Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Σεισμός στην Εύβοια: Βίντεο και φωτογραφίες από τη στιγμή που «χτυπούν» τα 5,2 Ρίχτερ - Τι λένε οι σεισμολόγοι

 Σεισμός στην Εύβοια: Βίντεο και φωτογραφίες από τη στιγμή που «χτυπούν» τα 5,2 Ρίχτερ - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Σεισμός Εύβοια (evima.gr)
Σεισμός Εύβοια (evima.gr)

Εκκένωση σχολείων αλλά και εκτεταμένους ελέγχους σε όλα τα κτήρια πραγματοποιούν οι αρμόδιες Αρχές μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2 Ρίχτερ αλλά και της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια.

Κάτοικοι αλλά και μαθητές βγήκαν στους δρόμους ενώ προχωρά ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών. Τα σχολεία με απόφαση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού θα παραμείνουν κλειστά στον Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας.

Εύβοια 2
Εύβοια 2

Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις από το Προκόπι προς το Πήλι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Μετόχι χωρίς, όμως, να έχουν εντοπιστεί ζημιές και ενώ οι Αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, καθώς και παλαιά κτήρια.

Ο Νίκος Σκουμπρής προϊστάμενος πολιτικής προστασίας του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας, εξήγησε πως το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού εντοπίζεται μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από το Μαντούδι με αποτέλεσμα να γίνει πολύ έντονα αισθητός και στην περιοχή να υπάρξει μεγάλη αναστάτωση.

«Δεν υπάρχουν αναφοράς για κτήρια που έχουν καταρρεύσει», τόνισε αρχικά, σύμφωνα με το evima.gr ο κ. Σκουμπρής προσθέτοντας ότι ωστόσο οι κάτοικοι αναφέρουν πως υπάρχον πολλά πεσμένα αντικείμενα μέσα στα σπίτια τους.

«Δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός» συμπλήρωσε ο κ. Σκουμπρής.

«Φοβηθήκαμε»

Μια κάτοικος του Μαντουδίου μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open ανέφερε πως «είχε μεγάλη βοή. Ήταν αρκετά δυνατός. Φοβηθήκαμε. Δεν έπεσαν αντικείμενα στον χώρο που βρισκόμουν. Ο κόσμος φοβήθηκε, βγήκε στο δρόμο. Ελπίζουμε να ήταν ο κύριος».

Παράλληλα, ένας φαρμακοποιός στο Προκόπι Ευβοίας μιλώντας στο ethnos.gr περιέγραψε: «Ήταν πολύ δυνατός, δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Δεν έγιναν ζημιές. Μένουμε ψύχραιμοι. Όλα είναι καλά».

Εύβοια 1
Εύβοια 1

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις ούτε έχουν αναφερθεί ζημιές. Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε επικοινωνία που είχε με το evima.gr, τόνισε πως, «η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην Εύβοια, έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί ωστόσο αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είμαστε όμως βέβαιοι πως ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος σεισμός μπορεί να έχουμε και μεγαλύτερο».

Στην συνέχεια ανέφερε πως, «η περιοχή έχει δώσει ξανά τέτοιο σεισμό, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο».

Για το σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή Μαντουδίου – Λίμνης, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. Όπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

https://www.ethnos.gr/

Πού βρίσκεται το κεφάλι του αστερία; Οι επιστήμονες έλυσαν άλλο ένα μυστήριο

 Πού βρίσκεται το κεφάλι του αστερία; Οι επιστήμονες έλυσαν άλλο ένα μυστήριο

«Ο αστερίας θα έλεγε κανείς πως πως είναι ένα ζώο που μοιάζει κυρίως με κεφάλι με πέντε προεκτάσεις, με στόμα που βλέπει προς το έδαφος και έναν πρωκτό στην αντίθετη πλευρά που βλέπει προς τα πάνω»

Μπορεί ο Πάτρικ, ο καλός φίλος του Μπομπ του Σφουγγαράκη, να έχει κεφάλι, δύο χέρια και δύο πόδια, όμως, οι συγγενείς του στον βυθό δεν συμμερίζονται την ανατομία του.

Οι αστερίες μπορεί φαίνονται, τουλάχιστον στα ανθρώπινα μάτια, πλάσματα με πολλαπλά άκρα, όμως σύμφωνα με την επιστήμη πρόκειται τελικά για ένα πλάσμα που μοιάζει με… ασώματο κεφαλή…

Για τους επιστήμονες αποτελούσε διαχρονικό αίνιγμα πώς τα γνωστά εχινόδερμα -αστερίες, αχινοί, ολοθούρια κ.ο.κ- εξελίχθηκαν από ένα πρόγονο με διπλή συμμετρία -σωματική διάπλαση που παρουσιάζουν σήμερα ζώα όπως έντομα, μαλάκια και σπονδυλωτά- σε πλάσματα με πολλαπλά άκρα.

Οι αστερίες διαθέτουν μάτια στην άκρη καθενός από τους βραχίονές τους, ωστόσο η θέση του κεφαλιού τους αποτελούσε για δεκαετίες μυστήριο για την Επιστήμη. 

Η περίπτωσή τους περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός πως ξεκινούν τη ζωή τους ως προνύμφες, προτού εξελίξουν τους πολλαπλούς βραχίονές τους ως ενήλικες. 

«Στους αμφίπλευρους συγγενείς τους, το σώμα χωρίζεται σε κεφάλι, κορμό και ουρά. Ωστόσο, στους αστερίες είναι ανέφικτο να καταλάβουμε πώς αυτά τα μέρη συνδέονται με τα σώματα των αμφίπλευρων ζώων» σημειώνει ο Τζεφ Τόμσον, λέκτορας και ειδικός στην επιστήμη της εξέλιξης στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον. 

Τώρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature πως έλυσαν το μυστήριο της διάπλασης των αστεριών. 

Ο Τόμσον και οι συνάδελφοί του στο Στάνφορντ και το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια που μελετούν σε μοριακό επίπεδο την ανατομία των εχινόδερμων, διαπιστώνουν πως το ασυνήθιστο σώμα των ενήλικων αστεριών δεν είναι αποτέλεσμα ενός κορμού ή κεντρικού τμήματος απ’όπου αναπτύσσονται πέντε πανομοιότυπα μέρη. 

«Δεν φαίνεται να έχουν καν κορμό» εξηγεί ο Τόμσον. 

«Άλλαξε άρδην τον τρόπο με τον οποίο έβλεπα την ομάδα αυτή ζώων και την οποία μελετώ την τελευταία δεκαετία της ζωής μου» προσθέτει. 

«Ένα ζώο – κεφάλι»

Η ομάδα προχώρησε στη διαπίστωση αυτή εξετάζοντας γονίδια σε ενήλικες του είδους Patiria miniata. Στη συνέχεια τα συνέκριναν με γονίδια που ενεργοποιούνται σε παρόμοια στρώματα σε ημιχορδωτά (ζώα με αμφοτερόπλευρη συμμετρία και στενή συγγένεια με τα εχινόδερμα) και σπονδυλωτά.

«Όταν συγκρίναμε τα γονίδια ενός αστερία με άλλες ομάδες ζώων, όπως τα σπονδυλωτά, φάνηκε ότι έλειπε ένα κρίσιμο μέρος του σχεδίου του σώματος. Τα γονίδια που συνήθως εμπλέκονται στον σχηματισμό του κορμού ενός ζώου, δεν εκφράζονται στα εχινόδερμα. Φαίνεται πως η όλη σωματική διάπλαση των εχινόδερμων σχεδόν αντιστοιχεί στο κεφάλι άλλων ομάδων ζώων» σημειώνει ο Τόμσον. 

Οι επιστήμονες εξηγούν πως η πλειονότητα των γονιδίων που ενεργοποιούνται στα εξωτερικά στρώματα του σώματος του αστερία, αντιστοιχούσαν μόνο σε εκείνα που ενεργοποιούνται στα κεφάλια των ημιχορδωτών και των σπονδυλωτών πλασμάτων. 

«Τα χέρια ενός αστερία δεν είναι σαν τα δικά μας χέρια, αλλά περισσότερο σαν προεκτάσεις του κεφαλιού. Για να συνοψίσω την ανατομία του αστερία, θα έλεγα ότι είναι ένα ζώο που μοιάζει κυρίως με κεφάλι με πέντε προεξοχές, με στόμα που βλέπει προς το έδαφος και έναν πρωκτό στην αντίθετη πλευρά που βλέπει προς τα πάνω» διευκρινίζει ο Τόμσον. 

Ο ίδιος προσθέτει πως τα γονίδια που θα αντιστοιχούσαν στο σχηματισμό ενός κορμού, χάθηκαν από τα εξώτερα στρώματα σε κάποιο σημείο της εξέλιξης των εχινόδερμων.

Αυτό υποδηλώνει ότι, κατά τη διάρκεια της εξελικτικής διαδικασίας, οι αστερίες και τα άλλα εχινόδερμα μπορεί να ανέπτυξαν το πεντεμερές σώμα τους, χάνοντας αυτό το κεντρικό τμήμα του κορμού, κάτι που τους επέτρεψε να κυνηγούν και να τρέφονται διαφορετικά από άλλα ζώα.

Για μια άλλη μορφή σώματος, με πιθανή ύπαρξη κάποιου είδους κορμού, οι επιστήμονες μπορούν να ελπίζουν μόνο σε απολιθώματα που ίσως βρεθούν κάποια στιγμή. 

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα σώματα μιας ομάδας ζώων σχετίζονται με εκείνα άλλων είναι ζωτικής σημασίας για σχεδόν κάθε πτυχή της εξελικτικής βιολογίας. Ο εντοπισμός δομών που εξελίχθηκαν από έναν κοινό πρόγονο είναι το θεμέλιο του τρόπου με τον οποίο κατασκευάζουμε τα δέντρα της εξέλιξης. Από την πλευρά μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα εξελικτικά δέντρα στα πάντα, από τον υπολογισμό του ρυθμού της εξέλιξης, έως την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας για τις προσπάθειες προστασίας της φύσης» τονίζει ο Τόμσον.

Πηγή: Guardian/Newsweek

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνο ποτήρι – Μην το χρησιμοποιήσετε

 Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνο ποτήρι – Μην το χρησιμοποιήσετε

Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε πως ανακαλεί άμεσα ποτήρι, καλώντας τους καταναλωτές που το έχουν αγοράσει να μην το χρησιμοποιούν. Πρόκειται για ποτήρι νερού από μελαμίνη, κόκκινου χρώματος Νο59, το οποίο παράγεται από την επιχείρηση ΕΒΙΒΑΚ, στα Οινόφυτα.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ:

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ, στο πλαίσιο διενέργειας του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος των Υλικών και Αντικειμένων που Προορίζονται να Έρθουν σε Επαφή με τα Τρόφιμα» διενήργησε δειγματοληψία - ποτηριού νερού από μελαμίνη χρώματος κόκκινου No 59 -, το οποίο παράγεται και διανέμεται από την επιχείρηση ΕΒΙΒΑΚ ΑΕ, Θέση Ρουμάνια, Οινόφυτα Βοιωτίας.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο της Β΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της ΑΑΔΕ, διαπιστώθηκε ότι το ποτήρι είναι μη συμμορφούμενο με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, καθώς βρέθηκε ειδική μετανάστευση μελαμίνης σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν το μέγιστο νομοθετικό όριο για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα και διαπιστώθηκε ότι η σταθερότητα του υλικού είναι ανεπαρκής.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την επιχείρηση η οποία παράγει και διανέμει το εν λόγω προϊόν, την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος από την αγορά ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το αναφερόμενο προϊόν, που φαίνεται στις φωτογραφίες, να μην το χρησιμοποιήσουν.

https://www.ethnos.gr/

Πώς να έχετε με ασφάλεια το βούτυρο εκτός ψυγείου

 Πώς να έχετε με ασφάλεια το βούτυρο εκτός ψυγείου

Πώς να έχετε με ασφάλεια το βούτυρο εκτός ψυγείου
Bigstock

Το βούτυρο είναι γαλακτοκομικό προϊόν, που σημαίνει ότι παρασκευάζεται από γάλα θηλαστικών.

Παρασκευάζεται αναδεύοντας το γάλα ή την κρέμα γάλακτος μέχρι να διαχωριστεί σε βουτυρόγαλα (υγρό) και λίπος (στερεό).

Το βούτυρο είναι μοναδικό μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων λόγω της πολύ υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά. Ενώ το πλήρες γάλα περιέχει λίγο περισσότερο από 3% λιπαρά και η παχύρρευστη κρέμα περιέχει σχεδόν 40% λιπαρά, το βούτυρο περιέχει περισσότερο από 80% λιπαρά. Το υπόλοιπο 20% είναι κυρίως νερό.

Σε αντίθεση με άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν περιέχει πολλούς υδατάνθρακες ή πολλές πρωτεΐνες.

Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι που κάνει το βούτυρο τόσο παχύρρευστο και αλειφόμενο. Ωστόσο, όταν διατηρείται στο ψυγείο, γίνεται σκληρό και δύσκολο να απλωθεί.

Αυτό οδηγεί πολλούς να αποθηκεύουν το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, η οποία το διατηρεί στην ιδανική συνοχή για μαγείρεμα και άλειμμα.

Δεν χαλάει τόσο γρήγορα όσο άλλα γαλακτοκομικά

Επειδή το βούτυρο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό, είναι λιγότερο πιθανό να υποστηρίξει την ανάπτυξη βακτηρίων συγκριτικά με άλλα είδη γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είναι αλατισμένο, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την περιεκτικότητα σε νερό και κάνει το περιβάλλον ακόμα πιο αφιλόξενο για τα βακτήρια.

Το αλατισμένο βούτυρο αντιστέκεται στην ανάπτυξη βακτηρίων

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), αν και οι περισσότεροι τύποι βακτηρίων θα μπορούσαν να επιβιώσουν στο ανάλατο βούτυρο, υπάρχει μόνο ένας τύπος βακτηρίων που μπορεί να επιβιώσει στις συνθήκες του αλατισμένου βουτύρου.

Σε μια μελέτη για τον προσδιορισμό της διάρκειας ζωής του βουτύρου, οι επιστήμονες πρόσθεσαν διάφορα είδη βακτηρίων στο βούτυρο για να δουν πόσο καλά θα αναπτυχθούν.

Μετά από τρεις εβδομάδες, η περιεκτικότητα σε βακτήρια ήταν σημαντικά χαμηλότερη από την ποσότητα που προστέθηκε, αποδεικνύοντας ότι το βούτυρο δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη των περισσότερων βακτηρίων.

Ως εκ τούτου, το κανονικό, αλατισμένο βούτυρο έχει χαμηλό κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης, ακόμη και όταν διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου.

Μάλιστα, το βούτυρο παράγεται εξαρχής έχοντας υπόψη ότι οι καταναλωτές μπορεί να μην το διατηρήσουν στο ψυγείο.

Μην αφήνετε το βούτυρο να “ταγγίσει”

Αν και το βούτυρο έχει χαμηλό κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων, η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά σημαίνει ότι είναι ευάλωτο στο να ταγγίσει. Όταν ένα λίπος χαλάσει, καταλαβαίνουμε ότι πλέον δεν τρώγεται γιατί μυρίζει και μπορεί να αποχρωματιστεί.


Τα λίπη ταγγίζουν/αλλοιώνονται, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οξείδωση, η οποία αλλάζει τη μοριακή τους δομή και παράγει δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις. Έχει επίσης ως αποτέλεσμα άσχημες γεύσεις σε όλα τα τρόφιμα που παρασκευάζονται με τα ταγγισμένα λίπη.

Η θερμότητα, το φως και η έκθεση στο οξυγόνο μπορούν όλα να επιταχύνουν αυτήν τη διαδικασία.

Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να χρειαστούν από αρκετές εβδομάδες έως περισσότερο από ένα χρόνο για να επηρεάσει αρνητικά η οξείδωση το βούτυρο, ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής και αποθήκευσης του.

butter-boutyro-psomi

Παραμένει φρέσκο για περισσότερο καιρό στο ψυγείο

Το ανάλατο (χτυπημένο ή ωμό) μη παστεριωμένο βούτυρο διατηρείται καλύτερα στο ψυγείο για να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες ανάπτυξης βακτηρίων.

Το αλατισμένο βούτυρο δεν χρειάζεται να φυλάσσεται στο ψυγείο καθώς ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων είναι πολύ χαμηλός.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το βούτυρο έχει διάρκεια ζωής πολλών μηνών, ακόμη και όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Ωστόσο, θα παραμείνει φρέσκο περισσότερο εάν διατηρηθεί στο ψυγείο. Η ψύξη επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης, η οποία τελικά θα προκαλέσει το τάγγισμα του βουτύρου.

Γι' αυτό συνιστάται γενικά να μην αφήνετε το βούτυρο έξω για περισσότερες από μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να το διατηρήσετε πιο φρέσκο.

Επιπλέον, εάν η θερμοκρασία του σπιτιού σας είναι μεγαλύτερη από 21–25°C, καλό είναι να το διατηρείτε στο ψυγείο.

Εάν προτιμάτε να κρατάτε το βούτυρο σας εκτός ψυγείου, αλλά δεν περιμένετε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρη τη συσκευασία σύντομα, κρατήστε εκτός μια μικρότερη ποσότητα και το υπόλοιπο βάλτε το στο ψυγείο.

Μπορείτε να αποθηκεύσετε μεγαλύτερες ποσότητες βουτύρου στην κατάψυξή σας, κάτι που θα το διατηρήσει φρέσκο έως και ένα χρόνο.

Συμβουλές για την αποθήκευση του βουτύρου εκτός ψυγείου

Αν και ορισμένα είδη βουτύρου πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, είναι καλό να διατηρείτε το κανονικό, αλατισμένο βούτυρο εκτός ψυγείου.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο σας παραμένει φρέσκο όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου:

  • Κρατήστε μόνο μια μικρή ποσότητα εκτός και αποθηκεύστε το υπόλοιπο στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση
  • Προστατέψτε το από το φως χρησιμοποιώντας ένα αδιαφανές δοχείο ή βάλτε το μέσα σε ντουλάπι
  • Αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο
  • Κρατήστε το μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και οποιαδήποτε εστία θέρμανσης (π.χ. μάτια και φούρνος κουζίνας, καλοριφέρ κ.α.)
  • Φυλάσσετε το βούτυρο εκτός ψυγείου μόνο εάν η θερμοκρασία δωματίου είναι κάτω από 21–25°C

Υπάρχουν πολλά δοχεία βουτύρου ειδικά σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις περισσότερες από αυτές τις ανάγκες, αλλά ένα αδιαφανές πλαστικό δοχείο αποθήκευσης λειτουργεί επίσης καλά.

https://www.onmed.gr/

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Σε ποια θερμοκρασία σκοτώνονται τα βακτήρια στο νερό και στα τρόφιμα

Σε ποια θερμοκρασία σκοτώνονται τα βακτήρια στο νερό και στα τρόφιμα

Σε ποια θερμοκρασία σκοτώνονται τα βακτήρια στο νερό και στα τρόφιμα
Bigstock

Η βέλτιστη θερμοκρασία για να σκοτωθούν τα βακτήρια στα τρόφιμα εξαρτάται από τον τύπο του τροφίμου.

Τα βακτήρια είναι μικροσκοπικοί, μονοκύτταροι οργανισμοί. Βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα, ακόμη και μέσα στο σώμα μας.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι έχουμε δέκα φορές περισσότερα βακτηριακά κύτταρα στο σώμα μας απ' ό,τι ανθρώπινα!

Αν και τα περισσότερα βακτήρια δεν προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο, υπάρχουν μερικά που το κάνουν. Αυτά ονομάζονται παθογόνα βακτήρια. Μερικά παραδείγματα είναι:

  • τα είδη της σαλμονέλας
  • Ε. coli
  • ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA)

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να αρρωστήσετε λαμβάνοντας μέτρα για να μειώσετε την έκθεσή σας σε αυτούς τους τύπους βακτηρίων. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εξόντωσης παθογόνων βακτηρίων στο νερό και στα τρόφιμα.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στις θερμοκρασίες που μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια σε αυτά που τρώμε.

Ποια θερμοκρασία σκοτώνει τα βακτήρια στο νερό

Στο νερό μπορεί να υπάρχουν διάφοροι τύποι οργανισμών που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων. Μερικά παραδείγματα βακτηριακών ασθενειών που μπορείτε να οφείλονται σε μολυσμένο νερό είναι:

  • σαλμονέλωση
  • σιγκέλλωση
  • γαστρεντερίτιδα που προκαλείται από το E.coli καθώς και από ορισμένα είδη Vibrio
  • δυσεντερία
  • τυφοειδής πυρετός
  • χολέρα

Λόγω των σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας νερού, αυτές οι ασθένειες δεν μας ανησυχούν πλέον τόσο πολύ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σημειώνει ότι τα βακτήρια σκοτώνονται γρήγορα σε θερμοκρασίες άνω των 65°C. Αυτή η θερμοκρασία είναι φυσικά πολύ χαμηλότερη από εκείνη του βρασμού του νερού.

Για να είστε σίγουροι ότι έχετε σκοτώσει παθογόνα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν στο νερό, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν τα εξής:

  • Εάν το νερό είναι θολό, είτε αφήστε το να “καθίσει” ή διηθήστε το μέσω ενός φίλτρου καφέ ή ενός καθαρού υφάσματος πριν το βράσετε
  • Φέρτε το νερό σε σημείο βρασμού και αφήστε το να βράσει για τουλάχιστον 1 λεπτό
  • Αφήστε το να κρυώσει
  • Μόλις κρυώσει, αποθηκεύστε το σε ένα καθαρό, καλά στερεωμένο δοχείο

Ποια θερμοκρασία σκοτώνει τα βακτήρια στα τρόφιμα;

Ορισμένοι τύποι βακτηρίων μπορεί να είναι πιθανή αιτία τροφικής δηλητηρίασης. Μερικές κοινές τροφές που σχετίζονται με βακτηριακή τροφική δηλητηρίαση είναι:

  • ωμά ή μισοψημένα πουλερικά (Salmonella, Campylobacter)
  • ωμά ή κακοψημένα κρέατα (E. coli, Salmonella)
  • ωμά ή κακοψημένα θαλασσινά και οστρακοειδή (Vibrio, Salmonella, Shigella)
  • φρέσκα προϊόντα, όπως λαχανικά και φρούτα (E. coli, Salmonella, Listeria)
  • αυγά (σαλμονέλα)
  • μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα (Salmonella, E. coli, Campylobacter, Listeria)

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εκτεθείτε σε παθογόνα βακτήρια μέσα ή πάνω στα τρόφιμα, όπως:

  • τρώγοντας κρέας, πουλερικά ή ψάρι που είναι ωμά ή κακοψημένα
  • από κατανάλωση φρέσκων προϊόντων που δεν έχουν πλυθεί
  • τρώγοντας γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν έχουν παστεριωθεί
  • επιτρέποντας σε ευπαθή τρόφιμα να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ καιρό
  • με το μην πλένετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε ή ετοιμάσετε φαγητό
  • από διασταυρούμενη μόλυνση, όπου βακτήρια από ένα τρόφιμο μεταφέρονται σε άλλο

Τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα στα τρόφιμα σε θερμοκρασίες 5-60°C. Για να σκοτώσετε αυτά τα βακτήρια, είναι σημαντικό να μαγειρεύετε όλα τα τρόφιμα σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία.

Τα CDC παραθέτουν τις ακόλουθες κατευθυντήριες οδηγίες θερμοκρασίας για διάφορους συνήθεις τύπους τροφίμων:

  • πουλερικά, ολόκληρα ή αλεσμένα: 74°C
  • ολόκληρα κομμάτια κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί ή μοσχαρίσιο κρέας: 64°C
  • κιμάς: 71°C
  • φρέσκο ζαμπόν: 64°C
  • ψάρια: 64°C ή μέχρι το κρέας να είναι αδιαφανές
  • υπολείμματα φαγητού ή φαγητά σε κατσαρόλα: 174°C
https://www.onmed.gr/

Πρωτοφανής δήλωση του Γερμανού υπ. Άμυνας: «Να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην Ευρώπη»

 Πρωτοφανής δήλωση του Γερμανού υπ. Άμυνας: «Να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στην Ευρώπη»

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να διεξάγουμε αμυντικό πόλεμο» και «είναι σημαντικό οι πολίτες να έχουν επίγνωση του κινδύνου για πόλεμο». Πρόκειται για χθεσινή (Τρίτη) δήλωση του Σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στη γερμανική ραδιοφωνία DLF.

Αφορμή για τη δήλωση στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, με ολοένα περισσότερες φωνές και στη Γερμανία να κάνουν λόγο για μείωση του ενδιαφέροντος, αλλά και της προθυμίας της Δύσης να συνεχίσει επ' αόριστον τη στήριξη του Κιέβου στρατιωτικά και οικονομικά.

Ταυτόχρονα, ο επιθετικός πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία οδεύει σιγά-σιγά προς τη συμπλήρωση δύο χρόνων κι όλα αυτά βέβαια πλέον με φόντο και το νέο μέτωπο στη Μέση Ανατολή.

Για τον Μπόρις Πιστόριους δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ουκρανία, κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η γερμανική οικονομική και εξοπλιστική στήριξη προς την Ουκρανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τις ΗΠΑ.

Ο Γερμανός υπ. Άμυνας αναφέρει στη συνέντευξή του ότι ήδη από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία (και) η Γερμανία βιώνει μια νέα πραγματικότητα και ότι πλέον υπάρχει εκ νέου «απειλή πολέμου στην Ευρώπη». Επομένως η Γερμανία εκ των πραγμάτων «θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να αμυνθεί».

Δεύτερη δήλωση περί «πολέμου» σε δύο μέρες

Η νέα αυτή πραγματικότητα υποδεικνύει και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ως προς την τόνωση της άμυνας της Γερμανίας. Πρώτα από όλα, κατά τον Γερμανό υπ. Άμυνας, βασική προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ό,τι δεν έγινε μέσα σε 30 χρόνια αποτυχιών, πρέπει να υλοποιηθεί την επόμενη διετία, πενταετία, αναφέρει στη γερμανική ραδιοφωνία ο Μπόρις Πιστόριους.

Αναφέρει μάλιστα ότι έχουν εκταμιευθεί τα 2/3 από το Ειδικό Ταμείο για την Ενίσχυση του Γερμανικού Στρατού των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο υπάρχουν ακόμη καθυστερήσεις που σχετίζονται με το τεχνικό κομμάτι της αναδιάρθρωσης καθώς και με ζητήματα που προκύπτουν από τους ρυθμούς παραγωγής της εξοπλιστικής βιομηχανίας.

Αυτό όμως που προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, αλλά και ανησυχία, είναι ότι οι προειδοποιήσεις Πιστόριους περί κινδύνου πολέμου στην Ευρώπη γίνονται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες. Μόλις την Κυριακή είχε δηλώσει στο δημόσιο δίκτυο ZDF και την εκπομπή ‘Berlin Direkt’: «Πρέπει να συνηθίσουμε ξανά στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει απειλή πολέμου στην Ευρώπη. Κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Να είμαστε σε θέση να αμυνθούμε και γι αυτό να προετοιμάσουμε τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και την κοινωνία».

https://www.pentapostagma.gr/

Πως φτιάχνουμε σπιτικές ελιές σε μπουκάλι

Πως φτιάχνουμε σπιτικές ελιές σε μπουκάλι


Πως φτιάχνουμε σπιτικές ελιές σε μπουκάλι ; Δείτε το βίντεο μέχρι το τέλος για να μάθετε όλα τα κόλπα.

Τι οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων από τη γη πριν από 66 εκατ. χρόνια

 Τι οδήγησε στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων από τη γη πριν από 66 εκατ. χρόνια

2.000 γιγατόνοι σκόνης εξαφάνισαν από τη Γη τους δεινόσαυρους

Οι δεινόσαυροι φαίνεται ότι εξαφανίστηκαν λόγω της σκόνης που απελευθερώθηκε μετά την πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Η συνολική ποσότητα σκόνης, όπως υπολόγισαν οι επιστήμονες, ήταν περίπου 2.000 γιγατόνοι, ξεπερνώντας 11 φορές το βάρος του όρους Έβερεστ.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δεν ήταν η πρόσκρουση του αστεροειδούς που σκότωσε τους δεινόσαυρους πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, αλλά τα συντρίμμια που εκτοξεύτηκαν που έπαιξαν κρίσιμο ρόλο. Το ανακοινωθέν προέρχεται από μια ομάδα υπό την ηγεσία του Βασιλικού Παρατηρητηρίου του Βελγίου, η οποία διαπίστωσε ότι η σκόνη από κονιορτοποιημένο βράχο εκσφενδονίστηκε στην ατμόσφαιρα της Γης, εμποδίζοντας τον ήλιο αλλά και τη φωτοσύνθεση των φυτών.

«Πυρηνικός χειμώνας»

Η νέα μοντελοποίηση έδειξε ότι η ποσότητα της σκόνης ήταν περίπου 2.000 γιγατόνοι – ξεπερνώντας 11 φορές το βάρος του Έβερεστ – και παρέμεινε στην ατμόσφαιρα έως και 15 χρόνια, προκαλώντας έναν παγκόσμιο πυρηνικό χειμώνα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες δημιουργήθηκε ένα στρώμα νέφους από τα πετρώματα και η Γη παρουσίασε πτώση της επιφανειακής θερμοκρασίας κατά περίπου 27 βαθμούς. Καθώς τα φυτά πέθαιναν, τα φυτοφάγα ζώα λιμοκτονούσαν.

Τα σαρκοφάγα έμειναν χωρίς θήραμα και χάθηκαν, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η καταστροφική μαζική εξαφάνιση που είχε ως αποτέλεσμα το 75% των ζωντανών πλασμάτων να εξαφανιστούν από τη Γη. Οι επιστήμονες εργάζονται ακούραστα για να αποκαλύψουν το μυστήριο της εξαφάνισης των δεινοσαύρων από τότε που ανακαλύφθηκε ο κρατήρας Chicxulub το 1978.

Ωστόσο, ο γεωλογικός σχηματισμός δεν είναι αρκετός για να συμπεράνει κανείς ότι ο τεράστιος αστεροειδής ήταν αρκετός για να οδηγήσει τους δεινόσαυρους στην εξαφάνιση. Η κορυφαία θεωρία πρόσφατα ήταν ότι το θείο από την πρόσκρουση του αστεροειδούς —ή αιθάλη από παγκόσμιες πυρκαγιές που πυροδότησε— σκοτείνιασε τον ουρανό και βύθισε τον κόσμο σε έναν μακρύ, σκοτεινό χειμώνα, σκοτώνοντας τους πάντες, εκτός από λίγους τυχερούς.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες δημιουργήθηκε ένα στρώμα νέφους από τα πετρώματα και η Γη παρουσίασε πτώση της επιφανειακής θερμοκρασίας κατά περίπου 27 βαθμούς. Καθώς τα φυτά πέθαιναν, τα φυτοφάγα ζώα λιμοκτονούσαν.

Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα με βάση σωματίδια που βρέθηκαν σε μια κρίσιμη τοποθεσία απολιθωμάτων επιβεβαίωσε μια προηγούμενη υπόθεση: ότι η σκόνη που εκτοξεύτηκε από τον αστεροειδή προκάλεσε τον ατελείωτο χειμώνα.

Τα σωματίδια βρέθηκαν σε μία περιοχή απολιθωμάτων που ονομάζεται Tanis στην πολιτεία της Βόρειας Ντακότα των ΗΠΑ. Αν και 1.865 μίλια μακριά από τον κρατήρα, η τοποθεσία έχει διατηρήσει αρκετά αξιόλογα ευρήματα που πιστεύεται ότι χρονολογούνται αμέσως μετά την πρόσκρουση αστεροειδών σε στρώματα ιζήματος μιας αρχαίας λίμνης.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα σωματίδια σκόνης ήταν περίπου 0,8 έως 8,0 μικρόμετρα – ακριβώς το σωστό μέγεθος για να κολλήσουν στην ατμόσφαιρα για 15 χρόνια. Εισάγοντας αυτά τα δεδομένα σε κλιματικά μοντέλα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τη σημερινή Γη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σκόνη πιθανότατα έπαιξε πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη μαζική εξαφάνιση από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Ο Sean Gulick, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η μελέτη ήταν μια άλλη ενδιαφέρουσα προσπάθεια για να απαντηθεί η «καυτή ερώτηση» – τι οδήγησε στον αντίκτυπο του χειμώνα – αλλά δεν δίνει την οριστική απάντηση .

Τόνισε ότι η ανακάλυψη του τι συνέβη κατά την τελευταία εκδήλωση μαζικής εξαφάνισης στον κόσμο ήταν σημαντική για την κατανόηση του παρελθόντος και του μέλλοντος. «Ίσως μπορούμε να προβλέψουμε καλύτερα τη δική μας μαζική εξαφάνιση», καταλήγει.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Reuters

https://www.in.gr/inscience/

Νέος ψευτογιατρός: Πουλάει 120 ευρώ «αντίδοτο» για εμβόλια κορονοϊού - «Έσωσα δύο ετοιμοθάνατους»

  Νέος ψευτογιατρός: Πουλάει 120 ευρώ «αντίδοτο» για εμβόλια κορονοϊού - «Έσωσα δύο ετοιμοθάνατους» (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Υποστηρίζε...