Ένοπλες Δυνάμεις: Η νέα δομή, τα έξυπνα οπλικά συστήματα και το «πυραυλικό τείχος» στο Αιγαίο - Όλες οι αλλαγές
Όσα είπε ο υπουργός Άμυνας κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό
Για την είσοδο των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2025, στην Ολομέλεια.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις, στη νέα δομή, στα έξυπνα οπλικά συστήματα και τις δυνατότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, τον μετασχηματισμό της θητείας και την αναβάθμιση των στελεχών. Εξήγγειλε για το 2025 επιπλέον 2.000 στρατιωτικές κατοικίες, ώστε τα επόμενα χρόνια, μαζί με την μετάθεση, τα στελέχη να παίρνουν και το κλειδί της κατοικίας τους.
Για τις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Δένδιας κάλεσε τα κόμμα της αντιπολίτευσης να τις σταθμίσουν υπό μία παραδοχή ότι η χώρα μας «απειλείται; Και εάν “ναι” από ποιον προέρχεται αυτή η βασική απειλή; Η γειτονική μας χώρα έχει εκφρασμένο casus belli εάν η χώρα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα; Ότι επιχειρεί να επιβάλει το παράνομο και ανύπαρκτο τουρκο-λυβικό μνημόνιο και δια της βίας;».
Εάν αυτά είναι αλήθεια, είπε ο υπουργός, «τότε σας καλώ σε μια σύγκριση αριθμών. Το ποσό που θα δαπανήσει το 2025 η γειτονική μας χώρα είναι 26,8 δισ. ευρώ, δεκατέσσερις φορές από όσο δαπανά η Ελλάς! Αυτές οι δαπάνες σας ακούγονται πολύ υπερβολικές; Οι δαπάνες της χώρας είναι εκτός μέτρου;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.
Το δίλημμα βούτυρο ή όπλα είναι ψευδεπίγραφο
Ο υπουργός απαντώντας σε βουλευτές της αντιπολίτευσης σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, είπε: «Χρειαζόμαστε συναίνεση. Το δίλημμα βούτυρο ή όπλα είναι ψευδεπίγραφο. Εάν δεν έχεις όπλα, το βούτυρο θα το φάει άλλος, όχι εσείς. Και δεν έχετε το μονοπώλιο της καρδιάς. Και εμείς θέλουμε σχολεία, νοσοκομεία. Τα προτιμάμε από τα F-35, από τα Ραφάλ, αλλά για να τα έχουμε αυτά (νοσοκομεία, σχολεία) πρέπει να έχουμε F-35 και να έχουμε τα Ραφάλ».
Σχετικά με τον τρόπο αξιοποίησης των χρημάτων των φορολογουμένων, στην προσπάθεια, όπως ανέφερε, «να γεφυρωθεί το τεράστιο χάσμα του 1 προς 14, δίπλα και στο πληθυσμιακό χάσμα του 1 προς 10» με την Τουρκία, είπε πως «εάν δεν υπάρξει μια άλλη αντίληψη για τις Ε.Δ αυτό το χάσμα δεν γεφυρώνεται» πολύ περισσότερο εάν ληφθούν υπ’ όψιν και μια σειρά από άλλες παραμέτρους, όπως η παρουσία και η συμβολή των Ε.Δ στις φυσικές καταστροφές».
Απαντώντας σε παρατήρηση βουλευτή της αντιπολίτευσης σχετικά με τις επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της χώρας στις Ε.Δ, ο κ. Δένδιας είπε ότι «σαφώς και είναι η πρώτη απειλή για την ασφάλεια της χώρας. Εάν δει κανείς τη δημογραφική καμπύλη εξέλιξης, είναι απολύτως πιεστικό, για αυτό και κάνουμε διάφορες σκέψεις για το μέλλον. Θα ξεκινήσουμε την πιλοτική εθελοντική στράτευση των γυναικών για να έχουμε κάποια στοιχεία, όμως το δημογραφικό είναι υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την Άμυνα».
Η χώρα να εισέλθει στον αιώνα της καινοτομίας
Για την επιλογή των νέων εξοπλιστικών συστημάτων και όπλων ο κ. Δένδιας είπε ότι «η κατεύθυνση είναι η χώρα να εισέλθει στον αιώνα της καινοτομίας», σημειώνοντας πως με νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, έχει δημιουργηθεί το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας και μαζί με τη Διεύθυνση Καινοτομίας που έχει δημιουργηθεί από το 2024 στις Ε.Δ, ενώνει τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με το ελληνικό περιβάλλον καινοτομίας και μοχλεύει τις δαπάνες αυτές ώστε να γίνουν και οικονομική ανάπτυξη, να γίνουν εξαγώγιμα προϊόντα. Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε το ΕΚΑΚ ως «κάτι πολύ αισιόδοξο» και ανέφερε ότι στο πρόσφατο συμπόσιο με τη συμμετοχή της Γαλλίας, στην άσκηση που έγινε με το ερώτημα πώς η χώρα μας θα μπορούσε να αμυνθεί σε μια επίθεση από ένα μεγάλο σμήνος drones, απάντησαν 141 ελληνικές επιχειρήσεις εκ των οποίων 40 αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικά σοβαρές.
Ο υπουργός τόνισε πως «μπαίνουμε σε μια νέα εποχή στην οποία μπορούμε να παράγουμε και να παρέχουμε λύσεις στα αμυντικά μας προβλήματα, πέραν της παλαιάς λογικής πάω και αγοράζω μόνο από το εξωτερικό. Και το πιο περήφανο παράδειγμα είναι ο “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ” το αντιdrone σύστημα που δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες στον Κόλπο και πλέον θα αποτελέσει το βασικό αντιdrone όπλο των φρεγατών μας και των ΕΔ».
Πυραυλικό τοίχος στο Αιγαίο
Ο υπουργός αναφέρθηκε στον αντι-drone θόλο, εξηγώντας πως με αυτό τον τρόπο «ελευθερώνουμε την Αεροπορία μας από την υποχρέωση της αντιαεροπορικής άμυνας, ώστε να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος και όχι μόνο ως αμυντικό εργαλείο». Δημιουργούμε, είπε, «πυραυλικό τοίχος στο Αιγαίο. Για να μην είναι ανάγκη τα μεγάλα μας πλοία και Belhara να επιχειρούν στα στενά νησιά του Αιγαίου».
Με αυτή την επιλογή του θόλου, επισήμανε, «σώζονται εκατομμύρια ευρώ». Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «άλλο είναι ο αντιπυραυλικός θόλος και άλλο ο αντι-drone θόλος. Πράγματι, υπάρχει ένας θόλος που είναι και αντιπυραυλικός και αντι-drone» είπε, σημειώνοντας πως «αν και δημοσίως δεν μπορώ να επεκταθώ, οι ανάγκες της χώρας μας δεν είναι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. Για εμάς το ζήτημα είναι πολύ περισσότερο ζήτημα drone, άρα πού κατευθύνουμε τον σχεδιασμό είναι κάτι το τελείως διαφορετικό» από τον θόλο του Ισραήλ. Παράλληλα ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως για τον αντι-drone θόλο «δεν υπάρχει κανένας προνομιακός συνομιλητής. Είναι διαδικασία ανταγωνιστικών προσφορών» κα σημείωσε ότι «εάν με ρωτάτε αν θα συμμετέχουν εταιρείες του Ισραήλ στον διάλογο αυτό, θα σας έλεγα ότι θα μπορούν να μετέχουν καθώς η ΕΕ και εμείς δεν έχουμε επιβάλει κυρώσεις στο Ισραήλ. Εάν η ΕΕ της επιβάλει κυρώσεις, δε θα μπορούν να συμμετάσχουν. Για όλα αυτά τα θέματα πάντως, είπε ο υπουργός, σαφώς και θα ενημερωθεί η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και βεβαίως θα προχωρήσει σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας που δεν πρέπει να κινδυνεύσουν.
Δυνατότητες κυβερνοπολέμου και νέα δομή στις ΕΔ
Ο κ. Δένδιας είπε ότι «η νέα δομή έχει την εξής αντίληψη: Λιγότερες μονάδες. Μέσα από συγχωνεύσεις κλείνουμε 137 στρατόπεδα. Διαφορετική μορφή των μονάδων με χρήση drone και αντι-drone. Με δυνατότητες κυβερνοπολέμου (επιθετικές και αμυντικές) που η πατρίδα μας δεν είχε» και παράλληλα ασχολούμαστε με το ανθρώπινο δυναμικό που είναι ο κύριος παράγοντας και ο πολλαπλασιαστής ισχύος. Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός, εκτός από τις αυξήσεις που έχουν δοθεί, αναφέρθηκε και στο οικιστικό πρόγραμμα για 1.000 στελέχη των ΕΔ και προανήγγειλε ότι «μέσα στο 2025 θα ανακοινωθεί η συνέχιση και επέκταση του προγράμματος μέχρι το 2030, όπου θα έχουμε 4.000 κατοικίες, με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μετά τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ, που θεωρούμε ότι είναι η οροφή, είπε ο υπουργός, θα «έχουμε καλύψει τις ανάγκες των στελεχών των ΕΔ και απλά όποιον ή όποια μεταθέτει κάπου η πατρίδα, είτε μόνο είτε με την οικογένειά του, θα δίνει και ένα κλειδί για ένα σπίτι, όπως γίνεται σε όλους τους προοδευμένους στρατούς σε αυτό τον πλανήτη».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση των στρατιωτικών νοσοκομείων, λέγοντας ότι έχει κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, πολύ πριν γίνουν γνωστά τα προβλήματα με τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Τα προβλήματα ήταν προφανή ότι υπήρχαν, αλλά τώρα βγήκαν στην επιφάνεια και τα χειρίστηκαν σωρεία κυβερνήσεων, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν αυτή που έκανε παρέμβαση πριν ακόμα εμφανιστούν δημοσίως, είπε ο κ. Δένδιας.
Ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Μεσογείο
Σχετικά με αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης για την αμυντική θωράκιση των νησιών, ο υπουργός είπε ότι «είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Αυτά που λέγονται περί αποστρατικοποίησης είναι ανακριβή.
Είμαι στην διάθεσή σας να σας ενημερώσω. Σας διαβεβαιώ όμως ότι έχουμε απόλυτη συνείδηση ότι απέναντι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκεται ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Μεσογείου. Ξέρουμε τι μας γίνεται».
Περήφανοι για τη συμμετοχή μας στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ
Σχετικά με την παρουσία των ΕΔ σε διεθνείς επιχειρήσεις, ο κ. Δένδιας είπε πως «είμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή μας στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ» και αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Αυτή η επιχείρηση δε λειτουργεί ως φρουρός της οδού επικοινωνίας εμπορικών πλοίων με τα λιμάνια μας; Η διώρυγα του Σουέζ μάς είναι αδιάφορη; Δεν αφορά τα ελληνικά συμφέροντα; Η παρουσία μας στο Κόσσοβο μάς είναι αδιάφορη; Η παρουσία μας στα δυτικά Βαλκάνια δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνισμού;».
Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι τα θέματα Άμυνας δεν είναι θέματα που αφορούν μια κυβέρνηση, έναν πρωθυπουργό ή έναν υπουργό ή ένα κόμμα, αλλά είναι κάτι πολύ ευρύτερο και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να είναι σαφές ότι η χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτή και ζώσα απειλή» και κάλεσε να θυμόμαστε τον «διάλογο των Μηλίων με τους Αθηναίους» στο πέμπτο βιβλίο του Θουκιδίδη, που, όπως είπε, «στην αρχή τίθεται σαφώς ότι το Δίκαιο λαμβάνεται υπ’ όψιν. Πότε; Όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του. Και όταν δεν υπάρχει αυτή η ισχύς τότε: Οι μεν ισχυροί κάνουν όσα τους επιτρέπει η ισχύς τους. Οι δε αδύναμοι, τους παραχωρούν όσα τους επιβάλει η αδυναμία τους.
https://www.ethnos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου