Πρόσφατη μελέτη διερευνά για πρώτη φορά εάν αυτές οι συσχετίσεις ισχύουν για συγκεκριμένες φάσεις της ζωής ή σε όλες τις ηλικίες.

Η μελέτη βασίζεται στο μοντέλο Big Five που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να περιγράψουν κάποιες ανθρώπινες συμπεριφορές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανοποίηση από την εργασία είναι στενά συνδεδεμένη με την ευσυνειδησία, ενώ η κοινωνική ικανοποίηση συνδέεται στενά με την εξωστρέφεια και την ευχαρίστηση.

Η μελέτη αναλύει δεδομένα που συλλέχθηκαν για την έρευνα Longitudinal Internet Studies for the Social Sciences από το 2008 έως το 2019.

Οι 9.110 συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπων που κατοικούσαν στην Ολλανδία, ηλικίας 16 έως 95 ετών.

Το μοντέλο των 5 Μεγάλων Παραγόντων της Προσωπικότητας (Big Five Personality Model), σχεδιάστηκε για να συμπεριλάβει εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τα οποία οι άνθρωποι θεωρούν ως τα πιο σημαντικά για τη ζωή τους.

Αναφέρεται στους όρους νευρωτικότητα, εξωστρέφεια, πνευματική διαθεσιμότητα, καλή προαίρεση και ευσυνειδησία.

Πολλά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται ιδιαίτερα με το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που σχετίζονται με το να αισθάνεται κάποιος ικανοποιημένος ισχύουν εξίσου σε όλες τις φάσεις της ζωής και ισχυροποιούνται όσο περνούν τα χρόνια.

Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά σταθεροί και μη νευρωτικοί είναι εκείνοι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αντλούν ικανοποίηση από τη ζωή.

«Είναι η πρώτη μελέτη που μας δείχνει ότι ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται περισσότερο με την ικανοποίηση σε όλη τη διάρκεια της ζωής», δήλωσε η κλινική ψυχολόγος Δρ. Alisa Ruby Bash, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

«Παρότι και άλλες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της ικανοποίησης από τη ζωή, αυτή την εξετάζει σε βάθος χρόνου» πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Personality and Social Psychology της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

https://www.onmed.gr/