Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Αδιανόητο σκηνικό στο Βόλο: Πατέρας χτύπησε και λήστεψε τον γιο του με την απειλή μαχαιριού

Αδιανόητο σκηνικό στο Βόλο: Πατέρας χτύπησε και λήστεψε τον γιο του με την απειλή μαχαιριού

Πατέρας και γιος βρίσκονται σε «εμπόλεμη κατάσταση» λόγω κληρονομικών διαφορών

 Ένα απίστευτο σκηνικό εκτυλίχθηκε στο Αλιβέρι την Τρίτη (18/6), όταν ένας 53χρονος επιτέθηκε στον 37χρονο γιο του και τον χτύπησε στο πρόσωπο και το κεφάλι με μια κατσαρόλα, ενώ στη συνέχεια με την απειλή μαχαιριού του έκλεψε το κινητό του αξίας 1.000 ευρώ και 620 ευρώ.

Σύμφωνα με το gegonota.news, πατέρας και γιος βρίσκονται σε «πόλεμο» εδώ και καιρό λόγω κληρονομικών διαφορών.

Σε συνέχεια του περιστατικού, ο γιος κατέθεσε μήνυση και ο 53χρονος συνελήφθη και χθες (Τετάρτη 19/6) οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, αλλά ο γιος του απουσίαζε καθώς είχε αναχωρήσει για την Αθήνα όπου διαμένει.

Η δίκη αναβλήθηκε για την Παρασκευή.

Ο 53χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε και λήστεψε το παιδί του με την απειλή μαχαιριού κρατείται και παραπέμπεται με τις κατηγορίες της ενδοοικογενειακής σωματικής βλάβης, ενδοοικογενειακής απειλής, οπλοφορίας και κλοπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας δήλωσε στο δικαστήριο ότι θα τον υπερασπιστούν η μητέρα και η κόρη του που ήταν μπροστά στο περιστατικό, ενώ είπε πως για όλα ευθύνεται η νύφη του που διεκδικεί περιουσία και επηρεάζει τον γιό του.

Σε ερώτηση αν κάνει χρήση ναρκωτικών, είπε πως αυτό συνέβαινε στο παρελθόν, όσο ήταν φυλακή, ενώ ποινικό μητρώο φέρεται να έχει και ο γιος του που έρχεται στον Βόλο από την Αθήνα για να παρουσιάζεται στο Αστυνομικό Τμήμα μια φορά τον μήνα μετά από καταδίκη του.

https://www.newsbomb.gr/


H τέλεια κακαβιά βήμα-βήμα

 H τέλεια κακαβιά βήμα-βήμα



Η κακαβιά ήταν το φαγητό των ψαράδων στην παραλία ή στον όρμο όπου σταματούσαν είτε για να ξεκουραστούν είτε για να προφυλαχτούν από τον ξαφνικό καιρό. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από την κακάβη, την ορειχάλκινη χύτρα, και η κακαβιά είναι το περιεχόμενό της.

Η σούπα αυτή είχε τρεις ιδιομορφίες. Η πρώτη ήταν πως φτιαχνόταν από τα ψάρια που δεν μπορούσαν να πουλήσουν οι ψαράδες, ό,τι κι αν ήταν. Η άλλη ιδιομορφία είναι πως το 1/3 του νερού στο οποίο έβραζε ήταν θαλασσινό. Η τελευταία ιδιομορφία είναι η ελάχιστη ποσότητα υγρού που βγάζει, και μάλιστα αρκετά συμπυκνωμένου, σε σχέση με τα πολλά ψάρια που περιέχει. Η ψαράδικη κακαβιά έχει μια συγγένεια με τη γαλλική μπουγιαμπέσα, επειδή και αυτή βράζει πολύ για να γίνει πιο πηχτή.

Τι θα χρειαστούμε

Για 4 – 5 άτομα χρειαζόμαστε περίπου 

1.500 – 1.700 γρ. ψάρια, π.χ. 1 κιλό µικρά βραστόψαρα, όπως σαλούβαρδο (λέγεται και σαραβάνος ή ποντικός), µικρά καπόνια, γύλους, 1 σκορπίδι και µικρές χειλούτσες (λαπίνες), 1 φέτα ροφού, βάρους 250 γρ. (για ψαχνό), και 1 ολόκληρη µικρή σφυριδούλα. Προαιρετικά, βάζουμε και 2 – 3 γαρίδες ή 2 καραβίδες (ή 1 – 2 μικρά καβούρια, αν είμαστε τυχεροί και βρούμε)

Από λαχανικά, βάζουμε 4 µέτρια ξερά κρεµµύδια, 3 – 4 µέτρια βιολογικά καρότα, 2 – 3 κλωνάρια σέλερι, 2 µέτριες βιολογικές πατάτες και 2 ολόκληρα ντοματάκια από κονσέρβα ή 1 φρέσκια ντομάτα (στην εποχή της), κομμένη στη μέση. 

Τέλος, θα χρειαστούμε 100 – 150 ml καλό ελαιόλαδο, χυµό από 2 λεµόνια (ή όσο μας αρέσει), αλάτι και πιπέρι. 

Ο μόνος απαραίτητος εξοπλισμός είναι μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, γιατί το χαμηλό ύψος βοηθά στον καλύτερο έλεγχο και χειρισμό των υλικών, ιδιαίτερα των ψαριών που θα χρειαστεί να βγάλουμε. Επίσης θα χρειαστούμε ένα μεγάλο, διπλό κομμάτι τουλπάνι που θα βρούμε με το μέτρο σε μαγαζιά με υφάσματα και σε καταστήματα με είδη ραπτικής και, συσκευασμένο, σε ορισμένα μαγαζιά με εξοπλισμό κουζίνας. Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε γάζα, που μπορούμε να αγοράσουμε στα φαρμακεία, με το μέτρο.

Η προετοιμασία των υλικών

Τα λαχανικά (και τα ψάρια) πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά πλυμένα και καθαρισμένα, χωρίς υπολείμματα από φλούδες (πλην της ντομάτας, που θα μπει με τη φλούδα της). Αυτό γίνεται γιατί η κακαβιά δεν ξαφρίζεται, επομένως ο αφρός, στον οποίο συγκεντρώνονται τυχόν βρωμιές, πρέπει να είναι καθαρός. Κόβουμε τα λαχανικά σε μέτρια κομμάτια: τα ξερά κρεμμύδια στα τέσσερα, τα καρότα σε 3 κομμάτια, τις πατάτες κυδωνάτες, τα κλωνάρια σέλερι ολόκληρα (αφήνουμε τα φύλλα κατά μέρος) και την ντομάτα στη μέση (τα ντοματάκια κονσέρβας ολόκληρα). Στην κακαβιά, που παραδοσιακά είναι πηχτή σούπα, βάζουμε άφθονο κρεμμύδι, γιατί βοηθά στο καλύτερο δέσιμο του ζωμού.

Το σωστό μαγείρεμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

1. Βάζουμε όλα τα κομμένα λαχανικά μαζί μέσα στην κατσαρόλα.

2. Πάνω στα λαχανικά βάζουμε πρώτα τα μεγάλα, ολόκληρα ψάρια ή/και τις φέτες και στο τέλος τα μικρά βραστόψαρα. Τα υλικά που μαγειρεύονται πιο αργά πρέπει να μπαίνουν βαθύτερα στο σκεύος, ενώ, όσο ανεβαίνουμε, βάζουμε τα υλικά που βράζουν πιο γρήγορα.

3. Επειδή τα ψαράκια μπορεί να κομματιαστούν στο βράσιμο, καλό είναι να τα βάλουμε σε διπλό κομμάτι τουλπάνι. Στην περίπτωση που δεν έχουμε τουλπάνι, η συμβουλή μας είναι να μη βάζουμε τα ψάρια πλαγιαστά, αλλά να τα στερεώνουμε με την κοιλιά τους προς τα κάτω, ανάμεσα στα κομμένα λαχανικά, περίπου όπως βάζουμε στο σκεύος τα ντολμαδάκια. Αν τα ψάρια είναι «ξαπλωμένα», χτυπιούνται από το βρασμό του υγρού και σπάνε.

4. Βάζουμε τα ψαράκια και τις γαρίδες στο τουλπάνι και δένουμε τις άκρες του, σαν να φτιάχνουμε μπογαλάκι, χωρίς να μείνουν κενά στο δέσιμο, από όπου μπορεί να βγουν μικρά κόκαλα. Το τουλπάνι μάς βοηθά επίσης να στύψουμε καλά μέσα σε αυτό τα βρασμένα ψάρια (αν θέλουμε) για να βγάλουμε τη λιωμένη, λιγοστή, αλλά νόστιμη σάρκα τους, αν δεν μπορούμε να τα ξεψαχνίσουμε.

5. Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το νερό: Για 1½ κιλό ψάρια βάζουμε περίπου 3½ λίτρα νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει βράση.

6. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 – 12 λεπτά – χρόνος αρκετός για να βράσουν καλά τα μικρά ψάρια. ∆εν σκεπάζουμε την κατσαρόλα, γιατί οι εγκλωβισμένοι ατμοί δίνουν βαριά μυρωδιά «ψαρίλας» στη σούπα. Στο διάστημα αυτό ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια, αλλά δεν τον αφαιρούμε. Αν τα λαχανικά είναι καλά ξεφλουδισμένα και τα ψάρια καλά καθαρισμένα, ο αφρός είναι καθαρός και συνεισφέρει πολύ στη νοστιμιά της σούπας.

7. Βγάζουμε το τουλπάνι με τα ψαράκια με μια λαβίδα και το βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα των μεγάλων ψαριών για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα κόκαλά τους να αποβάλουν κολλαγόνο, που θα βοηθήσει το δέσιμο της σούπας και θα δώσει νοστιμιά. Δεν τα βράζουμε πάνω από 25 – 30 λεπτά συνολικά, γιατί μετά τα κόκαλα αρχίζουν να «λιώνουν» και βγάζουν βαριά οσμή στη σούπα.

8. Βγάζουμε από την κατσαρόλα τη φέτα του ροφού. Το δέρμα γύρω από τη φέτα είναι έτοιμο να ξεκολλήσει, σημάδι ότι είναι καλά βρασμένο το ψαχνό. Τη βάζουμε σε ένα πιάτο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

9. Για να βγάλουμε τη σφυριδούλα από την κατσαρόλα, θα χρειαστεί περισσότερη προσοχή, για να μην κομματιαστεί και πέσουν στη σούπα τυχόν κόκαλα ή πτερύγια. Στην αγορά θα βρούμε τρυπητές κουτάλες σε μακρόστενο σχήμα, ειδικά φτιαγμένες για να βγάζουμε ολόκληρα ψάρια από την κατσαρόλα χωρίς να κομματιάζονται. Εναλλακτικά, τη βγάζουμε με δύο τρυπητές κουτάλες.

10. Στο στάδιο αυτό, αν θέλουμε, ρίχνουμε 2/3 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι και μαγειρεύουμε τη σούπα για άλ- λα 15 λεπτά ή την αυγοκόβουμε (για οδηγίες βλ. σελ. 27) και τη σερβίρουμε, μαζί με τα ψαχνά των ψαριών. Αν όμως θέλουμε μια κλασική κακαβιά, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο των λαχανικών για 25 – 30 λεπτά ακόμη, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, μέχρι ο ζωμός να μειωθεί περίπου στο 1/3 της αρχικής ποσότητας.

11. Για να δέσει ο ζωμός τέλεια και να νοστιμίσει, ρίχνουμε 100 – 150 ml ελαιόλαδο. Ορισμένοι μάγειροι υποστηρί- ζουν ότι το ελαιόλαδο πρέπει να μπει από την αρχή του μαγειρέματος, ώστε να βράσει μαζί με το νερό και να μην κάνει κηλίδες στην επιφάνεια της σούπας. Η τελική επιλογή είναι δική μας. Μαζί με το ελαιόλαδο ρίχνουμε χυμό από 1½ – 2 λεμόνια (ανάλογα με το γούστο μας) και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 2 – 3 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε τη σούπα με τα λαχανικά σε βαθιά πιάτα ή σε μπολάκια.

12. Ξεψαχνίζουμε τα μεγάλα ψάρια (τα μικρά τα πετάμε, αφού ούτως ή άλλως έχουν δώσει τη νοστιμιά τους στη σούπα). Μπορούμε να μοιράσουμε τα ψα- χνά στις μερίδες ή να τα βάλουμε σε μια πιατέλα, να τα ραντίσουμε με λίγο λάδι και χυμό λεμονιού και να τα αλατίσουμε. Σερ- βίρουμε την πηχτή και ζεστή κακαβιά αμέ- σως, πριν κρυώσει.

 

1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4 - 5 άτομα

Διαδικασία

  1. Βάζουμε όλα τα κομμένα λαχανικά μαζί μέσα στην κατσαρόλα.
  2. Πάνω στα λαχανικά βάζουμε πρώτα τα μεγάλα, ολόκληρα ψάρια ή/και τις φέτες και στο τέλος τα μικρά βραστόψαρα. Τα υλικά που μαγειρεύονται πιο αργά πρέ- πει να μπαίνουν βαθύτερα στο σκεύος, ενώ, όσο ανεβαίνουμε, βάζουμε τα υλικά που βράζουν πιο γρήγορα.
  3. Βάζουμε τα ψαράκια και τις γαρίδες στο τουλπάνι και δένουμε τις άκρες του, σαν να φτιάχνουμε μπογαλάκι, χωρίς να μείνουν κενά στο δέσιμο, από όπου μπορεί να βγουν μικρά κόκαλα.
  4. Βάζουμε το τουλπάνι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε το νερό: Για 1½ κιλό ψάρια βάζουμε περίπου 3½ λίτρα νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι το νερό να πάρει βράση.
  5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 - 12 λεπτά. ∆εν σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  6. Βγάζουμε το τουλπάνι με τα ψαράκια με μια λαβίδα και το βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα των μεγάλων ψαριών για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα κόκαλά τους να αποβάλουν κολλαγόνο, που θα βοηθήσει το δέσιμο της σούπας και θα δώσει νοστιμιά.
  7. Βγάζουμε από την κατσαρόλα τη φέτα του ροφού. Το δέρμα γύρω από τη φέτα είναι έτοιμο να ξεκολλήσει, σημάδι ότι είναι καλά βρασμένο το ψαχνό. Τη βάζουμε σε ένα πιάτο και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
  8. Αν θέλουμε, ρίχνουμε 2/3 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι και μαγειρεύουμε τη σούπα για άλλα 15 λεπτά ή την αυγοκόβουμε και τη σερβίρουμε, μαζί με τα ψαχνά των ψαριών. Αν όμως θέλουμε μια κλασική κακαβιά, δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο των λαχανικών για 25 - 30 λεπτά ακόμη, χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα, μέχρι ο ζωμός να μειωθεί περίπου στο 1/3 της αρχικής ποσότητας.
  9. Για να δέσει ο ζωμός τέλεια και να νοστιμίσει, ρίχνουμε 100 - 150 ml ελαιόλαδο. Μαζί με το ελαιόλαδο ρίχνουμε χυμό από 1½ - 2 λεμόνια (ανάλογα με το γούστο μας) και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά. Ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε τη σούπα με τα λαχανικά σε βαθιά πιάτα ή σε μπολάκια.
  10. Ξεψαχνίζουμε τα μεγάλα ψάρια (τα μικρά τα πετάμε, αφού ούτως ή άλλως έχουν δώσει τη νοστιμιά τους στη σούπα). Μπορούμε να μοιράσουμε τα ψαχνά στις μερίδες ή να τα βάλουμε σε μια πιατέλα, να τα ραντίσουμε με λίγο λάδι και χυμό λεμονιού και να τα αλατίσουμε. Σερβίρουμε την πηχτή και ζεστή κακαβιά αμέσως, πριν κρυώσει.
https://www.gastronomos.gr/

Μηχανοδήγηση στα... τυφλά: «Καμπανάκι» μηχανοδηγών για νέο σοβαρό δυστύχημα - Γνωστή η κατάσταση από το 2022

 Μηχανοδήγηση στα... τυφλά: «Καμπανάκι» μηχανοδηγών για νέο σοβαρό δυστύχημα - Γνωστή η κατάσταση από το 2022

Μηχανοδήγηση στα... τυφλά: «Καμπανάκι» μηχανοδηγών για νέο σοβαρό δυστύχημα

Μηχανοδήγηση στα... τυφλά: «Καμπανάκι» μηχανοδηγών για νέο σοβαρό δυστύχημα

Μηχανοδήγηση στα... τυφλά καθώς από την πυκνή βλάστηση έχουν κρυφτεί ενδείξεις σημάτων

Μαρία Λιλιοπούλου

Μηχανοδήγηση στα... τυφλά καθώς από την πυκνή βλάστηση έχουν κρυφτεί ενδείξεις σημάτων και θέσεις και διάσχιση σημείων που θυμίζουν περισσότερο ζούγκλα παρά σιδηροδρομικό δίκτυο, καταγγέλλουν οι μηχανοδηγοί, οι οποίοι προειδοποιούν με νέα εξώδικο τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ, αλλά και την HELLENIC TRAIN για νέο σιδηροδρομικό δυστύχημα εάν δε ληφθούν μέτρα.

Παράλληλα σημειώνουν ότι συχνά καλούνται να κάνουν τους πυροσβέστες όταν σε σημεία του δικτύου με έντονη βλάστηση πιάνει φωτιά, όπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα, ενώ εξαιτίας της μη λειτουργίας τηλεδιοίκησης και φωτοσήμανσης σε ορισμένες περιοχές, η κυκλοφορία εξακολουθεί να... διασφαλίζεται με τηλεγραφήματα που καλούν τους μηχανοδηγούς να περάσουν κόκκινα φωτόσημα.

«Η αδιαφορία των αρμοδίων για τις προδιαγραφές ασφαλείας, εγκυμονεί κινδύνους για νέο δυστύχημα. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς εσάς για αποκατάσταση των εντεινόμενων προβλημάτων του τροχαίου υλικού, αλλά και της σιδηροδρομικής υποδομής, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες διαφόρων περιστατικών βλαβών, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα τόσο των επιβατών όσο και των συναδέλφων μηχανοδηγών», επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης στην εξώδικη διαμαρτυρία της.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, όπως αναφέρουν, σημειώθηκε νέα πυρκαγιά στην περιοχή του ΤΧ3, λόγω του ότι πέριξ της σιδηροδρομικής υποδομής, «η βλάστηση συνεχίζει να μην περικόπτεται από τους αρμοδίους, γεγονός το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, πόσο μάλλον τους θερινούς μήνες, και εν μέσω καύσωνα, με ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα που κινείται καθημερινά πλήθος εμπορικών συρμών».

Φωτιά πέριξ των γραμμών
Φωτιά πέριξ των γραμμών

Σύμφωνα με το εξώδικο, η φωτιά δεν εξαπλώθηκε λόγω της άμεσης παρέμβασης των μηχανοδηγών. Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος από τη βλάστηση: «Η έντονη βλάστηση που επικρατεί πέριξ της γραμμής, καλύπτει τις ενδείξεις σημάτων ή ακόμη χειρότερα κρύβει την θέση αυτών αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο τραγικού συμβάντος», υπογραμμίζει η ΠΕΠΕ προσθέτοντας πως όλα αυτά «σας έχουν επισημανθεί πολλάκις αλλά εσείς συνεχίζετε και κωφεύετε άλλως αδιαφορείτε».

Εντονη βλάστηση στο δίκτυο
Εντονη βλάστηση στο δίκτυο

Υπενθυμίζουν ότι σε προηγούμενο εξώδικο από τον Μάιο του 2023, δηλαδή πάνω από ένα χρόνο πριν, η ΠΕΠΕ είχε επισημάνει ότι: «Πέραν όλων των άλλων, οι συνάδελφοι μηχανοδηγοί τελούν και χρέη «καθαρισμού» της σιδηροδρομικής γραμμής από δέντρα και κορμούς, για τα οποία η Διοίκηση του ΟΣΕ κωφεύει με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα ακόμη και η ζωή των συναδέλφων αλλά και των επιβατών των συρμών. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με κλαδιά και κορμούς δέντρων που εμποδίζουν την ασφαλή μηχανόδηγηση και ανά πάσα στιγμή μπορούν να προκαλέσουν θανατηφόρο δυστύχημα εκ νέου!»

Ιδιαίτερη αναφορά μάλιστα κάνουν σε δημοσίευμα του «Εθνους» για το περιστατικό που είχε σημειωθεί στις 05.02.2023, λίγες εβδομάδες πριν από το εγκληματικό δυστύχημα στα Τέμπη, στην αμαξοστοιχία 51 μεταξύ Αγίου Στεφάνου και της Δεκελείας, όταν καμένος κορμός μπήκε σε εν κινήσει Λευκό Βέλος.

Προβλήματα και σε φωτοσήμανση και τηλεδιοίκηση

Οι μηχανοδηγοί καταγγέλλουν επίσης ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα φωτοσήματα στην περιοχή του ΣΚΑ (Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών) με διαρκείς ξαφνικές εναλλαγές, οι οποίες αναγκάζουν τους μηχανοδηγούς να ενεργοποιούν την άμεση πέδη προκαλώντας ανησυχία στο επιβατικό κοινό.

Όσον αφορά την τηλεδιοίκηση μεταξύ Αθηνών – Θεσσαλονίκης αποκαλύπτουν ότι εκτός του τμήματος Αγ. Στέφανος – Λάρισα - Ευαγγελισμός, που βρισκόταν εκτός λειτουργίας, «πλέον δε λειτουργεί και στο τμήμα μεταξύ Λεπτοκαρυάς – Λιτοχώρου ενώ σε πλείστες περιπτώσεις μηχανοδηγοί καλούνται να υπερβούν ερυθρά φωτοσήματα με τηλεγραφήματα».

Η ΠΕΠΕ με το εξώδικο, το οποίο κοινοποιεί στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καλεί τους αρμόδιους να αποκαταστήσουν άμεσα τις ελλείψεις και παραλείψεις, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση επιφυλάσσονται για «ενέργειες και κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούμε, προκειμένου να μην έχουμε εκ νέου απώλειες ανθρώπινων ζωών».

Γνωστή η κατάσταση του δικτύου από το 2022

Οι μηχανοδηγοί με άλλο έγγραφο καλούν τον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή Λάρισα, ο οποίος διερευνά την τραγωδία των Τεμπών να ζητήσει βίντεο, στο οποίο έχει καταγραφεί με λεπτομέρειες η κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου ήδη από το φθινόπωρο του 2022, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν το δυστύχημα.

Όπως επισημαίνουν, παρά τα συνεχή τους αιτήματα, η Hellenic Train αρνείται να δώσει το συγκεκριμένο βιντεοληπτικό υλικό στην ΠΕΠΕ. Κατά συνέπεια καλούν τον ανακριτή να το ζητήσει προκειμένου να το εντάξει στη δικογραφία.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω βίντεο καταγράφηκε μέσα από την καμπίνα μηχανοδήγησης αμαξοστοιχίας που διένυε την διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, το φθινόπωρο του 2022, για λογαριασμό της Hellenic Train παρουσία στελέχους της ΗΤ- Μηχανικού και περιέγραφε επακριβώς τα προβλήματα.

«Η καταγραφή αυτή έγινε, προκειμένου να καταδείξει και να υποδείξει η Hellenic Train, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την τραγική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το δίκτυο υποδομών και το σιδηροδρομικό δίκτυο εν γένει. Όπως δυστυχώς διαπιστώθηκε με την προδιαγεγραμμένη επέλευση του τραγικό και εγκληματικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αγνοήθηκε πλήρως από το τότε Υπουργείο όχι μόνον η καταγραφή των προβλημάτων αυτή, αλλά και οι δικές μας συνεχείς εξώδικες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις προς αποκατάσταση τους, προκειμένου να μην θρηνήσουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών», επισημαίνουν οι μηχανοδηγοί.

https://www.ethnos.gr/

Κεράσια: Τα top 5 οφέλη υγείας – Τι ισχύει με την αποτοξίνωση του οργανισμού

Κεράσια: Τα top 5 οφέλη υγείας – Τι ισχύει με την αποτοξίνωση του οργανισμού

Κεράσια: Τα top 5 οφέλη υγείας – Τι ισχύει με την αποτοξίνωση του οργανισμού
Bigstock
Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα κεράσια δεν είναι μόνο ένα νόστιμο φρούτο, αλλά συνοδεύονται και με πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρά αντιοξειδωτικά, καθιστώντας τα μια πολύτιμη προσθήκη σε κάθε διατροφικό πλάνο.

Σε αυτό το άρθρο, εξερευνούμε τα πέντε πιο σημαντικά οφέλη των κερασιών για την υγεία, πόσα κεράσια μπορείτε να τρώτε καθημερινά, πότε να τα αποφεύγετε και αν μπορούν να αποτοξινώσουν τον οργανισμό σας.

1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις

  • Ισχυρά αντιοξειδωτικά: Τα κεράσια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες και η κερκετίνη. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία του σώματος από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
  • Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Τα κεράσια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη φλεγμονή και τα επίπεδα ορισμένων βιοδεικτών, που σχετίζονται με φλεγμονώδεις ασθένειες. Έρευνα έχει δείξει, ότι ο χυμός κερασιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες.

2. Καλύτερη ποιότητα ύπνου

  • Φυσική πηγή μελατονίνης: Τα κεράσια είναι μια από τις λίγες φυσικές πηγές μελατονίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης του ανθρώπου. Η κατανάλωση κερασιών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου.
  • Προωθούν τον ξεκούραστο ύπνο: Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού κερασιού μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σε ενήλικες με αϋπνία.

3. Υγεία της καρδιάς

  • Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης: Τα κεράσια έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα “κακής” (LDL) χοληστερόλης και μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην μείωση της χοληστερόλης, δεσμεύοντάς την και απομακρύνοντάς την από το σώμα.
  • Μειώνουν την αρτηριακή πίεση: Το κάλιο στα κεράσια βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, εξισορροπώντας τα επίπεδα νατρίου του σώματος.

4. Μυϊκή αποκατάσταση

  • Μειώνουν τον μυϊκό πόνο: Τα κεράσια είναι γνωστό ότι μειώνουν τον μυϊκό πόνο και επιταχύνουν την ανάρρωση μετά την άσκηση. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για αθλητές ή άτομα που ασχολούνται με έντονες σωματικές δραστηριότητες.
  • Επιταχύνουν την αποκατάσταση: Ο χυμός κερασιού μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο και τη φλεγμονή μετά την άσκηση, βελτιώνοντας τον χρόνο αποκατάστασης των μυών.

5. Υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου

  • Προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος: Τα κεράσια περιέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και προάγουν ένα πιο υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Οι φυτικές ίνες στα κεράσια βοηθούν στην καλή κινητικότητα του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Πρεβιοτικά οφέλη: Οι φυτικές ίνες και τα φυσικά σάκχαρα στα κεράσια μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως πρεβιοτικά, τροφοδοτώντας τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο και υποστηρίζοντας τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.
Cherries-kerasia

Μέχρι πόσα κεράσια κάνει να τρώτε την ημέρα

  • Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη: Γενικά συνιστάται να τρώτε περίπου 1 φλιτζάνι (περίπου 20 κεράσια) την ημέρα για να αποκομίσετε τα οφέλη για την υγεία χωρίς να υπερκαταναλώνετε σάκχαρα και θερμίδες. Αυτή η ποσότητα παρέχει μια καλή ισορροπία θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών.
  • Ισορροπία και μέτρο: Αν και τα κεράσια είναι υγιεινά, έχουν επίσης σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα, επομένως το μέτρο είναι το κλειδί για την πρόληψη της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης.

Ποιοι πρέπει να προσέχουν

  • Αλλεργίες: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργία στα κεράσια, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως φαγούρα, πρήξιμο ή δυσκολία στην αναπνοή. Εάν έχετε μια γνωστή αλλεργία, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα κεράσια.
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τα κεράσια περιέχουν ένα είδος ζάχαρης που ονομάζεται σορβιτόλη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή δυσαπορρόφηση φρουκτόζης. Η κατανάλωση κερασιών μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια ή διάρροια σε ευαίσθητα άτομα.
  • Περιεκτικότητα σε οξαλικό: Τα κεράσια έχουν σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα, τα οποία συμβάλουν στον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά σε ευαίσθητα άτομα. Εάν είστε επιρρεπείς σε πέτρες στα νεφρά, ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την κατανάλωση κερασιών.

Κεράσια και αποτοξίνωση οργανισμού: Τι πραγματικά ισχύει

  • Μύθος αποτοξίνωσης: Η έννοια της “αποτοξίνωσης” του οργανισμού με συγκεκριμένες τροφές, συμπεριλαμβανομένων των κερασιών, είναι σε μεγάλο βαθμό ένας μύθος. Το ανθρώπινο σώμα έχει τα δικά του αποτελεσματικά συστήματα αποτοξίνωσης στο ήπαρ, τα νεφρά και τα έντερα.
  • Έμμεση φυσική αποτοξίνωση: Αν και τα κεράσια δεν αποτοξινώνουν απευθείας το σώμα, οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους καθώς και οι φυτικές τους ίνες μπορούν να υποστηρίξουν τη γενική υγεία και να βοηθήσουν τις φυσικές διαδικασίες αποτοξίνωσης του σώματος, μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

Πηγή: healthline.com

https://www.onmed.gr/

Γιατί ο ήλιος μας προκαλεί φτέρνισμα

 Γιατί ο ήλιος μας προκαλεί φτέρνισμα


Bigstock

Μιχάλης Θερμόπουλος

Αν κάποιες φορές σας έρχεται φτέρνισμα όταν είστε εκτεθειμένοι στο ηλιακό φως, δεν είστε μόνοι: συμβαίνει σε περίπου 1 στους 3 ανθρώπους.

Αυτό το αντανακλαστικό ονομάζεται φωτικό αντανακλαστικό φτερνίσματος (photic sneeze reflex). Είναι επίσης γνωστό ως σύνδρομο... ACHOO (Autosomal-dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburst syndrome).

Αυτό το αντανακλαστικό είναι ένα αυτοσωμικό κυρίαρχο γενετικό χαρακτηριστικό, που σημαίνει ότι ένα άτομο έχει 50% πιθανότητες να κληρονομήσει αυτή την αντίδραση στο φως, εάν το έχει ένας από τους βιολογικούς του γονείς.

Το φωτικό φτέρνισμα συμβαίνει συνήθως μετά από έκθεση σε έντονο φως -όπως το φως του ήλιου- και πιο συχνά όταν το άτομο μετακινείται από το σκοτάδι στο φως, όπως μετά το άναμμα των φώτων σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ή όταν βγαίνετε από ένα κτήριο σε ηλιόλουστο περιβάλλον. "Δεν πυροδοτείται από ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός. Προκαλείται από μια αλλαγή στην ένταση του φωτός", σύμφωνα με τον δρ. David Lang, πρόεδρο του τμήματος Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο Αναπνευστικό Ινστιτούτο της Cleveland Clinic.

Η σοβαρότητα του αντανακλαστικού του φωτικού φτερνίσματος μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για κάποιους, είναι κάτι που συμβαίνει μόνο περιστασιακά. Για άλλους, τα έντονα φώτα μπορεί να προκαλέσουν ανεξέλεγκτο φτέρνισμα πολλές φορές στη σειρά.

Μια μελέτη του 1995 διαπίστωσε ότι το 33% των περίπου 370 ασθενών, που ερωτήθηκαν σε μια οφθαλμολογική κλινική της Αλαμπάμα, παρουσίασαν φωτικό φτέρνισμα. Μια πιο πρόσφατη μελέτη στην Κίνα έδειξε ότι περίπου το 25% των περίπου 3.400 ατόμων, που εξετάστηκαν, παρουσίασαν αυτή την αντίδραση στο φως.

Οι πιθανές εξηγήσεις για το φωτικό φτέρνισμα

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι τι ακριβώς προκαλεί το φωτικό φτέρνισμα. Μια πιθανότητα είναι ότι το έντονο φως μπορεί να διεγείρει το τρίδυμο νεύρο, το οποίο έχει διακλαδώσεις, που διαπερνούν το πρόσωπο. Το φως που διεγείρει τη διακλάδωση, η οποία οδηγεί στο μάτι, μπορεί να καταλήξει να διεγείρει και τη διακλάδωση που οδηγεί στη μύτη, είπε ο δρ. Lang.

Σε μια μελέτη του 2010, ερευνητές ανακάλυψαν δύο μεταλλάξεις που συνδέονται με το φωτικό φτέρνισμα. Επιπλέον, η μελέτη της Αλαμπάμα του 1995 διαπίστωσε ότι το φωτικό φτέρνισμα μπορεί επίσης να συνδέεται με την απόκλιση του ρινικού διαφράγματος. Και μια μελέτη του 2019 στην Ιαπωνία, ανακάλυψε μια πιθανή σχέση μεταξύ αυτού του αντανακλαστικού και των ημικρανιών.

Πώς μπορείτε να σταματήσετε το φωτικό φτέρνισμα

"Ο κύριος τρόπος για να διαχειριστείτε το φωτικό φτάρνισμα είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου, όταν βγαίνετε έξω. Τα αντιισταμινικά που συνήθως επηρεάζουν τις αλλεργίες δεν επηρεάζουν αυτό το αντανακλαστικό", είπε ο δρ. William Howland, διευθυντής της Orion Clinical Research στο Τέξας.

Ένας άλλος πιθανός τρόπος για να αποτρέψετε το φωτικό φτέρνισμα "είναι η άσκηση πίεσης στο αυλάκι κάτω από το μέσο της μύτης σας, με το δάχτυλό σας οριζόντια. Σαν να σχηματίζεις ένα μουστάκι με το δάχτυλό σου, είπε ο ίδιος. Μια μελέτη του 2019 στην Αυστραλία υποδηλώνει ότι αυτή η πίεση μπορεί είτε να παρακάμψει τον ερεθισμό στο τρίδυμο νεύρο από το έντονο φως, είτε να παρεμβαίνει στα νευρικά σήματα που πυροδοτούν το φωτικό φτέρνισμα.

Πηγή: livescience.com

https://www.onmed.gr/

Βιταμίνη για πρόληψη καταρράκτη & γλαυκώματος και βελτίωση της νυχτερινής όρασης - Πού θα τη βρείτε

  Βιταμίνη για πρόληψη καταρράκτη & γλαυκώματος και βελτίωση της νυχτερινής όρασης - Πού θα τη βρείτε Σινάνη Αικατερίνη Παρασκευή, 24 Ι...