Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο)

 Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο)

Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Για τους περισσότερους από μας, μύδια ίσον μυδοπίλαφο ή σαγανάκι.
Το μυδοπίλαφο λοιπόν, είναι ένα φαγάκι καταπληκτικό, πολύ εύκολο και γρήγορο, ότι πρέπει για κρασάκι και καλή παρέα.
Νηστίσιμο ή με φέτα, δοκιμάστε το και απολαύστε το, οπωσδήποτε!

Μυδοπίλαφο (μύδια πιλάφι)


Υλικά

•    500 γραμ. μύδια ψύχα
•    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
•    3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
•    ½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
•    ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    3 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
•    2 μεγάλες ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες, περασμένες στο μούλτι
•    1 κουτ. σούπας γεμάτη ντοματοπελτέ
•    ½ ποτήρι κρασιού κρασί
•    1 φλυτζ. τσαγιού νερό ζεστό
•    ρίγανη
•    αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
•    100 γραμ. φέτα (προαιρετικά)

   Για το πιλάφι

•    2½ κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο ή φυτίνη
•    4 φλυτζ. τσαγιού νερό, ή ζωμό λαχανικών
•    1½ φλυτζ. τσαγιού ρύζι για πιλάφι
•    αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο, σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, κι όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε, μέχρι να γυαλίσει καλά.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το νερό ή το ζωμό, το αλάτι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το ρύζι, για 15' - 20' περίπου, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή, βαμβακερή πετσέτα, βάζουμε από πάνω το καπάκι και το αφήνουμε να σταθεί για 5' - 10'.  (Αναλυτικές οδηγίες Εδώ)

Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Αν πάρουμε φρέσκα μύδια, τα πλένουμε πολύ καλά, τα ξύνουμε με προσοχή και με ένα μαχαιράκι, τραβάμε τις τριχούλες.
Σ᾿ ένα βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε τα μύδια με ένα ποτήρι νερό, τα σκεπάζουμε και τα βράζουμε για 5'.
Αν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα, αντί για νερό, τα αχνίζουμε με κρασί.
Όσα μύδια δεν ανοίξουν, τα πετάμε.
Αν μας αρέσουν τα μύδια με το κέλυφος, συνεχίζουμε το μαγείρεμα όπως είναι, αλλιώς αφαιρούμε την ψύχα και πετάμε το κέλυφος.
Αν χρησιμοποιήσουμε μύδια κατεψυγμένα, αφού τα ξεπαγώσουμε, τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε μπολ, με δυο κουταλιές ξύδι και νερό που να τα σκεπάζει, για 10' με 15'.

Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Έπειτα τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Σ᾿ ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τα μύδια και τη φέτα.
Ανακατεύουμε, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10' - 15', μέχρι να δέσει ελαφρά η σάλτσα.

Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Ρίχνουμε τα μύδια και τη φέτα (αν βάλουμε), ανακατεύουμε και βράζουμε για άλλα 5' περίπου, ανακατεύοντας άλλες δυο φορές.
Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Μύδια πιλάφι (μυδοπίλαφο) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»

Αποσύρουμε απ᾿ τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

-- Αν το θέλουμε νηστίσιμο, παραλείπουμε τη φέτα, (εγώ το προτιμώ χωρίς).

https://faghta-giagias.blogspot.com/

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Οργή Τσελέντη μετά την παρέμβαση εισαγγελέα για την πρωταπριλιάτικη φάρσα του: «Πόσο χαζός πρέπει να είναι κανείς για να την πιστέψει»;

Οργή Τσελέντη μετά την παρέμβαση εισαγγελέα για την πρωταπριλιάτικη φάρσα του: «Πόσο χαζός πρέπει να είναι κανείς για να την πιστέψει»;

Ο Άκης Τσελέντης (EUROKINISSI-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ)

Ο Άκης Τσελέντης (EUROKINISSI-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ)

Σε κακό βγήκε στον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Διευθυντού του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για τσουνάμι, Άκη Τσελέντη η πρωταπριλιάτικη φάρσα που έκανε για το ηφαίστειο της Σαντορίνης, με τον γνωστό σεισμολόγο να εκφράζει την οργή του για την εισαγγελική παρέμβαση.

