Kαταριανοί: ''Τα Ελληνικά Rafale μπορούν να χτυπήσουν οπουδήποτε εντός της Τουρκίας!''
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΝΤΖΟΥΡΟΥΛΙΑΣ
Αμερικανικό ΜΜΕ Real Clear Defense: ''Θα μεταφερθεί η βάση του Incirlik στην Κρήτη;''
Το γωστό AlJazzera, το οποίο έχει την έδρα του στο Κατάρ και είναι γνωστό για τις φιλοτουρκικές του θέσεις, φιλοξενεί απόψεις Ελλήνων αναλυτών, ενώ μάλιστα παραδέχεται πως η Ελλάδα με την απόκτηση των Rafale θα έχει το ''πάνω χέρι'' σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Τα σημαντικότερα σημεία:
''Η Αθήνα αγοράζει 18 γαλλικά Rafale σε μια συμφωνία 3 δισεκατομμυρίων $. Είναι η πρώτη σημαντική αγορά αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα από το 2005, όταν τότε αγόρασε πάνω από 300 Leopard από τη Γερμανία.
Οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας μειώθηκαν από 7,88 δισ. Ευρώ το 2009 σε 3,75 δισ. Ευρώ το 2018, καθώς η οκταετής ύφεση οδήγησε σε περικοπές του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα αυξάνει απότομα τις αμυντικές της δαπάνες κατά 43% φέτος, στα 5,5 δισ. Ευρώ (6,7 δισ. Δολάρια).
«Νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια σύγκρουση με την Τουρκία», δήλωσε ο Κώστας Γρίβας, ο οποίος διδάσκει γεωπολιτική στην Ελληνική Στρατιωτική Ακαδημία.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τέσσερις νέες φρεγάτες και θα αναβαθμίσει τέσσερις υπάρχουσες.
Επίσης, ανακοίνωσε την πρόσληψη 15.000 ατόμων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία αναβάθμισης F-16 σε επίπεδο Viper, μετατρέποντάς τα σε μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς.
Τακτικά, τα Rafale επιτρέπουν στην Ελλάδα να χτυπήσει οπουδήποτε εντός της Τουρκίας, έχοντας μια εμβέλεια έως και 3.700 χιλιόμετρα, διπλάσια από αυτήν του Mirage και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το F-16. Μεταφέρει τους πιο προηγμένους ευρωπαϊκούς πυραύλους, τους Meteor, Mica, Scalp και Exocet'', αναφέρει το Καταριανό ΜΜΕ.
Θα ''μεταφερθεί'' το Incirlik στη Κρήτη;
''Η πιο πρόσφατη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δημιούργησε αναταραχή στη συμμαχία που υποτίθεται ότι αποτρέπει τις συγκρούσεις. Η Τουρκία άρχισε να ψάχνει ενεργά για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Κύπρο και Ελλάδα.
Θεωρήθηκε τόσο σοβαρή πρόκληση, ώστε να έχουμε παρέμβαση τόσο από το ΝΑΤΟ όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΝΑΤΟ εφάρμοσε γρήγορα έναν μηχανισμό για να αποτρέψει τη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η Τουρκία, η οποία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, είχε ήδη αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35 το 2018 λόγω της αγοράς των πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει όλο και πιο εχθρικός απέναντι στις ΗΠΑ. Έχει απειλήσει να μειώσει την αμερικανική στρατιωτική πρόσβαση στην αεροπορική βάση Incirlik, η οποία φιλοξενεί πυρηνικά όπλα.
Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πάρει την θέση της Τουρκίας. Η Αθήνα ζήτησε από τις ΗΠΑ τα μαχητικά F-35. Η απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα δύναμη των F-16, θα την καταστήσει την πιο ισχυρή δύναμη της περιοχής.
Η Ελλάδα έχει μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η Αεροπορική Βάση στην Κρήτη αντιμετωπίζεται τώρα από τις ΗΠΑ ως υποψήφια για αντικατάσταση του Incirlik'', αναφέρει το realcleardefense.com.
https://www.pentapostagma.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου