Αλλαγή στο οικοσύστημα του Παγασητικού – Νέα αποτελέσματα από την ερευνητική ομάδα του Π.Θ
Στον πυθμένα του Παγασητικού μειώθηκε η αναλογία της άμμου. Αντιθέτως αυξήθηκε η ιλύς και ο άργιλος, διαπιστώνουν ερευνητές
Μετά τις πλημμύρες το ίζημα μετατρέπεται από αμμώδες σε αργιλώδες με επιπτώσεις στους βενθικούς οργανισμούς
Αλλαγή στο οικοσύστημα του Παγασητικού καταδεικνύουν και τα νέα αποτελέσματα της έρευνας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το Εργαστήριο Θαλάσσιας Βιολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά τις διπλές καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.
Χάρτες που εξέδωσε η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Βαφείδη, απεικονίζουν τις επιπτώσεις των πλημμυρικών φαινομένων στο ίζημα του Παγασητικού και σε παραμέτρους του ιζήματος που φαίνεται να έχει μετατραπεί από αμμώδες σε αργιλώδες. «Η αλλαγή στη σύνθεση του ιζήματος είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τους οργανισμούς που ζουν εκεί», κρούει νέο καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις των πλημμυρών στον Παγασητικό Κόλπο, ο κ. Βαφείδης.
Τα αποτελέσματα για το ίζημα έρχονται σε συνέχεια των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν και αφορούσαν στις κοινότητες των βενθικών οργανισμών, οι οποίες παρουσιάζουν αισθητή μείωση μετά τις πλημμύρες. Ηταν τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν και αφορούσαν στους οργανισμούς που ζουν στον Παγασητικό. Σύμφωνα με αυτά, στις ανατολικές ακτές, από Βόλο προς Μηλίνα παρατηρήθηκε αισθητή μείωση των κοινοτήτων οργανισμών όπως αχινοί και μαλάκια, σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει και στο 95%.
Τα νέα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν με τη μορφή χαρτών δείχνουν αλλαγή στο ίζημα του Παγασητικού μετά τις διπλές πλημμύρες. «Πραγματικά παρατηρούνται επιπτώσεις στο ίζημα, στον πυθμένα δηλαδή του Παγασητικού Κόλπου. Δεν γνωρίζουμε αν είναι παροδική αλλαγή. Είναι όμως αλλαγή και αυτή έχει επιπτώσεις στους οργανισμούς που ζουν στον πυθμένα», αναφέρει ο κ. Βαφείδης.
Μετρήθηκαν τρεις παράμετροι, η άμμος, η ιλύς (που συνήθως συναντάμε στα ποτάμια) και ο άργιλος. «Παρατηρούμε αύξηση του ποσοστού του αργίλου στον πυθμένα, κάτι που οφείλεται σε όλο αυτό το φερτό υλικό που κάθισε στον πυθμένα μετά τις πλημμύρες» εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Αλλαγές υπάρχουν και σε παραμέτρους του ιζήματος όπως ο ολικός οργανικός άνθρακας που έχει αυξηθεί και σχετίζεται με νεκρή οργανική ύλη (από ζώα, φυτά) ή παράγωγά της (π.χ. κόπρανα) αλλά και σε επίπεδο οργανικής ουσίας (που σχετίζεται εκτός των άλλων και με βιομηχανικά απόβλητα ή γεωργικά λιπάσματα).
«Θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε αποτελέσματα της έρευνάς μας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Εκείνο πάντως που παρατηρούμε είναι αλλαγή στο οικοσύστημα του Παγασητικού», ανέφερε ο κ. Βαφείδης.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
https://www.taxydromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου