Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Όταν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνάντησε τη σοκολάτα

 Όταν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνάντησε τη σοκολάτα

Όλοι αγαπάμε τη σοκολάτα! Τα άρθρα και οι συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε με αυτήν είναι ατέλειωτες. Αυτή τη φορά στη συνταγή μας θα ταιριάξουμε τη σοκολάτα με έναν θησαυρό της ελληνικής γης, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Στη χώρα μας και στη μεσογειακή διατροφή γενικώς το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται πολύ συχνά. Τι γίνεται όμως με τη ζαχαροπλαστική; Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με τη μεγάλη θρεπτική του αξία είναι ένα ιδανικό υποκατάστατο του βουτύρου. Γι’ αυτό τον λόγο στο νέο γλυκό μας άρθρο θα βρούμε παραδοσιακά γλυκά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες που περιέχουν ελαιόλαδο, θα φτιάξουμε τη δική μας εξαιρετικά γευστική μους σοκολάτας με το βραβευμένο ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο OLEOSOPHIA και ουίσκι και θα μάθουμε πολλές πληροφορίες για το ελαιόλαδο από τη σομελιέ ελαιολάδου Μαριάννα Δεβετζόγλου.

Λαχταριστή μους σοκολάτας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το Eat Dessert First Greece
OLEOSOPHIA, μια ακόμα αξιόλογη ελληνική εταιρεία

Κάνοντας την έρευνα μας προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε χαρακτηριστικά παραδοσιακά γλυκά από διάφορα μέρη της χώρας μας. Βρήκαμε αρκετά παραδείγματα, μιας και η παράδοση αγαπάει το ελαιόλαδο και επιλέξαμε κάποια ενδεικτικά. Στην έρευνά μας μας βοήθησε πολύ το βιβλίο Πατροπαράδοτες Ελληνικές Συνταγές (1994).

Νηστίσιμη σουσαμόπιτα Θράκης

Η σουσαμόπιτα είναι ένα γλυκό ταψιού που φτιάχνεται με λεπτά φύλλα και γέμιση από σουσάμι, ζάχαρη και κανέλα. Για να τη φτιάξουμε ετοιμάζουμε ένα αφράτο ζυμαράκι με ελαιόλαδο και το ανοίγουμε σε ψιλά φύλλα. Επίσης, στο στήσιμο του γλυκού ραντίζουμε ένα ένα τα φύλλα με ελαιόλαδο. Σουσαμόπιτα φτιάχνουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στην περιοχή των Σερρών, όπου θεωρείται χριστουγεννιάτικο γλύκισμα.

πηγή

Μπομπότα

Διαβάσαμε πως η μπομπότα ήταν το ψωμί των φτωχών, μια γλυκιά πίτα την οποίαν έτρωγαν την περίοδο της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής. Την εποχή εκείνη ο κόσμος ζούσε από ό,τι του πρόσφερε η ελληνική γη, ένα από τα οποία ήταν το καλαμπόκι. Σύμφωνα με μια παραδοσιακή συνταγή που βρήκαμε η μπομπότα φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο, χυμό πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, ζάχαρη, σταφίδες, καρύδια, κονιάκ, ξύσμα λεμονιού, σόδα και κανέλα. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτη πασπαλισμένη με άχνη ή να σιροπιαστεί με ένα απλό σιρόπι με ζάχαρη και νερό.

πηγή

Κρητική σταφιδόπιτα νηστίσιμη

Χορταστική και θρεπτική, η σταφιδόπιτα είναι κατάλληλη για την περίοδο της νηστείας. Δεν είναι κέικ με σταφίδες, αλλά μια πίτα. Φτιάχνεται με ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, ζάχαρη και αλεύρι και αρωματίζεται με κανέλα, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού και σε κάποιες συνταγές περιέχει και μαστίχα. Η σταφίδα προστίθεται αλεσμένη ή κομμένη σε κομματάκια.

Μικρασιατική κανελόπιτα

Η κανελόπιτα όταν ψήνεται γεμίζει το σπίτι με αρώματα. Φτιάχνεται με ελαιόλαδο, ζάχαρη, γάλα, αυγά, αλεύρι, σόδα και αρωματίζεται με μπόλικη κανέλα. Γίνεται και σε νηστίσιμη εκδοχή με ελαιόλαδο, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, αλεύρι, baking powder, σόδα και φυσικά κανέλα ή ακόμα και μοσχοκάρυδο. Στη συνταγή που βρήκαμε προστίθενται και σταφίδες, κοπανισμένα καρύδια και δάκρυα σοκολάτας.

πηγή

Δίπλες Καλαμάτας

Φτιάχνονται με αυγά, ελαιόλαδο, ζάχαρη, κάποιο αλκοολούχα ποτό, αλεύρι και βανίλια. Όλα τα υλικά ζυμώνονται  και ανοίγονται σε λεπτό φύλλο το οποίο κόβεται σε λωρίδες. Οι λωρίδες ρίχνονται σε καυτό λάδι και αμέσως διπλώνονται στο χαρακτηριστικό τους σχήμα με τη βοήθεια δυο πιρουνιών. Έπειτα σιροπιάζονται και πασπαλίζονται με καρύδι και κανέλα. Γλυκίσματα χριστουγεννιάτικα, για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα!

πηγή

Λαλάγγια Μάνης

Το έθιμο λέει τα λαλάγγια να φτιάχνονται την παραμονή των Χριστουγέννων με προζύμι ή μαγιά μπίρας, αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και μέλι. Η παράδοση τα συνδέει με τους καλικάντζαρους, ως κέρασμα για να τα διαθέσουν πιο ευνοϊκά για το σπιτικό τους. Όταν ψηθεί το πρώτο το ρίχνουν έξω από την πόρτα μαζί με έναν αναμμένο δαυλό και λένε: έξω ψύλλοι, ποντικοί, μέσα φίλοι και δικοί!

πηγή

Και άλλα πολλά παραδοσιακά μας γλυκά φτιάχνονται με ελαιόλαδο. Αλλά και η σύγχρονη ζαχαροπλαστική στρέφεται προς την παράδοση και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Κέικ λαδιού

Πρόκειται για μια κατηγορία κέικ που χρησιμοποιεί το ελαιόλαδο στη θέση του βουτύρου. Στα αγγλικά η κατηγορία αυτή ονομάζεται chiffon cakes. Λόγω της έλλειψης συμπαγούς λιπαρής ουσίας όπως το βούτυρο ή η μαργαρίνη είναι δύσκολο να ενσωματωθεί αέρας μέσα στο μείγμα. Τη λειτουργία αυτή αναλαμβάνουν τα ασπράδια, τα οποία χτυπιούνται σε μαρέγκα χωριστά και έπειτα ενσωματώνονται μέσα στο μείγμα. Ένα από τα πλεονεκτήματα των κέικ λαδιού είναι πως λόγω της υγρασίας τους δεν ξεραίνονται ή σκληραίνει όπως τα κλασικά κέικ βουτύρου.

πηγή

Παγωτό με ελαιόλαδο

Ένα ιδιαίτερο παγωτό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές είναι το παγωτό με ελαιόλαδο. Σε πολλές συνταγές συνδυάζεται με φιστίκι. Πρόκειται για ένα παγωμένο γλύκισμα με όλα τα θρεπτικά συστατικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Το μυστικό επιτυχίας του είναι να χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

πηγή

Μους σοκολάτας με ελαιόλαδο

Η σύγχρονη ζαχαροπλαστική στρέφεται προς την παράδοση, με δημιουργικό τρόπο. Το πιο διαδομένο γλύκισμα είναι η μους σοκολάτας με ελαιόλαδο. Συνταγές τη συνδυάζουν με καφέ, μέλι, λεμονάτο αλάτι, ξύσμα πορτοκαλιού, κονιάκ, καρύδια και άλλα πολλά ανάλογα με την τόλμη του κάθε ζαχαροπλάστη. Μια τέτοια μους θα προσπαθήσουμε κι εμείς να φτιάξουμε!

H μους σοκολάτας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του Eat Dessert First Greece!

Εμπρός στις κουζίνες μας, λοιπόν, για να ετοιμάσουμε μια υγιεινή και ελαφριά μους σοκολάτας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το μονοποικιλιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Μανάκι OLEOSOPHIA, το οποίο μάλιστα έχει βραβευτεί με GREAT TASTE Award το 2020 και OLYMPIA AWARD 2020! Το ελαιόλαδο έδεσε τέλεια με τη σοκολάτα, χάρη στην ισορροπημένη γεύση και το άρωμα του ελαιολάδου OLEOSOPHIA, χαρακτηριστικά που οφείλει στην ποικιλία Μανάκι που ευημερεί στον ελαιώνα της οικογένειας Μαγγίνα στο χωριό Καλέντζι Κορινθίας.

Στη συνταγή μας θα χρησιμοποιήσουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο OLEOSOPHIA. Ευχαριστούμε θερμά την αγαπημένη εταιρεία για την παραχώρηση των προϊόντων της!

Η συνταγή μας

Μους σοκολάτας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Υλικά για τη μους σοκολάτας

Κουβερτούρα140 γρ.
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο75 ml
Αυγά2
Νερό15 ml
Ζάχαρη60 γρ.
Ουίσκιμισό σφηνάκι
Ανθός αλατιού1 κ.γ.
Κρέμα γάλακτος200 ml
Τα υλικά για τη μους σοκολάτας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Πώς φτιάχνουμε τη μους σοκολάτας

Στην κουζίνα μας για την παρασκευή της μους σοκολάτας…

Αρχικά χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει πηχτή σαν γιαούρτι και την αφήνουμε στην άκρη.

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί).

Μόλις λιώσει η κουβερτούρα την αφήνουμε για λίγα λεπτά στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της κι έπειτα προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το ουίσκι.

Φτιάχνουμε μια pâte à bombe (η βάση για τη μους): Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα αυγά, το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Τοποθετούμε το μπωλ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και χτυπάμε συνεχώς μέχρι να φτάσει το μείγμα στους 74°C. Έπειτα χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να κρυώσει.

Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα κουβερτούρας-ελαιόλαδου μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα.

Τέλος προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις με προσοχή για να μη χάσει τον όγκο της.

Γεμίζουμε ποτήρια ή μπολάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σφίξει η μους. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ανθό αλατιού ή crumble ή τριμμένο μπισκότο. Βρείτε τη συνταγή μας για crumble σε παλιότερο άρθρο μας.

Καλή απόλαυση σε όλες και όλους! Kαι τώρα…

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την OLEOSOPHIA!

Το OLEOSOPHIA είναι ένα οικογενειακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στον οικογενειακό ελαιώνα της οικογένειας Μαγγίνα, στο χωριό τους Καλέντζι Κορινθίας. Η οικογένεια καλλιεργεί εδώ και 3 γενιές την ποικιλία Μανάκι ενώ η δημιουργία του OLEOSOPHIA είναι το αποτέλεσμα μίας ιστορίας αγάπης που ένωσε δύο οικογένειες και που επιθυμεί να μοιραστεί τις αξίες της με τον κόσμο, ταξιδεύοντας το Μανάκι σε νέους γαστρονομικούς ορίζοντες. 

Το μάζεμα της ελιάς (πηγή)

Η ποικιλία Μανάκι είναι χαρακτηριστική της περιοχής και χρησιμοποιείται για την παραγωγή εκλεκτού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Πρόκειται για μία ευαίσθητη ποικιλία που δεν ευημερεί σε άλλες τοποθεσίες και χώρες και αυτό είναι που την κάνει μοναδική. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Μανάκι έχει ένα απαλό προφίλ, με πλούσια αρώματα, διακριτικό πικρό και ευχάριστο πικάντικο ενώ οι κυρίαρχες νότες (χωρίς να  περιορίζεται σε αυτές) είναι πράσινες νότες από γρασίδι και τομάτα – ένα γευστικό προφίλ που το καθιστά εύκολο στην χρήση και κατανάλωσή του σε μία πληθώρα γαστρονομικών εφαρμογών. 

Η οικογένεια παράγει το μονοποικιλιακό αγουρέλαιο OLEOSOPHIA, το οποίο είναι 100% ποικιλίας Μανάκι, από άγουρες ελιές που μαζεύονται νωρίς τον Οκτώβρη, καθώς και το Μανάκι Cultivar Blend από συνδυασμό ποικιλιών με βάση τις ελιές Μανάκι, που συλλέγονται έως τα μέσα Νοεμβρίου το αργότερο. Τα προϊόντα τους είναι ιδανική επιλογή για γευστικές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες ενώ αποτελούν εξαιρετική επιλογή για δώρο! Τα προϊόντα OLEOSOPHIA βρίσκονται σε καταστήματα ντελικατέσσεν και fine food shops στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία, ενώ το δίκτυο συνεργατών επεκτείνεται διαρκώς. 

Οι συσκευασίες των 200 ml αποτελούν ένα τέλειο δωράκι!

Επιπλέον, το μονοποικιλιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο OLEOSOPHIA έχει λάβει πιστοποίηση από τη Φαρμακευτική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και βραβείο OLYMPIA AWARD 2020 για το φαινολικό του περιεχόμενο, ενώ πρόσφατα και τα δύο προϊόντα απέσπασαν βραβείο GREAT TASTE 2020 από τον διεθνούς φήμης διαγωνισμό τροφίμων. Μέσα από το μίνιμαλ σχεδιασμό, η ομάδα της OLEOSOPHIA θέλει να επικοινωνήσει την δυναμική απλότητα του ελαιόδεντρου και να τονίσει τη σοφία του και το ρόλο του στην ζωή των ανθρώπων. 

Συνεχώς αναζητώντας την γνώση και την εξέλιξη, η Μαριάννα ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως Σομελιέ Ελαιολάδου ενώ δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης των καταναλωτών και επαγγελματιών σχετικά με το ελαιόλαδο. Είναι μέλος του Registry of Certified Olive Oil Sommeliers και μέλους του παγκοσμίου δικτύου Women In Olive Oil (WIOO), ένα δυναμικό δίκτυο γυναικών που στοχεύει στην εξέλιξη, εκπαίδευση και ενίσχυση του τομέα του ελαιολάδου. 

Η Μαριάννα Δεβετζόγλου σε γευσιγνωσία ελαιόλαδου (πηγή)

Ο ελαιώνας της οικογένειας είναι ανοιχτός σε επισκέπτες και πραγματοποιούνται τουρ και γευσιγνωσίες ελαιολάδου κάτω από τα ελαιόδεντρα, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική ποικιλία, τα αρώματα και τη γεύση του τόπου και φυσικά, να γίνει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μέρος της καθημερινής διατροφής τους.  Μία αυθεντική και μοναδική εμπειρία που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα! 

https://eatdessertfirstgreece.com/


«Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»: Τι κρύβεται πίσω από την αντίδραση της Άγκυρας στη νηοψία

 «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»: 

Τι κρύβεται πίσω από την αντίδραση της Άγκυρας στη νηοψία



Τουρκικός τσαμπουκάς στον έλεγχο πλοίου στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της Ε.Ε, για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων του Ο.Η.Ε. στη Λιβύη

«Πολύ κακό για το τίποτα» ή «Φωνάζει ο κλέφτης για αν φοβηθεί ο νοικοκύρης»; Και οι δύο λαϊκές ρήσεις, ταιριάζουν απόλυτα στην Τουρκικός προκλητική συμπεριφορά και αντίδραση της Τουρκίας, για τον έλεγχο του φορτηγού – πλοίου «Ροζελίν», τα ξημερώματα της Δευτέρας ανοιχτά της Βεγγάζης, στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της Ε.Ε, για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων του Ο.Η.Ε. στη Λιβύη.

Αν και όπως αποδείχθηκε ήταν ένας νόμιμος έλεγχος ρουτίνας, μια και το «Ροζελίν Α» μετέφερε στη Λιβύη κοντέινερ με χρώματα, η Άγκυρα εκμεταλλεύτηκε το γεγονός και προκάλεσε «θόρυβο», προκειμένου να θορυβήσει τις χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση «Ειρήνη», αποτρέποντας μελλοντικούς ελέγχους σε τουρκικά πλοία που θα μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ και ενισχύοντας το καθεστώς Σάρατζ.

PIC1


Όπως αποκάλυψε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, η Τουρκία είχε ενημερωθεί από την Επιχειρησιακή Διοίκηση της αποστολής «Ειρήνη» στη Ρώμη για τον έλεγχο στο «Ροζελίν Α», χωρίς ν’ απαντήσει εάν είναι αντίθετη σ’ αυτόν. Το έπραξε μετά από τέσσερις ώρες και αφού ο έλεγχος, ήταν στο τέλος του και χωρίς προβλήματα. Τελικά, με την ιδιότητα του «κράτους σημαίας» του πλοίου, η Τουρκία ζήτησε καθυστερημένα τη διακοπή του ελέγχου, όπως δικαιούται, μ’ αποτέλεσμα οι Γερμανοί στρατιώτες ν’ αποχωρήσουν.

Η φρεγάτα «Αμβούργο» σταμάτησε το τουρκικό φορτηγό, 200 χιλιόμετρα βορείως της Βεγγάζης, προκειμένου να ελέγξει το φορτίο που προοριζόταν για τη Λιβύη. Δύναμη της φρεγάτας, κατέβηκε μ’ ελικόπτερο στο «Ροζελίν Α», όπου πραγματοποίησε έρευνα για τέσσερις σχεδόν ώρες, χωρίς καμία αντίδραση από την Τουρκία. Κατά τον έλεγχο, το πλήρωμα ήταν απολύτως συνεργάσιμο, ενώ έως και την διακοπή της έρευνας δεν εντοπίστηκε απαγορευμένο εμπόρευμα. Τα ξημερώματα της Τρίτης πάντως, το «Ροζελίν Α» προσέγγιζε το λιμάνι της Μισράτα, στη δυτική Λιβύη.

PIC2


Οξύνουν το κλίμα τουρκικά ΜΜΕ

Τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, προβάλλουν με πηχυαίους τίτλους το περιστατικό με το «Ροζελίν Α» στοχοποιώντας κυρίως τον Έλληνα θαλάσσιο διοικητή των δυνάμεων της επιχείρησης «Ειρήνη», ναύαρχο Θεόδωρο Μικρόπουλο, αν και -όπως έκανε γνωστό γερμανικό υπουργείο Άμυνας- τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου αποφάσισε η Επιχειρησιακή Διοίκηση της αποστολής «Ειρήνη» στη Ρώμη, που έχει διοικητή τον Ιταλό ναύαρχο Fabio Agostini.

Δεν λείπουν μάλιστα και οι φωνές στην Τουρκία, που ζητούν «αντίποινα» απέναντι στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του απόστρατου ναυάρχου Τζεμ Γκιουρτενίζ, ο οποίος έκανε λόγο «για μία «εχθρική πράξη εναντίον της Τουρκίας» που ευθύνονται Έλληνες και Γερμανοί. «Πρόκειται για το κατώτερο επίπεδο κήρυξης πολέμου. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή πρέπει να πατήσει πολύ ισχυρά σε αυτή τη ληστεία». Ο Γκιουρντενίζ χαρακτηρίζεται και «θεωρητικός» του προκλητικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», που έχει υιοθετήσει και υλοποιεί η κυβέρνηση Ερντογάν, στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών ονειρώξεών της.

PIC3


«Η φρεγάτα της Γερμανίας, παρεμβαίνει στο τουρκικό εμπορικό πλοίο σαν πειρατής και ανακρίνει το προσωπικό του σαν να είναι ληστής. Αυτό δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποδεχτεί η Δημοκρατία του Ατατούρκ και το τουρκικό έθνος» δήλωσε με τη σειρά του ο ναύαρχος ε.α. Ντενίζ Κούτλουκ, λέγοντας πως «το κουτί της Πανδώρας έχει ανοίξει» και πως μετά το περιστατικό αυτό «Γερμανία και Ελλάδα θα πρέπει να σκέφτονται δύο φορές». Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να ζητήσει ακόμη και τουρκικά «Αντίποινα» με νηοψίες του τουρκικού στόλου σε ελληνικά και γερμανικά εμπορικά πλοία, που πλέον στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και το Βόσπορο.

Αντιδράσεις Βερολίνου

Με δηλώσεις της η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέα Ζάσε, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας «από πολλές απόψεις προβληματική», δηλώνοντας πως ο έλεγχος στο τουρκικό πλοίο πραγματοποιήθηκε «με καθαρές διαδικασίες». Η ίδια υπενθύμισε με νόημα πως: «Στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη, καταστήσαμε επανειλημμένα σαφές ότι περιμένουμε από όλους τους συμμετέχοντες να τηρούν το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη - και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Τουρκία». Παράλληλα έκανε γνωστό πως και αυτό το θέμα θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πρώτο το γερμανικό Der Spiegel , αποκάλυψε τo πρωί της Δευτέρας, πως η Άγκυρα εμπόδισε τον έλεγχο τουρκικού πλοίου από τη γερμανική φρεγάτα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκία «δεν κρύβει την άμεση υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και στέλνει όπλα και μισθοφόρους με πλοία και αεροπλάνα. Η επιχείρηση «Ειρήνη» ωστόσο είναι σχεδόν ανίσχυρη χωρίς την συνεργασία της Άγκυρας».

PIC4


Το περασμένο καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στην Λιβύη. Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.

Τι λέει η Τουρκία

Το βράδυ της Δευτέρας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και τον επιτετραμμένο της Γερμανίας στην Άγκυρα, όπου τους επέδωσε νότα διαμαρτυρίας για την απόπειρα νηοψίας στο τουρκικό πλοίο «Ροζελίν Α».

PIC5


Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι είναι αμφισβητήσιμος ο σκοπός της επιχείρησης «Ειρήνη», σημειώνοντας πως πρόκειται για μεροληπτική επιχείρηση.

Σύμφωνα με την τουρκική θέση: «Αν και ο πλοίαρχος του «Ροζαλίν Α» δέχθηκε να συνεργαστεί, ένοπλη ομάδα της επιχείρησης «Ειρήνη» επιβιβάστηκε στο πλοίο και πραγματοποίησε επιθεώρηση επί μακρόν (…) Τα μέλη του πληρώματος του τουρκικού πλοίου ερευνήθηκαν βίαια, συγκεντρώθηκαν και περιορίστηκαν σε μία μόνο θέση, τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με χρήση βίας, ενώ ο πλοίαρχος τέθηκε υπό την επιτήρηση ενός ένοπλου στρατιώτη».

Η Άγκυρα κάνει λόγο για μεροληψία και τονίζει ότι η παρέμβαση αυτή πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας και του πλοιάρχου, ενώ επιμένει πως το πλοίο μετέφερε μπογιές και ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, καταδίκασε την επιχείρηση «Ειρήνη», κατηγορώντας την Ε.Ε. ότι «απέδειξε τη μεροληψία της με την παράνομη έρευνα στο τουρκικό εμπορικό πλοίο».

Το περιστατικό με τη γαλλική φρεγάτα

Στις 10 Ιουνίου η γαλλική ελαφριά φρεγάτα στελθ Courbet (F-712), που βρισκόταν σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, προσπάθησε να επιθεωρήσει φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας, το οποίο συνοδευόταν από τουρκικό πολεμικό πλοίο. Το φορτηγό πλοίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά πολεμικού υλικού για ενίσχυση της κυβέρνησης Σάρατζ, κατά παράβαση των αποφάσεων για επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η γαλλική φρεγάτα έλαβε σήμα από το τουρκικό συνοδευτικό πλοίο πως βρίσκεται στο στόχαστρο. Το προειδοποιητικό σήμα δηλαδή, που λαμβάνει ένα πλοίο ότι επίκειται άμεση επίθεση. Κίνηση που ανάγκασε το «Κουρμπέτ», να απομακρυνθεί από την πορεία του εμπορικού πλοίου.

PIC6


Η κίνηση της Τουρκίας, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Γαλλίας, που ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας την Άγκυρα για στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη και παράβαση του εμπάργκο που επέβαλαν τα Ηνωμένα Έθνη. Η Τουρκία -κατά την προσφιλή της τακτική- αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη για «επιθετική συμπεριφορά» της γαλλικής φρεγάτας.

Το περιστατικό προκάλεσε και μίνι κρίση στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Αν και αρχικά ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γιανς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες της Γαλλίας κατά της Τουρκίας, αυτή «θάφτηκε κάτω από το χαλί» αφού κρίθηκε πως οι πληροφορίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Από τότε και έως σήμερα η Τουρκία και ο πρόεδρος Ερντογάν, αποτελούν «κόκκινο πανί» για την Γαλλία και τον πρόεδρο Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος, κάνει λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά» της κυβέρνησης του Ερντογάν, ο οποίος με τη σειρά του απαντάει: «Μην τα βάζετε με την Τουρκία». Εκτός από το περιστατικό του Ιουνίου, Μακρόν και Ερντογάν, είναι σε αντιπαράθεση και για τις προκλητικές και παράνομες τουρκικές έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Βέβαιο θεωρείται πως και μετά τη νέα εξέλιξη με το «Ροζελίν Α» η Τουρκία θ’ αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αφού και χώρες – μέλη που ήταν στο πλευρό της φαίνεται ν’ αποστασιοποιούνται. Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο, η στάση της Γερμανίας.

https://www.protothema.gr/

Βιταμίνη Α: Τα οφέλη & οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα

 Βιταμίνη Α: Τα οφέλη & οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα 

Βιταμίνη Α: Τα οφέλη & οι τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα (εικόνες)

Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης Α: η μία προέρχεται κυρίως από ζωικά προϊόντα (ρετινόλη) και η άλλη είναι φυτικής προέλευσης (βήτα καροτένιο).

Είναι γνωστό πως το καρότο περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α, απαραίτητη για την υγεία των ματιών μας αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Μισή κούπα ωμά καρότα περιέχει 10.692 μονάδες (IU) ρετινόλης και 0,534 μιλιγκράμ βήτα καροτένιο.

Δείτε ποιες άλλες τροφές σας βοηθούν να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά:

Πουρές από γλυκιά κολοκύθα: Μόλις μία κούπα παρέχει 14.100 IU ρετινόλης και 0,706 μιλιγκράμ βήτα καροτένιο.

Μία μέτρια ψητή γλυκοπατάτα: Μία γλυκοπατάτα παρέχει 21.909 IU ρετινόλης και 1,096 μιλιγκράμ βήτα καροτένιο (438% της προτεινόμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α).

Λαχανίδα: Ένα μικρό μπολ περιέχει 70.829 IU ρετινόλης και 3,5 μιλιγκράμ βήτα καροτένιο.

Μία κουταλιά της σούπας ιχθυέλαιο: Το λάδι που προέρχεται από το ήπαρ του μπακαλιάρου είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α. Μόλις μία κουταλιά της σούπας παρέχει 13.600 IU ρετινόλης και 4 μιλιγκράμ βήτα καροτένιο.

https://www.onmed.gr/

Το πιο όμορφο ταξίδι είναι μέσα στα μάτια σου!

  Το πιο όμορφο ταξίδι είναι μέσα στα μάτια σου! – Θώμη Μπαλτσαβιά – GynaikaEimai 22 Ιανουαρίου 2025 Ανέκαθεν τα μάτια ήταν ό,τι πιο όμορφο ...