Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Αγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή του Ρόμελ

 Αγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή του Ρόμελ

Πως ο Ρόμελ έσωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα έναν Βρετανό λοχαγό |  History-point.gr

O 86χρονος Ρούντολφ Σνάιντερ, γερμανός βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προσωπικός οδηγός του στρατάρχη Ερβιν Ρόμελ, γνωστού και ως «Αλεπού της Ερήμου» για τα τεχνάσματά του που έφεραν τους Συμμάχους στα πρόθυρα μιας καταστρο- φικής ήττας στη Βόρεια Αφρική, έλυσε τη σιωπή του. Υστερα από 68 χρόνια, στη διάρκεια συνάντησής του με βρετανούς βετεράνους, ο κ. Σνάιντερ αποκάλυψε άγνωστα περιστατικά και πτυχές του χαρακτήρα του ιδιοφυούς στρατιωτικού και τόνισε ότι «ο Ρόμελ ήταν στρατιώτης πάνω απ΄ όλα, αλλά δεν ξεχνούσε πως πολεμούσαμε συνανθρώπους μας».

Αγνωστες λεπτομέρειες από τη ζωή του Ρόμελ | tovima.gr

O 86χρονος Ρούντολφ Σνάιντερ, γερμανός βετεράνος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προσωπικός οδηγός του στρατάρχη Ερβιν Ρόμελ, γνωστού και ως «Αλεπού της Ερήμου» για τα τεχνάσματά του που έφεραν τους Συμμάχους στα πρόθυρα μιας καταστρο- φικής ήττας στη Βόρεια Αφρική, έλυσε τη σιωπή του.

Υστερα από 68 χρόνια, στη διάρκεια συνάντησής του με βρετανούς βετεράνους, ο κ. Σνάιντερ αποκάλυψε άγνωστα περιστατικά και πτυχές του χαρακτήρα του ιδιοφυούς στρατιωτικού και τόνισε ότι «ο Ρόμελ ήταν στρατιώτης πάνω απ΄ όλα, αλλά δεν ξεχνούσε πως πολεμούσαμε συνανθρώπους μας»«Ημουν οδηγός του Ρόμελ. Με επέλεξαν επειδή γνώριζα αγγλικά και επειδή αποτύπωνα στο μυαλό μου τα τοπία, πράγμα πολύ σημαντικό μέσα σε ατελείωτους αμμόλοφους. Οδηγούσα μεγάλες αποστάσεις, ως και 500 χιλιόμετρα μέσα στην έρημο. Ο Ρόμελ ήταν πολύ καθωσπρέπει στρατιωτικός. Ετρωγε μαζί μας και ήθελε να βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή. Ημουν μόλις 18 ετών και απλώς υπάκουα στις εντολές του, αλλά έγινα μάρτυρας πολλών περιστατικών. Μία φορά τον είδα να διαπληκτίζεται με έναν ιταλό στρατηγό επειδή ήθελε να επιτεθεί άμεσα για να μη χάσει το στρατηγικό πλεονέκτημα» είπε. Μεταξύ άλλων ο κ. Σνάιντερ αποκάλυψε πως όταν το καλοκαίρι του 1941 μια ομάδα γερμανών στρατιωτών παρόντος του Ρόμελ συνάντησε μια ομάδα Βρετανών, αντί να διατάξει επίθεση, σταμάτησε για να μοιραστεί μερικά τσιγάρα μαζί τους και έπειτα πήρε ο καθένας τον δρόμο του. Δεν ήταν αυτή η μοναδική περίσταση που ο Ρόμελ επεδείκνυε παρόμοια συμπεριφορά.

Οταν ένα βρετανικό ασθενοφόρο με πέντε στρατιώτες βρέθηκε κατά λάθος μπροστά σε ένα γερμανικό τανκ την ώρα που το επιθεωρούσε ο στρατάρχης, εκείνος απλώς τους έστειλε πίσω στις γραμμές τους.

Ο Ρόμελ ουδέποτε υπήρξε οπαδός του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος της Γερμανίας και ούτε έγινε ποτέ μέλος του, κάτι που επιβεβαιώνει και ο οδηγός του. «Για να φωτογραφίσουν τη μονάδα μας για λόγους προπαγάνδας, είχαν “ντύσει” όλα τα οχήματα με σβάστικες. Οταν έφυγε ο φωτογράφος, ο Ρόμελ διέταξε να ξηλώσουν τα ναζιστικά εμβλήματα, δηλώνοντας ότι εκείνος ήταν γερμανός στρατιώτης».

Παρά την αντιπάθειά του για τον Αδόλφο Χίτλερ, οι απόψεις των ιστορικών διίστανται για το κατά πόσον ο Ρόμελ είχε ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας του Φύρερ το 1944. Λόγω της τεράστιας δημοτικότητας που απολάμβανε ο Ρόμελ στον γερμανικό λαό ως ήρωας πολέμου, ο Χίτλερ δεν μπορούσε να τον δικάσει και τον ανάγκασε, σε ηλικία 52 ετών, να αυτοκτονήσει με μια κάψουλα υδροκυανίου, με αντάλλαγμα να μην κινδυνεύσουν από αντίποινα η γυναίκα και ο γιος του.

https://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δική μου Ανάσταση έχει κόκκινο χρώμα

  Η δική μου Ανάσταση έχει κόκκινο χρώμα 29 Απριλίου 2024 Βιώνω στιγμές που θέλω να μη θυμάμαι, δακρύζω για το χθες, για το αύριο, φοβάμαι γ...