Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

8 Προβλέψεις για τον κόσμο το 2030


 

8 Προβλέψεις για τον κόσμο το 2030

 


World Economic Forum

  Δεκέμβριος , 2020

Το να προβλέπει κανείς το μέλλον και το πώς ο κόσμος θα είναι το 2030 είναι πολύ δύσκολο. Πόσο μάλλον το τι θα τρώμε, από που θα αντλούμε την ενέργεια που θα καταναλώνουμε και τι θα σημαίνει να είναι κανείς πρόσφυγας το 2030.

Παρόλα αυτά το Παγκόσμιο Οικονομικό φόρουμ προβλέπει τα ακόλουθα, και αυτή είναι μια άποψη που δε μπορούμε να αγνοήσουμε με κανένα τρόπο…

Χωρίς σχόλια από τη δική μας πλευρά, ας πάρουμε μία πρόγευση του που πάει τελικά το «μέλλον» μας !

 

  1. Δεν θα μας ανήκει τίποτε και θα είμαστε ευτυχισμένοι.

Η ζωή μέσα στις πόλεις θα έχει αλλάξει. Όλα τα προϊόντα θα έχουν γίνει υπηρεσίες για αυτό το λόγο δεν θα χρειάζεται να έχουμε στην κυριότητά μας υλικά αγαθά. Θα νοικιάζουμε τα πάντα και ότι χρειαζόμαστε θα το έχουμε στην πόρτα μας με ένα κλίκ. Εκτός από το σπίτι το οποίο θα μένουμε, ρούχα, οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα, όλα θα είναι με ενοίκιο, χωρίς να χρειάζεται να έχουμε στην κυριότητά μας τίποτε, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Ακούγεται πραγματικά ουτοπικό αλλά αυτό σημαίνει ότι έξω από τις πόλεις πιθανόν να έχουν δημιουργηθεί ζώνες δυσαρέσκειας με ανθρώπους που θα ζούνε με τον παραδοσιακό τρόπο που ζούμε σήμερα. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να δημιουργήσει μια μορφή κοινωνίας που πιθανό να έχει διαιρεθεί στα δύο, στους πρωτοπόρους που δεν ενδιαφέρονται να έχουν στην κατοχή τους τίποτε και στους παραδοσιακούς.

  1. Η δέσμευση για κλιματική ουδετερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2030.

Ολοένα και περισσότερες χώρες μετά την Ε.Ε και την Κίνα (που θα συμπεριληφθεί τον Μάρτιο του 2021), εναρμονίζονται με την συνθήκη για χαμηλότερες εκπομπές ρύπων έτσι ώστε μέχρι το 2030 να υπάρχει μια παγκόσμια ρήτρα για κάθε χώρα που εκπέμπει ένα τόνο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα κάτι που δημιουργεί ένα πολύ δυνατό κίνητρο σε όλες τις χώρες να αρχίσουν την μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Ειδικότερα, η ΕΕ μπόρεσε να διαδραματίσει πραγματικά ηγετικό ρόλο στο θέμα του κλίματος, καθώς υπήρξε βασικός παράγοντας της συμφωνίας του Παρισιού, που εξασφάλισε την έναρξη ισχύος της συμφωνίας σε χρόνο ρεκόρ και έθεσε σε εφαρμογή τη συμφωνία μέσω του εγχειριδίου κανόνων της Katowice, το οποίο εγκρίθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2018.

  1. Το 2030 βάζει τέλος στην παντοδυναμία των ΗΠΑ.

Ειδικότερα η ηγεμονία των ΗΠΑ θα έχει έρθει στο τέλος της. Αντί να υπάρχει μια υπερδύναμη θα υπάρχουν μικρές δυνάμεις, όπως, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ που θα κρατούν τα ηνία του κόσμου. Πράγματι, κάτι τέτοιο φάνταζε πραγματικότητα να συμβεί με τον ερχομό της παγκοσμιοποίησης. Με την εξάπλωση του καπιταλισμού, της ελεύθερης αγοράς, την υπόσχεση της ελάχιστης κρατικής παρέμβασης και τον φαινομενικό θρίαμβο της φιλελεύθερης δημοκρατίας, ο Φραγκίσκος Φουκαγιάμα προέβλεψε το ξεθώριασμα των αναχρονιστικών εθνικών κρατών.

migation africa

  1.   Θα αλλάξει δραστικά ο τομέας της Υγείας

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα ζούν περισσότερο και πιο υγιεινά έτσι ώστε τα νοσοκομεία του μέλλοντος να είναι εντελώς διαφορετικά από ότι είναι σήμερα. Εάν αναλογιστούμε ότι εισάγουμε αυτοκίνητα χωρίς οδηγό και εργαζομένους ρομπότ για τις επικίνδυνες εργασίες τα ποσοστά τραυματισμών θα αρχίσουν να μειώνονται. Μέχρι το 2030, η φύση των ασθενειών όπως τις ξέρουμε θα έχουν διαταραχθεί σημαντικά από την πρόοδο της τεχνολογίας και ενδεχομένως να έχουμε πολύ λιγότερες ασθένειες να διαχειριστούμε. Η ηλικία των 80 θα είναι η ηλικία των 60 όπως την ξέρουμε σήμερα.Οι νοσοκομειακές πρακτικές και η ανάγκη για νοσηλεία μπορεί να έχει εξαφανιστεί. Φορητές συσκευές παρακολούθησης ασθενών θα τροφοδοτούν συνεχώς δεδομένα από εξωτερικούς αισθητήρες στο δέρμα και σε συνδυσμό με διαδικτυακούς αισθητήρες νευρικών απολήξεων που συνδέονται με τον εγκέφαλο των ασθενών θα προσφέρουν απίστευτα ακριβή στοιχεία δειγματοληψίας που θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο.  Οι ημέρες που οι ασθενείς θα πεθαίνουν περιμένοντας  έναν δωρητή οργάνων σύντομα θα αποτελεί παρελθόν καθώς τα όργανα, οι ιστοί και οι υποστηρικτικές δομές τους θα μπορούν να εκτυπώνονται  σε βιολογικούς 3D εκτυπωτές.

 

  1. Θα καταναλώνουμε πολύ λιγότερο κρέας.

Ο αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός με μια αυξανόμενη παγκόσμια μεσαία τάξη θα είναι η κινητήριος δύναμη για μια αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση. Ιστορικά, ο αυξανόμενος πλούτος έχει οδηγήσει σε αλλαγή των καταναλωτικών προτύπων ιδιαίτερα σε αύξηση της κατανάλωσης κρέατος, αυγών και τυριών.

Η ζήτηση όμως θα αλλάξει καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα θέλουν να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή. Δίαιτες με περισσότερα λαχανικά φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως θα αποτελούν την νέα εναλλακτική πρόταση και φυσικά με λιγότερο κρέας, καθώς αυτό θα καταναλώνεται σαν απόλαυση και πολύ λιγότερες φορές τον μήνα. Επιπλέον, δεδομένου ότι το σύστημα παραγωγής τροφίμων και ζωοτροφών, που περιλαμβάνει παραγωγή και μεταφορά, μαγείρεμα, κατανάλωση και απόρριψη τροφίμων αποτελεί το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την συμφωνία της ΕΕ στο Παρίσι, θα σημαίνει ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος, ως πιο ενεργοβόρο παραγωγής τρόφιμο είναι πρό των πυλών.

  1. 1 δισ άνθρωποι θα γίνουν πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τα έθνη πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για να φιλοξενήσουν και να διαχειριστούν τους ανθρώπους που θα γίνουν πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλάγης που θα έχει επέλθει μέχρι το 2030. Ενώ τα ανοιχτά σύνορα για την υποδοχή προσφύγων, όπου φαίνεται να είναι μακροπρόθεσμος στόχος για την ανθρωπότητα το 2030, ακούγεται μη ρεαλιστικό, ωστόσο μπορούμε να ελπίζουμε ότι οι χώρες θα μοιράζονται μεταξύ τους πιο ομοιόμορφα την ευθύνη για την υποδοχή προσφύγων, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Μπορούμε δηλαδή να ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε το τεράστιο οικονομικό δυναμικό των προσφύγων. Για παράδειγμα, η Ιορδανία πειραματίζεται επί του παρόντος να επιτρέπει σε Σύριους πρόσφυγες να εργάζονται σε καθορισμένες οικονομικές ζώνες. Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει και τους πρόσφυγες αλλά και την οικονομία της Ιορδανίας. Το γεγονός ότι θα είναι ευκολότερο να εργαζόμαστε μέσω τηλε-εργασίας το 2030 δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες.

  1. Θα είμαστε έτοιμοι για μια επανδρωμένη πτήση στον Άρη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πλανήτης Άρης είναι ο προορισμός μας, αφού είναι το πιο πιθανό μέρος για να βρούμε στοιχεία για τη ζωή πέρα από την γη. Η απόδειξη του υγρού νερού στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη κάνει τους επιστήμονες αισιόδοξους για να βρούν στοιχεία για την αρχαία μικροβιακή ζωή στον πλανήτη.Μέχρι τότε οι επιστήμονες θα έχουν βρει και την λύση για το πώς θα μπορούμε να ταξιδέψουμε μέχρι τον Άρη.

  1. Οι αξίες που δημιούργησαν την Δύση θα δοκιμαστούν σε σημείο καμπής.

Το αυξανόμενο κύμα των προσφύγων θα προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις ως αποτέλεσμα του φόβου για τον ανταγωνισμό για την εργασία, την τρομοκρατία και την πολιτιστική αλλαγή, κάτι που ενδεχομένως να αυξήσει τον εθνικισμό των λαών με ακραία αύξηση του οράματος για εθνική καθαρότητα και ακεραιότητα. Αυτό θα δοκιμάσει για άλλη μια φορά, ίσως πιο πολύ από ποτέ, τις αξίες της δημοκρατίας σε κάθε κράτος. Σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου προβλέπεται ότι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η ισλαμοφοβία θα κυριαρχήσουν σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών.

poverty

 https://www.macroskopio.gr/el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Καίτη Γκρέυ: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η σπουδαία τραγουδίστρια

  Καίτη Γκρέυ: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η σπουδαία τραγουδίστρια NDP Εδινε μάχη με διάφορα προβλήματα υγείας τους τελευταίους μήνες Έφυγε ...