υγρό μείγμα, μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να σχηματιστεί μία λεία και εύπλαστη ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια, περίπου 2 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη.

Γρήγορα κι εύκολα κρουασανάκια γεμιστά με τυρί ή πραλίνα φουντουκιού/Quicker crescent rolls stuffed with cheese or nutella

4. Σκεπάζουμε το ένα κομμάτι ζύμης με μεμβράνη ή πετσέτα για να μην στεγνώνει. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι, με τον πλάστη, σε δίσκο με διάμετρο 40 εκ., αλευρώνοντας ελαφρά για να μην κολλάει. Χαράζουμε το δίσκο ακτινωτά σε 12 ίσα τρίγωνα κομμάτια (σαν πίτσα). Στη φαρδιά πλευρά κάθε τριγώνου βάζουμε 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε την άκρη της φαρδιάς πλευράς πάνω στη γέμιση σκεπάζοντας την και πατάμε λίγο ώστε να κολλήσει και να φυλακίσουμε μέσα τη γέμιση. Τυλίγουμε προς τη μύτη του τριγώνου, σε ρολό. Στρίβουμε τις άκρες λίγο προς τα μέσα, σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο και τοποθετούμε το κρουασανάκι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα 11 τρίγωνα. Καλύπτουμε τα κρουασάν με μεμβράνη ή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20 με 30 λεπτά.

5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις. Βγάζουμε την πραλίνα φουντουκιού από την κατάψυξη και συνεχίζουμε με το δεύτερο κομμάτι ζύμης με τον ίδιο τρόπο, γεμίζοντας κάθε κρουασανάκι με μια κουταλιά παγωμένη πραλίνα. Καλύπτουμε τα κρουασάν με μεμβράνη ή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν.

6. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα κρουασανάκια με το χτυπημένο αυγό που έχουμε κρατήσει (αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα αλμυρά κρουασανάκια με λίγο σουσάμι). Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15 με 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν. Συνεχίζουμε με το ψήσιμο των υπολοίπων. Πασπαλίζουμε τα γλυκά κρουασάν με ζάχαρη άχνη.

Πηγή συνταγήςkouzinista

Πηγή συνταγής: kouzinista. Όλες οι φωτογραφίες και το περιεχόμενο του blog προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Παρακαλώ να μην χρησιμοποιείτε τις φωτογραφίες ή τα κείμενα, χωρίς την έγκρισή μου. Αν θέλετε να αναδημοσιεύσετε μια συνταγή, παρακαλώ να την ξαναγράψετε με δικά σας λόγια και να αναφέρετε την πηγή με ενεργό link. Ευχαριστώ.



https://kouzinista.wordpress.com/2015/01/15/quicker-stuffed-crescent-rolls/

Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέμματα σήμερα - Πώς ξεκίνησε το έθιμο

 Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέμματα σήμερα - Πώς ξεκίνησε το έθιμο

Πινόκιο (Pixabay)
Πινόκιο (Pixabay)

Πρωταπριλιά έχουμε σήμερα και το έθιμο με τα καλοπροαίρετα ψέμματα που λέμε σήμερα, καλά κρατεί. Ξέρατε όμως γιατί ξεκίνησε το έθιμο αυτό; 

Δύο οι επικρατέστερες εκδοχές 

Το έθιμο να μας έρχεται από τη Δυτική Ευρώπη, με τις επικρατέστερες εκδοχές να είναι οι εξής δύο. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, τον λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης. Οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, όμως εκείνο το διάστημα, τα ψάρια δεν πέφτουν εύκολα στα δίχτυα.

Έτσι και αυτοί, όπως κάνουν άλλωστε οι ψαράδες όλων των εποχών και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια έγινε, με το πέρασμα του χρόνου, έθιμο. Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Τη χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.

Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Στον ελληνικό χώρο το έθιμο πρέπει να ήταν γνωστό από την εποχή των Σταυροφοριών. Η συνήθεια να λένε ψέματα αποτελεί, όπως υποστηρίζει ο λαογράφος Γεώργιος Μέγας, συνήθη μηχανισμό στην προσπάθεια εξασφάλισης της επιτυχίας μιας μαγικής ενέργειας ή ενός δύσκολου έργου, βάσει της αντίληψης ότι η ψευδολογία ξεγελά και εμποδίζει τις βλαπτικές δυνάμεις. Και το ψέμα της Πρωταπριλιάς είναι «ένα σκόπιμο ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την αγροτική παραγωγή», σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο.

Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. 

https://www.ethnos.gr/

Το δολάριο έχει πλέον «πάρει το δρόμο του»…

Το δολάριο έχει πλέον «πάρει το δρόμο του»…

Η τρυπημένη σακούλα και ο σωλήνας ποτίσματος

Dmitry Orlov

Λίγοι άνθρωποι είναι σε θέση να δουν μέσα από τον καπνό και να αντιληφθούν τις σκοτεινές μηχανορραφίες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της θυγατρικής τους, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι δυνατόν να σαρώνει κανείς ατελείωτα τις ειδήσεις, να διαβάζει πιστά όλες τις εκθέσεις της Fed και ίσως ακόμη και να παρακολουθεί απογευματινά μαθήματα μακροοικονομίας και χρηματοοικονομικών, χωρίς να κατανοεί διαισθητικά τι συμβαίνει. Οι στατιστικές δεν λένε και τόσα πολλά ψέματα, αλλά απλά κάθεστε εκεί και τις κοιτάτε χωρίς να έχετε ιδέα για το τι πραγματικά σημαίνουν.

Ωστόσο, κάθε τόσο μια στατιστική τραβάει το βλέμμα μου και περιγράφει την κατάσταση αρκετά εύγλωττα. Ιδού μία από αυτές: Το 83% όλων των δολαρίων ΗΠΑ που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο δημιουργήθηκαν τους τελευταίους 22 μήνες, από τον Μάιο του 2021. Σε ιστορικούς όρους, τέσσερα στα πέντε δολάρια δημιουργήθηκαν σχεδόν χθες.

Οι ΗΠΑ και όλοι οι συμμετέχοντες στο σύστημα του δολαρίου έγιναν πλουσιότεροι κατά 83%; Όχι, ακριβώς το αντίθετο! Αντίθετα, ο πληθυσμός των ΗΠΑ βρίσκεται σε δυσχερή θέση, με πολλούς ανθρώπους να ζουν από μέρα σε μέρα ή να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Άλλες χώρες της Δύσης βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση, με διαδηλώσεις και ταραχές να ξεσπούν εδώ, εκεί και τελικά παντού.

Μήπως υπήρξε πληθωρισμός 400%, αναγκάζοντας τις νομισματικές αρχές να εκδώσουν νέα μετρητά για να καλύψουν τα διάφορα κρατικά ομόλογα των κυβερνήσεων των χωρών μελών τους, που είναι κατά κάποιο τρόπο αναπροσαρμοσμένα στον πληθωρισμό; Όχι, σε όλες τις δυτικές χώρες ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από το 20%, με την Πολωνία να πλησιάζει στο 18,4%

https://seisaxthia.wordpress.com/

Το βρήκα στο: https://anhsyxia.wordpress.com/

"Θυσία" η Κριμαία και το Ντονμπάς! Πρώην αξιωματούχος CIA: Οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν το Ζελένσκι να αποδεχτεί την ήττα

 "Θυσία" η Κριμαία και το Ντονμπάς! Πρώην αξιωματούχος CIA: Οι ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν το Ζελένσκι να αποδεχτεί την ήττα

«Ο Ζελένσκι πρέπει να ωθηθεί προς την κατεύθυνση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, που πιθανόν να περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις για την Κριμαία και το Ντονμπάς», είπε πρώην αξιωματούχος της CIA

Οι ΗΠΑ πρέπει να πουν ευθέως στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι το Κίεβο θα πρέπει τελικά να δεχτεί εδαφικές παραχωρήσεις, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Αντιτρομοκρατικού Κέντρου της CIA, Ρόμπερτ Γκρενιέ. Αυτό έρχεται καθώς ο Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι οι άνθρωποι του έχουν κουραστεί από τις συγκρούσεις.

«Η στιγμή πλησιάζει γρήγορα όταν ένας ανώτερος εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν θα χρειαστεί να ξεκινήσει έναν παρόμοιο σκληρό, ρεαλιστικό διάλογο με τον Ζελένσκι», έγραψε ο ίδιος σε άρθρο του στο The Hill, προσθέτοντας ότι αν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «ένας σπουδαίος φίλος» του Κιέβου, «η ικανότητά του να εκπληρώνει τις σιωπηρές και ρητές υποσχέσεις του για υποστήριξη στην Ουκρανία «όσο χρειαστεί» είναι πιθανό να περιοριστεί στο εγγύς μέλλον».

«Ο Ζελένσκι πρέπει να ωθηθεί προς την κατεύθυνση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, που πιθανόν να περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις για την Κριμαία και το Ντονμπάς»είπε ο πρώην αξιωματούχος της CIA.

Κατά τη γνώμη του εμπειρογνώμονα, η ουκρανική σύγκρουση δεν απειλεί την εθνική ασφάλεια της Ουάσιγκτον και ως εκ τούτου η πλήρης άμυνα κάθε ίντσας ουκρανικού εδάφους δεν βρίσκεται στη λίστα των ζωτικών συμφερόντων της Δύσης. «Τώρα είναι η ώρα για τη διοίκηση να εμπλακεί σε κάποια σκληρή κριτική σκέψη, ακολουθούμενη από σκληρές συζητήσεις στο Κίεβο, στις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ και ναι, στη Μόσχα», έγραψε ο Γκρενιέ.

Προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ να κάνει την Ουκρανία ένα απόρθητο φρούριο για να αποτρέψει τη Ρωσία στο μέλλον, αλλά ότι η Δύση δεν χρειάζεται ολόκληρη τη χώρα για αυτόν τον σκοπό.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι περιοχές Χερσώνας, Ζαπορίζια, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, καθώς και η χερσόνησος της Κριμαίας, αποτελούν αναπόσπαστα μέρη της Ρωσίας. Κάποια στιγμή στο μέλλον, αναμένεται ότι αυτές οι περιοχές θα καταληφθούν πλήρως από τη Ρωσία και αυτό θα είναι μια πικρή πραγματικότητα για το Κίεβο και τη Δύση να αποδεχτούν.

Από την πλευρά του, ο αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ Σκοτ Ρίτερ είπε πρόσφατα ότι ο ουκρανικός στρατός θα έχανε τελικά το Μπαχμούτ (Αρτεμόβσκ για τους Ρώσους), το οποίο με τη σειρά του θα οδηγήσει στην ήττα της χώρας και στην πτώση του Ζελένσκι. Υποστήριξε ότι ο Ζελένσκι έχει ακόμα την ευκαιρία να αποφύγει περαιτέρω καταστροφή εάν αποφασίσει να ακολουθήσει το σχέδιο που προτείνει η Κίνα. Ο πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών είπε ότι εάν ο Ζελένσκι ακολουθούσε το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας, η Ουκρανία θα επιβίωνε ως έθνος, ο στρατός της θα διατηρούνταν επαρκής και θα κρατούσε την πόρτα ανοιχτή για ένταξη στην ΕΕ.

Γνωστή για δεκαετίες ως Αρτεμόβσκ, η πόλη του Μπαχμούτ έχει γίνει σκηνή αιματηρών μαχών τους τελευταίους μήνες, λόγω της σημασίας της για τον εφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή Ντονμπάς. Εάν η πόλη καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, μεγάλες εκτάσεις του Ντονμπάς θα είναι ευάλωτες για κατάληψη από το ρωσικό στρατό και τους μισθοφόρους της Wagner.

Γι' αυτόν τον λόγο ο Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του στο Associated Press στις 28 Μαρτίου ότι η Ρωσία μπορεί να αρχίσει να χτίζει διεθνή υποστήριξη για μια ειρηνευτική συμφωνία που θα μπορούσε να απαιτήσει από την Ουκρανία να συμβιβαστεί στις υποσχέσεις που έχει ήδη δώσει, προσθέτοντας ότι εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «αισθανθεί λίγο αίμα – μυρίσει ότι είμαστε αδύναμοι – θα σπρώξει, θα σπρώξει, θα σπρώξει».

Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε επίσης ότι ανησυχεί ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επηρεαστεί από τη μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων στην Ουάσιγκτον, γι' αυτό και απηύθυνε πρόσκληση στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί το Κίεβο. «Είμαστε έτοιμοι να τον δούμε εδώ. Θέλω να μιλήσω μαζί του. Είχα επαφή μαζί του πριν από τον πόλεμο πλήρους κλίμακας. Αλλά όλο αυτό το έτος, περισσότερο από ένα χρόνο, δεν είχα», είπε.

Ο Ζελένσκι παραδέχτηκε επίσης με δυσαρέσκεια ότι «η κοινωνία μας θα αισθανθεί κουρασμένη» εάν ο ουκρανικός στρατός ηττηθεί στο Μπαχμούτ. «Η κοινωνία μας θα με ωθήσει να συμβιβαστώ μαζί τους».

Αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επικρατήσει επί της Ρωσίας, ο Ζελένσκι προετοιμάζει το έδαφος για να ομαλοποιήσει σιγά-σιγά την ιδέα ότι πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός, ένας συμβιβασμός που θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι δημοφιλής για τους Ουκρανούς, ειδικά μετά από την ατέρμονη προπαγάνδα του Κιέβου περί ολοκληρωτικής νίκης της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχίσει να είναι μια δύσκολη διαδικασία, στην οποία η Ρωσία εκτιμάται από έγκριτους αναλυτές πως θα επικρατήσει τελικά, αλλά μια ρεαλιστική νοοτροπία από την Ουάσιγκτον και το Κίεβο μπορεί να αποφύγει πολλή περιττή αιματοχυσία. Αν και υπάρχουν πολλές περισσότερες φωνές που ζητούν αποδοχή των όρων της Ρωσίας, υπάρχουν ακόμη ελάχιστες ενδείξεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι θα ανακαλέσει την υποστήριξή τους στο Κίεβο.

Όσο αυτή η ροή δυτικής υποστήριξης δεν τελειώνει, ο πόλεμος θα διαρκέσει περισσότερο από όσο χρειάζεται, αλλά θα εξακολουθεί να καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Πολλοί Αμερικανοί εμπειρογνώμονες πιέζουν για μια ταχεία ολοκλήρωση του πολέμου, καθώς προτιμούν να επικεντρωθούν στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στο εσωτερικό, ειδικά καθώς οι επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έρχονται στο προσκήνιο το επόμενο έτος.

Αν και η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ επιδεινώνεται, ο Μπάιντεν συνεχίζει να στέλνει τυφλά δισεκατομμύρια στην Ουκρανία, κάτι που δεν μπορεί να συντηρηθεί καθώς οι εκλογές πλησιάζουν όλο και πιο κοντά και η κριτική γίνεται σκληρότερη. Ο Ζελένσκι ίσως αισθάνεται ότι όχι μόνο οι δικοί του άνθρωποι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο, αλλά και οι Δυτικοί, που αισθάνονται τον έμμεσο αντίκτυπό του, γι' αυτό τώρα έχει δώσει τόσο μεγάλη σημασία στο Μπαχμούτ.

https://www.pentapostagma.gr/

Βόλος: Άγιο είχε μια γυναίκα – Την έσωσε αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ – Δείτε τι συνέβη

  Βόλος: Άγιο είχε μια γυναίκα – Την έσωσε αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ – Δείτε τι συνέβη ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΖΙΟΥΒΑΚΑΣ / THENEWSPAPER.GR Άγιο είχε μιι...