Οργή για την αποφυλάκιση παιδεραστή που είχε καταδικαστεί σε 401 χρόνια κάθειρξη
Ο προπονητής είχε παραπεμφθεί για 53 κακοποιήσεις ανηλίκων και καταδικάστηκε για τις 36 από αυτές σε 401 χρόνια κάθειρξης από τα οποία έχει εκτίσει 12 μέχρι σήμερα.
Ελεύθερος είναι και πάλι από χθες ο προπονητής μπάσκετ Νίκος Σειραγάκης που το 2013 καταδικάστηκε για ασέλγεια σε 36 ανήλικα παιδιά στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, ο προπονητής αποφυλακίστηκε υπό όρους από τις Φυλακές της Τρίπολης μετά από σχετική αίτηση που κατέθεσε στο συμβούλιο του σωφρονιστικού ιδρύματος.
Οι όροι της αποφυλάκισης είναι οι εξής: Να μην διαμένει και να μην επισκέπτεται την Κρήτη, να δίνει το «παρών» δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, να διαμένει σε περιοχή της Αττικής που έχει οριστεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να πηγαίνει για συνεδρία με ψυχίατρο μία φορά το μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Σειραγάκης είχε αποφυλακιστεί στα τέλη Απριλίου του 2020 απότ ις φυλακές Γραβενών, όπου τότε εξέτιε την ποινή του, όμως λίγε μέρες μετά είχε συλληφθεί ξανά για παραβίαση των όρων της αποφυλάκισής του και είχε οδηγηθεί ξανά στη φυλακή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την εκ νέου φυλάκισή του, ο Νίκος Σειραγάκης παρέμεινε για κάποιο διάστημα στο σωφρονιστικό κατάστημα των Γρεβενών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Τρίπολη, όπου και κατέθεσε εκ νέου αίτημα.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2011 και δύο χρόνια μετά ο παιδεραστής – προπονητής καταδικάστηκε σε 401 χρόνια κάθειρξη. Η ποινή συγχωνεύτηκε αρχικά στα 220 χρόνια, με τα εκτιτέα στη φυλακή να είναι τα 25.
Με τον νέο ποινικό κώδικα όμως, η ποινή του προπονητή μειώθηκε ακόμα περισσότερο, στα 20 και τελικά ο δρόμος για την ελευθερία του 59χρονου σήμερα, άνοιξε στα 12 χρόνια.
Τι έλεγε ο ίδιος
Ο ίδιος είχε μιλήσει το 2015 μέσα από τη φυλακή και είχε αναπτύξει τη θεωρία του. Το πώς ακριβώς έβλεπε τα εγκλήματα που τον έστειλαν στη φυλακή και ποιος ήταν ο λόγος που ποτέ μέχρι σήμερα δεν μπήκε στη διαδικασία να ζητήσει μία συγγνώμη.
«Τη χαρακτήρισα πράξη ελευθερίας και την ενθάρρυνα ναι και συμμετείχα ναι. Συμμετείχα σε προκλητικές ενέργειες, όχι σε κακοποιήσεις και αυτό είναι φανερό. Αν αυτό με καθιστά τον ύψιστο των εγκληματιών παγκοσμίως, τι να πω;», έλεγε ο ίδιος.
Από την πρώτη στιγμή επέμενε πως υπήρχε η συγκατάθεση των θυμάτων και ο ίδιος δεν ήταν, όπως έλεγε, βιαστής.
«Εγώ είπα στο δικαστήριο και έτσι έκλεισα την απολογία μου, ότι σε 10 χρόνια αυτή η δίκη θα θεωρείται παρωδία. Η σχέση μου, πότε δεν ήταν με αυτούς τους εφήβους αρνητική, η σχέση μου μαζί τους ήταν μία σχέση αλληλοεκτίμησης και απολύτως φιλική».