«Πόσο χαζός πρέπει να είναι κανείς να πιστέψει ότι υπάρχει μια τρύπα που διαπερνά τη Γη μέσω της οποίας θα αδειάσει το Αιγαίο και θα πηγαίνουμε στα νησιά με αυτοκίνητα!», γράφει στον λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Τσελέντης.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Ελπίζω να μην αληθεύει … “Διώκουν” εμένα για ένα πρωταπριλιάτικο αστείο. Τον άνθρωπο που επανειλημμένα έχει διαψεύσει δημόσια εκτιμήσεις για δήθεν επερχόμενους καταστροφικούς σεισμούς από μερικούς συναδέλφους πχ 8,5R !!  στο θαλάσσιο χώρο κοντά στη Κρήτη , 7R στη Θήβα πριν 1 χρόνο και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις με σκοπό να εφησυχάσω  τους πολίτες.

Ξεχνούν ότι κάποιοι μετά τις τραγικές εικόνες από τον σεισμό της Τουρκίας που έμπαιναν στα σπίτια μας από τα ΜΜΕ, εκμεταλλευόμενοι το πανικό του κόσμου,  μίλαγαν για καταστροφικούς σεισμούς στην Ελλάδα για το 1 λεπτό δημοσιότητας στην TV…. Και πόσες φορές βγήκα δημόσια και το διέψευσα.

Τους ενόχλησε ένα προφανές πρωταπριλιάτικο αστείο που στο τέλος παρέπεμπα σε σύνδεσμο για το πως ξεκίνησε η παράδοση της πρωταπριλιάς ενώ υπήρχε και φωτογραφία του Πινόκιο!

Πόσο χαζός πρέπει να είναι κανείς να πιστέψει ότι υπάρχει μια τρύπα που διαπερνά τη Γη μέσω της οποίας θα αδειάσει το Αιγαίο και θα πηγαίνουμε στα νησιά με αυτοκίνητα!

Ας έκαναν το κόπο να διαβάσουν τα χιλιάδες σχόλια που μου ευχόταν καλή πρωταπριλιά…..

Δεν γνωρίζω καμία περίπτωση στην ιστορία να διωχθεί κάποιος για πολύ ποιο πιστευτά και επικίνδυνα πρωταπριλιάτικα ψέματα. Ούτε γνωρίζω βέβαια καμία χώρα όπου αφήνουν  ελεύθερο ένα προπονητή που βίασε 36 παιδιά και είχε φάει 401 χρόνια φυλακή.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι αναρτήσεις μου ενοχλούν κάποιους και προσπαθούν με ψεύδη να επηρεάσουν τον κ Εισαγγελέα ο οποίος δικαιολογημένα δεν γνωρίζει το αντικείμενο της Σεισμολογίας. Διαφήμιση μου κάνουν ας μη το συνεχίσουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ Όσοι κοινοποιείτε προσθέτετε με copy paste και τα γραφόμενα μου γιατί κοινοποιείται μόνο η ανάρτηση της εφημερίδας!».

Ο Εισαγγελέας Εφετών αναφέρει μεταξύ άλλων:

Σημειώνεται πως ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου ζήτησε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί, εάν η ανάρτηση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Facebook αποτελεί διασπορά ψευδών ειδήσεων και ως εκ τούτου ποινικό αδίκημα με βάση το αρ. 191 του Ποινικού Κώδικα.

«Κατόπιν σχετικής αναρτήσεως σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, του Σεισμολόγου, Διευθυντού του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Διευθυντού του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για τσουνάμι, κ. Ακη Τσελέντη, αναφορικά με επικείμενες καταστροφές βιβλικού ή και Ιρουρασικού μεγέθους στο Αιγαίο, με επίκεντρο τη Σαντορίνη Ν. Κυκλάδων, ανάρτηση η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία, λόγω και της προέλευσης της στον πληθυσμό της Σαντορίνης του Νομού Κυκλάδων, αλλά και παγκοσμίως, παραγγέλεσθε, όπως επειγόντως διερευνήσετε, σχηματίζοντας σχετική προκαταρκτική δικογραφία, την πιθανή τέλεση εκ μέρους του, κατά τα άλλα διακεκριμένου επιστήμονα, της ποινικώς κολασίμου πράξεως του άρθρου 191 Π.Κ. (Διασπορά ψευδών ειδήσεων)».

