Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Κύμινο: Ποια τα οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία; Ποιος πρέπει να το αποφεύγει;

 Κύμινο: Ποια τα οφέλη του στην ανθρώπινη υγεία; Ποιος πρέπει να το αποφεύγει;


Αρθρογράφος υγείας, MSc

Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ως μυρωδικό σε πολλές συνταγές. Πέραν όμως από τη γεύση στα φαγητά, προσφέρει και σημαντικά οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Ποια οφέλη προσφέρει το κύμινο στην ανθρώπινη υγεία;

Το κύμινο είναι πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις, όπως η κουμιναλδεΰδη, τα αλκαλοειδή, τα φλαβονοειδή, τα τερπενοειδή και οι πολυφαινόλες, που προσφέρουν πολλά οφέλη στο ανθρώπινο σώμα, όπως αυτά που θα δούμε πιο κάτω.

Μείωση σωματικού βάρους

Μελέτη η οποία συνέκρινε άτομα που κατανάλωναν μισή κουταλιά του γλυκού κύμινο (περίπου 1,5 γραμμάριο) με γιαούρτι, πριν το πρωινό και το μεσημεριανό τους, με άτομα που κατανάλωναν μόνο γιαούρτι, για τρεις μήνες, διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν γιαούρτι με κύμινο είχαν σημαντική μείωση στο βάρος τους και στην περιμέτρο της μέσης τους. Διευκρινίζεται ότι όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν διατροφή χαμηλών θερμίδων και απώλειας βάρους.

Μείωση χοληστερίνης

Στην ίδια μελέτη, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κύμινο με γιαούρτι, είδαν επίσης σημαντική μείωση στα επίπεδα της χοληστερίνης τους. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για επιβεβαίωση αυτού του αποτελέσματος.

Διαχείριση διαβήτη

Έρευνες δείχνουν ότι το κύμινο περιέχει συστατικά, όπως η κουμιναλδεΰδη, που επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος, αναστέλλοντας τα ένζυμα που εμπλέκονται στο μεταβολισμό των υδατανθράκωνΩστόσο, τα αποτελέσματα των μελετών είναι μικτά και ως εκ τούτου χρειάζονται περισσότερες μελέτες, για να λεχθεί κάτι με βεβαιότητα.


Αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Μελέτη διαπίστωσε ότι 20 σταγόνες εκχυλίσματος κύμινου, σε δύο δόσεις των 10 σταγόνων, για τέσσερις εβδομάδες, μείωσαν το φούσκωμα και βελτίωσαν τη συνοχή των κοπράνων των ατόμων με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Όμως και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται περισσότερη έρευνα, διότι η υπάρχουσα είναι περιορισμένη.


Αντιμετώπιση της διάρροιας

Το κύμινο, στην Ινδία και την Ινδονησία, χρησιμοποιείται ως  θεραπεία της χρόνιας και αιματηρής διάρροιας. Μελέτη στην οποία συμμετείχαν άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με κύριο σύμπτωμα τη διάρροια, διαπίστωσε ότι η χρήση κύμινου για τέσσερις εβδομάδες, μείωσε τη συχνότητα της διάρροιάς τους. Μετά τη διακοπή της θεραπείας, η συχνότητα της διάρροιας επανήλθε στα προηγούμενα επίπεδα.


Προστασία ενάντια στην απώλεια της μνήμης

Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα, έδειξαν ότι η λήψη εκχυλίσματος κύμινου σε αυξημένες δόσεις, λειτουργεί προστατευτικά ενάντια στην απώλεια της μνήμης. Όμως, οι εν λόγω μελέτες είχαν πολλούς περιορισμούς και χρειάζεται να πραγματοποιηθούν επιπρόσθετες σε ανθρώπους, για να μπορέσει να ειπωθεί κάτι με βεβαιότητα.


Καταπολέμηση βακτηρίων και παρασίτων

Σε εργαστηριακή μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλά στελέχη βακτηρίων, διαπιστώθηκε ότι τα εκχυλίσματα κύμινου έχουν αντιβακτηριδιακά και αντιμικροβιακά αποτελέσματα.

Προστασία από τον καρκίνο

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους, διαπίστωσε ότι τα τρωκτικά που κατανάλωναν σκόνη κύμινου, εμφάνιζαν όγκους σε μειωμένη συχνότητα, συγκριτικά με τα τρωκτικά που δεν κατανάλωναν σκόνη κύμινου και αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.  Συγκεκριμένα, η ομάδα ελέγχου εμφάνιζε όγκους με συχνότητα 96% και η ομάδα που κατανάλωνε σκόνη κύμινου εμφάνιζε όγκους σε συχνότητα 55%. Παρόλα αυτά, χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, για να μπορέσουν οι επιστήμονες να συστήσουν το κύμινο ως αντικαρκινικό.

Ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το κύμινο;

Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό που είναι χαμηλό σε θερμίδες, περιέχει ελάχιστο νάτριο και λίπος και μια μικρή ποσότητα μικροθρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, η νιασίνη και το κάλιο. Σε γενικές γραμμές, το διατροφικό προφιλ του κύμινου είναι το ακόλουθο:

  • Θερμίδες: 7,8 θερμίδες
  • Λίπος: 0,5 γραμμάρια (g)
  • Υδατάνθρακες: 1 γραμμάριο
  • Φυτικές ίνες: 0,2 γραμμάρια
  • Ζάχαρα: 0 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 0,4 γραμμάρια
  • Νάτριο: 3,5 χιλιοστόγραμμα (mg)
  • Ασβέστιο: 19,6 mg
  • Σίδηρος: 1,4 mg
  • Νιασίνη: 0,9 mg
  • Κάλιο: 37,6 mg

Ποια άτομα πρέπει να αποφεύγουν το κύμινο;

Άτομα με αλλεργία

Το κύμινο ανήκει στην οικογένεια του μαϊντανού. Τα άτομα, λοιπόν, που έχουν αλλεργία στον μαϊντανό, ενδέχεται να είναι αλλεργικά και στο κύμινο. Επίσης, τα άτομα που έχουν αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, θα πρέπει να είναι προσεκτικά, διότι ενδεχομένως η αλλεργία τους να οφείλεται στο κύμινο, το οποίο προστίθεται ως σκόνη σε ορισμένους ξηρούς καρπούς.

Άτομα με διαβήτη

Το κύμινο, σύμφωνα με μελέτες, μειώνει το σάκχαρο του αίματος. Τα άτομα που έχουν διαβήτη, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με το κύμινο, διότι θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική μείωση στο σάκχαρο του αίματός τους.  Για την αποτροπή της υπογλυκαιμίας είναι πολύ σημαντική η συμβουλή του γιατρού.


Έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες μητέρες

Τα συμπληρώματα κύμινου μπορεί να μην είναι ασφαλή για χρήση κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό. Οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να περιορίζονται στη χρήση του κύμινου κατά το μαγείρεμα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.


Άτομα με αιμορραγικές διαταραχές και άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση

Τα άτομα με αιμορραγικές διαταραχές και τα άτομα που έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να ρωτούν τον γιατρό τους για το κατά πόσον το κύμινο είναι ασφαλές για αυτούς. Το κύμινο επιβραδύνει την πήξη του αίματος και θεωρητικά μπορεί να επιδεινώσει τις αιμορραγικές διαταραχές ή να προκαλέσει αιμορραγία στη χειρουργημένη περιοχή.

Η κατανάλωση κύμινου εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία;

Η μαγειρική χρήση του κύμινου είναι ασφαλής και προσθέτει γεύση σε πολλά εδέσματα. Το κύμινο διατίθεται σε μορφή εκχυλίσματος ή αποξηραμένο, ακόμη και σε μορφή σκόνης.

Ωστόσο, δεν υπάρχει μια καθιερωμένη ασφαλής δοσολογία για τα συμπληρώματα κύμινου και ως ε τούτου οι ειδικοί συνιστούν την αποφυγή τους.

Κάποιες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το κύμινο σε σκόνη μπορεί να καταναλώνεται σε δοσολογία τριών γραμμαρίων το πολύ.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κύμινο σε μορφή συμπληρώματος, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας σχετικά με την ασφάλειά του.

+ 14 πηγές

 ©2022 WikiHealth All Rights Reserved
https://wikihealth.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΦΡΑΤΑ ΠΕΙΝΙΡΛΙ! Μία συνταγή που δεν θα την αλλάζετε με τίποτα! Απο τον Γιώργο Χριστιανό!

  ΑΦΡΑΤΑ ΠΕΙΝΙΡΛΙ! Μία συνταγή που δεν θα την αλλάζετε με τίποτα!  Απο τον Γιώργο Χριστιανό! Last updated: 27 Φεβρουαρίου, 2019 3:17 μμ By t...