Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Όταν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνάντησε τη σοκολάτα

 Όταν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνάντησε τη σοκολάτα

Όλοι αγαπάμε τη σοκολάτα! Τα άρθρα και οι συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε με αυτήν είναι ατέλειωτες. Αυτή τη φορά στη συνταγή μας θα ταιριάξουμε τη σοκολάτα με έναν θησαυρό της ελληνικής γης, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Στη χώρα μας και στη μεσογειακή διατροφή γενικώς το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται πολύ συχνά. Τι γίνεται όμως με τη ζαχαροπλαστική; Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με τη μεγάλη θρεπτική του αξία είναι ένα ιδανικό υποκατάστατο του βουτύρου. Γι’ αυτό τον λόγο στο νέο γλυκό μας άρθρο θα βρούμε παραδοσιακά γλυκά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες που περιέχουν ελαιόλαδο, θα φτιάξουμε τη δική μας εξαιρετικά γευστική μους σοκολάτας με το βραβευμένο ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο OLEOSOPHIA και ουίσκι και θα μάθουμε πολλές πληροφορίες για το ελαιόλαδο από τη σομελιέ ελαιολάδου Μαριάννα Δεβετζόγλου.

Λαχταριστή μους σοκολάτας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το Eat Dessert First Greece
OLEOSOPHIA, μια ακόμα αξιόλογη ελληνική εταιρεία

Κάνοντας την έρευνα μας προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε χαρακτηριστικά παραδοσιακά γλυκά από διάφορα μέρη της χώρας μας. Βρήκαμε αρκετά παραδείγματα, μιας και η παράδοση αγαπάει το ελαιόλαδο και επιλέξαμε κάποια ενδεικτικά. Στην έρευνά μας μας βοήθησε πολύ το βιβλίο Πατροπαράδοτες Ελληνικές Συνταγές (1994).

Νηστίσιμη σουσαμόπιτα Θράκης

Η σουσαμόπιτα είναι ένα γλυκό ταψιού που φτιάχνεται με λεπτά φύλλα και γέμιση από σουσάμι, ζάχαρη και κανέλα. Για να τη φτιάξουμε ετοιμάζουμε ένα αφράτο ζυμαράκι με ελαιόλαδο και το ανοίγουμε σε ψιλά φύλλα. Επίσης, στο στήσιμο του γλυκού ραντίζουμε ένα ένα τα φύλλα με ελαιόλαδο. Σουσαμόπιτα φτιάχνουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως στην περιοχή των Σερρών, όπου θεωρείται χριστουγεννιάτικο γλύκισμα.

πηγή

Μπομπότα

Διαβάσαμε πως η μπομπότα ήταν το ψωμί των φτωχών, μια γλυκιά πίτα την οποίαν έτρωγαν την περίοδο της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής. Την εποχή εκείνη ο κόσμος ζούσε από ό,τι του πρόσφερε η ελληνική γη, ένα από τα οποία ήταν το καλαμπόκι. Σύμφωνα με μια παραδοσιακή συνταγή που βρήκαμε η μπομπότα φτιάχνεται με καλαμποκάλευρο, χυμό πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, ζάχαρη, σταφίδες, καρύδια, κονιάκ, ξύσμα λεμονιού, σόδα και κανέλα. Μπορεί να καταναλωθεί σκέτη πασπαλισμένη με άχνη ή να σιροπιαστεί με ένα απλό σιρόπι με ζάχαρη και νερό.

πηγή

Κρητική σταφιδόπιτα νηστίσιμη

Χορταστική και θρεπτική, η σταφιδόπιτα είναι κατάλληλη για την περίοδο της νηστείας. Δεν είναι κέικ με σταφίδες, αλλά μια πίτα. Φτιάχνεται με ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, ζάχαρη και αλεύρι και αρωματίζεται με κανέλα, γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού και σε κάποιες συνταγές περιέχει και μαστίχα. Η σταφίδα προστίθεται αλεσμένη ή κομμένη σε κομματάκια.

Μικρασιατική κανελόπιτα

Η κανελόπιτα όταν ψήνεται γεμίζει το σπίτι με αρώματα. Φτιάχνεται με ελαιόλαδο, ζάχαρη, γάλα, αυγά, αλεύρι, σόδα και αρωματίζεται με μπόλικη κανέλα. Γίνεται και σε νηστίσιμη εκδοχή με ελαιόλαδο, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, αλεύρι, baking powder, σόδα και φυσικά κανέλα ή ακόμα και μοσχοκάρυδο. Στη συνταγή που βρήκαμε προστίθενται και σταφίδες, κοπανισμένα καρύδια και δάκρυα σοκολάτας.

πηγή

Δίπλες Καλαμάτας

Φτιάχνονται με αυγά, ελαιόλαδο, ζάχαρη, κάποιο αλκοολούχα ποτό, αλεύρι και βανίλια. Όλα τα υλικά ζυμώνονται  και ανοίγονται σε λεπτό φύλλο το οποίο κόβεται σε λωρίδες. Οι λωρίδες ρίχνονται σε καυτό λάδι και αμέσως διπλώνονται στο χαρακτηριστικό τους σχήμα με τη βοήθεια δυο πιρουνιών. Έπειτα σιροπιάζονται και πασπαλίζονται με καρύδι και κανέλα. Γλυκίσματα χριστουγεννιάτικα, για να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κλίμα!

πηγή

Λαλάγγια Μάνης

Το έθιμο λέει τα λαλάγγια να φτιάχνονται την παραμονή των Χριστουγέννων με προζύμι ή μαγιά μπίρας, αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και μέλι. Η παράδοση τα συνδέει με τους καλικάντζαρους, ως κέρασμα για να τα διαθέσουν πιο ευνοϊκά για το σπιτικό τους. Όταν ψηθεί το πρώτο το ρίχνουν έξω από την πόρτα μαζί με έναν αναμμένο δαυλό και λένε: έξω ψύλλοι, ποντικοί, μέσα φίλοι και δικοί!

πηγή

Και άλλα πολλά παραδοσιακά μας γλυκά φτιάχνονται με ελαιόλαδο. Αλλά και η σύγχρονη ζαχαροπλαστική στρέφεται προς την παράδοση και τα παραδοσιακά προϊόντα.

Κέικ λαδιού

Πρόκειται για μια κατηγορία κέικ που χρησιμοποιεί το ελαιόλαδο στη θέση του βουτύρου. Στα αγγλικά η κατηγορία αυτή ονομάζεται chiffon cakes. Λόγω της έλλειψης συμπαγούς λιπαρής ουσίας όπως το βούτυρο ή η μαργαρίνη είναι δύσκολο να ενσωματωθεί αέρας μέσα στο μείγμα. Τη λειτουργία αυτή αναλαμβάνουν τα ασπράδια, τα οποία χτυπιούνται σε μαρέγκα χωριστά και έπειτα ενσωματώνονται μέσα στο μείγμα. Ένα από τα πλεονεκτήματα των κέικ λαδιού είναι πως λόγω της υγρασίας τους δεν ξεραίνονται ή σκληραίνει όπως τα κλασικά κέικ βουτύρου.

πηγή

Παγωτό με ελαιόλαδο

Ένα ιδιαίτερο παγωτό που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές είναι το παγωτό με ελαιόλαδο. Σε πολλές συνταγές συνδυάζεται με φιστίκι. Πρόκειται για ένα παγωμένο γλύκισμα με όλα τα θρεπτικά συστατικά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Το μυστικό επιτυχίας του είναι να χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

πηγή

Μους σοκολάτας με ελαιόλαδο

Η σύγχρονη ζαχαροπλαστική στρέφεται προς την παράδοση, με δημιουργικό τρόπο. Το πιο διαδομένο γλύκισμα είναι η μους σοκολάτας με ελαιόλαδο. Συνταγές τη συνδυάζουν με καφέ, μέλι, λεμονάτο αλάτι, ξύσμα πορτοκαλιού, κονιάκ, καρύδια και άλλα πολλά ανάλογα με την τόλμη του κάθε ζαχαροπλάστη. Μια τέτοια μους θα προσπαθήσουμε κι εμείς να φτιάξουμε!

H μους σοκολάτας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του Eat Dessert First Greece!

Εμπρός στις κουζίνες μας, λοιπόν, για να ετοιμάσουμε μια υγιεινή και ελαφριά μους σοκολάτας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το μονοποικιλιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Μανάκι OLEOSOPHIA, το οποίο μάλιστα έχει βραβευτεί με GREAT TASTE Award το 2020 και OLYMPIA AWARD 2020! Το ελαιόλαδο έδεσε τέλεια με τη σοκολάτα, χάρη στην ισορροπημένη γεύση και το άρωμα του ελαιολάδου OLEOSOPHIA, χαρακτηριστικά που οφείλει στην ποικιλία Μανάκι που ευημερεί στον ελαιώνα της οικογένειας Μαγγίνα στο χωριό Καλέντζι Κορινθίας.

Στη συνταγή μας θα χρησιμοποιήσουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο OLEOSOPHIA. Ευχαριστούμε θερμά την αγαπημένη εταιρεία για την παραχώρηση των προϊόντων της!

Η συνταγή μας

Μους σοκολάτας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Υλικά για τη μους σοκολάτας

Κουβερτούρα140 γρ.
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο75 ml
Αυγά2
Νερό15 ml
Ζάχαρη60 γρ.
Ουίσκιμισό σφηνάκι
Ανθός αλατιού1 κ.γ.
Κρέμα γάλακτος200 ml
Τα υλικά για τη μους σοκολάτας με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Πώς φτιάχνουμε τη μους σοκολάτας

Στην κουζίνα μας για την παρασκευή της μους σοκολάτας…

Αρχικά χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει πηχτή σαν γιαούρτι και την αφήνουμε στην άκρη.

Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί).

Μόλις λιώσει η κουβερτούρα την αφήνουμε για λίγα λεπτά στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της κι έπειτα προσθέτουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το ουίσκι.

Φτιάχνουμε μια pâte à bombe (η βάση για τη μους): Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα αυγά, το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Τοποθετούμε το μπωλ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν μαρί) και χτυπάμε συνεχώς μέχρι να φτάσει το μείγμα στους 74°C. Έπειτα χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει και να κρυώσει.

Ρίχνουμε σταδιακά το μείγμα κουβερτούρας-ελαιόλαδου μέσα στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα.

Τέλος προσθέτουμε τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις με προσοχή για να μη χάσει τον όγκο της.

Γεμίζουμε ποτήρια ή μπολάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες να σφίξει η μους. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ανθό αλατιού ή crumble ή τριμμένο μπισκότο. Βρείτε τη συνταγή μας για crumble σε παλιότερο άρθρο μας.

Καλή απόλαυση σε όλες και όλους! Kαι τώρα…

Ας γνωρίσουμε καλύτερα την OLEOSOPHIA!

Το OLEOSOPHIA είναι ένα οικογενειακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που παράγεται στον οικογενειακό ελαιώνα της οικογένειας Μαγγίνα, στο χωριό τους Καλέντζι Κορινθίας. Η οικογένεια καλλιεργεί εδώ και 3 γενιές την ποικιλία Μανάκι ενώ η δημιουργία του OLEOSOPHIA είναι το αποτέλεσμα μίας ιστορίας αγάπης που ένωσε δύο οικογένειες και που επιθυμεί να μοιραστεί τις αξίες της με τον κόσμο, ταξιδεύοντας το Μανάκι σε νέους γαστρονομικούς ορίζοντες. 

Το μάζεμα της ελιάς (πηγή)

Η ποικιλία Μανάκι είναι χαρακτηριστική της περιοχής και χρησιμοποιείται για την παραγωγή εκλεκτού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Πρόκειται για μία ευαίσθητη ποικιλία που δεν ευημερεί σε άλλες τοποθεσίες και χώρες και αυτό είναι που την κάνει μοναδική. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ποικιλίας Μανάκι έχει ένα απαλό προφίλ, με πλούσια αρώματα, διακριτικό πικρό και ευχάριστο πικάντικο ενώ οι κυρίαρχες νότες (χωρίς να  περιορίζεται σε αυτές) είναι πράσινες νότες από γρασίδι και τομάτα – ένα γευστικό προφίλ που το καθιστά εύκολο στην χρήση και κατανάλωσή του σε μία πληθώρα γαστρονομικών εφαρμογών. 

Η οικογένεια παράγει το μονοποικιλιακό αγουρέλαιο OLEOSOPHIA, το οποίο είναι 100% ποικιλίας Μανάκι, από άγουρες ελιές που μαζεύονται νωρίς τον Οκτώβρη, καθώς και το Μανάκι Cultivar Blend από συνδυασμό ποικιλιών με βάση τις ελιές Μανάκι, που συλλέγονται έως τα μέσα Νοεμβρίου το αργότερο. Τα προϊόντα τους είναι ιδανική επιλογή για γευστικές και υγιεινές διατροφικές συνήθειες ενώ αποτελούν εξαιρετική επιλογή για δώρο! Τα προϊόντα OLEOSOPHIA βρίσκονται σε καταστήματα ντελικατέσσεν και fine food shops στην Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία, ενώ το δίκτυο συνεργατών επεκτείνεται διαρκώς. 

Οι συσκευασίες των 200 ml αποτελούν ένα τέλειο δωράκι!

Επιπλέον, το μονοποικιλιακό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο OLEOSOPHIA έχει λάβει πιστοποίηση από τη Φαρμακευτική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών και βραβείο OLYMPIA AWARD 2020 για το φαινολικό του περιεχόμενο, ενώ πρόσφατα και τα δύο προϊόντα απέσπασαν βραβείο GREAT TASTE 2020 από τον διεθνούς φήμης διαγωνισμό τροφίμων. Μέσα από το μίνιμαλ σχεδιασμό, η ομάδα της OLEOSOPHIA θέλει να επικοινωνήσει την δυναμική απλότητα του ελαιόδεντρου και να τονίσει τη σοφία του και το ρόλο του στην ζωή των ανθρώπων. 

Συνεχώς αναζητώντας την γνώση και την εξέλιξη, η Μαριάννα ολοκλήρωσε τις σπουδές της ως Σομελιέ Ελαιολάδου ενώ δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης των καταναλωτών και επαγγελματιών σχετικά με το ελαιόλαδο. Είναι μέλος του Registry of Certified Olive Oil Sommeliers και μέλους του παγκοσμίου δικτύου Women In Olive Oil (WIOO), ένα δυναμικό δίκτυο γυναικών που στοχεύει στην εξέλιξη, εκπαίδευση και ενίσχυση του τομέα του ελαιολάδου. 

Η Μαριάννα Δεβετζόγλου σε γευσιγνωσία ελαιόλαδου (πηγή)

Ο ελαιώνας της οικογένειας είναι ανοιχτός σε επισκέπτες και πραγματοποιούνται τουρ και γευσιγνωσίες ελαιολάδου κάτω από τα ελαιόδεντρα, ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα την τοπική ποικιλία, τα αρώματα και τη γεύση του τόπου και φυσικά, να γίνει το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μέρος της καθημερινής διατροφής τους.  Μία αυθεντική και μοναδική εμπειρία που σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα! 

https://eatdessertfirstgreece.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μιχάλης Γκανάς – Μικρός Τιτανικός

  Μιχάλης Γκανάς – Μικρός Τιτανικός Δεν είναι αγάπη αυτό που ζούμε, εγώ το λέω φονικό μην πάει ο νους σου στο κακό με το μπαμπάκι θα σφαχτο...