Το αστείο του Τσελέντη

Σημειώνεται πως ο κ. Τσελέντης την Παρασκευή στις 23:50 (λίγα λεπτά πριν την 1 Απριλίου) ανάρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook κείμενο με το οποίο μεταξύ άλλων έκανε λόγο για μεγάλη πιθανότητα (30%) να μετατοπισθεί όλο το μάγμα που ήταν κάτω από τη Σαντορίνη προς το ηφαίστειο της… Ιαπωνίας Tripanteko δημιουργώντας μια τεράστια χοάνη κάτω από τη Σαντορίνη. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως στο τέλος της ανάρτησης ο κ. Τσελέντης είχε link που παρέπεμπε σε ανάρτηση ιστοσελίδας σχετικά με την Πρωταπριλιά και για ποιο λόγο λέμε ψέματα.


https://www.ethnos.gr/

Βραδινό: Υπό ποια προϋπόθεση δεν βλάπτει το βάρος και τη μεταβολική υγεία

 Βραδινό: Υπό ποια προϋπόθεση δεν βλάπτει το βάρος και τη μεταβολική υγεία

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην τρώμε αργά το βράδυ, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης του βάρους και άλλων επιπλοκών για την υγεία.

Βραδινό: Υπό ποια προϋπόθεση δεν βλάπτει το βάρος και τη μεταβολική υγεία

Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά δεδομένα ωστόσο, μπορούμε να έχουμε τελειώσει το βραδινό φαγητό στις 21:30, εάν την επόμενη μέρα φάμε αργά πρωινό.

Ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King's College του Λονδίνου, πραγματοποίησε μελέτη σε 80.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξέτασε τις διαφορετικές ώρες φαγητού και τα χρονικά παράθυρα εντός των οποίων τρώνε οι άνθρωποι.

Αν και τα ευρήματα δεν είναι ακόμη έτοιμα προς δημοσίευση, τα προκαταρκτικά ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να τελειώσουν το βραδινό τους γεύμα μέχρι τις 21:30 –κάτι που κάνουν έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι- παραμένοντας υγιείς και αποφεύγοντας την αύξηση του βάρους τους.

Το κλειδί βρίσκεται απλά στο να τρώτε αργά πρωινό, ιδανικά στις 11.30 π.μ. ή αργότερα, προκειμένου να επιτευχθεί το παράθυρο νηστείας των 14 ωρών, κάτι που είναι εφικτό για τους περισσότερους ανθρώπους και ωφέλιμο για τον μεταβολισμό.

Η μελέτη έδειξε ότι αυτή η περίοδος νηστείας ήταν σε γενικές γραμμές αποτελεσματική για τους περισσότερους, ανεξάρτητα από το πόσο αργά ολοκλήρωσαν το φαγητό το βράδυ.

Η ιδέα ότι η κατανάλωση βραδινού νωρίτερα είναι πιο υγιεινή, βασίζεται σε πολύ μικρές μελέτες κυρίως σε νέους ανθρώπους, οι οποίες δεν έχουν λάβει υπόψη τα παράθυρα της νηστείας ή το χρονοδιάγραμμα του πρωινού, σύμφωνα με τον καθηγητή Spector.

Ακόμη και αυτές όμως, δείχνουν μόνο ένα μικρό πλεονέκτημα του να τρώει κανείς βραδινό νωρίτερα, επομένως πιστεύει ότι τα οφέλη είναι υπερεκτιμημένα.

Ο καθηγητής Spector, συγγραφέας του βιβλίου Food for Life: The New Science of Eating Well, είναι υπέρμαχος της χρονικά περιορισμένης διατροφής, η οποία είναι σύμφωνα με πολλές μελέτες χρήσιμη για τη μεταβολική υγεία και την απώλεια βάρους.

Οι συμμετέχοντες στη νέα μελέτη που έτρωγαν αργά αλλά νήστευαν για 14 ώρες, ανέφεραν ότι είχαν περισσότερη ενέργεια.

Ο καθηγητής Spector υποστηρίζει ότι τα μικρόβια του εντέρου μας, έχουν όπως κι εμείς, κιρκάδιο ρυθμό και χρειάζονται ξεκούραση από το φαγητό, αλλά εμείς αποφασίζουμε ποια θα είναι αυτή η περίοδος ανάπαυσης ανάλογα με το καθημερινό μας πρόγραμμα.

«Οι άνθρωποι συχνά τρώνε αργά λόγω δουλειάς, παιδιών και άλλων υποχρεώσεων, δεν θα πρέπει όμως να αισθάνονται ένοχοι γι' αυτό. Το σημαντικό είναι να μην τσιμπολογάτε το βράδυ, να προσπαθείτε να μην τρώτε πρωινό νωρίς και να προσπαθείτε να μην πηγαίνετε για ύπνο εντός δύο ωρών από το δείπνο» καταλήγει.

Πηγή: Mail Online

https://www.onmed.gr/

«Βουτιά» στις Αφρικανικές Μυθολογίες! Μαγεία, Πνεύματα και Δημιουργία!

«Βουτιά» στις Αφρικανικές Μυθολογίες! Μαγεία, Πνεύματα και Δημιουργία!


Στο σημερινό επεισόδιο κάνουμε μια νέα αρχή! Ήρθε η ώρα να επισκεφθούμε το Νότο και να γνωρίσουμε τις Αφρικανικές Μυθολογίες! Για Όλα Υπάρχει Ένας Μύθος:
📚 - Οι πηγές του σημερινού βίντεο:
Stuart A. Kallen. 2015. African Mythology, Mythology and Culture Worldwide. Lucent Books. Ismahan Soukeyna Diop. 2019. African Mythology, Femininity and Maternity. Pan-African Psychologies

Αστυνομικό Θέατρο Ζωρζ Σιμενον Το Κεφάλι Ενός Ανθρώπου

Αστυνομικό Θέατρο Ζωρζ Σιμενον Το Κεφάλι Ενός Ανθρώπου


Υπόθεση: Μια πλούσια Αμερικανίδα και η οικιακή της βοηθός δολοφονούνται άγρια. Η αστυνομία δεν δυσκολεύετε.

Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Τυμπανισμός, φούσκωμα κοιλιάς, αέρια εντέρου: ΔΙΑΤΡΟΦΗ -

Τυμπανισμός, φούσκωμα κοιλιάς, αέρια εντέρου: ΔΙΑΤΡΟΦΗ 

peptiko.gr

Αέρια εντέρου: Από τι προκαλούνται & τι χρειάζεται να αποφεύγετε: Η σπαστική κολίτιδα ή "σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου" είναι μια κατάσταση που προκαλεί πόνο στην κοιλιά και προβλήματα στην κινητικότητα του εντέρου. Ορισμένοι ασθενείς έχουν συχνές, υδαρείς κενώσεις (διάρροια). Σε άλλους ασθενείς η σπαστική κολίτιδα εμφανίζεται με μειωμένη κινητικότητα του εντέρου (δυσκοιλιότητα). Συχνά υπάρχει εναλλαγή μεταξύ διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Είναι δύσκολο να αναφερθεί επακριβώς μια λίστα τροφίμων που θα πρέπει να αφαιρεθούν εντελώς από το καθημερινό διαιτολόγιο. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο για να παρακολουθείτε τι τρώτε κάθε μέρα, τι κάνατε και πώς αισθανθήκατε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να καταλάβετε αν οτιδήποτε κάνετε ή τρώτε βελτιώνει ή επιδεινώνει τα συμπτώματά σας. Τι είναι οι φυτικές ίνες; Οι φυτικές ίνες είναι ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Οι περισσότερες φυτικές ίνες περνάνε μέσα από τον πεπτικό σωλήνα (στομάχι, έντερο) χωρίς να απορροφώνται. Ωστόσο, η παρουσία φυτικών ινών στο διαιτολόγιο βελτιώνει την πέψη των υπολοίπων τροφών και ομαλοποιεί την κινητικότητα του εντέρου. Γιατί είναι σημαντική για την υγεία μου η κατανάλωση φυτικών ινών; Οι φυτικές ίνες βοηθούν να παραμένουν μαλακά τα κόπρανα και να είναι τακτικές οι κενώσεις. Η πρόσληψη φυτικών ινών με την διατροφή σας βελτιώνει και προλαμβάνει την εμφάνιση ή επιδείνωση δυσκοιλιότητας, αιμορροΐδων και εκκολπωμάτων. Πόσες φυτικές ίνες χρειάζομαι; Η συνιστώμενη ποσότητα φυτικών ινών είναι 20 έως 35 γραμμάρια την ημέρα. Η ετικέτα των τροφίμων στα συσκευασμένα τρόφιμα σας δείχνει πόση ποσότητα ινών προσλαμβάνετε με κάθε μερίδα που τρώτε. Τι είναι η δίαιτα FODMAP; Η δίαιτα FODMAP είναι ένα διατροφικό πλάνο που αποκλείει τους βραχείας αλύσου υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), οι οποίοι ευθύνονται για την εκδήλωση των ενοχλήσεων σε πολλούς ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με προεξάρχον σύμπτωμα τη διάρροια. Η δίαιτα αυτή θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό στενή παρακολούθηση γαστρεντερολόγου και διαιτολόγου / διατροφολόγου και δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από 6-8 εβδομάδες.

http://peptiko.gr/show_article.php?ar...
Κλεάνθης Χρυσοχοϊδης, Διαιτολόγος / Διατροφολόγος (https://tinyurl.com/ycag9qhd
) Χρήστος Ζαβός, Γαστρεντερολόγος (http://peptiko.gr
)



Η συνταγή του παππού μου εντυπωσίασε τους πάντες! Απλό και νόστιμο!

Η συνταγή του παππού μου εντυπωσίασε τους πάντες! Απλό και νόστιμο! 


Για να δείτε το video πατήστε με το κέρσορα επάνω στο You Tube

Η συνταγή του παππού μου εντυπωσίασε τους πάντες! Απλό και νόστιμο!
Σήμερα ετοιμάσαμε μια πολύ νόστιμη συνταγή. Δεν έμεινε ούτε ένα κομμάτι στο τραπέζι. Προτείνω τη συνταγή του παππού μου, που εντυπωσίασε τους πάντες γιατί είναι πολύ απλή και απίστευτα νόστιμη. Μπούτια κοτόπουλου 7 τεμ. Κόψτε το κόκαλο. Αλας. Μαύρο πιπέρι. Πάπρικα. Μήλο 2-3 τεμ. κρέμα γάλακτος 1 κ.γ Μαγιονέζα 1 κ.γ Σκόρδο 2 σκελίδες. Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180°C. Ραπανάκια 3 τεμ. Αγγούρι 3 τεμ. Σέλινο 1 κοτσάνι. Κολίανδρο. Ανηθο. κρέμα γάλακτος 2 κ.σ Αλας. Μαύρο πιπέρι. Ευχαριστώ για τον χρόνο σου! Το μυρωδάτο και νόστιμο δείπνο είναι έτοιμο! Τα λέμε στην επόμενη συνταγή μου! Καλή όρεξη! 😘

γρήγορη κουζίνα

Η Τραγική Ιστορία Πίσω από τον Μινώταυρο! | Ελληνική Μυθολογία

 Τραγική Ιστορία Πίσω από τον Μινώταυρο! | Ελληνική Μυθολογία


Ο Μινώταυρος είναι γνωστός σε όλους ως ένα φοβερό τέρας. Μήπως όμως υπάρχει και κάτι άλλο στην ιστορία του πίσω από αυτό; Για Όλα Υπάρχει Ένας Μύθος!

The Mythologist


Γιώργος Θέμελης, Κήπος κλειστός

 

Γιώργος Θέμελης, Κήπος κλειστός

[Ενότητα Γ. Μετάσταση]

Κήπος κλειστός

Ευλογημένα τα καινούρια χέρια
Οι ενωμένες μοναξιές
Γυμνό παράθυρο

Αν δεν ήσουν αυτό που είσαι: το ακατάτμητο, το αχώρητο,
Κήπος κλειστός περίφραχτος σαν από φλόγες,
Θα μπορούσα να μπω μες στην υπόστασή σου
Με μυστικό κλειδί, με κλείθρο του θανάτου.

Να ’μαι μια στάλα αίμα στα χείλη σου,
Ένας αγέρας στα δάχτυλά σου.

Και να υπάρχω πάλι, να ’μαι όλος εκεί.

Τα μάτια να ’χουνε βγει από μένα, να ’χουνε γίνει δικά σου.
Τ’ όνομα να ’χει ξεριζωθεί από μένα, να ’χει γίνει η λέξη σου.

Η σιωπή ν’ αδειάζει εμένα, να γεμίζει εσένα
Με μυστικούς θορύβους, τρυφερούς σφυγμούς,
Για να περνώ σιγά κι αθόρυβα μες στην κυοφορία σου.

Εκεί να ’μαι όλος: να γεννιέμαι – να πεθαίνω.

Το αίμα να γυρεύει το αίμα, το αίμα σου,
Χτυπώντας σκοτεινά τοιχώματα.

Η σάρκα να γυρεύει τη σάρκα,
Την τρυφερή θερμοκρασία σου,
Την κρύπτη σου, το κοιμητήριο,
Το ενδόμυχο οστεοφυλάκιο
Με οστά φτερών και σκελετούς Αγγέλων.

Την άλλη κοίμηση, την άλλη ανάπαυση.

Η ψυχή μου ν’ αγγίζει την ψυχή σου.

Από τη συλλογή Το δίχτυ των ψυχών (1965) του Γιώργου Θέμελη

Οι ποιητές της Θεσσαλονίκης τον 20ό αιώνα και ως σήμερα (ανθολογία) / Γιώργος Θέμελης

https://thepoetsiloved.wordpress.com/

Το βρήκα στο: https://vequinox.wordpress.com/

Καίτη Γκρέυ: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η σπουδαία τραγουδίστρια

  Καίτη Γκρέυ: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η σπουδαία τραγουδίστρια NDP Εδινε μάχη με διάφορα προβλήματα υγείας τους τελευταίους μήνες Έφυγε ...