Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Γιατί θα υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας στο μέλλον

 

Γιατί θα υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας στο μέλλον

Από την Kally στις 22 Ιουλίου 2024

Από την εισαγωγή της τεχνολογίας των πληροφοριών στη δεκαετία του 1960, υπήρχε πάντα μια σύγκρουση μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν αυτές τις τεχνολογίες και εκείνων που τις αντιτίθενται. Εκείνοι που υποστηρίζουν τις νέες τεχνολογίες συχνά τονίζουν ότι θα δημιουργήσουν ανισότητες στις θέσεις εργασίας και θα απειλήσουν να ανατρέψουν τον πολιτισμό μας όπως τον γνωρίζουμε. Για άλλους, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνουμε αυτές τις νέες τεχνολογίες, καθώς βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα.

Ενώ έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι αυτές οι προβλέψεις καταστροφής σχετικά με τις επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας είναι παραπλανητικές, δεν μπορεί να ειπωθεί εύκολα το ίδιο για την τεχνητή νοημοσύνη. Σε πρόσφατη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μια έκθεση του ΔΝΤ αποκάλυψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως και συγκεκριμένοι τομείς θα έχουν το 60% του εργατικού τους δυναμικού να αντιμετωπίζει χαμηλότερους μισθούς, χαμηλότερες ευκαιρίες απασχόλησης και ακόμη και εξαφάνιση θέσεων εργασίας.


Δεδομένης της ανάλυσης αυτής της έκθεσης, πολλοί τώρα αναρωτιούνται εάν θα υπάρξουν πολλές θέσεις εργασίας στο μέλλον, εάν οι νέες τεχνολογίες μπορούν να ανατρέψουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας σε κρίσιμες βιομηχανίες.

Η απλή απάντηση είναι ναι. Θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας στο μέλλον, ακόμη και αν εισαχθούν νέες τεχνολογίες σε διάφορους κλάδους. Αλλά πως;

Επαναλαμβάνοντας την εργασία στη σύγχρονη εποχή

Πριν εισαχθεί η τεχνολογία σε οποιονδήποτε κλάδο, οι άνθρωποι χρειάζονται συχνά βοήθεια για να φανταστούν πώς θα ήταν η ζωή αν μόνο λίγοι άνθρωποι εργάζονταν σε συγκεκριμένους τομείς. Ακόμη και οι οικονομολόγοι στο παρελθόν δεν θα περίμεναν την ανάπτυξη του τομέα της εργασίας σήμερα. Αυτό το συναίσθημα ισχύει ως επί το πλείστον επειδή η τεχνολογία εξακολουθούσε να αναπτύσσεται εκείνες τις μέρες.

Ενώ είναι αλήθεια ότι οι νέες τεχνολογίες προκαλούν προβλήματα και φέρνουν αβεβαιότητα, πρέπει να επικεντρωθούμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με τη βοήθειά τους.

Οι νέες τεχνολογίες συχνά αναπτύσσονται για να ικανοποιήσουν τις ανθρώπινες ανάγκες βελτιώνοντας προϊόντα και υπηρεσίες ή προσφέροντας νέα προϊόντα. Αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων ρόλων που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες.

Οι νέοι τομείς μπορούν να υποδεχτούν τις αλλαγές καθώς εισάγονται νέοι ρόλοι και η κοινωνία μεταμορφώνεται. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για να βρεθούν νέοι τρόποι για να γίνουν τα πράγματα πιο αποτελεσματικά.

Καθώς η ζήτηση αυξάνεται, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι νέες τεχνολογίες θα καταστήσουν απαρχαιωμένες συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Αλλά τις περισσότερες φορές, θα υποστηρίξουν τις τρέχουσες θέσεις εργασίας και θα κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματική. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν ακόμη και να μειώσουν το κόστος των λειτουργιών και να κάνουν τα πράγματα πιο προσιτά. Καθώς οι υπηρεσίες γίνονται πιο προσιτές, η ζήτηση θα αυξηθεί φυσικά.

Τέλος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ηγηθούν επίσης της αλλαγής για να διασφαλιστεί η σωστή εναλλαγή της αγοράς εργασίας στην προσφορά νέων θέσεων εργασίας.

Περισσότερες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και θέσεις εργασίας

Εκτός από την εξέταση των νέων τεχνολογιών και των επιπτώσεών τους από άλλη οπτική γωνία, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας παρά αυτές τις νέες τεχνολογίες. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν είναι οι μεγάλοι οργανισμοί που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αλλά οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι αναπόσπαστο μέρος στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους καθώς εισάγονται νέες τεχνολογίες.

Με μια ελεύθερη και ευέλικτη αγορά εργασίας, οι επιχειρήσεις και οι ηγέτες του κλάδου θα είναι πιο εύκολο να πλοηγηθούν στις αλλαγές και να προσαρμόσουν τις θέσεις τους για να προσαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες. Οι χώρες με ελεύθερες αγορές θα δημιουργήσουν επίσης θέσεις εργασίας για να αντικαταστήσουν αυτές που χάθηκαν λόγω της νέας τεχνολογίας. Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση δεν υποστηρίζει τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, είναι απίθανο για αυτά τα έθνη να αναφέρουν υψηλά επίπεδα ανεργίας. Θα χρειαστεί επίσης πολλή δουλειά για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η καταστροφή θέσεων εργασίας λόγω των νέων τεχνολογιών θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να συνηθίσουν και θα επηρεάσει πολλούς ανθρώπους και χώρες. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία για να αμβλύνουν τις αρνητικές επιπτώσεις της καταστροφής θέσεων εργασίας και να παρέχουν στους ανθρώπους τους ευκαιρίες ή προγράμματα που θα τους επιτρέψουν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και να λάβουν επιδόματα ανεργίας στα οποία θα μπορούν να βασίζονται κατά την επανεκπαίδευση.

Τελικές σκέψεις

Είτε μας αρέσει είτε όχι, οι νέες τεχνολογίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν καθώς προσπαθούμε να βρούμε πιο αποτελεσματικούς και αποδοτικούς τρόπους για να είμαστε. Όλοι θα χρειαστούν χρόνο για να προσαρμοστούν σε αυτά και να βρουν λύσεις για τις επιπτώσεις τους στην κοινότητα. Ωστόσο, αν ανοίξουμε το μυαλό μας σχετικά με αυτές τις τεχνολογίες και πώς μπορούν να εφαρμοστούν σε βιομηχανίες και εργασία, μπορούμε να ρίξουμε μια νέα και αμερόληπτη ματιά. Θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να προωθήσουμε θετικές αλλαγές για όλους.

https://middleme.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γε­ρά­σι­μος Βου­τσι­νᾶς: Ὁ ἄνε­μος στὶς κα­λα­μιές

  Γε­ρά­σι­μος Βου­τσι­νᾶς: Ὁ ἄνε­μος στὶς κα­λα­μιές Posted on  19 Σεπτέμβριος 2024  by planodion Γε­ρά­σι­μος Βου­τσι­νᾶς Ὁ ἄνε­μος στὶς κ...