Σινάνη Αικατερίνη

Η μπανάνα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα.

Είναι θρεπτική, μάς χορταίνει και σίγουρα αποτελεί ένα υγιεινό σνακ που μάς κόβει την όρεξη.

Είναι επίσης πολύ ευέλικτη, καθώς μπορεί να προστεθεί σε φρουτοσαλάτες, επιδόρπια, τάρτες, τηγανίτες και αμέτρητες άλλες συνταγές.

Προέρχεται από την κοινή μπανανιά, ένα δέντρο που πιθανότατα εξημερώθηκε πριν από 4.000 χρόνια στη Νότια Ασία. Η μπανάνα όπως την ξέρουμε σήμερα, είναι υβρίδιο και δεν απαντάται στην άγρια φύση.

Οι μπανάνες καλλιεργούνται σε πολλές υποτροπικές χώρες, ειδικά στην Ινδία και την Κίνα. Επειδή είναι ευπαθή φρούτα, συλλέγονται άγουρα και ωριμάζουν τεχνητά σε θαλάμους. Οι μπανάνες δεν πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οφέλη για την υγεία

Οι μπανάνες αποτελούνται κυρίως από υδατάνθρακες και νερό, γι' αυτό και είναι πολύ χορταστικές.

Τα 100 γραμμάρια μπανάνας δίνουν 89 θερμίδες. Μια μεσαία μπανάνα χωρίς φλούδα ζυγίζει περίπου 120 γραμμάρια.

Αυτό σημαίνει ότι μια αποφλοιωμένη μικρή μπανάνα δίνει περίπου 70 θερμίδες, μια μεσαία μπανάνα 120 θερμίδες και μια μεγάλη μπανάνα 135 θερμίδες.

Μια μπανάνα μπορεί να καλύψει το 5% των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες. Οι μπανάνες περιέχουν μόνο 1% λιπαρά και λίγη πρωτεΐνη, αλλά πολλές φυτικές ίνες.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, αν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας, μπορείτε να καταναλώνετε μπανάνες.

Η μπανάνα έχει μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορούν να καταναλώνονται και από άτομα με διαβήτη, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες.

Ανήκουν στα φρούτα που παρέχουν ενέργεια πολύ γρήγορα, γι' αυτό και είναι ιδανικές για όσους αθλούνται. Τρεις μπανάνες μπορούν να δώσουν την απαιτούμενη ενέργεια για μια σκληρή προπόνηση 90 λεπτών. Η γλυκόζη του φρούτου αποθηκεύεται στους μύες και το συκώτι ως πηγή ενέργειας.

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά στοιχεία της μπανάνας είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο και φυτικές ίνες. Περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη, έναν τύπο πρωτεΐνης που μετατρέπεται σε σεροτονίνη, η οποία έχει χαλαρωτική και αντικαταθλιπτική δράση.

Banana

Βιταμίνες

Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β6, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωστή ανάπτυξη του σώματος, ειδικά του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από 100 γραμμάρια μπανάνας παίρνετε τις εξής βιταμίνες:

  • Βιταμίνη C – 8,7 mg
  • Βιταμίνη Κ – 0,5 mg
  • Βιταμίνη Ε – 0,1 mg,
  • Θειαμίνη (Β1) – 0,031 mg
  • Ριβοφλαβίνη (Β2) – 0,073 mg
  • Νιασίνη (Β3) – 0,665 mg
  • Παντοθενικό οξύ (Β5) – 0,334 mg
  • Βιταμίνη Β6 – 0,36 mg

Η περιεκτικότητα των μπανανών σε βιταμίνη Β6 είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Μια μπανάνα καλύπτει το 26% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη Β6 σε συνδυασμό με το μαγνήσιο, έχει ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα και βοηθά στη χαλάρωση.

Η βιταμίνη Β6, μαζί με τις βιταμίνες Α και Ε, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γιατί πρέπει να τρώμε μία μπανάνα την ημέρα

Εκτός από τα παραπάνω, οι μπανάνες περιέχουν επίσης ιχνοστοιχεία και μακροθρεπτικά συστατικά, καθώς και αντιοξειδωτικά (γαλλικό οξύ, κατεχίνες, επικατεχίνες, τανίνες, κυανιδίνες και ανθοκυανίνες).

Από 100 γραμμάρια μπανάνας παίρνουμε:

  • κάλιο - 380 mg
  • μαγνήσιο - 27 mg
  • φώσφορο - 22 mg
  • σίδηρο - 0,26 mg
  • ψευδάργυρο - 0,15 mg
  • μαγγάνιο - 0,27 mg

Ένα ιδιαίτερα πολύτιμο συστατικό της μπανάνας είναι το κάλιο, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.

Ως εκ τούτου, οι μπανάνες είναι χρήσιμες για άτομα που πάσχουν από υπέρταση. Το κάλιο είναι επίσης ένας από τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε όταν έχουμε διάρροια ή εμετό.

Η μπανάνα είναι ευεργετική για τα άτομα που πάσχουν από στομαχικές παθήσεις.

Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, γεγονός που το καθιστά υπεύθυνο για τη σωστή παροχή οξυγόνου στα όργανα. Έχει επίσης ευεργετική επίδραση στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

https://www.onmed.gr/