Τι σημαίνει για την Ελλάδα η θέση του μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Από 1η Ιανουαρίου η Ελλάδα θα είναι μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, τι σημαίνει αυτό;
Ελλάδα από την πρώτη του χρόνου αναλαμβάνει τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος για τη διετία 2025-2026, σε συνέχεια της σχεδόν ομόφωνης εκλογής της τον περασμένο Ιούνιο.
Η θετική ψήφος 182 κρατών-μελών σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στη χώρα μας και στην ενεργή συνεισφορά της στις προσπάθειες για την επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. Στην πιο δύσκολη στιγμή μεταπολεμικά, η Ελλάδα εκλέγεται για τρίτη φορά μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας -μετά από τις θητείες 1952-1953 και 2005-2006, γεγονός που αντανακλά τη σημαίνουσα θέση της εντός της διεθνούς κοινότητας.
Ποιος ο ρόλος των μη μόνιμων μελών;
Κάθε χώρα που συμμετέχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως μη μόνιμο μέλος, έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στη λήψη σημαντικών αποφάσεων που επηρεάζουν την παγκόσμια ασφάλεια. Η Ελλάδα θα αυξήσει τη διεθνή ορατότητά της και θα είναι σε θέση να αναδεικνύει ζητήματα περιφερειακού, ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Επίσης, η ιδιότητα του μέλους επιτρέπει στις χώρες να αναπτύξουν εμπειρία και εμπειρογνωμοσύνη στον χειρισμό σύνθετων προκλήσεων αλλά και να συμβάλλουν στην επίλυση παγκόσμιων ζητημάτων. Διά του ρόλου τους, τα μη μόνιμα μέλη συμβάλλουν ώστε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας να αντικατοπτρίζουν ένα ευρύτερο φάσμα προοπτικών, καθιστώντας τις πιο αντιπροσωπευτικές των παγκόσμιων ανησυχιών.
Παρά τη μη δυνατότητα άσκησης βέτο (σε αντιδιαστολή με τα 5 μόνιμα μέλη), η συμμετοχή των μη μόνιμων μελών είναι μεγάλης σημασίας για τη λειτουργία και τις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ποιες είναι οι οι προτεραιότητες της ελληνικής συμμετοχής;
Το 2025 και 2026 η Ελλάδα θα είναι χώρα, η οποία θα έχει ισχυρό διπλωματικό αποτύπωμα και θα συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε όλα τα μεγάλα ζητήματα.
Πέρα από τα ζητήματα υψηλής αιχμής και επικαιρότητας, οι προτεραιότητες της ελληνικής συμμετοχής αφορούν στην ειρηνική επίλυση διαφορών, στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, στην υποστήριξη της ενδυνάμωσης των γυναικών στις προσπάθειες ειρήνης και ασφάλειας, στην αντιμετώπιση των κινδύνων ασφάλειας που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, στην προστασία των παιδιών που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, και στη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας.
Η Ελλάδα αναλαμβάνει τη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας με πάγια δέσμευσή της στο τρίπτυχο «Διάλογος-Διπλωματία-Δημοκρατία». Με σημαία την προσήλωση στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, η Ελλάδα στοχεύει να συνεισφέρει ουσιαστικά στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ενώ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας εντός του Συμβουλίου υπηρετώντας μία εξωτερική πολιτική αρχών
https://www.tovima.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου