Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Το μπούστο και πώς κατάφερε να επιστρέψει στη μόδα

 

Το μπούστο και πώς κατάφερε να επιστρέψει στη μόδα

Πριν από λίγους αιώνες, ο κορσέ ήταν απαραίτητο κομμάτι στην ντουλάπα των γυναικών, αλλά και των ανδρών.

Εάν επρόκειτο να ακολουθήσουμε αυτό που συμβαίνει σήμερα στη μόδα, μπορούμε να πούμε ότι έχει επιστρέψει σε ισχύ και αρχίζει αργά να συγκεντρώνει όλο και περισσότερους οπαδούς.

Παρόλο που ο κορσέ δεν ήταν ποτέ ένα άνετο κομμάτι, αυτό δεν εμπόδισε τους σχεδιαστές να το επαναφέρουν στο βάθρο.

Ίσως αυτή τη φορά ο κορσέ είναι πίσω στη μόδα και δεν θα φύγει βιαστικά, ή θα είναι απλώς μια τάση που περνάει.

Πότε εφευρέθηκε ο κορσέ;
Ο κορσέ έγινε δημοφιλής για πρώτη φορά στην Ευρώπη του δέκατου έκτου αιώνα, φτάνοντας στο αποκορύφωμά του δημοτικότητας στη βικτοριανή εποχή.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, έχει γίνει δημοφιλές σε σχετικά σύντομο τύπο, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι καταφέρνει να αλλάξει το σώμα για να πάρει το σχήμα μιας κλεψύδρας.

Ποιος ήταν ο πρώτος κορσέ;
Ο πρώτος κορσέ που καταχωρήθηκε βρέθηκε στην Ελλάδα. Εκείνη την εποχή, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ήθελαν μια μικρή μέση.

Λέγεται ότι στην παιδική ηλικία, και τα δύο φύλα φορούσαν μια ζώνη γύρω από τη μέση τους που σφίγγονταν καθώς μεγάλωναν για να σταματήσουν την ανάπτυξη στην περιοχή της μέσης. Οι ελληνικές γυναίκες φορούσαν μια περίτεχνη, άκαμπτη ζώνη, που φορούσε στο εξωτερικό των ρούχων τους, για να διαμορφώσουν τη μέση και να σηκώσουν το στήριγμα του μαστού.

Πώς εξαπλώθηκε η δημοτικότητά του;
Ο κορσές συνδέθηκε αρχικά με την αριστοκρατία, αλλά υιοθετήθηκε από αστικές γυναίκες μέχρι τον δέκατο όγδοο αιώνα. Οι γυναίκες κατώτερης τάξης συχνά φτιάχνουν τους δικούς τους κορσέδες με φθηνότερα ρούχα, χρησιμοποιώντας καλάμια για υποστήριξη και ενίσχυση.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, όταν έφτασαν στο επίπεδο των κατώτερων τάξεων, ο κορσές έπαψε να είναι παρωχημένος λόγω της ανοχής των μοντέλων Directory και Empire, τα οποία ήταν ψηλά και η δημοτικότητά του επέστρεψε το 1815.

Με τον καιρό, ο κορσέ εξαφανίστηκε και επανεμφανίστηκε με τη μόδα.

Για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1920, η φυσική μορφή άρχισε να επιστρέφει και οι κορσέδες έγιναν λιγότερο δημοφιλείς. Και τα σχέδια κορσέ έχουν γίνει πιο ευέλικτα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, έγινε μια προσπάθεια σχεδιαστών να φέρουν πίσω τον κορσέ, αλλά ο Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος μείωσε τις περισσότερες καινοτομίες.

Καταστροφικά νέα για κορσέδες
Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήλθαν στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο το 1917, το Συμβούλιο των Πολεμικών Βιομηχανιών των ΗΠΑ προέτρεψε τις γυναίκες να σταματήσουν να αγοράζουν κορσέδες για να απελευθερώσουν μέταλλο για πολεμική παραγωγή. Αυτό το βήμα απελευθέρωσε περίπου 28.000 τόνους μετάλλου, αρκετό για την κατασκευή δύο πλοίων.

Δημιουργήστε τη μεγαλύτερη επιστροφή τους
Από την άποψή μου, το έτος που οι κορσέδες τέθηκαν σε ισχύ είναι το
1947, το έτος που ο Dior κυκλοφόρησε τη συλλογή New Look.

Παρόλο που τα χρόνια πριν από τη Νέα εμφάνιση ήταν χωρίς αυτό το άρθρο, και σχεδιαστές όπως ο Chanel ή ο Schiaparelli πολέμησαν σύμφωνα με αυτό το άρθρο, ο Dior κατάφερε να το φέρει πίσω στα ρούχα.

Βλέποντας πολλοί ως κίνηση για την ανάκτηση της γυναίκας, η Νέα εμφάνιση δεν έγινε δεκτή από πολλούς.

Αυτό είναι κατανοητό, γιατί εκείνη την εποχή οι κορσέδες ήταν πολύ σφιχτοί και δεν επέτρεπαν στο σώμα να αναπνέει.

Είναι ο κορσέ ένα χρήσιμο αντικείμενο ή όχι;
Ακόμα κι αν υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που το φορούν και το λατρεύουν, εξίσου, ο κορσέ δεν είναι απαραίτητο κομμάτι για την ντουλάπα.

Μπορεί να φορεθεί χωρίς προβλήματα αν είστε οπαδός του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε κατάχρηση.

Σήμερα, οι κορσέδες κυμαίνονται από είδη φετίχ έως δροσερά και κομψά αντικείμενα, εξαρτάται από εσάς σε ποια περιοχή το παίρνετε.

https://dariusboar.wordpress.com/

αναρτήθηκε από 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άνθρωποι παράσιτα, που έχουν μάθει να στηρίζονται πάντα στους άλλους

  Άνθρωποι παράσιτα, που έχουν μάθει να στηρίζονται πάντα στους άλλους -Κική Γιοβανοπούλου- GynaikaEimai 22 Ιανουαρίου 2025 Είναι κι αυτοί π...