Σινάνη Αικατερίνη

Μια υγιεινή διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Μελέτη διαπιστώνει ότι δύο είδη φρούτων είναι ιδιαίτερα χρήσιμα.

Ακόμα και σε νεαρή ηλικία, μπορείτε να λάβετε μέτρα για να ενισχύσετε τη γνωστική υγεία σας και να προλάβετε την άνοια.

Αυτά περιλαμβάνουν τις κοινωνικές επαφές και τον υγιεινό τρόπο ζωής που βασίζεται σε επαρκή άσκηση και ισορροπημένη διατροφή.

Κάποιες τροφές, θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα.

Μελέτες δείχνουν ότι οι δευτερογενείς φυτικές ουσίες ή τα φλαβονοειδή μπορούν να έχουν θετικές επιδράσεις στην πνευματική απόδοση.

Αυτά τα φλαβονοειδή βρίσκονται επίσης στο κακάο και στο πράσινο και μαύρο τσάι. Ως φυτικές χρωστικές ουσίες, τα φλαβονοειδή είναι υπεύθυνα για το κόκκινο, μπλε, ανοιχτό κίτρινο και μοβ χρώμα πολλών φρούτων και λαχανικών.

Αποτελούν μια υποομάδα των πολυφαινολών. Σύμφωνα με τη Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE), οι πολυφαινόλες βρίσκονται κυρίως στα μούρα, το κόκκινο κρασί, τα μήλα, το τσάι, τους ξηρούς καρπούς και τη σοκολάτα.

Μελέτη του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, διερεύνησε τη σχέση μεταξύ αυτών των φυτικών ουσιών και της πνευματικής απόδοσης.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος περίπου 3.600 υγιείς ηλικιωμένοι περίπου 70 ετών.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη λάμβαναν 500 χιλιοστόγραμμα φλαβανόλες καθημερινά επί τρία χρόνια. Οι άλλοι μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο χωρίς αυτές τις φυτικές ουσίες.

Background Of Fresh Summer Berries. Ripe Blackberries, Blueberries, Strawberry And Raspberries. Top

Από μια υποομάδα 1.400 ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα, ελήφθησαν επίσης δείγματα ούρων για να διαπιστωθεί πόσο υγιεινή ήταν η διατροφή τους και πόσο τσάι, φρούτα και λαχανικά κατανάλωναν.

Ενώ σε άλλες μελέτες η πρόσληψη φλαβονοειδών από τους συμμετέχοντες υπολογιζόταν αναδρομικά, σε αυτή τη μελέτη προσδιορίστηκε με ακρίβεια.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν τεστ για να μετρηθεί πόσο καλή ήταν η πνευματική απόδοση των εξεταζόμενων.

Το αποτέλεσμα: το ένα τρίτο των συμμετεχόντων που ακολουθούσαν την πιο υγιεινή διατροφή, παρουσίασαν τη μικρότερη μείωση των γνωστικών επιδόσεων κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Το άλλο τρίτο των συμμετεχόντων που κατανάλωναν λίγα φλαβονοειδή στη διατροφή τους, ωφελήθηκαν άμεσα από την πρόσθετη πρόσληψη φλαβανόλης σε μορφή δισκίων, απέτρεψαν τη γνωστική έκπτωση και βελτίωσαν τη μνήμη τους.

«Στους συμμετέχοντες που έτρωγαν τακτικά μήλα και μούρα, ωστόσο, η πρόσθετη πρόσληψη δεν είχε καμία επίδραση», λένε οι επιστήμονες.

Επομένως, η μελέτη υποδηλώνει ότι αυτά τα δύο είδη φρούτων -μήλα και μούρα- μπορούν να προστατεύσουν από την άνοια.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι οι δευτερογενείς φυτικές ουσίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα».

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον καθηγητή Bernhard Watzl, πρόεδρο της Γερμανικής Εταιρείας Διατροφής.

Τα φλαβονοειδή είναι χρήσιμα στην πρόληψη της άνοιας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν υπάρχει ένα κρίσιμο χρονικό παράθυρο για την επίδρασή τους. Είναι πιθανό η καθοριστική επίδραση να έχει συντελεστεί με τη διατροφή στην ηλικία των 20 ή 40 ετών.

Πηγή: Fuldaer Zeitung

https://www.onmed.gr/