Ρωσικό ινστιτούτο:
''Έρχεται πολεμική σύγκρουση Αθήνας-Άγκυρας''
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΤΣΑΚΟΣ
Σαφή και κατηγορηματική προειδοποίηση μας δίνουν ρωσικά αμυντικά ινστιτούτα για την πρόκληση τριών πιθανών στρατιωτικών συγκρούσεων στον πλανήτη το επόμενο διάστημα, με την κόντρα Τουρκίας-Ελλάδος να είναι πολύ ψηλά στην ρωσική λίστα.
Σύμφωνα με τις ρωσικές αναλύσεις, "τουλάχιστον τρεις σοβαρές κρίσεις στον πλανήτη πιθανότατα μπορεί να μετατραπούν σε ανοιχτή στρατιωτική αντιπαράθεση. Καθεμία από αυτές έχει τους δικούς της ξεχωριστούς λόγους, ενώ γεωγραφικά έχουν μια τεράστια «διασπορά» στον παγκόσμιο γεωγραφικό χάρτη.
Τουρκία εναντίον Ελλάδας
Οι δύο χώρες που αναφέρονται παραπάνω έχουν μια εχθρότητα που διαρκεί χιλιετίες, τονίζει ο συγγραφέας της ανάλυσης.
"Αναφερόμενοι στο σήμερα, τονίζουμε ότι η αιτία για μια πιθανή πολεμική σύγκρουση μεταξύ τους, αφορά τα κολοσσιαία κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στα ύδατα μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης.
Η μεταφορά υδρογονανθράκων τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αφρική, χωρίς την συμμετοχή της Άγκυρας έχει προκαλέσει την οργή του Ερντογάν.
Τα καθαρά εμπορικά συμφέροντα στην περίπτωση αυτή, αφορούν όμως δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ερντογάν, «η Τουρκία δεν θα κάνει παραχωρήσεις, αλλά θα αναλάβει ό, τι της ανήκει στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα».Όλα αυτά τα σχέδια έχουν προκαλέσει μια επιθετική και επεκτατική πολιτική στο πνεύμα του νεο-οθωμανισμού που ακολουθεί ο ίδιος Πρόεδρος (Ρετζέπ Ερντογάν), ενώ έχουμε και τις προσπάθειές του ίδιου ώστε να επιστρέψει την χώρα του σε Οθωμανικά μεγαλεία.
Η πιθανή πορεία των εχθροπραξιών
Ο τόπος όπου οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών (Τουρκίας-Ελλάδος) πιθανόν να συγκρουστούν, μπορεί να είναι είτε η Κύπρος, η οποία αποτελεί το αντικείμενο μακροχρόνιας διαμάχης, είτε τα κοντινά (στην Μικρά Ασία), ελληνικά Νησιά και μικρονήσοι.
Ταυτόχρονα, η πρώτη κίνηση πιθανότατα σε αυτό ενδεχόμενο θα ήταν φυσικά από την Άγκυρα.
Για παράδειγμα μόλις έγινε γνωστό χθες περί μεταφοράς ελληνικών στρατευμάτων στο Καστελόριζο, η Τουρκία ξαφνικά ανακήρυξε το νησί σε «αμφισβητούμενη περιοχή».
Ωστόσο, μια πολεμική σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και ελληνικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων φαίνεται πολύ πιο πιθανή από χερσαίες επιχειρήσεις.
Στην πραγματικότητα, η πρώτη σύγκρουση (με την κυριολεκτική έννοια της λέξης) έχει ήδη λάβει χώρα στις 12 Αυγούστου, όταν η ελληνική φρεγάτα Λήμνος (F 451) "εμβόλισε" την τουρκική Kemalreis (F-247).
Τα συμφέροντα της Ρωσίας σε μια πιθανή ελληνο-τουρκική διένεξη
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι η Άγκυρα φοβάται σοβαρά τις ελληνικές αεροπορικές επιθέσεις στην επικράτειά της αποδεικνύεται και από την επιθυμία της να επιταχύνει την προμήθεια ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 και ενδεχομένως, ακόμη και με την προσθήκη ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35.
"Ας είμαστε ειλικρινείς, οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ κρατών μελών του ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στην αποδυνάμωση, ή ακόμη και σε κατάρρευση (έστω και μερική) της δυτικής συμμαχίας, είναι σίγουρα προς το συμφέρον μας.
Ναι, η Τουρκία θέλει να κερδίσει πολλά ...αλλά από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ενίσχυση των θέσεων της Άγκυρας δεν είναι επικερδής για τη Μόσχα.
Τα προβλήματα με τους Τούρκους «εταίρους», που πρόσφατα χάνουν ολοένα και περισσότερο την αίσθηση της πραγματικότητας τους, βρίσκονται ήδη πάνω στο τραπέζι σε Συρία, Λιβύη και Καύκασο. Και μια στρατιωτική σύγκρουση στη Μεσόγειο από μόνη της δεν μπορεί να φέρει τίποτα καλό. Καλύτερα λοιπόν να μην προκληθεί τίποτα.τονίζει το ρωσικό ινστιτούτο.
Τα άλλα δύο σενάρια αφορούν πιθανή πολεμική αναμέτρηση Κίνας-Ταιβάν καθώς και Αιγύπτου-Σουδάν.
Πρόκειται για σενάριο που αναφέρει ρωσικό ινστιτούτο το οποίο παρακολουθεί όλες τις παγκόσμιες εξελίξεις, ανά πάσα ώρα και στιγμή στον πλανήτη μας όπως και τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου