Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Γελάνε τα ζώα;

 

Γελάνε τα ζώα;

Γελάνε τα ζώα;

Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΤΑ ΖΩΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ, ΟΜΩΣ ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΘΗΚΕ ΟΤΙ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΖΩΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΓΝΩΡΙΣΜΑ: ΤΟ ΓΕΛΙΟ. Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΚΥΛΩΝ, ΑΡΟΥΡΑΙΩΝ, ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ ΕΝΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΗΧΟ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ.

Στο μακρινό 1872, ο Δαρβίνος δημοσίευσε το έργο «Η έκφραση των συναισθημάτων στον άνθρωπο και τα ζώα.». Στην έρευνά του που επικεντρώθηκε σε χιμπατζήδες και άλλα πιθηκοειδή, διαπίστωσε ότι ανταποδίδουν με συγκεκριμένο ήχο όταν παίζουν ή γαργαλιούνται.

Δεκαετίες αργότερα, παρόμοια έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Ανόβερο της Γερμανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι ήχοι είναι παρόμοιοι με την ανθρώπινο γέλιο. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι τα πρωτεύοντα θηλαστικά έχουν περάσει τα τελευταία 10 με 16 εκατομμύρια χρόνια εξελίσσοντας αυτή τη δυνατότητα.

Πιο πρόσφατα, το 2001, η Patricia Simonet, συμπεριφορίστρια ζώων, κατάφερε και απομόνωσε έναν ήχο που κάνουν τα σκυλιά  κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, η οποία μοιάζει ως «βεβιασμένη, λαχανιασμένη εκπνοή.» Χρησιμοποιώντας την ανάλυση φασματογράφων, σύγκρινε αυτόν τον ήχο με άλλους, που τα σκυλιά παράγουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού: γρύλισμα, κλαψούρισμα, λαχάνιασμα. Όταν αναλύθηκαν στο φασματογράφο – μια συσκευή η οποία μετρά τα ηχητικά κύματα – ο ήχος που μοιάζει με το γέλιο ήταν πολύ διαφορετικός σε σχέση με το απλό γάβγισμα.

Ακόμα και τα άλλα σκυλιά φαίνεται να αναγνωρίζουν και να συνδέουν το «γέλιο» με ευχαρίστηση. Όταν η Simonet έπαιξε την εγγραφή σε άλλα σκυλιά, κάποια αναζήτησαν τα παιχνίδια τους και άλλα έτρεχαν χαρούμενα. Αυτές οι θετικές επιδράσεις παρατηρήθηκαν τόσο στα κουτάβια όσο και στα ενήλικα σκυλιά.
 
Η ίδια επισήμανε, ότι είναι δύσκολο να το παρατηρήσουμε, καθώς όπως αναφέρουμε και παραπάνω ο ήχος μοιάζει περισσότερο με «εξαναγκασμένο γάβγισμα», πολύ διαφορετικό από το ανθρώπινο γέλιο.
 
Ακόμη και οι αρουραίοι έχουν το δικό τους μοναδικό ήχο ευχαρίστηση. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, στο Πανεπιστήμιο του Bowling Green, ο νευροεπιστήμονας Jaak Panksepp, παρατήρησε ότι όταν οι νεογέννητοι αρουραίοι γαργαλιούνται στον αυχένα, βγάζουν ένα ξεχωριστό ήχο, ο οποίος παρατηρείται και την ώρα του παιχνιδιούΣτις περαιτέρω μελέτη, ο ήχος βρέθηκε να είναι ένα υψηλής συχνότητας 50 kilohertz.
 
Με τόσα πολλά είδη ζώων, δεν είναι ακόμα γνωστό αν τα υπόλοιπα μοιράζονται ένα γέλιο που μοιάζει με αυτόν τον ήχο. Αλλά η επιστήμονας Marina Davila-Ρος, από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, διερευνά αυτή τη θεωρία. Αυτή και μια ομάδα ερευνητών αναλύουν βίντεο ζώων στο YouTube, και έχουν παρατηρήσει ότι πολλά ζώα αντιδρούν με θόρυβο όταν γαργαλιούνται. Δεν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι το γέλιο, όπως το γνωρίζουμε, αλλά η Davila-Ross επισημαίνει ότι φαίνεται να συνδέεται με τη χαρά.
 
Πηγή: howstuffworks
https://www.penna.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Χρήστος Καπερώνης: Από την ιστορική «Ελευθεροτυπία» στο περίπτερο της Μακρινίτσας

  Χρήστος Καπερώνης: Από την ιστορική «Ελευθεροτυπία» στο περίπτερο της Μακρινίτσας Ακούστε το άρθρο «Δεν θα γυρνούσα στην Αθήνα ούτε για ασ...