Σινάνη Αικατερίνη

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν να τρώμε 30 γραμμάρια ή περίπου 23 αμύγδαλα καθημερινά για την επίτευξη ισορροπίας βασικών θρεπτικών συστατικών χωρίς να παίρνουμε υπερβολικές θερμίδες.

Η συγκεκριμένη ποσότητα συντελεί στην τέλεια ισορροπία, προσφέροντας ένα συνδυασμό θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, την ανάπτυξη των μυών και την πέψη.

Η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη υπερβολικών θερμίδων, υπονομεύοντας ενδεχομένως τους στόχους για την υγεία μας.

Τα 30 γραμμάρια αμύγδαλα δίνουν 14 γραμμάρια λίπους, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 3 γραμμάρια φυτικών ινών και 6 γραμμάρια υδατανθράκων, καθιστώντας τα ένα εξαιρετικό σνακ και μια πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης και ενέργειας για χορτοφάγους και vegans.

Επιπλέον, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ.

Με αυτό το εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, η καθημερινή κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

Βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής HDL χοληστερόλης, μειώνοντας παράλληλα την κακή LDL χοληστερόλη, η οποία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Τα αμύγδαλα μπορούν επίσης να συμβάλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Συνολικά, οι μελέτες δείχνουν ότι τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία, η οποία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τεσσάρων μερίδων ανάλατων, χωρίς έλαια ξηρών καρπών την εβδομάδα. Μια μερίδα ισοδυναμεί με μια μικρή χούφτα ολόκληρων, μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών.

Μείωση του κινδύνου καρκίνου

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υψηλά επίπεδα φυτοχημικών ουσιών στα αμύγδαλα έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους καρκίνους. Μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αμυγδάλων, καρυδιών και φιστικιών είχαν τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Χαμηλά σε υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνες, τα αμύγδαλα αποτελούν εξαιρετική επιλογή για τα άτομα με διαβήτη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε μαγνήσιο, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς πολλά άτομα με διαβήτη έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου.

Μελέτη διαπίστωσε ότι νεαροί ενήλικες με κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη που κατανάλωναν 56 γραμμάρια αμύγδαλα καθημερινά για 12 εβδομάδες, παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων της HbA1c, ενός βασικού δείκτη ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Διαχείριση του βάρους

Τα αμύγδαλα έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την περίμετρο μέσης. Μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων ως σνακ οδήγησε σε μειωμένη κατανάλωση φαγητού τόσο το μεσημέρι, όσο και το βράδυ. Όσο περισσότερα αμύγδαλα κατανάλωναν, τόσο πιο χορτάτοι ένιωθαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Υποστήριξη της υγείας των οστών

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ασβέστιο, απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας των οστών και των δοντιών. Η ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα και πυκνότητα.

Ενίσχυση της υγείας του δέρματος

Η κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να ωφελήσει το δέρμα σας. Τα αμύγδαλα περιέχουν αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, που συνδέονται με πιο υγιές δέρμα. Μελέτη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες έτρωγαν αμύγδαλα για 16 εβδομάδες, είχαν λιγότερες ρυτίδες και βελτιωμένο τόνο δέρματος σε σύγκριση με όσες δεν κατανάλωναν αμύγδαλα.

https://www.onmed.gr/