Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Μπήκες στη σχολή των ονείρων σου, αφιέρωσες όλο το πρώτο εξάμηνο στην ξεκούραση και την κοινωνική δικτύωση, που τόσο σου έλειψε όλη την προηγούμενη χρονιά κατά την προετοιμασία για τις Πανελλαδικές. Τώρα όμως, καθώς πλησιάζει η πρώτη εξεταστική, αρχίζεις και αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις, αφενός για να ξεχωρίσεις από τον ανταγωνισμό και αφετέρου για να διεκδικήσεις μια καλή δουλειά τελειώνοντας τη σχολή.
Όπως χαρακτηριστικά λέει στο ethnos.gr, η κυρία Κατερίνα Ζησιάδη, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας «οι φοιτητές ακούνε συνεχώς πως όλοι ζητούν προϋπηρεσία και προσόντα και δικαίως σκέφτονται «μα καλά, από τα 10 μου έπρεπε να δουλεύω;». Μη φοβού!!! Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και δεν θα χάσεις!!!
1. Γνώρισε τους συμφοιτητές σου
Επένδυσε χρόνο στους συμφοιτητές σου. Αξιοποίησε τις εξόδους σας για να γνωριστείτε καλύτερα και διεύρυνε έτσι το δίκτυο των γνωριμιών σου. Ποτέ δεν ξέρεις που θα διασταυρωθούν οι δρόμοι σας στο μέλλον και σε ποια θέση μπορεί να βρίσκεται αργότερα ο τωρινός σου partner in crime.
2. Φρόντισε να σε γνωρίσουν οι καθηγητές σου
Όσο περίεργο και αν σου ακούγεται, είναι κάτι που πρέπει να επιδιώξεις. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να συμμετέχεις ενεργά στα μαθήματα και να φροντίζεις να θέτεις καίριες ερωτήσεις για το μάθημά τους στα διαλείμματα. Αν τώρα αυτά τα συνδυάσεις και με έναν καλό βαθμό, σίγουρα θα μπορείς να ζητήσεις τη βοήθειά τους, είτε για μια συστατική επιστολή, είτε για κάποιο ερευνητικό ή άλλο πρόγραμμα που πιθανόν διευθύνουν.
3. Παρακολούθησε σεμινάρια και συνέδρια
Επίλεξε σεμινάρια που σχετίζονται με το αντικείμενο με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς. Θα μπορέσεις έτσι, όχι μόνο να διευρύνεις τις γνώσεις σου, αλλά και να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου με τα απαιτούμενα για τη δουλειά hard skills. Οι εργοδότες θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα το γεγονός πως δεν έμεινες μόνο στις βασικές γνώσεις της σχολής αλλά αναζήτησες τρόπους να εναρμονιστείς με τα δεδομένα της αγοράς εργασίας.
4. Πήγαινε Erasmus
Όλες οι σχολές δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές τους να επισκεφθούν για ένα εξάμηνο μια άλλη χώρα και να παρακολουθήσουν μαθήματα στο πανεπιστήμιό της. Πέρα από το γεγονός πως η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη, θα σε φέρει σε επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα και θα σου δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξεις δεξιότητες όπως η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα και η ενσυναίσθηση. Ταυτόχρονα θα μπορέσεις να τελειοποιήσεις μια ξένη γλώσσα και θα έχεις χειροπιαστές αποδείξεις για τη γνώση της.
5. Γίνε εθελοντής
Ο υπεύθυνος εθελοντισμός μπορεί να σου προσφέρει μια ανεκτίμητη επαγγελματική εμπειρία. Ο μελλοντικός σου εργοδότης θα εκτιμήσει από τη μια την κοινωνική σου ευαισθησία και από την άλλη θα μπορέσει να αντιληφθεί τις κοινωνικές δεξιότητες που διαθέτεις. Επιπλέον, η προβολή των εθελοντικών δράσεων από τους φορείς που τις διοργανώνουν θα διευρύνει και το δίκτυο των γνωριμιών σου.
6. (+1) Bonus συμβουλή: Κάνε πρακτική άσκηση
Στις περισσότερες σχολές η πρακτική άσκηση είναι μέρος του προγράμματος σπουδών. Αν είσαι σε μια σχολή που δεν περιλαμβάνει πρακτική, φρόντισε να βρεις μόνος σου μια εταιρεία έστω και για μερική απασχόληση. Θα γνωρίσεις από πρώτο χέρι το αντικείμενο της δουλειάς, θα καταλάβεις με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αν σου αρέσει ή όχι και θα αποκτήσεις πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Δεν είναι λίγες οι φορές που, αν είσαι καλός, η πρακτική θα σου ανοίξει το δρόμο για μια δουλειά, είτε στον ίδιο εργοδότη είτε σε μια παραπλήσια θέση.
Μην ξεχνάς πως οι επενδύσεις που κάνεις ως φοιτητής, αποδίδουν τα μέγιστα όταν είσαι απόφοιτος!!!
https://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου