«Όλα είναι μάταια»… Πως να διαχειριστείς αυτή τη σκέψη;
Είναι βασικό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Όλα είναι μάταια. Γιατί να σηκωθώ από το κρεβάτι; Γιατί να μείνω ξαπλωμένη; Γιατί να πάω στη δουλειά μου; Γιατί δεν με ενδιαφέρει τίποτα; Μέχρι να αναρωτηθείς τι νόημα έχουν όλα: «γιατί να ζω;»…
Σου ακούγεται μελό; 530 αυτοκτονίες συνέβησαν στη χώρα το 2019 ενώ το ποσοστό σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών αυξάνεται συνεχώς. Η πλειοψηφία των αυτοχείρων ήταν τότε άντρες σε ποσοστό 69% και ακολουθούσαν οι γυναίκες σε ποσοστό 31%. Οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 80 ήταν εκείνοι που προχώρησαν στις περισσότερες αυτοκτονίες, μία ηλικιακή ομάδα που σημειώνει σταθερά υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών τόσο στην χώρα μας αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου. Ακολουθούσαν τα άτομα παραγωγικών ηλικιών από 40 έως 45 ετών και οι άνθρωποι ηλικίας 65 – 69 ετών.
Το 90-95% των αυτοχείρων πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή όπως κατάθλιψη, διαταραχές προσωπικότητας, σχιζοφρένεια, εξάρτηση από το αλκοόλ κα. Όπως καταλαβαίνεις δεν είναι μελό. Είναι η πραγματικότητα.
Έχουμε συνηθίσει να συνδυάζουμε τη ματαιότητα με την αποτυχία ή με μια σειρά αποτυχιών. Το συναίσθημα όμως μπορεί να έρθει και μετά από ένα μεγάλο επίτευγμα. Όταν τα πάντα φωνάζουν ματαιότητα είναι το αίσθημα πως η ελπίδα πέθανε και πως τίποτε δεν θα αλλάξει. Ξέρω πως το συναίσθημα είναι καταιγιστικό. Τρομακτικό. Όμως, όσο κι αν πιστεύεις πως δεν αντέχεις, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις!
#1 Όλα στη ζωή είναι προσωρινά
Το πιο «μόνιμο» στη ζωή είναι ότι όλα αλλάζουν. Ακόμα κι όταν η νύχτα διαρκεί για αρκετό καιρό, κάποια στιγμή ξημερώνει. Έτσι είναι και στη ζωή! Κάποια στιγμή θα ξημερώσει και το βάρος δεν θα είναι πια τόσο μεγάλο. Εμπιστεύσου τη διαδικασία. Μίλα με κάποιον ειδικό και σιγά σιγά το βάρος θα ελαφρύνει. Δεν θα ελαφρύνει για πάντα όμως θα συμφιλιωθείς μαζί του και θα ξέρεις πως είναι προσωρινό!
#2 Ο πόνος φέρνει εξέλιξη
Οι Πυξ Λαξ το έχουν πει ξεκάθαρα «Ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο» – και τι αξίζει περισσότερο από την προσωπική σου εξέλιξη; Οι μέρες που περνάς είναι ζόρικες κι έχεις κουραστεί, όμως εκείνη την ώρα εξελίσσεσαι γιατί ο εγκέφαλός σου είναι ρυθμισμένος εκτός από το να σε κάνει να υποφέρεις, να σε κάνει και να ψάχνεις παράλληλα λύση στο πρόβλημά σου. Hang in there! Όλα θα φτιάξουν.
#3 Οι ουλές είναι τα παράσημά σου
Δεν είναι μόνο ένα πράγμα που μας στενοχωρεί ή μας αγχώνει. Συνεχώς δίνουμε μικρές ή μεγάλες μάχες. Συνεχώς προσπαθούμε να επιβιώσουμε κυρίως ψυχολογικά σε έναν κόσμο πλασμένο για να μας καταβάλλει. Παρόλα αυτά, οι πληγές σου είναι εκεί για να σου θυμίσουν ότι τα κατάφερες, πως ό,τι και να ήταν αυτό που σε πλήγωσε, έδωσες μάχη και το νίκησες! O Πέρσης ποιητής και δάσκαλος θεολογίας και δικαίου Jalaluddin Rumi είπε κάποτε ότι η πληγή είναι το μέρος απ’ όπου μπαίνει το φως.
#4 Η συμπεριφορά των άλλων δεν ελέγχεται
Πολλές φορές αισθανόμαστε ματαιότητα εξαιτίας κάποιον καταστάσεων στις οποίες μας υποβάλλουν άλλοι. Δεν μπορείς να ελέγξεις τις αποφάσεις ή τη συμπεριφορά του άλλου. Μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου όμως. Εάν κάτι αισθάνεσαι πως σου πυροδοτεί αρνητικά συναισθήματα, τότε αναζήτησε βοήθεια από τον θεραπευτή σου ή από τη δωρεάν γραμμή 1018.
Τέλος, να θυμάσαι δύο πράγματα: Πρώτον, ό,τι είναι γραφτό να γίνει, θα γίνει. Κανείς δεν πάει χαμένος αρκεί να έχει όρεξη για ζωή. Και δεύτερον, εάν ακόμα είσαι εδώ, δεν παλεύεις εσύ με την κατάθλιψη αλλά η κατάθλιψη παλεύει μαζί σου!
ΠΗΓΗ : https://www.thenotebook.gr/
https://georgepelagia.wordpress.com/
12 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου