Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

«Ήρθε η ώρα να αποδείξουν την αξία τους»: Ο Καντίροφ στέλνει τους ανήλικους γιους του στον πόλεμο

 «Ήρθε η ώρα να αποδείξουν την αξία τους»: Ο Καντίροφ στέλνει τους ανήλικους γιους του στον πόλεμο

Ο Ραμζάν Καντίροφ (AP Photo/Musa Sadulayev, file)
Ο Ραμζάν Καντίροφ (AP Photo/Musa Sadulayev, file)

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα στείλει τους έφηβους γιους του, συμπεριλαμβανομένου του 14χρονου γιου του Adam, να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

«Ήρθε η ώρα να αποδείξουν την αξία τους σε μια πραγματική μάχη και μόνο υποστηρίζω αυτή την επιθυμία», δήλωσε ο Καντίροφ, στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου, σε ανάρτησή του στο Telegram.

«Σύντομα θα πάνε στην πρώτη γραμμή και θα βρίσκονται στα πιο δύσκολα τμήματα», είπε, προσθέτοντας ότι η δήλωσή του απευθυνόταν σε «ματαιόδοξους ομιλητές που ισχυρίζονται ότι οι αγαπημένοι μου δεν συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Είπε ότι ο Akhmat (16 ετών), ο Eli (15 ετών) και ο Adam (14 ετών) έχουν εκπαιδευτεί για μάχη «σχεδόν από μικροί» και επέμεινε ότι «δεν αστειεύεται», όπως μεταδίδει το Moscow Times.Ο Καντίροφ με τον γιο του Akhmad το 2011

Ο Καντίροφ με τον γιο του Akhmad το 2011

Η ανακοίνωση του Καντίροφ έρχεται λίγες ημέρες αφότου πρότεινε ότι η Ρωσία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων χαμηλής ισχύος στην Ουκρανία μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν στην κατεχόμενη περιοχή του Ντονιέτσκ.

«Κατά την προσωπική μου άποψη, θα πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις παραμεθόριες περιοχές και τη χρήση πυρηνικών όπλων χαμηλής απόδοσης», δήλωσε ο Καντίροφ.

Το Κρεμλίνο απέρριψε το τηλεφώνημα της Δευτέρας ως «μια συναισθηματική στιγμή».

«Στη χώρα μας, η χρήση πυρηνικών όπλων γίνεται μόνο βάσει όσων αναφέρονται στο σχετικό δόγμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Καντίροφ έχει υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στην Ουκρανία, με τους Τσετσένους μαχητές να αποτελούν μέρος της εμπροσθοφυλακής των ρωσικών δυνάμεων.

Τον περασμένο μήνα, ο Καντίροφ δήλωσε ότι η Τσετσενία είχε αναπτύξει 20.000 στρατιώτες στο μέτωπο από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

https://www.ethnos.gr/

Διαβήτης: Πώς το κρεμμύδι μειώνει το σάκχαρο του αίματος

 Διαβήτης: Πώς το κρεμμύδι μειώνει το σάκχαρο του αίματος

Σύμφωνα με μια έρευνα, το εκχύλισμα ενός  κρεμμυδιού θα μπορούσε να μειώσει τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και χοληστερόλης στους διαβητικούς.

Διαβήτης: Πώς το κρεμμύδι μειώνει το σάκχαρο του αίματος

Η υπεργλυκαιμία και η υπογλυκαιμία, που αφήνονται χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, σύμφωνα με την Κλινική Mayo. Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο όταν πρόκειται για τη διαχείριση του διαβήτη. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε λιπαρά και θερμίδες μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 1 και τον διαβήτη τύπου 2. Τρόφιμα όπως τα κρεμμύδια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα κρεμμύδια έχουν λίγες θερμίδες, αλλά περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο πολλών παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας κ.λπ.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι το ταπεινό κρεμμύδι που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 50% θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για τους διαβητικούς.

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο 97ο Ετήσιο Συνέδριο της Ενδοκρινικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο έδειξαν ότι το εκχύλισμα κρεμμυδιού μπορεί να μειώσει σημαντικά τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, όταν χορηγείται με αντιδιαβητικά φάρμακα που περιέχουν το δραστικό συστατικό μετφορμίνη.

Πώς τα κρεμμύδια βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη

Το πάγκρεας των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές του σακχάρου είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και η καθιστική ζωή έχει μετατρέψει τον διαβήτη τύπου 2 σε παγκόσμια επιδημία.

Οι περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και συννοσηρότητας μπορούν να προληφθούν με σωστή διατροφή, δηλαδή με την κατανάλωση λιγότερων τροφών όπως οι λευκοί υδατάνθρακες που διασπώνται γρήγορα σε μόρια γλυκόζης και την αντικατάστασή τους με τρόφιμα χαμηλής γλυκαιμικής αξίας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Anthony Ojieh από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Delta State University Abraka, στη Νιγηρία, εξήγησε ότι τα κρεμμύδια είναι φθηνά, διαθέσιμα σχεδόν παντού και έχουν χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν τον διαβήτη.

onions.jpg

Οι αρουραίοι που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα κρεμμυδιού

Οι ερευνητές δοκίμασαν αυτή τη θεωρία σε αρουραίους. Σε τρεις ομάδες διαβητικών αρουραίων δόθηκαν διαφορετικές δόσεις εκχυλίσματος κρεμμυδιού για να ελεγχθεί εάν θα αύξανε την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Οι δόσεις ήταν 200, 400 και 600 mg ανά kg σωματικού βάρους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μεταξύ των διαβητικών αρουραίων, εκείνοι που έλαβαν 400 mg και 600 mg εκχυλίσματος κρεμμυδιού ανά κιλό σωματικού βάρους μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 50 και 35%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με την αρχική τιμή.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το εκχύλισμα κρεμμυδιού οδήγησε σε αύξηση βάρους στους μη διαβητικούς αρουραίους, αλλά όχι στους διαβητικούς.

Ο Ojieh εξήγησε ότι τα κρεμμύδια είναι χαμηλά σε θερμίδες, αλλά φαίνεται ότι αυτό το λαχανικό αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού που αυξάνει την όρεξη, γεγονός που οδηγεί στο να τρώμε περισσότερο.

Τα κρεμμύδια περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου, βιταμίνης C και διαφόρων απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγεία με διάφορους τρόπους. Η κουερσετίνη, ένα φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα κρεμμύδια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα του διαβήτη.

Κατά συνέπεια η προσθήκη κρεμμυδιών στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη διατήρηση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: jpost.com

https://www.onmed.gr/

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Τυροπιτάκια κουρού

 

 

laxtaristessyntages.blogspot.com
Κάθε σπίτι έχει και τη δικιά του συνταγή από τυροπιτάκια κουρού που μάλιστα υπεριφανεύεται πως είναι τα καλύτερα και φυσικά έχει δίκιο!! Τα τόσο νόστιμα κουρού τυροπιτάκια τα βρήσκεις παντού αφου τα προτιμούν όλοι. Από το φούρνο της γειτονιάς, ως το σπίτι της γιαγιάς. Είναι ένα από τα καλύτερα σνακ για τσιμπολόγημα κατά τη γνώμη μου. Τις τυρόπιτες τις αγαπούν πολύ οι Έλληνες. Συνήθως τα τυροπιτάκια κουρού τα γεμίζουν απλά με φέτα και χτυπημένο αυγό προσθέτοντας ανά περιοχή διαφορετικά μυρωδικά ή μπαχαρικά όπως δυόσμο ή μοσχοκάρυδο. Μόλις βγουν από το φούρνο και είναι ακόμα καυτά είναι ιδανικά για να τα φαει κανείς! Όταν κρυώσουν αρχίζουν οι παραξενιές, για άτομα σαν κι εμένα, που έχουν πρόβλημα με τη φέτα και την τρώνε υπό προυποθέσεις. Ψημένη ναι, ωμή όχι. Αν δεν φαίνεται ναι, αν φαίνεται όχι... και αστα να πάνε!!! Με αυτή την λίιιιιιιγο πιό μπελαλίδικη γέμιση αλλά ίσως και ποιο ενδιαφέρουσα, ποιό κρεμώδη και ρευστή, βρήκα το δικό μου ιδανικό. Γιατί ακόμα και κρύα είναι σούπερ αφού έχουν αυτή την τυρένια κρέμα στο εσωτερικό τους που τα κρατάει ζουμερά και παράλληλα η φέτα παύει να είναι ενοχλητική.       ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ                                          Υλικά για τη ζύμη κουρού:                                         1) 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου                                                                       2) 1 αυγό                                                                       3) 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του   4) 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό (1 κεσεδάκι) Υλικά για τη γέμιση:                                                    1) 200 ml γάλα φρέσκο                                                 2) 3 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις                                                                           3) 1 αυγό + 1 κρόκο (ο κρόκος για την επάλλειψη στο τέλος)                                                                             4) 1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο                             5) 1 τσιμπιά αλάτι                                                          6) Πιπέρι                                                                         7) 300 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο                    Μέθοδος: Φτιάχνουμε τη ζύμη κουρού ως εξής:         Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί. Ζυμώνουμε και έχουμε απευθείας έτοιμη τη ζύμη μας. Χωρίς κόπο, χωρίς καμία περίπτωση να κάνουμε λάθος σε κάτι. Φτιάχνουμε τώρα τη γέμιση για τα τυροπιτάκια: Αρχικά θα φτιάξουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το φρέσκο γάλα και το αλεύρι. Προσοχή. Δεν ανάβουμε το μάτι της κουζίνας ακόμα. Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να διασπάσουμε όλους τους σβόλους από το αλεύρι και να το διαλύσουμε τελείως μέσα στο γάλα. Τώρα αφού έχουμε διαλύσει το αλεύρι μέσα στο γάλα, ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και βάζουμε επάνω του το κατσαρολάκι με το γάλα. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα συνεχώς, για να μην πιάσει στον πάτο. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ την αποσύρουμε από τη φωτιά το σκεύος και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το πιπέρι, το βούτυρο και το ολόκληρο αυγό αφού προηγουμένως το έχουμε χτυπήσει σε ένα πιάτο πολυ καλά με ένα πιρούνι σαν να το ετοιμάζουμε για ομελέτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθεί το αυγό. Τέλος ρίχνουμε μέσα στην μπεσαμέλ το τριμμένο τυρί φέτα και ανακατεύουμε. Τώρα έχουμε τη γέμιση έτοιμη. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ανακατεύοντάς την κατά διαστήματα ώστε να μην πιάσει από πάνω κρούστα.                  Ετοιμάζουμε τα τυροπιτάκια:                       Παίρνουμε στο χέρι μας ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος καρυδιού, το πλάθουμε πολύ καλά σε μπάλα και το ανοίγουμε σε δίσκο στρογγυλό. Βάζουμε μέσα του ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και το κλείνουμε καλά σε μισοφέγγαρο πατώντας τις άκρες του με ένα πιρούνι ώστε να ενωθούν καλά και να μην ξεκολλήσουν κατά το ψήσιμο τα δύο μέρη. Αν πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ομοιόμορφα τα τυροπιτάκια, τότε χρησιμοποιούμε σαν οδηγό μας ένα κουπάτ για να κόψουμε ίδιους τους δίσκους ή ένα ποτήρι (το στόμοιο του οποίου επιλέγουμε να είναι σχετικά μεγάλο). Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Σε ένα πιάτο βάζουμε τον ένα κρόκο αυγού που έχουμε κρατήσει και δυό τρεις σταγόνες γάλα. Τα ανακατεύουμε καλά και αλείφουμε με αυτό το μείγμα και τη βοήθεια ενός πινέλου τα τυροπιτάκια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να χρυσίσουν από πάνω.                     Καλή επιτυχία!!! Γιατί κατά βάθος είμαι ρομαντική ψυχή..!!!!!!! Τα τυροπιτάκια έφτιαξε η Πέπη από το blog "Pepi's Kitchen" για παιδικό πάρτι. Είχε την ιδέα να τα κάνει μπαλάκια και έγιναν πολύ ευπαρουσίαστα!!! Τα τυροπιτάκια κουρού έφτιαξε επίσης η Βίκυ. 




Μανιτάρια: 7 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

 Μανιτάρια: 7 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Τα μανιτάρια είναι βρώσιμοι μύκητες με πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά καθώς περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη Β, σελήνιο και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, περιέχουν λίγες θερμίδες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο κρέατος. 

Μανιτάρια: 7 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Τα μανιτάρια μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες και να βελτιώσουν την υγεία του ανθρώπου. Τα πιο δημοφιλή είναι τα λευκά μανιτάρια, τα shiitake και τα chanterelle.

Τι μπορεί να προσφέρει η κατανάλωσή τους και γιατί πρέπει να τα τρώμε όσο πιο συχνά μπορούμε είτε ως σαλάτα, είτε μαγειρεμένα;

1. Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Μια ανασκόπηση 17 μελετών για τον καρκίνο από το 1966 έως το 2020 δείχνει ότι η κατανάλωση μόλις 18 γραμμαρίων μανιταριών (δύο μεσαία μανιτάρια) την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου έως και 45%. Τα μανιτάρια είναι μια ισχυρή πηγή εργοθειονίνης, που προλαμβάνει ή επιβραδύνει την κυτταρική βλάβη.

2. Χαμηλότερη πρόσληψη νατρίου

Το νάτριο αναγκάζει το σώμα να κάνει κατακράτηση υγρών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Για να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου, μια καλή επιλογή είναι να προσθέσετε μανιτάρια στη διατροφή σας.

Τα μανιτάρια έχουν πολύ μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο, συγκεκριμένα ένα ολόκληρο φλιτζάνι λευκά μανιτάρια έχει μόλις πέντε χιλιοστόγραμμα νατρίου. Εξαιτίας της αλμυρής γεύσης τους μειώνεται η επιθυμία για πρόσθετο αλάτι, έτσι η αρτηριακή πίεση θα κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Μια μελέτη από το Culinary Institute of American και UC Davis δείχνει ότι η αντικατάσταση του μισού κρέατος με μανιτάρια σε μια συνταγή μαγειρικής μπορεί να διατηρήσει τη γεύση αναλλοίωτη ενώ μειώνει την πρόσληψη νατρίου κατά 25%.

3. Τα μανιτάρια συμβάλουν στη μείωση της χοληστερόλης

Τα μανιτάρια αποτελούν ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος ενώ ελαχιστοποιούν τις θερμίδες, το λίπος και τη χοληστερόλη. Η έρευνα δείχνει ότι ειδικά τα μανιτάρια shiitake, βοηθούν στη διατήρηση των χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης.

4. Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η κατανάλωση μανιταριών συχνότερα από δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να προλάβει την απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους, όπως αναφέρει μια σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη.

Όπως προέκυψε, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερα από δύο φλιτζάνια μανιτάρια την εβδομάδα είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης γνωστικής εξασθένισης (MCI). Ακόμη και εκείνοι που κατανάλωσαν μόνο ένα φλιτζάνι είδαν κάποιο όφελος.

5. Τα μανιτάρια είναι πηγή βιταμίνης D

Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο για να χτίσει και να διατηρήσει γερά οστά. Πολλοί άνθρωποι στηρίζονται σε συμπληρώματα διατροφής ή την έκθεση στον ήλιο για να απορροφήσει ο οργανισμός τους βιταμίνη D. Όμως, η κατανάλωση μανιταριών σε τακτική βάση αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

6. Βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου

Τα μανιτάρια περιέχουν πολυσακχαρίτες που δρουν ως πρεβιοτικά για τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου. Τα πρεβιοτικά αποτελούν τον «δεύτερο εγκέφαλο» του οργανισμού μας και δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιπποκράτης είχε επισημάνει ότι «όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο».

Η έρευνα δείχνει ότι οι πολυσακχαρίτες των μανιταριών, διεγείρουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων. Οι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στα μανιτάρια περνούν αμετάβλητοι μέσα από το στομάχι και μπορούν να φτάσουν στο παχύ έντερο για να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων.

7. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Τα μανιτάρια περιέχουν μακροθρεπτικά συστατικά που ενισχύουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των κυττάρων, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τη φλεγμονή. Τα μανιτάρια Maitake προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο για να προσθέσετε βιταμίνη D στη διατροφή σας.

Η βιταμίνη Β6, βοηθά το σώμα ώστε να μπορεί να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, πρωτεΐνες και DNA. Τα μανιτάρια Shiitake αποτελούν την καλύτερη επιλογή για να πάρει ο οργανισμός σας βιταμίνη Β6.

https://www.onmed.gr/

To Aρχαίο Μυστήριο Του Αστεριού Της Βηθλεέμ

To Aρχαίο Μυστήριο Του Αστεριού Της Βηθλεέμ


Γιατί δημιουργήθηκε το Στόουνχετζ

Γιατί δημιουργήθηκε το Στόουνχετζ


Το Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, στην κομητεία του Γουΐλτσιρ (Wiltshire), περίπου 13 χλμ βορειοδυτικά του Σώλσμπερι (Salisbury). Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο 2500 π.Χ. και το 2000 π.Χ.. Το αρχαιότερο κυκλικό ανάχωμα και η περιφερειακή τάφρος, που ανήκουν σε πρωιμότερη φάση του μνημείου, χρονολογήθηκαν προσφάτως περί το 3100 π.Χ..

Παντζάρια: Τα 10 οφέλη και οι 3 παρενέργειες από την κατανάλωσή τους

 Παντζάρια: Τα 10 οφέλη και οι 3 παρενέργειες από την κατανάλωσή τους

Το παντζάρι είναι βολβοειδές λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Περιέχει κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό, θείο, ιώδιο και νάτριο. Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους καθώς περιέχει  43 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. 

Παντζάρια: Τα 10 οφέλη και οι 3 παρενέργειες από την κατανάλωσή τους

Τα παντζάρια μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μεταξύ άλλων περιέχουν βητακυανίνη η οποία περιορίζει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες. Επίσης, αναστέλλουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο και τους πνεύμονες, ενώ συμβάλουν στην καλή εγκεφαλική λειτουργία.

pantzaria.jpg

Γιατί πρέπει να τρώμε παντζάρια;

1. Μειώνουν τη σωματική κόπωση και την αναιμία: Τα κοκκινογούλια περιέχουν σίδηρο, καταπολεμούν την αναιμία και τη σωματική κόπωση. Είναι μια εξαιρετική τροφή για αθλητές, τα παιδιά και όσους αναρρώνουν από κάποια ασθένεια.

2. Μειώνουν την υπέρταση: Τα νιτρικά άλατα που περιέχουν τα παντζάρια διανοίγουν τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα το αίμα να ρέει ευκολότερα.

3. Διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Η συχνή κατανάλωσή τους συμβάλει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα.

4. Συμβάλουν στην εντερική κινητικότητα: Τα παντζάρια βοηθούν στην ομαλοποίηση των κινήσεων του εντέρου, εφόσον τα τρώτε συχνά λόγω της μεγάλης ποσότητας ινών.

5. Καταπολεμούν την οστεοπόρωση: Τα κοκκινογούλια καθώς είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου, βελτιώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου στον οργανισμό.

6. Βελτιώνουν τη σεξουαλική αντοχή: Τα παντζάρια περιέχουν το ιχνοστοιχείο βόριο που αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης.

7Ωφελούν το δέρμα: Τα παντζάρια συμβάλουν στη διατήρηση του υγιούς δέρματος, των νυχιών, των συνδέσμων, των τενόντων και των οστών λόγω του διοξειδίου του πυριτίου.

8. Επιβραδύνουν την άνοια: Μια μελέτη αποφάνθηκε πως τα νιτρικά άλατα που περιέχει το παντζάρι αυξάνουν τη ροή του αίματος στους μετωπικούς λοβούς οι οποίοι συνδέονται με τη σκέψη και τη συμπεριφορά.

9. Μειώνουν τη χοληστερόλη: Μια μελέτη του 2011 σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα παντζαριών, μείωσε τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια ενώ αύξησε την καλή HDL χοληστερόλη.

10. Διαβήτης: Τα κοκκινογούλια περιέχουν άλφα-λιποϊκό οξύ, το οποίο μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

pantzaria-6.jpg

Οι παρενέργειες

1.Τα παντζάρια βάφουν τα ούρα δίνοντάς τους μια απόχρωση που κυμαίνεται από το ροζ μέχρι το κόκκινο.

2. Μπορούν να συμβάλλουν στον σχηματισμό πέτρας των νεφρών.

3. Τα παντζάρια περιέχουν FODMAPs* που μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα σε όσους έχουν ευερέθιστο έντερο.

* Είναι ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες, οι οποίοι είναι υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας (σάκχαρα) που το λεπτό έντερο απορροφά ελάχιστα.

https://www.onmed.gr/

12 σημάδια ότι δεν σε έχει ξεπεράσει

  12 σημάδια ότι δεν σε έχει ξεπεράσει 12 σημάδια ότι δεν σε έχει ξεπεράσει Υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορείς εύκολα να εντοπίσεις και να ...