Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

8 Βότανα και μπαχαρικά για την υπέρταση

8 Βότανα και μπαχαρικά για την υπέρταση


🧿 Η αρτηριακή πίεση αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υγεία μας και η διατήρηση των φυσιολογικών τιμών της - όχι παραπάνω από 14 μέγιστη και 9 ελάχιστη, μας βοηθά αναμφίβολα να αποφεύγουμε διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα. Οταν μιλάμε για υπέρταση, αναφερόμαστε σε τιμές αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Τι είναι η αρτηριακή πίεση; Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών που μεταφέρουν αυτό το αίμα από την καρδιά στα διάφορα όργανα. Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις 30% περίπου των Ελλήνων πάσχουν από υπέρταση. Στο βίντεο υπάρχει ενημέρωση για την σχέση υπέρτασης και διατροφής και βέβαια αναφέρονται τα 8 βότανα που την μειώνουν. Για τα βότανα που αναφέρονται, υπάρχουν και συνταγές για ροφήματα.
📖 Κεφάλαια - ενότητες
⬇︎⬇︎⬇︎⬇︎⬇︎⬇︎ 0:00​​ intro 0:05 8 βότανα για την υπέρταση 0:57 Κίνδυνοι από την υπέρταση 1:28 Συμπτώματα υπέρτασης 2:44 Υπέρταση και διατροφή 3:27 Σκόρδο 4:00 Κανέλα 5:28 Ιβίσκος 7:03 Κράταιγος 9:00 Βασιλικός 9:51 Κάρδαμο 11:51 Πράσινο τσάι 13:06 Ουγκαρία η εριώδης 14:27 Προειδοποίηση

Τι Απέγιναν Τα Εγγραφα Του Νίκολα Τέσλα

Τι Απέγιναν Τα Εγγραφα Του Νίκολα Τέσλα



Πόσο απέχει η Ελλάδα από τον πυρηνικό κίνδυνο;

 

Πόσο απέχει η Ελλάδα από τον πυρηνικό κίνδυνο;

Στρατηγική αστάθεια: το ζήτημα της μείωσης των πυρηνικών κινδύνων σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη

XIV συνέδριο της Ρωσικής Εταιρείας Διεθνών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας

Ομιλία σε σεμινάριο εμπειρογνωμόνων με θέμα «Στρατηγική αστάθεια: το ζήτημα της μείωσης των πυρηνικών κινδύνων σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη»

Ολέγκ Στεπάνοφ

Εξαίρετος και πληρεξούσιος πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον Καναδά, μέλος του Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας

13 Οκτωβρίου 2022

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Χαίρομαι που καλωσορίζω τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο Εμπειρογνωμόνων για τη Στρατηγική Σταθερότητα, το οποίο διοργανώνεται από μία από τις πιο έγκυρες και αξιόπιστες εγχώριες δεξαμενές σκέψης, το Κέντρο PIR (ПИР-Центром). Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στο πανεπιστήμιο από το οποίο προέρχομαι, το MGIMO και το οποίο φιλοξενεί το ετήσιο συνέδριο της Ρωσικής Εταιρείας Διεθνών Σπουδών.

Σήμερα συναντήθηκαν εδώ εμπειρογνώμονες οι οποίοι όχι μόνο κατανοούν το θέμα της συνάντησής μας, αλλά και γνωρίζουν γενικότερα πολύ καλά τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν χρειάζεται να επαναλάβω τις γνωστές θέσεις. Ως εκ τούτου, ως πρώην διευθυντής του Τμήματος Σχεδιασμού Εξωτερικής Πολιτικής του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών και ως διπλωμάτης που έχει αφιερώσει αρκετά χρόνια στην πολιτικοστρατιωτική διάσταση, ιδίως στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις μου.Ολόκληρο το άρθρο εδώ:Στρατηγική αστάθεια – το ζήτημα της μείωσης των πυρηνικών κινδύνων σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη

https://seisaxthia.wordpress.com/

το βρήκα στο: https://anhsyxia.wordpress.com/

Είναι πραγματικές οι εικόνες του Hubble;

Είναι πραγματικές οι εικόνες του Hubble;


Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Άγχος: Οι 12 τροφές που μειώνουν το στρες

 Άγχος: Οι 12 τροφές που μειώνουν το στρες

Οι αγχώδεις διαταραχές ταλαιπωρούν έναν στους τρεις ενηλίκους. Η διαχείριση του στρες περιλαμβάνει αναθεώρηση των προτεραιοτήτων, ψυχολογική και φαρμακευτική υποστήριξη, εφόσον κρίνεται απαραίτητη και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες καθώς κάποιες τροφές προκαλούν ένα αίσθημα ηρεμίας. 

Άγχος: Οι 12  τροφές που μειώνουν το στρες

Είμαστε ό,τι τρώμε και η διατροφή μας έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεση και στη διατήρηση της καλής μας ψυχολογίας. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν τρώμε κάποιες ομάδες τροφών ως δια μαγείας θα εξαλείψουμε το άγχος που μας βασανίζει αλλά σίγουρα ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες.

Ορισμένες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα καθορίζουν την ποσότητα των νευροδιαβιβαστών που παράγονται από τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να ρυθμίζουν και τα επίπεδα διάθεσης. Συγκεκριμένα, κάποια τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης μειώνοντας την παραγωγή κορτιζόλης.

tryptofani-trofes.jpg

Τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε είναι τα εξής:

1. Γάλα

Τα φωσφολιπίδια που περιέχει συμβάλουν στη βελτίωση της ψυχολογίας καθώς μπορoύν να βελτιώσουν τις ψυχικές και τις ενδοκρινικές αντιδράσεις από το στρες. Επίσης, η πρωτεΐνη που περιέχει το γάλα ανεβάζει τα επίπεδα της σεροτονίνης.

2. Μύρτιλα

Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και μεγάλες ποσότητες βιταμινών C και Ε. Επίσης, ο χυμός τους μπορεί να μειώσει την παραγωγή κορτιζόλης που αποτελεί ορμόνη του άγχους.

3. Μαύρη σοκολάτα

Σαράντα γραμμάρια μαύρης σοκολάτας έχουν τη «μαγική» ικανότητα να μειώσουν τα επίπεδα της αδρεναλίνης και κορτιζόλης, αυξάνοντας τη σεροτονίνη. Να σημειωθεί πως το κακάο που είναι ένα από τα βασικά συστατικά της μαύρης σοκολάτας καταπολεμά το οξειδωτικό στρες, την κατάθλιψη και την κόπωση.

4. Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί πέραν του ότι συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και της καλής κυκλοφορίας του αίματος, χαλαρώνει και ηρεμεί αν δεν υπερβαίνετε το ένα ποτήρι ημερησίως.

5. Σολομός

Ο σολομός και άλλα ψάρια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα Ωμέγα-3.Τα ιχθυέλαια συμβάλουν στην αντιμετώπιση του στρες ενώ αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης καταπολεμώντας την παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης.

6. Αβοκάντο

Το εν λόγω φρούτο περιέχει λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και διάφορα μεταλλικά στοιχεία. Η καθημερινή κατανάλωσή του συμβάλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης και στρες.

7. Αμύγδαλα

Όλοι οι ξηροί καρποί όπως και τα αμύγδαλα περιέχουν μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και υγιεινά μεταλλικά στοιχεία και λίπη.

8. Βρώμη

Είναι γνωστό ότι οι υδατάνθρακες μειώνουν το άγχος. Το ίδιο μπορεί να κάνει και η κατανάλωση βρώμης.

9. Αυγά

Τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες, όπως τα αυγά συμβάλουν στην παράγωγη ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης.

10. Χαμομήλι

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά το καθιστά πολύτιμο αφέψημα καθώς συμβάλει στον ύπνο, τη χώνεψη και τη χαλάρωση.

11. Φρούτα & λαχανικά

Οι συγκεκριμένες ομάδες τροφών περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων ενώ οι φυτοθρεπτικές τους ουσίες φαίνεται πως σχετίζονται με τη βελτίωση της διάθεσης. Να σημειωθεί πως το σπανάκι και τα σπαράγγια καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα φολικού οξέως ρυθμίζουν την παράγωγη σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

12. Άπαχο κρέας

Βάλτε στη διατροφή σας χοιρινό και βοδινό κρέας, κοτόπουλο και γαλοπούλα καθώς περιέχουν τυροσίνη η οποία ενισχύει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης. Τέλος, η βιταμίνη Β-12, συμβάλει στην πρόληψη διαταραχών της διάθεσης.

https://www.onmed.gr/

Άνοια: Τα σημάδια που είναι ορατά έως και 10 χρόνια πριν την τυπική διάγνωση

 Άνοια: Τα σημάδια που είναι ορατά έως και 10 χρόνια πριν την τυπική διάγνωση

Έως και μία δεκαετία πριν την τυπική διάγνωση, μπορούν να είναι ορατά κάποια πιθανά σημάδια της άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Άνοια: Τα σημάδια που είναι ορατά έως και 10 χρόνια πριν την τυπική διάγνωση

Οι επιστήμονες του Κέιμπριτζ ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είχαν κακή απόδοση σε τεστ επίλυσης προβλημάτων και μνήμης εννέα χρόνια νωρίτερα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.

Το εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξετάσεις ρουτίνας εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, οι οποίοι μπορούν να ωφεληθούν από την έγκαιρη θεραπεία και τις κλινικές δοκιμές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για μισό εκατομμύριο ενήλικες 40-69 ετών από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκτός από τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την υγεία τους, οι ειδικοί υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε μια σειρά τεστ, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, τα τεστ μνήμης, οι χρόνοι αντίδρασης και η δύναμη της λαβής.

Συλλέχθηκαν επίσης πληροφορίες για τις αυξομειώσεις του βάρους τους και τον αριθμό των πτώσεων.

Στη συνέχεια τις συνέκριναν με πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν μεταξύ πέντε και εννέα ετών νωρίτερα.

Τα άτομα που ανέπτυξαν Αλτσχάιμερ, σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία από τα υγιή άτομα στα τεστ επίλυσης προβλημάτων, τους χρόνους αντίδρασης, την απομνημόνευση αριθμών, την προοπτική μνήμη (ικανότητα να θυμόμαστε τι πρέπει να κάνουμε μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) και την αντιστοίχιση ζευγών.

Αυτό ίσχυε και για τα άτομα που ανέπτυξαν μια πιο σπάνια μορφή άνοιας, γνωστή ως μετωποκροταφική άνοια, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Όσοι εμφάνισαν Αλτσχάιμερ, είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους υγιείς ενήλικες να είχαν μία πτώση τους προηγούμενους 12 μήνες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για κάθε πάθηση που μελετήθηκε -συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και της άνοιας- οι ασθενείς ανέφεραν χειρότερη γενική υγεία στην αρχή.

Ο Δρ. Nol Swaddiwudhipong, από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είπε: «Όταν εξετάσαμε το ιστορικό των ασθενών, κατέστη σαφές ότι εμφάνιζαν κάποια γνωστική εξασθένηση αρκετά χρόνια πριν τα συμπτώματά τους γίνουν εμφανή για να προκαλέσουν τη διάγνωση. Οι βλάβες ήταν συχνά ανεπαίσθητες, αλλά αφορούσαν αρκετές πτυχές της νόησης. Αυτό είναι ένα βήμα για να μπορέσουμε να εξετάσουμε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο - για παράδειγμα, άτομα άνω των 50 ετών ή άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή που δεν κάνουν αρκετή άσκηση - και να παρέμβουμε σε πρώιμο στάδιο για να τους βοηθήσουμε να μειώσουν τον κίνδυνο».

Προς το παρόν, πολύ λίγες είναι οι διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες για την άνοια ή άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι αυτές οι παθήσεις συχνά διαγιγνώσκονται μόνο όταν εμφανιστούν συμπτώματα, ενώ το υποκείμενο πρόβλημα μπορεί να έχει ξεκινήσει χρόνια -ακόμα και δεκαετίες- νωρίτερα.

Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που οι ασθενείς συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία της νόσου.

Μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές εάν θα μπορούσαν να ανιχνευθούν αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν αδικαιολόγητα εάν έχουν πρόβλημα στην ανάκληση ορισμένων πληροφοριών, όπως είναι οι αριθμοί, καθώς κάτι τέτοιο διαπιστώθηκε ότι συνέβαινε και σε υγιείς ενήλικες.

Ενθαρρύνουν ωστόσο, όποιον ανησυχεί να το συζητήσει με τον γιατρό του.

Ο Ντέιβιντ Τόμας, επικεφαλής πολιτικής στο Alzheimer's Research UK, δήλωσε: «Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η καλύτερη ευκαιρία για να αλλάξει η πορεία των ασθενειών που προκαλούν άνοια, έγκειται στην παρέμβαση στα πρώτα τους στάδια. Οι υπηρεσίες υγείας δεν προσφέρουν συνήθως τα τεστ που απαιτούνται για την ανίχνευση αλλαγών στη λειτουργία του εγκεφάλου που συμβαίνουν πριν γίνουν αισθητά τα συμπτώματα, όπως αυτά που αναφέρονται σε αυτή τη μελέτη. Στην πραγματικότητα, πάνω από το ένα τρίτο των ατόμων άνω των 65 ετών που ζουν με άνοια, παραμένουν αδιάγνωστα».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Alzheimer's & Dementia.

https://www.onmed.gr/

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022

Καυτερές πιπεριές: Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό μετά την κατανάλωσή τους

 Καυτερές πιπεριές: Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό μετά την κατανάλωσή τους

Καυτερές πιπεριές: Γιατί δεν πρέπει να πίνετε νερό μετά την κατανάλωσή τουςΟι πιπεριές τσίλι εάν καταναλωθούν σε ποσότητες μεγαλύτερες από όσο αντέχει ο οργανισμός μας, τότε μπορεί να νιώσουμε μία αφόρητη αίσθηση καψίματος.

Όποιος έχει φάει πιπεριές τσίλι γνωρίζει άλλωστε  πολύ καλά τι μπορεί να κάνει η καψαϊκίνη. Μάλιστα, για όσους τρώνε συχνά κατευρές πιπεριές και θέλουν να να ελέγχουν κατά πόσο μπορούν να τις… αντέξουν, υπάρχει η κλίμακα Σκόβιλ (Scoville) που αποτελεί μια κλίμακα μέτρησης του βαθμού καυστικότητας μιας πιπεριάς τσίλι, ο οποίος εκφράζεται σε μονάδες SHU (Scoville Heat Units, Μονάδες “Θερμότητας” Σκόβιλ), και εξαρτάται από την περιεκτικότητα της σε ορισμένες ουσίες οι οποίες προκαλούν την αίσθηση του καύσου, τα καψαϊκινοειδή.

Και μπορεί η κλίμακα Σκόβιλ να είναι απαραίτητη στο να μετρήσουμε σωστά την καυστικότητα της πιπεριάς τσίλι, ωστόσο πάντα υπάρχει το κίνδυνος λάθους. Για αυτό θα σας βοηθήσουμε εμείς, λέγοντας τι μπορείτε να κάνετε αν η τσίλι που φάγατε ήταν πιο καυτερή από όσο αντέχετε.

Μην πιείτε νερό

Πάντως, αν καταναλώσετε καυτερές πιπεριές και νοιώσετε δυσφορία, το βέβαιο είναι ότι δεν θα πρέπει να πιείτε νερό καθώς αυτό που θα κάνετε θα είναι σαν να ρίχνετε νερό στο λάδι που έχει αρπάξει φωτιά, θα εντείνει τη φωτιά και σίγουρα δεν θα τη σβήσει.

Η καψαϊκίνη μένει αδιάλυτη στο νερό, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να βοηθήσει. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πιείτε γάλα ή να φάτε γιαούρτι και παγωτό με πολλά λιπαρά.

Η κλίμακα Scoville έχει πάρει το όνομά της από τον δημιουργό της, τον Αμερικανό φαρμακοποιό Wilbur Scoville και μετράει το πόσο καυτερές είναι οι πιπεριές ανάλογα με τα επίπεδα καψαϊκίνης που περιέχουν. Η καψαϊκίνη είναι το πιο σημαντικό μόριο που παράγει την αίσθηση του καυτερού.

Επίπεδο καυστικότητας σε SHU
Πολύ υψηλή: Άνω των 80.000
Υψηλή: 25.000-70.000
Μέση: 3.000-25.000
Χαμηλή: 700-3.000
Μη αισθητή: 0-700

Συνήθως στα εστιατόρια τα καυτερά πιάτα συμβολίζονται στον κατάλογο με μικρές πιπεριές τσίλι -από μία μέχρι τρεις ή τέσσερις ανάλογα με το πόσο καυτερό είναι.

Πηγή: tanea.gr

https://www.formedia.gr/

Τι Κρύβεται Κάτω Από Την Αρχαία Πυραμίδα Της Σελήνης

Τι Κρύβεται Κάτω Από Την Αρχαία Πυραμίδα Της Σελήνης


Γιατί H Γη Είναι Ο Μόνος Πλανήτης Που Έχει Ηπείρους;

Γιατί H Γη Είναι Ο Μόνος Πλανήτης Που Έχει Ηπείρους;


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Διασφαλίζει την ελληνική κυριαρχία το ΠΝ! Η Fincantieri υπέγραψε με το ΥΠΕΘΑ ανοίγοντας το δρόμο για την επιλογή των Τεσσάρων Κορβετών

Διασφαλίζει την ελληνική κυριαρχία το ΠΝ! Η Fincantieri υπέγραψε με το ΥΠΕΘΑ ανοίγοντας το δρόμο για την επιλογή των Τεσσάρων Κορβετών


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΤΣΑΚΟΣ

Σκοπός η συμπαραγωγή από ελληνικά ναυπηγεία μαζί με πιθανή αμυντική συμφωνία αλά Γαλλία

Σε νέο πλαίσιο εισέρχεται η διαδικασία επιλογής Κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό με στόχο την επιτήρηση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο και τη διασφάλιση της κυριαρχίας μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η ιταλική εταιρεία Fincantieri υπέγραψε σήμερα, στην Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα, ένα μνημόνιο συνεργασίας (MoU) το οποίο αφορά για την διερεύνηση πιθανοτήτων για την κατασκευή τεσσάρων κορβετών, καθώς και την παροχή Ολοκληρωμένου εφοδιασμού Logistic Support (ILS) και τεχνικής υποστήριξης Service Support (ISS), για το ίδιο θέμα.

Ο ιταλικός όμιλος παρουσίασε το δικό του σχέδιο υψηλών προδιαγραφών για την επιλογή των νέων Κορβετών για το ελληνικό πολεμικό Ναυτικό στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με την  συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Fincantieri έχει μεταξύ των πελατών της πολλές ναυτικές δυνάμεις και είναι συνεργάτης σε μερικές από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κονσόρτσιουμ στο πλαίσιο υπερεθνικών προγραμμάτων.

Σκοπός του μνημονίου ανάμεσα στον ιταλικό ναυπηγικό όμιλο και το ελληνικό υπουργείο Άμυνας είναι να τεθεί η βάση για τον καθορισμό πιθανών επιχειρηματικών σχέσεων για συγκεκριμένες προμήθειες, όπως το πρόγραμμα κατασκευής των ελληνικών Κορβετών.

Η ιταλική εταιρεία στο πλαίσιο αυτό έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα για τον εντοπισμό ελληνικών εταιρειών για την έναρξη πιθανών συνεργασιών με αναφορά στο υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα του Πολεμικού ναυτικού, με κύριο στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας του Ομίλου με ελληνικές εταιρείες.

Τρία ευρωπαϊκά ναυπηγεία βρίσκονται σε μια «μικρή λίστα», στην οποία  ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να κερδίσουν αυτό το πρόγραμμα. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τους απαριθμεί με τη σειρά, οι Ιταλοί Fincantieri ( κορβέτες κλάσης Al Zubarah ), μετά Naval Group (Gowind 2500) και, τέλος, Dutch Damen (Sigma 10514).

Οι Ιταλοί, είχαν προσφέρει στην Ελλάδα τέσσερις κορβέτες «Doha» της κατηγορίας Al Zubarah (3.200 τόνοι) για περίπου 2 δισ. ευρώ.

Ως επικρατέστερο ελληνικό ναυπηγείο σε περίπτωση συμφωνίας με τους Ιταλούς θα είναι η Ελευσίνα, στην οποία θα γίνει η πιθανή κατασκευή κορβετών.

Επιλέγοντας το Fincantieri, η Αθήνα προσδοκά να υπογράψει με την Ιταλία με αμυντική συμφωνία παρόμοια με την Γαλλία.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Ιταλοί εδώ και πολλά χρόνια έχουν στενή σχέση με την Τουρκία, με μεγάλες παραδόσεις στρατιωτικού εξοπλισμού (πολεμικά ελικόπτερα, τεθωρακισμένα οχήματα, αεροπλάνα θαλάσσιας περιπολίας κ.λπ.).

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει προς το παρόν σκληρός πόλεμος ανταγωνισμού που διεξάγεται από τις αμυντικές εταιρείες για την προμήθεια κορβετών του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού, αλλά και τα κριτήρια επιλογής τους από την Ελληνική Κυβέρνηση που είναι  επιχειρησιακά, οικονομικά, ανταποδοτικά οφέλη, θα δώσουν τελικά τον νικητή.

Κάθε συμφωνία της Ελλάδος με την χώρα επιλογής κατασκευής των Κορβετών ( μέσω διακρατικής συμφωνίας) θα αφορά σίγουρα εφοδιασμό ανταλλακτικών και ειδικών εργασιών κατά την διαδικασία ( Follow-On Support), και θα συνδέεται και με την δυνατότητα αμυντικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία η Τουρκία, ειδικά μέσω της Λιβύης προσπαθεί να επικρατήσει και να κυριαρχήσει, κάτι που ενοχλεί σφόδρα όμως και την Ρώμη για πρώτη φορά.

 https://www.pentapostagma.gr/

Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις;

  Κι έγινα ο καθρέφτης σου… πώς νιώθεις; – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 15 Ιανουαρίου 2025 Υπάρχουν πολλά στάδια που πέρασα με σένα και τη...