Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Τι πρέπει να ξέρετε για το ελαιόλαδο και τις καρδιομεταβολικές παθήσεις

 Τι πρέπει να ξέρετε για το ελαιόλαδο και τις καρδιομεταβολικές παθήσεις

Τι πρέπει να ξέρετε για το ελαιόλαδο και τις καρδιομεταβολικές παθήσεις
Σινάνη Αικατερίνη

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένων των κακών διατροφικών συνηθειών και της σωματικής αδράνειας, είναι η κύρια αιτία των καρδιομεταβολικών νοσημάτων παγκοσμίως.

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως η μεσογειακή, η χορτοφαγική και η vegan, έχουν συνδεθεί με τη μείωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου.

Οι συγκεκριμένες δίαιτες επικεντρώνονται στη μείωση των κορεσμένων λιπαρών και της ζάχαρης και την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Συχνά αποκλείουν τις τροφές ζωικής προέλευσης και συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης λίπους από φυτικά έλαια σε λιγότερο από 10% έως 15% της ενεργειακής πρόσληψης.

Η μεσογειακή διατροφή επικεντρώνεται επίσης στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης. Προβλέπει ωστόσο την κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ως κύρια πηγή διατροφικού λίπους, μέτρια κατανάλωση θαλασσινών, πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων και χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και λιπαρών ζωικής προέλευσης. Η πρόσληψη λίπους από φυτικά έλαια μπορεί να φτάσει το 35-40% της ενεργειακής πρόσληψης στη μεσογειακή διατροφή.

Για να συγκρίνουν τις καρδιομεταβολικές επιδράσεις του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο πλαίσιο μιας διατροφής με πολλές μη επεξεργασμένες φυτικής προέλευσης και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τροφές, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Φλόριντα σχεδίασαν μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη δοκιμή με την ονομασία «The Recipe for Heart Health trial».

Η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 40 ενήλικες ηλικίας 18 έως 79 ετών με 5% ή υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τυχαία ένα από τα παρακάτω δύο διατροφικά σχήματα για τέσσερις εβδομάδες.

Το ένα διατροφικό πλάνο περιελάμβανε τέσσερις κουταλιές της σούπας ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο την ημέρα και το άλλο περιλάμβανε λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν εναλλάξ αυτά τα δύο διατροφικά μοτίβα για τέσσερις εβδομάδες, με μια ενδιάμεση περίοδο παύσης μιας εβδομάδας.

Παρακολούθησαν επίσης εβδομαδιαία ομαδικά μαθήματα υγιεινής μαγειρικής υπό την καθοδήγηση διαιτολόγου/μάγειρα για την υποστήριξη της διατροφικής συμμόρφωσης. Η ηλικία, το φύλο και οι μεταβολές του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων ελήφθησαν υπόψη στην ανάλυση για τον προσδιορισμό των επιδράσεων των δύο διατροφικών πλάνων στην κακή χοληστερόλη (LDL) και σε άλλους καρδιομεταβολικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων του αίματος, του γλυκαιμικού δείκτη και της φλεγμονής.

Σημαντικές παρατηρήσεις

Η μέτρηση των επιπέδων μεταβολιτών στο αίμα μετά από κάθε περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, έδειξε ότι και τα δύο διατροφικά πλάνα προκάλεσαν σημαντική μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα, χωρίς σημαντικές διαφορές μεταξύ της δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και της δίαιτας με χαμηλή περιεκτικότητα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Και τα δύο πλάνα προκάλεσαν επίσης συγκρίσιμες μειώσεις στα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης, της απολιποπρωτεΐνης Β, της κακής χοληστερόλης, της γλυκόζης και της υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) σε σύγκριση με τις αρχικές τιμές.

Οι αναλύσεις ευαισθησίας αποκάλυψαν ότι η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο προκάλεσε σημαντικά υψηλότερη μείωση των επιπέδων LDL από τη διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιόλαδο κατά την πρώτη περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, η οποία μειώθηκε κατά τη δεύτερη περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.

Η δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ελαιόλαδο προκάλεσε επίσης σημαντικά μεγαλύτερη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, καλής HDL χοληστερόλης, απολιποπρωτεΐνης Β και γλυκόζης σε σχέση με τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ελαιόλαδο κατά την πρώτη περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.

Παρατηρήθηκαν επίσης διαφορές στα επίπεδα της LDL μεταξύ των δύο προγραμμάτων ανάλογα με το ποια δίαιτα ακολουθήθηκε πρώτα. Ενώ η ακολουθία από υψηλή σε χαμηλή κατανάλωση ελαιόλαδου προκάλεσε σημαντική μείωση των επιπέδων της LDL, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση για την ακολουθία από χαμηλή σε υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου.

Η διατροφική ακολουθία από χαμηλή σε υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου προκάλεσε επίσης σημαντική αύξηση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης, καλής χοληστερόλης και γλυκόζης.

Όσον αφορά τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις, και τα δύο διατροφικά σχήματα προκάλεσαν σημαντική μείωση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, η μείωση ήταν σημαντικά μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της περιόδου διατροφής με λίγο ελαιόλαδο.

Η σημασία των ευρημάτων

Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι τόσο η υψηλή όσο και η χαμηλή πρόσληψη ελαιόλαδου σχετίζεται με μείωση των επιπέδων της κακής LDL χοληστερόλης στο αίμα, παρά το γεγονός ότι η συνολική πρόσληψη λίπους αποτελεί το 48% και το 32% της συνολικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των περιόδων διατροφής με υψηλή και χαμηλή πρόσληψη ελαιόλαδου, αντίστοιχα.

Η δίαιτα με λίγο ελαιόλαδο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, έδειξε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη μείωση των επιπέδων της LDL από ό,τι η δίαιτα με περισσότερο ελαιόλαδο.

Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν επίσης ότι η προσθήκη ελαιόλαδου μετά την ακολουθούμενη χαμηλή πρόσληψη μπορεί να εμποδίσει την περαιτέρω μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης.

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν προς τα κάτω τη δραστηριότητα του ηπατικού υποδοχέα LDL χοληστερόλης, η οποία επάγει τα επίπεδα της LDL στην κυκλοφορία του αίματος. Η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών κατά τη διάρκεια της περιόδου διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, ήταν ελαφρώς υψηλότερη από εκείνη της περιόδου με λίγο ελαιόλαδο. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας λόγος πίσω από την παρατηρούμενη διαφορά στα επίπεδα της κακής χοληστερόλης μεταξύ των δύο πλάνων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της διατροφής με λίγο ελαιόλαδο, τα μη επεξεργασμένα φυτικά λιπαρά, όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και οι ελιές, αποτελούσαν το μεγαλύτερο μέρος του διατροφικού λίπους. Αυτός ο τύπος διατροφικού λίπους διατηρεί τις φυτικές ίνες και τα φυτοχημικά που είναι γνωστό ότι έχουν καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αν και οι δύο δίαιτες βελτίωσαν τα προφίλ καρδιομεταβολικού κινδύνου, η δίαιτα με λίγο ελαιόλαδο είχε πιο έντονη επίδραση στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης, ιδίως όταν ακολουθήθηκε πρώτη.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να προσδιοριστούν τα μακροπρόθεσμα καρδιομεταβολικά οφέλη των διατροφικών παρεμβάσεων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο.

Συνολικά, η μελέτη υποδεικνύει ότι μια δίαιτα βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης και μη επεξεργασμένα δημητριακά, με μικρή κατανάλωση ελαιόλαδου, μπορεί να είναι ευεργετική για τη βελτίωση της καρδιομεταβολικής υγείας σε ενήλικα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of th American Heart Association.

https://www.onmed.gr/

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

 

Ο χρησμός της Πυθίας που επαληθεύεται σήμερα





Αρκετούς αιώνες πριν, στα χρόνια της Αρχαίας Ελλάδας, η Πυθία ήταν ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα που κάθε μεγάλη προσωπικότητας της εποχής συμβουλευόταν για τις κινήσεις της.

Ακόμα και ο Μέγας Αλέξανδρος πριν από την εκστρατεία του ζήτησε να ακούσει τους χρησμούς της. Είναι γνωστό, ότι οι προφητείες της είχαν πάντα διπλή σημασία, όμως εξίσου γνωστό είναι σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, ότι επαληθεύονταν.

Φαίνεται όμως ότι η Πυθία έκανε έναν χρησμό, ο οποίος αποδείχτηκε πιο διαχρονικός από ποτέ, μιας και επαληθεύεται ακόμα και σήμερα. Ποια ήταν όμως η συγκεκριμένη προφητεία για την οποία γίνεται λόγος σε ολόκληρο το ελληνικό internet;

Γυρνώντας πίσω, στις αρχές του 2ου προχριστιανικού αιώνα, ο στρατηγός Φιλοποίμην αντιλήφθηκε την προσπάθεια εμπλοκής του Ρωμαίου υπάτου Φλαμινίκου στα τότε ελληνικά ζητήματα, γεγονός που προμηνύει τους μπελάδες που επρόκειτο να μπλέξουν οι Έλληνες. Θέλοντας λοιπόν να δει τι θα συμβεί με το μέλλον της χώρας και αν μπορεί να βοηθήσει, ο Φιλοποίμην επισκέφθηκε το Μαντείο των Δελφών και ζήτησε από την Πυθία να του πει τι βλέπει για την κατάσταση.

Η ιστορική μάντισσα τότε, του έδωσε τον χρησμό που μετά από 22 αιώνες μοιάζει πιο επίκαιρος από ποτέ και που σύμφωνα με τον οποίον Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδέποτε βυθιζόμενος. Ουσιαστικά, η Ελλάδα παρομοιάζεται με φουσκωμένο ασκό που παρά τις φουρτούνες που περνάει πάνω από την θάλασσα, μπορεί να δυσκολεύεται πολύ, όμως δεν βυθίζεται ποτέ.

Μετά από αυτόν τον χρησμό, οι Ρωμαίοι τελικά ήρθαν στην Ελλάδα, όμως όσο και αν προσπάθησαν να την κατακτήσουν, δεν τα κατάφεραν. Το ίδιο και οι Άβαροι, οι Φράγκοι και οι Τούρκοι. Αλλά και στην μετέπειτα ιστορία, οι Άραβες, οι Γερμανοί, οι Σύμμαχοι και οι Γερμανοί ξανά. Όμοια ήρθαν άλλοι δυνάστες, όπως τα δάνεια, οι χρεοκοπίες, τα μνημόνια. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα ακόμα παλεύει και καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της, σαν ένας ασκός πάνω από τα φουρτουνιασμένα κύματα της θάλασσας.

Πηγή: olympia.gr

https://static.ifarsala.gr/wp-content/themes/ifarsala-child/images/logo.png

Ούτε μετά από χρόνια… η σιδηροδρομική επανασύνδεση του Βόλου, μετά τις πλημμύρες!

 

Ούτε μετά από χρόνια… η σιδηροδρομική επανασύνδεση του Βόλου, μετά τις πλημμύρες!



Θεσσαλία Ανάγνωση: 2 λεπτά

Μετά από … δύο ή τρία χρόνια θα γίνει η σιδηροδρομική επανασύνδεση του Βόλου, μετά τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023, όπως εκτιμούν συνδικαλιστές του σιδηροδρόμου. Σήμερα το σιδηροδρομικό δρομολόγιο Βόλου – Λάρισας γίνεται με λεωφορεία.

Για το θέμα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Γιώργος Μανώλης, αντιπρόεδρος του Σωματείου των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, ο οποίος είπε ότι «δεν θέλουμε να καταστροφολογούμε, ούτε να είμαστε απαισιόδοξοι, από την άλλη έχουμε το ένα κομμάτι, τι λένε οι επίσημες εξαγγελίες και το άλλο κομμάτι , τι ακούμε καθημερινά οι εργαζόμενοι που βρισκόμαστε στον Ελληνικό σιδηρόδρομο».

Κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι τα χρονοδιαγράμματα των εξαγγελιών μπορούν να τηρηθούν και βλέπουμε μόνοι μας, ότι τα χρονοδιαγράμματα αυτά, κάθε έξι μήνες πηγαίνουν πιο πίσω, επισήμανε ο συνδικαλιστής.

Δουλεύει μόνο… ο Μουτζούρης!

Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη, στη Θεσσαλία αυτή τη στιγμή έχουμε μια κατάσταση που το μόνο που δουλεύει πέρα από τον κεντρικό άξονα Λάρισα – Θεσσαλονίκη, είναι το Τρενάκι του Πηλίου, το οποίο τουλάχιστον μπήκε σε λειτουργία και από κει και πέρα τίποτα άλλο. Η δυτική και ανατολική Θεσσαλία δεν έχουν τρένο και πολύ φοβόμαστε ότι θα περάσουν όχι απλά ένας, αλλά δύο και τρία χρόνια…
Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου των μηχανοδηγών ανέφερε ότι ο σιδηρόδρομος, ούτως ή άλλως δεν είναι προτεραιότητα στη χώρα μας, πολύ δε περισσότερο τα τελευταία χρόνια, όπως έχει φανεί από τα γεγονότα.
«Από κει και πέρα, προφανώς μπορεί να υπάρχει έλλειψη κονδυλίων, προέκυψαν τεράστιες ανάγκες ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη ζημιά στον κεντρικό άξονα, που προφανώς εκεί δίνεται προτεραιότητα, ώστε το κομμάτι Αθήνα – Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, με φυσιολογικά πλαίσια, χωρίς μονοδρομήσεις, με φυσιολογικές ταχύτητες», τόνισε.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο
είναι στο χειρότερο σημείο του

Ο κ. Μανώλης είπε ότι από την άλλη είναι η διαχρονική έλλειψη πρόθεσης και βούλησης και καλό είναι τα ερωτήματα αυτά να τα απευθύνουμε στην πολιτική ηγεσία και στις Διοικήσεις των Οργανισμών που έχουν αναλάβει ΕΡΓΟΣΕ, ΟΣΕ, υπουργείο Μεταφορών-Υποδομών κλπ.
«Εμείς βλέπουμε ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι στο χειρότερο σημείο του εδώ και πάρα πολλά χρόνια, υπό την έννοια ότι τα σιδηροδρομικά χιλιόμετρα στη χώρα έχουν μειωθεί δραματικά, το τρένο δεν δουλεύει όχι μόνο στην ανατολική και δυτικά Θεσσαλία, αλλά δεν υπάρχει τρένο στη Βόρεια Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Φλώρινα) για λόγους υποδομής και γενικότερα δεν υπάρχει σύνδεση με καμία πόλη της ελληνικής επαρχίας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος των μηχανοδηγών. Επίσης είπε ότι στην Πελοπόννησο το δίκτυο έκλεισε προσωρινά λόγω στρεβλώσεων, κάτι που είναι αποτέλεσμα της κάκιστης συντήρησης του δικτύου…

Ανταγωνιστικό, οικονομικό
και οικολογικό το τρένο

Ο κ. Μανώλης τόνισε ότι εάν είχε ολοκληρωθεί το δίκτυο της ηλεκτροκίνησης στον Βόλο όσο και στην Καλαμπάκα, το τρένο είναι το πιο οικονομικό μέσο από όλα τα ανταγωνιστικά μέσα μεταφοράς και θα μπορούσε κάποιος να φτάσει από την Καλαμπάκα στην Αθήνα σε 3 ώρες (!) και ο ανταγωνισμός θα έπληττε όλα τα άλλα μέσα, όπως γινόταν και στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όσο πρόλαβε να λειτουργήσει σε συνθήκες με κανονικές ταχύτητες, όπου κάποιος έφτανε σε 3 ώρες και 55 λεπτά.
Ο ίδιος είπε ότι η Ευρώπη έχει δώσει βάση στο τρένο γιατί είναι πιο οικονομικό, πιο οικολογικό και πιο φιλικό για τον επιβάτη, ενώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο αυξάνουμε τα οδικά χιλιόμετρα που κατασκευάζουμε, χωρίς να προσθέτουμε τίποτα στον σιδηρόδρομο.
Ο συνδικαλιστής εκτίμησε ότι πρέπει να γίνει μια προσέγγιση του σιδηροδρόμου, ώστε η κοινωνία να καταλάβει τα οφέλη που προσφέρει και να αναδειχτούν τα θετικά στοιχεία που θα μπορούσαμε να έχουμε από έναν κανονικό ευρωπαϊκό σιδηρόδρομο.

Πηγή: magnesianews.gr

https://www.larissanet.gr/

Αυτός ο χάρτης της NASA δείχνει τον αόρατο φονιά του πλανήτη μας! (video)

 

Αυτός ο χάρτης της NASA δείχνει τον αόρατο φονιά του πλανήτη μας! (video)


Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι αυτές οι οποίες θερμαίνουν συνεχώς το πλανήτη μας και όλοι μας βλέπουμε τα αποτελέσματα τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού. Τον Ιούλιο, ο πλανήτης σημείωνε διαδοχικά ρεκόρ πιο υψηλής θερμοκρασίας. Και αυτός ο χάρτης της NASA δείχνει έναν αόρατο φονιά.

Η NASA χαρτογραφεί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και ένα  video από το Scientific Visualization Studio της NASA παρουσιάζει πως ο άνεμος και τα ρεύματα του αέρα μεταφέρουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα γύρω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Το  video αποτυπώνει όμως και κάτι ακόμη πιο σημαντικό. Ανεξάρτητα από το που προέρχονται οι εκπομπές, αυτές είναι κάτι που μας επηρεάζει όλους μας. Πάνω από τις ΗΠΑ, τη Νότια Ασία και την Κίνα, το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα προέρχεται από τη βιομηχανία, τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τις μεταφορές. Αλλά πάνω από την Αφρική και τη Νότια Αμερική, οι περισσότερες εκπομπές προέρχονται από την καύση, όπως τις δασικές πυρκαγιές και από τον καθαρισμό της γης. Και φυσικά έχουμε και τη σημαντικότερη αιτία εκπομπών, τα ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και ο άνθρακας.

Ολόκληρες οι απεικονίσεις για όποιον ενδιαφέρεται είναι διαθέσιμες εδώ

https://techmaniacs.gr/

Προσοχή! Ποια βαρέα μέταλλα περιέχει η σοκολάτα

 Προσοχή! Ποια βαρέα μέταλλα περιέχει η σοκολάτα

Προσοχή! Ποια βαρέα μέταλλα περιέχει η σοκολάτα
Σινάνη Αικατερίνη

Τοξικά βαρέα μέταλλα υπάρχουν σε όλα τα εδάφη παγκοσμίως, άρα και σε αυτά που καλλιεργούνται κακαόδεντρα.

Τα μέταλλα αυτά όμως ανευρίσκονται και στη σοκολάτα, προειδοποιεί μια νέα έκθεση.

«Όλοι αγαπάμε τη σοκολάτα, αλλά είναι σημαντικό να την απολαμβάνουμε με μέτρο, όπως συμβαίνει και με άλλα τρόφιμα που περιέχουν βαρέα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ψαριών, όπως ο τόνος, και το καστανό ρύζι», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Leigh Frame.

«Αν και δεν είναι πάντα εφικτό να αποφεύγετε εντελώς τα βαρέα μέταλλα στη διατροφή, πρέπει να είστε προσεκτικοί στο τι τρώτε και πόσο», πρόσθεσε η Frame, η οποία διευθύνει τη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας George Washington στην Ουάσιγκτον.

Τα λεγόμενα «βαρέα» μέταλλα, όπως είναι ο μόλυβδος, το κάδμιο και το αρσενικό, μπορούν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για την υγεία, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Οι ερευνητές εξέτασαν 72 προϊόντα με βάση το κακάο, συμπεριλαμβανομένης της μαύρης σοκολάτας. Τα προϊόντα ελέγχονταν κάθε δεύτερο χρόνο επί οκτώ χρόνια.

Μεταξύ άλλων διαπίστωσαν:

  • Το 43% των προϊόντων που μελετήθηκαν ξεπέρασαν το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο μόλυβδου.
  • Το 35% των προϊόντων που μελετήθηκαν ξεπέρασαν το ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο καδμίου.
  • Κανένα από τα προϊόντα δεν υπερέβη το μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο αρσενικού.

Και αν σκέφτεστε να στραφείτε στη βιολογική σοκολάτα και το βιολογικό κακάο για να προστατευτείτε, λάβετε υπόψιν ότι τα προϊόντα που φέρουν σχετική ένδειξη, είχαν στην πραγματικότητα υψηλότερα επίπεδα τόσο μόλυβδου όσο και καδμίου σε σύγκριση με τα μη βιολογικά προϊόντα.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι το να τσιμπολογάτε μια μικρή ποσότητας καθημερινά, μάλλον δεν θα προκαλέσει καμία βλάβη.

Η κατανάλωση όμως μεγάλης ποσότητας ή/και ο συνδυασμός της σοκολάτας με άλλα τρόφιμα που επίσης περιέχουν βαρέα μέταλλα, θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την υγεία.

Τα τρόφιμα που εισάγονται από χώρες με χαλαρούς κανονισμούς σχετικά με τους μολυσματικούς παράγοντες του εδάφους, όπως τα βαρέα μέταλλα -Κίνα, Νιγηρία, Ινδία και Αίγυπτος- μπορεί να περιέχουν υψηλά επίπεδα αυτών των επικίνδυνων για την υγεία μετάλλων, προειδοποίησαν οι ερευνητές.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί να έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς και τη μείωση της φλεγμονής. Πρόσθεσαν όμως ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι πιθανές επιβλαβείς επιδράσεις των βαρέων μετάλλων στη μαύρη σοκολάτα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Medicine.

https://www.onmed.gr/

Wikipedia ή Facebook; Ξεχωρίστε την αλήθεια από τα παραμύθια

  Wikipedia ή Facebook; Ξεχωρίστε την αλήθεια από τα παραμύθια Αντικλείδι Μπορείτε να εμπιστευθείτε πλήρως ό,τι διαβάζετε στο διαδίκτυο; Πο...