Μαύρη, γάλακτος ή λευκή σοκολάτα, με τί να τη συνδυάσω;
Σε όποιον δεν αρέσει η σοκολάτα ας μη συνεχίσει να διαβάζει το άρθρο αυτό! Στο νέο, σοκολατένιο μας άρθρο θα συναντήσουμε και πάλι τη μαύρη, τη γάλακτος και τη λευκή σοκολάτα και θα δούμε με ποιά συστατικά ταιριάζει η καθεμία. Στο τέλος θα φτιάξουμε μια λαχταριστή τάρτα με συνδυασμό σοκολάτας και φυστικοβούτυρου!
Σε παλιότερο σοκολατένιο άρθρο μας με τίτλο «Μαύρη, γάλακτος ή λευκή;» είδαμε τα διάφορα είδη της σοκολάτας και πού τα χρησιμοποιούμε. Τώρα θα πάμε ένα βήμα παραπέρα και θα δούμε με ποιά συστατικά ταιριάζουν καλύτερα, ώστε να εμπνεόμαστε γευστικούς συνδυασμούς για τις δημιουργίες μας. Φυσικά οι συνδυασμοί που θα προτείνουμε δεν είναι δεσμευτικοί, είναι απλώς ιδέες για να εμπνεύσουν τις δημιουργίες μας… Φύγαμε λοιπόν για ένα ακόμα ταξίδι στον κόσμο της σοκολάτας!
Η μαύρη σοκολάτα, όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, περιέχει τουλάχιστον 35% κακαόμαζα και σπάνια φτάνει μέχρι 80%. Συνήθως περιέχει 65%-70%. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει τουλάχιστον 12% γάλα και 25% κακαόμαζα. Η λευκή σοκολάτα φτιάχνεται με βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα. Η καθεμία έχει επομένως τα διαφορετικά της χαρακτηριστικά τόσο στη σύσταση, όσο και στη γεύση. Με τί μπορούμε να τις συνδυάσουμε λοιπόν;
Φρούτα
Από τους αγαπημένους μας συνδυασμούς είναι η σοκολάτα με τα φρούτα, είτε απλώς βουτώντας φρούτα σε λιωμένη σοκολάτα είτε σε πιο περίπλοκες παρασκευές με κρέμες, γκανάζ ή μους σοκολάτας μαζί με σάλτσες, ζελέ ή κρέμες φρούτων. Στο περιοδικό P magazine βρήκαμε έναν πίνακα με μαζεμένους τους συνδυασμούς και μεταφέρουμε από αυτόν όσα φρούτα συνηθίζουμε να καταναλώνουμε στη χώρα μας:
Φρούτα | Μαύρη | Γάλακτος | Λευκή |
Ακτινίδια | ✓ | ✓ | |
Αχλάδια | ✓ | ✓ | |
Βερίκοκα | ✓ | ✓ | ✓ |
Δαμάσκηνα | ✓ | ||
Καρύδα | ✓ | ✓ | ✓ |
Κεράσια | ✓ | ✓ | ✓ |
Λάιμ | ✓ | ||
Λεμόνια | ✓ | ✓ | ✓ |
Μάνγκο | ✓ | ✓ | |
Μήλα | ✓ | ||
Μούρα | ✓ | ||
Μπανάνες | ✓ | ✓ | ✓ |
Πορτοκάλια | ✓ | ✓ | ✓ |
Ροδάκινα | ✓ | ||
Ρόδια | ✓ | ||
Σταφίδες | ✓ | ✓ | |
Σταφύλια | ✓ | ✓ | ✓ |
Σύκα | ✓ | ||
Φράουλες | ✓ | ✓ | ✓ |
Χουρμάδες | ✓ |
Καφές
Εκτός από τα φρούτα που ήδη αναλύσαμε, η σοκολάτα μπορεί να συνδυαστεί με τον καφέ, το τσάι και το κρασί. Διαβάζουμε πως όταν επιλέγεις να συνοδέψεις μια σοκολάτα με ένα ρόφημα, το σημαντικότερο είναι η ισορροπία. Η σοκολάτα με τον καφέ έχουν πολλά κοινά, από την απολαυστική φύση τους έως τις περίπλοκες γεύσεις τους. Στις γεύσεις τους αποτυπώνονται η προέλευση, το καβούρδισμα, η επεξεργασία και άλλα πολλά. Στους συνδυασμούς είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε μαύρη σοκολάτα, μιας και η ζάχαρη και το γάλα μπορεί να επισκιάσουν τις γεύσεις.
Τσάι
Το τσάι ίσως να μην περιμέναμε να ταιριάζει με τη σοκολάτα. Όμως, τα αρωματικά του τσαγιού έχουν την τάση να εντείνουν τη γεύση της σοκολάτας. Η σοκολάτα από τη μεριά της ενισχύει τα γευστικά χαρακτηριστικά του τσαγιού. Σύμφωνα με τον σεφ Jacques Poulain η σοκολάτα γάλακτος πάει με τσάγια όπως το Earl Grey, το Matcha και το πράσινο, ενώ η λευκή σοκολάτα ταιριάζει καλύτερα με τσάγια με λεπτή γεύση, όπως το πράσινο και το τσάι jasmine.
Κρασί
Μαθαίνουμε πως η σοκολάτα μπορεί να συνδυαστεί με το κρασί, ακολουθώντας τον γενικό κανόνα -όπως και με το φαγητό- όσο πιο σκούρα η σοκολάτα τόσο πιο σκούρο το κρασί.
Τυρί
Ναι, η σοκολάτα ταιριάζει με το τυρί! Για να συνδυαστούν χρειάζεται το τυρί να έχει αρκετά έντονη γεύση, όπως ένα παλαιωμένο τσένταρ ή η παρμεζάνα. Μάλιστα, προτείνεται η δοκιμή με ένα ψωμί αλειμμένο με σοκολάτα και πασπαλισμένο με παρμεζάνα.
Ξηροί καρποί
Όπως μαθαίνουμε η μαύρη σοκολάτα ταιριάζει τέλεια με ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα macadamia, μιας και η σοκολάτα ενισχύει τη γεύση τους χωρίς να χάνει το δικό της γευστικό προφίλ. Η σοκολάτα γάλακτος συνδυάζεται καλά με τους περισσότερους ξηρούς καρπούς, όπως τα αμύγδαλα, τα φυστίκια. Ταιριάζει τέλεια και με το φυστικοβούτυρο που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα στη συνταγή μας!
Αλάτι και πιπέρια
Η γεύση της σοκολάτας ενισχύεται από το αλάτι και το πιπέρι. Δεν λέμε να αλατοπιπερώσουμε τα γλυκά μας, αλλά μια ίσα ίσα δόση θα αναδείξει τις γευστικές νότες της σοκολάτας μας ακριβώς όσο πρέπει.
Χαβιάρι!
Μη σας κάνει καθόλου εντύπωση! Σε άρθρο στο περιοδικό Independent διαβάσαμε πως μπορεί ο συνδυασμός υλικών να θεωρείται τέχνη, αλλά η χημική σύσταση των συστατικών παίζει το ρόλο της. Σύμφωνα με έρευνα που στόχευε στη διερεύνηση των χημικών κανόνων που μπορεί να βρίσκονται πίσω από τους συνδυασμούς συστατικών που «ταιριάζουν» μεταξύ τους μελετήθηκε ο συνδυασμός της λευκής σοκολάτας μα το χαβιάρι, όσο παράταιρο κι αν μας φαίνεται. Υπάρχει μερίδα σεφ που υποστηρίζει πως αυτό που κάνει τα συστατικά να ταιριάζουν μεταξύ τους είναι η παρόμοια χημική τους σύσταση. Μένει να το δοκιμάσουμε!
Nerd alert!
Αφού μελετήσαμε τους γευστικούς συνδυασμούς που μπορούμε να κάνουμε με τις αγαπημένες μας σοκολάτες, θα αποφύγουμε το χαβιάρι και θα κινηθούμε κλασικά, με μαύρη σοκολάτα και φυστικοβούτυρο! Τάρτα με κρέμα από φυστικοβούτυρο και γκανάζ σοκολάτας, ο απόλυτος συνδυασμός!
H συνταγή μας
Τάρτα με κρέμα φυστικοβούτυρου και γκανάζ σοκολάτας
Υλικά
Βάση: | |
Παξιμάδι (τριμμένο) | 150 γρ. |
Κουβερτούρα | 50 γρ. |
Βούτυρο | 100 γρ. |
Κρέμα φυστικοβούτυρου: | |
Φυστικοβούτυρο | 100 γρ. |
Τυρί κρέμα | 200 γρ. |
Ζάχαρη | 2 κ.σ. |
Βανίλια | 1 κάψουλα |
Γκανάζ σοκολάτας: | |
Κουβερτούρα | 150 γρ. |
Κρέμα γάλακτος | 200 γρ. |
Μέθοδος
Για να φτιάξουμε τη βάση τρίβουμε το παξιμάδι στο μπλέντερ να γίνει σκόνη. Λιώνουμε την κουβερτούρα και την προσθέτουμε. Λιώνουμε το βούτυρο και το προσθέτουμε κι αυτό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα και έχει την υφή βρεγμένη άμμου. Το στρώνουμε σε μια ταρτιέρα και το πατάμε καλά να γίνει συμπαγές με μια σπάτουλα. Βάζουμε τη βάση μας στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον να σφίξει.
Για να φτιάξουμε την κρέμα φυστικοβούτυρου βάζουμε το φυστικοβούτυρο, το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα μπωλ και χτυπάμε με το μίξερ να αφρατέψουν για δύο λεπτά. Έπειτα το βάζουμε πάνω από τη βάση μας, ισιώνουμε την επιφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα τουλάχιστον να σφίξει.
Για να φτιάξουμε τη γκανάζ σοκολάτας κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις αρχίσει να βράζει την ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα. Σκεπάζουμε το μπωλ με μεμβράνη για ένα λεπτό και έπειτα ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί. Βγάζουμε την τάρτα μας από το ψυγείο και προσθέτουμε τη γκανάζ από πάνω. Βάζουμε τη τάρτα για αρκετές ώρες στο ψυγείο να παγώσει.
Καλή σοκολατοφυστικοβουτυρένια απόλαυση σε όλους!
https://eatdessertfirstgreece.com/