Τα αρχοντικά της Λέσβου μάς περιμένουν
Ξενάγηση και βόλτα σε όμορφα αρχοντικά κτίρια, και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται η έγκριση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, υπόσχεται η ομάδα εθελοντών Open Lesvos για το Σαββατοκύριακο. Η ξενάγηση θα γίνει ηλεκτρονικά με εικονική περιήγηση 360 μοιρών σε τέσσερα δίωρα, όπου επαγγελματίες ξεναγοί της Λέσβου σε ζωντανό χρόνο θα εξηγούν την ιστορία των επιβλητικών κτιρίων στους συμμετέχοντες που θα παρακολουθούν από την ασφάλεια του σπιτιού τους. Πληροφορίες σύνδεσης στην πλατφόρμα είναι διαθέσιμες στην ομάδα https://facebook facebook.com/OpenLesvos.
«Στόχος της ομάδας είναι η γνωριμία του ευρύτερου κοινού με τα αξιόλογα κτίρια της Λέσβου. Τόσο αυτά που ανήκουν στο Δημόσιο όσο και αυτά που ανήκουν σε ιδιώτες. Σε αυτή τη δράση δεν εντάσσονται μόνον τα αρχοντικά, αλλά και όσα κτίρια παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα», λέει στην «Κ» ο εθελοντής της ομάδας Κώστας Μυρογιάννης. Αυτή την ιδιαίτερη για όλους χρονιά, προσθέτει αναφορικά με το lockdown, «μετατρέπουμε τη δυσκολία σε πλεονέκτημα, αφού μέσω εικονικών ξεναγήσεων και χρήσης διαδικτυακής πλατφόρμας θα δοθεί η δυνατότητα σε πολύ περισσότερους φίλους της Λέσβου, σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται, να γνωρίσουν κτίρια-ορόσημα του νησιού μας σαν να είναι παρόντες εκεί».
Η πρώτη στάση θα είναι στο κτίριο των κεντρικών λυκείων Μυτιλήνης, με ιστορία που ξεκινάει από το 1840, παίζοντας σπουδαίο ρόλο κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής (η Μυτιλήνη απελευθερώθηκε το 1912) ως εκπαιδευτήριο, κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, όταν μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο, και την Κατοχή. Η ομάδα Open Lesvos εξηγεί ότι το 1875, με ενέργειες του διευθυντή του, το τότε Γυμνάσιο Μυτιλήνης αναγνωρίζεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στον ίδιο χώρο κατασκευάζεται λίγα χρόνια μετά και νέο σχολικό κτίριο με τη συνδρομή 20.000 λιρών του ευεργέτη Σοφοκλή Βουρνάζου, με αρχιτέκτονα τον Αργύρη Αδαλή. Ξεχωριστό είναι το αρχείο που διασώζεται στη βιβλιοθήκη του, με 74 σπάνια χειρόγραφα από τον 9ο έως τον 17ο αιώνα και 15.000 βιβλία.
Επόμενη στάση είναι το κτίριο στη Στοά Κουτσουρίδη στη Μυτιλήνη –εκεί όπου στεγάζεται το 30χρονο «Μουσικό Καφενείο»–, το οποίο χτίστηκε το 1930 από τον Λέσβιο έμπορο και πρωτοπόρο Ιωάννη Κουτσουρίδη, ο οποίος μετανάστευσε στο Σουδάν και δημιούργησε μεγάλη περιουσία. Γυρίζοντας πίσω στη Μυτιλήνη κατασκεύασε το συγκρότημα διαμερισμάτων για επαγγελματική και εμπορική χρήση ως επένδυση για τους τέσσερις γιους του.
Η τελευταία ψηφιακή στάση θα γίνει στο Αρχοντικό Αλαμανέλλη, που χτίστηκε λίγο πριν από το 1894 και αποτελούσε χειμερινή κατοικία της οικογένειας Αλαμανέλλη από την Αίγυπτο. Βρίσκεται κοντά στον Αγιο Θεράποντα, σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης. Το κτίριο, με τρεις ορόφους και σοφίτα, δόθηκε προίκα στην Ευανθία Αλαμανέλλη-Κουρτζή, μια πολύ δυναμική γυναίκα της εποχής. Οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση θα μάθουν για το θολωτό λουτρό-χαμάμ, το πλυσταριό και το σπουδαστήριο, αλλά και το «κρατητήρι» των παιδιών, ενώ θα δουν τις οροφογραφίες
. Πηγή
https://ellas2.wordpress.com/
https://vequinox.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου