Ημερομηνία λήξης: Σε ποια τρόφιμα πρέπει να την προσέχουμε και σε ποια «δεν είναι αυτό που νομίζουμε»
Πότε πρέπει να πετάξουμε οπωσδήποτε μια τροφή και ποια υλικά αντέχουν για χρόνια.
Πότε πρέπει οπωσδήποτε να πετάξουμε κάποια τροφή που δεν προλάβαμε να καταναλώσουμε; Τι ισχύει για τις κονσέρβες, το αλεύρι, το λάδι, τα φασόλια και τα αυγά; Η ημερομηνία λήξης πολλές φορές δεν έχει τη σημασία που νομίζουμε και ενίοτε δεν χρειάζεται καν να μας απασχολεί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καταληκτική ημερομηνία είναι απλώς η εκτίμηση του παραγωγού σχετικά με την περίοδο που το προϊόν του θα διατηρεί την καλύτερη δυνατή ποιότητα.
Οι εταιρείες τροφίμων τείνουν να είναι προσεχτικές στις εκτιμήσεις τους, γνωρίζοντας πως δεν διατηρούν όλοι τα συσκευασμένα τρόφιμα σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Πότε πρέπει να δίνουμε προσοχή σε αυτά τα χρονικά όρια;
Τα υλικά για τα οποία δεν πρέπει να ανησυχούμε
Το ξίδι, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας ή άλλα εκχυλίσματα, η ζάχαρη, το αλάτι και η μελάσα θα διαρκέσουν σχεδόν «για πάντα» χωρίς μεγάλη αλλαγή στην ποιότητα τους.
Η βρώμη θα αντέξει έναν χρόνο περίπου πριν αρχίσει να χαλά.
Αλεύρι
Το λευκό αλεύρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει μεσολαβήσει, σχολιάζουν στον οδηγό τους οι New York Times. Ωστόσο, το αλεύρι ολικής άλεσης μπορεί να αποκτήσει μια μεταλλική μετά από λίγους μήνες.
Ο κανόνας για τα τρόφιμα «όσο πιο λευκό, τόσο μεγαλύτερη η διάρκεια» ισχύει και για άλλα δημητριακά. Το λευκό ρύζι, για παράδειγμα, θα αντέξει για χρόνια, ενώ το καστανό ρύζι μόνο μερικούς μήνες.
Ψωμί
Το ψωμί του σούπερ μάρκετ που διατηρείται στο ράφι και είναι ζυμωμένο με έλαια (και συντηρητικά) μπορεί να παραμείνει μαλακό για εβδομάδες στο ψυγείο, αλλά η φραντζόλα με προζύμι από τον φούρνο, θα αρχίσει να χαλά από την επόμενη κιόλας ημέρα και πριν κλείσει η εβδομάδα θα αρχίσει να μουχλιάζει.
Φασόλια
Τα αποξηραμένα φασόλια και οι φακές θα παραμείνουν ασφαλή για κατανάλωση ακόμα και χρόνια μετά την αγορά, αλλά θα γίνουν πιο σκληρά και θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν. Αν δεν είστε σίγουροι για την ηλικία των αποξηραμένων φασολιών που έχετε στο ντουλάπι, αποφύγετε να τα μαγειρέψετε με όξινα υλικά, όπως οι ντομάτες. Το οξύ μπορεί να αυξήσει σημαντικά το χρόνο που χρειάζονται για να μαλακώσουν.
Μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια, και το μόνο «ρίσκο» είναι να έχουν χάσει την έντασή τους.
Κονσέρβες
Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα κρέατα σε κονσέρβα «θα παραμείνουν νόστιμα» για χρόνια, αν η συσκευασία τους παραμείνει ανέπαφη. Σε περίπτωση βακτηριακής αντίδρασης, το «φούσκωμα» της συσκευασίας αποτελεί ένα σημάδι που αποκλείεται να αγνοήσετε.
Έλαια
Τα έλαια, ακόμη και τα μη ραφιναρισμένα που έχουν την τάση να ταγγίζουν, μπορούν να παραμείνουν σε άψογη κατάσταση αν φυλαχθούν σε σφραγισμένα δοχεία.
Ωστόσο η διάρκεια ζωής για όσα έχουν ανοιχθεί παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση, αλλά «όλα θα διαρκέσουν περισσότερο αν δεν τα αποθηκεύουμε κοντά ή πάνω από την εστία σας, όπου μπορεί να τα επηρεάσει η θερμότητα».
Πώς καταλαβαίνετε αν το λάδι σας είναι καλό; Με τον ίδιο τρόπο που θα το κάνατε με τα περισσότερα τρόφιμα: Συμβουλευτείτε τη μύτη σας. Το παλιό λάδι θα αρχίσει να αναπτύσσει μεταλλικές μυρωδιές. Δεν εμπιστεύεστε τη μύτη σας; Βάλτε μια σταγόνα στην άκρη του δακτύλου σας και πιέστε την. Το χαλασμένο λάδι θα είναι κολλώδες.
Καρυκεύματα
Η μουστάρδα διαρκεί για πάντα. Η κέτσαπ θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα πριν τελειώσει ο χρόνος, αλλά θα παραμείνει εύγευστη. Η μαγιονέζα έχει επίσης εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, ειδικά όταν δεν περιέχει συστατικά όπως φρέσκο χυμό λεμονιού ή σκόρδο. (Οι υψηλές συγκεντρώσεις λίπους, αλατιού και οξέων είναι εχθροί των βακτηρίων και της μούχλας).
Αυτονόητο είναι πως αντέχουν και τα τουρσί, οι σάλτσες τσίλι (π.χ Sriracha).
Αυγά
Η ημερομηνία λήξης τους σε κάποιες χώρες είναι μέχρι και 30 ημέρες μετά την ημέρα που συσκευάστηκαν. Αλλά είναι πολύ πιθανό «να εξακολουθούν να είναι εύγευστα για πολύ περισσότερες εβδομάδες» σχολιάζουν οι NYT.
Πηγή New York Times
https://www.kathimerini.gr/