Ο προπονητής είχε παραπεμφθεί για 53 κακοποιήσεις ανηλίκων και καταδικάστηκε για τις 36 από αυτές. Θύματά του, παιδιά ηλικίας από 12 έως και 17 ετών.
«Υπήρχε ένα κλίμα συνωμοτικό, το οποίο ήταν ενδιαφέρον. Υπήρχε μία διάθεση πρόκλησης, μου ήταν ενδιαφέρον. Υπήρχε μία διάθεση ελευθερίας, μου ήταν ενδιαφέρον. Αυτό το πράγμα έχει για μένα ενδιαφέρον. Είχα μια πολύ καλού τύπου επικοινωνία με αυτά τα άτομα. Δεν είναι ανώμαλοι, δεν είναι αρρωστημένοι, είναι υγιείς έφηβοι που έχουν επιλέξει να προκλητικό τρόπο να εκφράζονται».
Όπως έκρινε το δικαστήριο, ο προπονητής παγίδευε ανήλικους αθλητές του και αφού τους κακοποιούσε, τους απειλούσε για να μην πουν τίποτα σε κανέναν.
«Ποιον να έχω κακοποιήσει; Καταρχήν όποιος με ξέρει, ξέρει ότι είμαι ένας άνθρωπος που όχι μόνο είμαι ενάντια σε κάθε μορφή βίας και εξαναγκασμού. Ότι είμαι υπέρ της απόλυτης ελευθερίας της βούλησης, αλλά και ότι έχω πολεμήσει για αυτό».
«Ο λόγος που μετείχα ήταν με την παρουσία μου, ήθελα να δείξω ότι όντως είναι δικαίωμα των εφήβων να εκφράζονται με τον τρόπο που επιθυμούν ακόμη κι αν αυτό φαίνεται προκλητικό, ακραίο και τα λοιπά. Τους είπα δε στο δικαστήριο, ότι εγώ όταν θεωρούσαν τους ‘rock and rollers’ ανώμαλους και ότι θα καταστρέψουν την αμερικάνικη κοινωνία, εγώ δε θα ήμουν με αυτούς, θα ήμουν με αυτούς που θα έλεγα, είναι δικαίωμά τους να χορεύουν rock n roll».
«Η δικαιοσύνη έκανε το έργο της»
«Δε θα αναφερθώ καθόλου στα θύματα. Η κοινωνία του Ρεθύμνου αλλά και πανελλαδικά, είναι απολύτως αντίθετη με το αφεθεί αυτός ο άνθρωπος ελεύθερος. Η δικαιοσύνη επιτέλεσε στο έπακρο το έργο της καταδικάζοντας τον άνθρωπο αυτό. Μετά μπαίνει η σωφρονιστική πολιτική. Αλληλοεπηρεαζόμενες δημιουργούν ενδεχομένως θετικές και ενδεχομένως και τραγικές καταστάσεις», σημείωσε, μιλώντας στο MEGA ο Ευάγγελος Μουδριανάκης, δικηγόρος θυμάτων και πρόεδρος δικηγορικού συλλόγου Ρεθύμνου.
Παρέμβαση Ι. Ντογιάκου για την αποφυλάκισης του Ν. Σειραγάκη
Ο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου να του διαβιβαστεί το βούλευμα, με το οποίο μετά από 12,5 χρόνια εγκλεισμού του αποφυλακίστηκε, ο Νίκος Σειραγάκης, ο οποίος είχε καταδικαστεί για ασέλγεια σε βάρος 36 ανηλίκων στην Κρήτη .
Ο κ. Ντογιάκος ζήτησε το εν λόγω βούλευμα προκειμένου να εξετάσει εάν έχει εμπεριστατωμένη ή όχι αιτιολογία ή υπάρχουν ασάφειες και νομικά κενά στο σκεπτικό του. Σε καταφατική περίπτωση θα προχωρήσει σε αναίρεση του επίμαχου βουλεύματος.
https://www.tovima.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου