Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Πώς επηρεάζεται ο οργανισμός μας αν τρώμε καθημερινά μέλι

Πώς επηρεάζεται ο οργανισμός μας αν τρώμε καθημερινά μέλι


Ιστορία από Πελοπόννησος Newsroom
 •  • 4 λεπτά ανάγνωσης

 To μέλι είναι κάτι που δεν λείπει από κανένα σχεδόν νοικοκυριό και εκτός από το γεγονός ότι έχει ωραία γεύση είναι και αποδεδειγμένα καλό για την υγεία.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί όμως τι θα γινόταν αν τρώγατε μέλι κάθε μέρα;

Όπως αναφέρει το Ισπανικό Ίδρυμα Καρδιάς, «ανάλογα με την ποικιλία των λουλουδιών και τον τύπο της κυψέλης, το μέλι προσφέρει περισσότερες από εξήντα διαφορετικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των σακχάρων, των οργανικών οξέων (κιτρικό, γαλακτικό, φωσφορικό… ), βιταμίνες (C, B1, B2, B3, B5), φολικό οξύ, μέταλλα (φώσφορος, ασβέστιο, μαγνήσιο, πυρίτιο, σίδηρος, μαγγάνιο, ιώδιο, ψευδάργυρος, χρυσός και άργυρος), απαραίτητα αμινοξέα, στερόλες, φωσφολιπίδια, φαλβονοειδή, πολυφαινόλες και ένζυμα».

Παρά τις ενώσεις αυτές, από διατροφική άποψη, το μέλι είναι βασικά απλό σάκχαρο (μεταξύ 75-85%), καθιστώντας το ένα τρόφιμο με πολλές θερμίδες. Κατά τη γνώμη της Blanca García-Oreo, διατροφολόγου, «η ποσότητα των άλλων θρεπτικών συστατικών που περιέχει είναι τόσο μικρή που δεν δικαιολογείται η κατανάλωσή του».

Ακόμα κι έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως αποδεικνύεται από τα συμπεράσματα της έκθεσης Effect of honey on cardiometabolic risk factors: Systematic review and meta-analysis, που δημοσιεύθηκε το 2023, η οποία αξιολόγησε την επίδραση του μελιού στους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, πραγματοποιώντας αναζήτηση στις βάσεις δεδομένων Medline, Embase και Cochrane Library για ελεγχόμενες δοκιμές που αξιολογούν την επίδραση της από του στόματος πρόσληψης μελιού στη λιπώδη ιστό, τον γλυκαιμικό έλεγχο, τα λιπίδια, την αρτηριακή πίεση, το ουρικό οξύ, τους δείκτες φλεγμονής και τους δείκτες της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου.

Τα οφέλη της κατανάλωσης μελιού για την υγεία

Μεταξύ των οφελών που είδαν, οι συγγραφείς, από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά, σημείωσαν ότι το μέλι, γενικά:

Μειώνει τη γλυκόζη νηστείας

Μειώνει τη συνολική χοληστερόλη

Μειώνει τη χοληστερόλη των χαμηλών λιποπρωτεϊνών

Μειώνει τα τριγλυκερίδια νηστείας

Μειώνει την αμινοτρανσφεράση της αλανίνης

Μειώνει έναν δείκτη λιπώδους ηπατικής νόσου

Αυξάνει τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας

Όσον αφορά το είδος του μελιού, «υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των υποομάδων ανάλογα με την πηγή των λουλουδιών και την επεξεργασία του μελιού», σημειώνουν οι συγγραφείς. Έτσι, «το μέλι ροβινιάς, το μέλι τριφυλλιού και το ακατέργαστο μέλι έδειξαν πιο ευεργετικές επιδράσεις στη γλυκόζη νηστείας και την ολική χοληστερόλη».

Πόσο μέλι μπορείτε να καταναλώσετε

Το συμπέρασμα των συγγραφέων είναι ότι το μέλι, ιδίως το μέλι ροβινίας, το μέλι τριφυλλιού και το ακατέργαστο μη επεξεργασμένο μέλι, «μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα και τα επίπεδα των λιπιδίων όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής». Αλλά πόσο μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ή λιγότερο υγιεινό; Η Blanca Romero συνιστά να λαμβάνετε «το πολύ ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, εφόσον δεν έχετε δυσανεξία στη φρουκτόζη».

Ο Tauseef Khan , κύριος ερευνητής της μελέτης και επιστημονικός συνεργάτης στις επιστήμες διατροφής στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε κατά την παρουσίαση της μελέτης ότι «δεν λέμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να καταναλώνουν μέλι, ειδικά αν σήμερα αποφεύγουν τη ζάχαρη, αλλά αν χρησιμοποιείτε επιτραπέζια ζάχαρη μπορείτε να αλλάξετε σε μέλι, καθώς αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους που αναφέρθηκαν παραπάνω».

Επίδραση στα καρκινικά κύτταρα του ήπατος

Όσον αφορά την επίδραση του μελιού στο ήπαρ, μια μελέτη του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης (UCM) που δημοσιεύθηκε το 2024 διαπίστωσε ότι το μέλι εμπλουτισμένο με άλλα προϊόντα της μέλισσας, όπως ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη, παρουσιάζει επιλεκτικές αντικαρκινικές ιδιότητες προκαλώντας απόπτωση – ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο – σε καρκινικά κύτταρα του ήπατος.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antioxidants, ανέλυσε τις αντικαρκινικές ιδιότητες μονοφυλικών μελιών θυμαριού και καστανιάς εμπλουτισμένων με διαφορετικές ποσότητες προϊόντων μέλισσας (μεταξύ 2 και 10% βασιλικού πολτού ή/και πρόπολης) σε φυσιολογικά και καρκινικά ηπατικά κύτταρα.

Από όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν, το μέλι καστανιάς εμπλουτισμένο με 10% βασιλικό πολτό και 10% πρόπολη παρουσίασε τη μεγαλύτερη αποπτωτική δράση σε καρκινικά ηπατικά κύτταρα χωρίς να επηρεάσει τα φυσιολογικά κύτταρα.

Αντίθετα, στα φυσιολογικά κύτταρα, τόσο τα δείγματα μελιού μόνα τους όσο και εκείνα που ήταν εμπλουτισμένα με προϊόντα μέλισσας δεν προκάλεσαν απόπτωση, γεγονός που καταδεικνύει την επιλεκτική ικανότητα του προϊόντος να δρα μόνο στα καρκινικά κύτταρα. Τα συμβατικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου έχουν παρενέργειες όπως κόπωση, αναιμία, ναυτία και έμετο, αλλαγές στην όρεξη κ.λπ. που περιορίζουν τις κλινικές τους εφαρμογές, επειδή κυκλοφορούν σε όλο το σώμα και επηρεάζουν και τα φυσιολογικά κύτταρα.

«Ο εμπλουτισμός των μονοφυλικών μελιών θυμαριού και κάστανου με προϊόντα μέλισσας, όπως ο βασιλικός πολτός και η πρόπολη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τις συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο ως συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση των παρενεργειών της παραδοσιακής χημειοθεραπείας», δήλωσε η Ana Isabel Haza, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής και Επιστήμης Τροφίμων του UCM.

«Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταδειχθεί το δυναμικό των μονοφυλικών μελιών εμπλουτισμένων με προϊόντα μέλισσας ως υγιεινά συστατικά τροφίμων για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής μελιού και την ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών για μέλι», καταλήγει η Haza.

https://www.msn.com/el-gr/channel/source/Pelop.gr/sr-cid-fe3b976d1103c854?rc=1&ocid=winp1taskbar&pc=test&cvid=2f028d7f4df24cec8f9387c806a6816c&ei=55

Προκήρυξη για την πλήρωση δύο θέσεων ειδικευμένων ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

 Προκήρυξη για την πλήρωση δύο θέσεων ειδικευμένων ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

προκήρυξη-για-την-πλήρωση-δύο-θέσεων-ε-112569113 Οκτωβρίου 2024 - 11:03

13 Οκτωβρίου 2024 - 11:03

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας η προκήρυξη για την πλήρωση δύο θέσεων ειδικευμένων ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

Συγκεκριμένα, οι θέσεις αφορούν έναν ιατρό Επιμελητή Β’ με ειδικότητα στην Αναισθησιολογία ή Εσωτερική Παθολογία ή Καρδιολογία ή Χειρουργική ή Πνευμονολογία ή Φυματιολογία ή Ορθοπαιδική και Τραυματιολογία ή Γενική Οικογενειακή Ιατρική και ένα ιατρό Επιμελητή Β’ με ειδικότητα στην Παθολογική Ογκολογία.

Επί της ουσίας πρόκειται για προκήρυξη θέσεων ιατρών ΕΣΥ που είχαν κριθεί άγονες κατά την προηγούμενη προκήρυξη.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση esydoctors.moh.gov.gr αρχίζει στις 24/10/2024 ώρα 12.00 (μεσημέρι) και λήγει στις 08/11/2024 ώρα 12.00

(μεσημέρι).

Οι αποφάσεις προκηρύξεων των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας για τις παραπάνω θέσεις πρέπει να έχουν εκδοθεί, αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αποσταλεί

ηλεκτρονικά στη διεύθυνση dpnp_a@moh.gov.gr, το αργότερο μέχρι και την 18/10/2024, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της απόφασης προκήρυξης των ανωτέρω θέσεων είναι η μη δέσμευσή τους με οποιοδήποτε τρόπο.

https://www.taxydromos.gr/

ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜ0Σ- ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ



Υπολογίσμός Καταστροφικότητας Όπλων Ισραήλ (Earth Penetrators)



NASA: «Σε μερικές εβδομάδες θα ανακοινωθεί η ύπαρξη εξωγήινων»!

 NASA: «Σε μερικές εβδομάδες θα ανακοινωθεί η ύπαρξη εξωγήινων»!

Θεόφραστος Ανδρεόπουλος 

October 12, 2024

Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Simon Holland – Tην ίδια ανακάλυψη έχουν κάνει και οι Κινέζοι!

Ο καθηγητής της NASA Simon Holland, ο οποίος είναι και δημιουργός ντοκιμαντέρ σχετικών με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία και είναι επικεφαλής μίας ομάδας που εντοπίζει απειλητικούς για τη Γη αστεροειδείς, ανέφερε στην Mirror ότι σε μερικές εβδομάδες θα ανακοινωθεί η ύπαρξη… εξωγήινων!

 

Είπε μάλιστα ότι την ίδια ανακάλυψη έχουν κάνει και οι Κινέζοι οι οποίοι μπορεί και να την ανακοινώσουν πρώτοι.

«Βρήκαμε μια μη ανθρώπινη εξωγήινη νοημοσύνη στον γαλαξία μας και οι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν». Ο Holland εξηγεί οι πληροφορίες προέκυψαν από την ομάδα Breakthrough Listen του Mark Zuckerbeg, μια ιδιωτική πρωτοβουλία που στοχεύει στην εύρεση στοιχείων πολιτισμών έξω ​​από τη Γη.

Όπως αναφέρει η αποκαλύψεις μπορεί να ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα για να συμπέσουν με τις αμερικανικές εκλογές!

Ισχυρίζεται ότι οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει σαφείς ενδείξεις μεταδόσεων από άλλο κόσμο.

«Βρήκαν τα στοιχεία μιας μη ανθρώπινης τεχνολογικής υπογραφής πριν από μερικά χρόνια, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία», είπε .

Ωστόσο, υπάρχει και δεύτερη ομάδα αστρονόμων που έχει παρόμοια στοιχεία στη διάθεσή της και απειλεί να προλάβει την ομάδα του Simon:

«Αυτά είναι έκτακτα νέα, από χθες, αλλά οι Κινέζοι μπορεί να το ανακοινώσουν πρώτοι, με το πρόγραμμα FAST [Σφαιρικό Τηλεσκόπιο Διαφράγματος Πεντακοσίων μέτρων]. Είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο μετά το Arecibo».

Οι συντεταγμένες του αντικειμένου στόχου, το οποίο είναι γνωστό ως BLC-1, υποτίθεται ότι είναι γνωστές στους Κινέζους και οι δύο ομάδες ανταγωνίζονται για ποια θα κάνει πρώτη την τεράστιου κύρους ανακοίνωση.

Πέντε πιθανοί υποψήφιοι με υπογραφή τεχνολογίας εντοπίστηκαν από την επανεξέταση του προγράμματος “Seti at Home” του SETI, το οποίο χρησιμοποίησε τους συνδυασμένους πόρους των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο για να «φιλτράρει» τις μάζες δεδομένων που παράγονται από ραδιοτηλεσκόπια και να τις συνδυάσει μεταξύ τους.

Το BLC-1, λέει ο Simon, θεωρείται μακράν το πιο πολλά υποσχόμενο.

Όποια και αν είναι η πηγή των σημάτων του BLC-1, τονίζει ο Simon, δεν μοιάζει με κανένα γνωστό φυσικό φαινόμενο.

«Είναι μια ενιαία σημειακή πηγή», λέει, και δεν είναι μόνο θόρυβος.

«Το σήμα, αντί να είναι ο γιγαντιαίος βόμβος όλων των πραγμάτων στο σύμπαν που ακούμε μέσα από όλα τα ραδιοτηλεσκόπια, ήταν ένα στενό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα», τόνισε.

Με λίγα λόγια, αυτό που θέλει να πει ο καθηγητής είναι ότι πρόκειται για συγκεκριμένο σήμα που προέρχεται από συγκεκριμένο χώρο κάπου στο σύμπαν.

Οι αστρονόμοι έχουν ενθουσιαστεί με πιθανές «εξωγήινες» εκπομπές στο παρελθόν – όταν ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά τα πάλσαρ καταλογίστηκαν ως αντικείμενα «LGM» ή «μικροί πράσινοι άντρες».

Και το «Wow!» του 1977!

Οι επιστήμονες, όπως είναι κατανοητό, είναι εξαιρετικά προσεκτικοί πριν κάνουν την ανακοίνωση, αλλά ο Simon πιστεύει ότι θα μπορούσε να προέλθει – είτε από το Breakthrough Listen στην Οξφόρδη είτε από την κινεζική ομάδα – ανά πάσα στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα περίπου.

«Θα ήταν υπέροχο αν συνέπιπτε με τις αμερικανικές εκλογές», αστειεύτηκε.

Μαθηματικά, οι περισσότεροι των ανθρώπων πιστεύουν ότι υπάρχουν εξωγήινοι (υπάρχουν τρισεκατομμύρια πλανητών μόνο στο δικό μας γαλαξία) προκαλούσε πάντα απορία γιατί δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουν επισκεφθεί τον πλανήτη μας.

Αυτή η απορία εκφράζονται με το παράδοξο του Φέρμι.

Ως παράδοξο του Φέρμι ονομάζεται το λογικό παράδοξο που αναπτύχθηκε από τον φυσικό Ενρίκο Φέρμι σχετικά με την πλήρη απουσία στοιχείων για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών.

Καθώς ο αριθμός αυτός των πλανητών στον γαλαξία μας, πόσο μάλλον σε όλο το σύμπαν, είναι απίστευτα μεγάλος, θεωρητικά υπάρχει υψηλή πιθανότητα σε κάποιο ποσοστό των πλανητών αυτών να έχει αναπτυχθεί ζωή, και ακολούθως σε κάποιο μικρότερο ποσοστό να έχει εξελιχθεί σε νοήμονα πολιτισμό ο οποίος θα έχει αναπτύξει ικανότητα για διαστρικά ταξίδια, έτσι βάσει των αριθμών που εμπλέκονται η Γη θα έπρεπε ήδη να έχει δεχθεί την επίσκεψη εξωγήινων πολιτισμών.

Έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες για την εξήγηση του παραδόξου, οι οποίες κυμαίνονται από την εκτίμηση πως οι νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί είναι εξαιρετικά σπάνιοι έως την πεποίθηση πως οι τεράστιες αποστάσεις εντός του Σύμπαντος αποτελούν εξαιρετικά μεγάλο εμπόδιο στις επαφές μεταξύ πολιτισμών διάφορων πλανητών, και από το ότι δεν υπάρχουν άλλοι νοήμονες πολιτισμοί έως το ότι είναι ήδη στη Γη αλλά περνούν απαρατήρητοι.

https://www.pronews.gr/epistimes/nasa-se-merikes-evdomades-tha-anakoinothei-i-yparksi-eksogiinon/

https://www.anixneuseis.gr/

Tutmanik / Βουλγαρικό τυρόψωμο

Tutmanik / Βουλγαρικό τυρόψωμο


Είμαστε από αυτά τα blogs που γράφουμε λίγο και προσωπικές μας ιστορίες όπως ίσως έχετε καταλάβει. Πριν χρόνια λοιπόν...πολλά πολλά χρόνια πριν, η γιαγιά μας στην αρχή της άνοιας είχε μια κυρία από τη Βουλγαρία στο σπίτι. Ένα από τα φαγητά που έφτιαχνε ήταν αυτό το ψωμί. Μας άρεσε τόσο πολύ που της φορτωνόμασταν να μας το φτιάχνει σε όλες τις γιορτές και τα "πανηγύρια" της εποχής.
Η blogger εδώ (που δεν ήταν blogger τότε) με δυο παιδάκια και full time δουλειά δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη συνταγή, πολύ της άρεσε που της ερχόταν έτοιμο όποτε το ήθελε.
Μέχρι που η κυρία έφυγε κι εμένα αυτό το ψωμί από τότε δε μου έχει φύγει από το μυαλό.
Να λοιπόν που ήρθε η ώρα να το ψάξω και να το φτιάξω.




Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του ψωμιού είναι ότι δεν χρειάζεται καθόλου να μείνει πριν ψηθεί, φουσκώνει όσο ψήνεται και μη μου πείτε ότι αυτό δεν είναι μεγάλη ευκολία!



Συνταγές γι αυτό το πεντανόστιμο τυρόψωμο υπάρχουν πολλές στο διαδίκτυο, εγώ διάλεξα αυτή γιατί πλησιάζει πολύ στο ψωμί όπως το θυμάμαι.



Tutmanik

Print Friendly and PDF
Ένα πολύ νόστιμο τυρόψωμο κατάλληλο για τα γιορτινά τραπέζια που έρχονται αλλά και για οποιαδήποτε άλλη μέρα.
Συστατικά:

  • 800 γρ αλεύρι
  • 40 γρ φρέσκια μαγιά
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 4 αυγά
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • 350 γρ φέτα τριμμένη
  • 150 γρ ελαιόλαδο
  • 1 αυγό για το άλειμμα του ψωμιού
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη, μισό φλιτζάνι αλεύρι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για λίγο να φουσκώσει. Φουσκώνει γρήγορα να το έχετε το νου σας.
  2. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το αλεύρι μας στην άκρη και ανακατεύουμε δυο φλιτζάνια αλεύρι με το αλάτι.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το αλάτι και μετά το υπόλοιπο αλεύρι αλλά με προσοχή γιατί μπορεί να μην το πάρει όλο. Θέλουμε να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη. Ίσως και να κολλάει ελαφρά στα χέρια αλλά δε μας πειράζει γιατί έχουμε πλάσιμο ακόμα.
  5. Αλευρώνουμε μια επίπεδη επιφάνεια με λίγο από το αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε.
  6. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο 40Χ40 εκ περίπου.  Αλείφουμε με το 1/3 του λαδιού και απλώνουμε το 1/3 της φέτας.
  7. Διπλώνουμε σαν φάκελο (βλέπε φωτογραφίες) αναποδογυρίζουμε να είναι οι ανοιχτές πλευρές κάτω και ανοίγουμε πάλι σε ορθογώνιο 40 Χ40. Αλευρώνουμε όταν χρειάζεται για να μην κολλάει.
  8. Απλώνουμε το άλλο 1/3 λάδι και το 1/3 της φέτας. Κλείνουμε πάλι σαν φάκελλο και αναποδογυρίζουμε.
  9. Ανοίγουμε πάλι σε ορθογώνιο 40Χ40 εκ και απλώνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την υπόλοιπη φέτα.
  10. Πάλι τυλίγουμε σαν φάκελλο τετράγωνο και βάζουμε το ζυμάρι μας με τις κομμένες πλευρές προς τα κάτω σε ταψί λίγο μεγαλύτερο από το ψωμί μας που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. 
  11. Το κόβουμε στα τέσσερα, μετά στα οκτώ και μετά κόβουμε τις άκρες κάθε κομματιού. Ελπίζω να το καταλάβατε από τις φωτογραφίες. Δεν χωρίζουμε τα κομμάτια απλώς τα πιέζουμε λίγο με την άκρη του πλάστη να ανοίξουν λίγο.
  12. Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και αλείφουμε καλά το ψωμί μας. 
  13. Το βάζουμε σε κρύο φούρνο στην τελευταία θέση χαμηλά, σκεπασμένο με ανικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180 β για μισή ώρα. Βγάζουμε το χαρτί και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα ή μέχρι να πάρει το ψωμί μας ένα όμορφο χρυσαφί χρώμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το αλεύρι που θα χρειαστείτε μπορεί να είναι και περισσότερο αλλά και λιγότερο. Εμένα μου πήρε πολύ λιγότερο από κιλό αλλά καλό είναι να έχετε ένα κιλό για σιγουριά.

Η συνταγή έχει 200 γρ μαργαρίνη λιωμένη στη λιπαρή ουσία, εγώ έβαλα ελαιόλαδο και μου άρεσε πολύ. Το έχω φτιάξει και με μαργαρίνη και είναι επίσης πολύ ωραίο, οπότε διαλέξτε ότι σας ταιριάζει περισσότερο.

Το ταψί μπορεί να είναι τετράγωνο, ορθογώνιο ή και στρογγυλό που προτιμώ εγώ όπως βλέπετε από τις περισσότερες φωτογραφίες μου. Θα πρέπει όμως να πω ότι το πιο ωραίο σχέδιο έγινε όταν το είχα φτιάξει σε τετράγωνο. Βέβαια τότε το είχα φτιάξει και με μαργαρίνη. Τυχαίο; Τι να πω!

Το έχω φτιάξει και με ξερή μαγιά και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο οπότε ούτε και αυτό είναι πρόβλημα. Όπως καταλάβατε το έχω φτιάξει άπειρες φορές από τότε που το βρήκα 😊😄



https://cookandfeed.blogspot.com/

Ορκωμοσία Τραμπ: Το ευτράπελο της ημέρας με τον γερουσιαστή John Fetterman - «Έσκασε μύτη» με σορτς!

Ορκωμοσία Τραμπ: Το ευτράπελο της ημέρας με τον γερουσιαστή John Fetterman - «Έσκασε μύτη» με σορτς! (screenshot/X) Μια απόλυτα... γυμναστηρ...