Κονσέρβες: Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν τις ανοίγουμε
Η πληροφορία που μπορεί να μας σώσει από τροφική δηλητηρίαση
Αν και τα φρέσκα τρόφιμα είναι η πιο σωστή διατροφική επιλογή δεν είναι πάντα και η πιο εύκολη. λόγω τόσο του σύγχρονου τρόπου ζωής, όσο και τη δυσκολίας πρόσβασης στην αγορά φρέσκων προϊόντων. Οι κονσέρβες από την άλλη, είναι και προσιτές οικονομικά και πρακτικές στη χρήση και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα κονσερβοποιημένων τροφίμων που μπορούν να καταναλωθούν από φρούτα, λαχανικά, πατάτες και όσπρια έως ψάρι και έτοιμα τρόφιμα όπως σούπα, φασόλια ή τσίλι.
Εκτός από τις πιο συνηθισμένες κονσέρβες όπως ο τόνος, τώρα την περίοδο της Σαρακοστής πολλά νηστίσιμα πωλούνται μέσα σε κονσέρβες για παράδειγμα ντολμαδάκια, καλαμαράκια, χταπόδι, ακόμα και γίγαντες γιαχνί. Εκτός από τα βασικά που πιθανότατα ήδη γνωρίζετε όπως ότι δεν πρέπει να ανοίγουμε κονσέρβες με βαθουλώματα, χτυπήματα, διογκωμένο καπάκι ή διαρροή, τίθεται και το ερώτημα εάν πρέπει να τις πλένουμε πριν τις ανοίξουμε. Και η απάντηση δείχνει ότι όσοι δεν το κάνουν -και μάλλον είναι πολλοί- αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Ειδικοί ασφάλειας τροφίμων έχουν τονίσει πολλές φορές ότι πρέπει να ξεπλένουμε ή να σκουπίζουμε επιμελώς το πάνω μέρος της κονσέρβας πριν την ανοίξουμε. Αυτό γιατί από την ημέρα παρασκευής της μέχρι να φτάσει στον πάγκο της κουζίνας σας, όπου «περιμένει με αγωνία» να καταναλωθεί έχει περάσει αρκετός καιρός και έχει διανύσει μεγάλες αποστάσεις και σημεία όπως αποθήκες, φορτηγά ίσως ακόμη και αεροπλάνα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταφοράς και αποθήκευσης μαζεύεται σκόνη που μπορεί να περιέχει και παθογόνα. Το επιμελές πλύσιμο μπορεί να μειώσει την εξάπλωση αυτών των βακτηρίων και συνεπώς μειώνεται και η πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης. Για πιο αποτελεσματικό πλύσιμο της κονσέρβας πλύνετε με υγρό κουζίνας και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.
Ένα άλλο βασικό σημείο του σωστού χειρισμού μίας κονσέρβα
ς είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουμε όσο από το περιεχόμενο της δεν καταναλώθηκε μέσα σε αυτή τη μεταλλική συσκευασία και να την βάζουμε ανοιχτή στο ψυγείο. Όταν έχει ανοίξει η κονσέρβα και το φαγητό είναι εκτεθειμένο στον αέρα, οι ουσίες των μεταλλικών στοιχείων της κονσέρβας μεταφέρονται στο τρόφιμο. Αυτό δεν ισχύει για τρόφιμα που πωλούνται σε μεταλλικά δοχεία με μεταλλικά καπάκια που προβλέπεται να ξανακλείνουν όπως μέλι, κακάο σε σκόνη, καφές, επειδή αυτοί οι τύποι τροφίμων δεν αντιδρούν με το μέταλλο.
https://cibum.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου