Γελάνε τα ζώα;
Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΑ ΖΩΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ, ΟΜΩΣ ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΖΩΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ: ΤΟ ΓΕΛΙΟ. Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΚΥΛΩΝ, ΑΡΟΥΡΑΙΩΝ, ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΗΧΟ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ.
Στο μακρινό 1872, ο Δαρβίνος δημοσίευσε το έργο «Η έκφραση των συναισθημάτων στον άνθρωπο και τα ζώα.». Στην έρευνά του που επικεντρώθηκε σε χιμπατζήδες και άλλα πιθηκοειδή, διαπίστωσε ότι ανταποδίδουν με συγκεκριμένο ήχο όταν παίζουν ή γαργαλιούνται.
Δεκαετίες αργότερα, παρόμοια έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερο της Γερμανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι ήχοι είναι παρόμοιοι με την ανθρώπινο γέλιο. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά έχουν περάσει τα τελευταία 10 με 16 εκατομμύρια χρόνια εξελίσσοντας αυτή τη δυνατότητα.
Πιο πρόσφατα, το 2001, η Patricia Simonet, συμπεριφορίστρια ζώων, κατάφερε και απομόνωσε έναν ήχο που κάνουν τα σκυλιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η οποία μοιάζει ως «βεβιασμένη, λαχανιασμένη εκπνοή.» Χρησιμοποιώντας την ανάλυση φασματογράφων, σύγκρινε αυτόν τον ήχο με άλλους, που τα σκυλιά παράγουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού: γρύλισμα, κλαψούρισμα, λαχάνιασμα. Όταν αναλύθηκαν στο φασματογράφο – μια συσκευή η οποία μετρά τα ηχητικά κύματα – ο ήχος που μοιάζει με το γέλιο ήταν πολύ διαφορετικός σε σχέση με το απλό γάβγισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου