laxtaristessyntages.blogspot.com
Κάθε σπίτι έχει και τη δικιά του συνταγή από τυροπιτάκια κουρού που μάλιστα υπεριφανεύεται πως είναι τα καλύτερα και φυσικά έχει δίκιο!! Τα τόσο νόστιμα κουρού τυροπιτάκια τα βρήσκεις παντού αφου τα προτιμούν όλοι. Από το φούρνο της γειτονιάς, ως το σπίτι της γιαγιάς. Είναι ένα από τα καλύτερα σνακ για τσιμπολόγημα κατά τη γνώμη μου. Τις τυρόπιτες τις αγαπούν πολύ οι Έλληνες. Συνήθως τα τυροπιτάκια κουρού τα γεμίζουν απλά με φέτα και χτυπημένο αυγό προσθέτοντας ανά περιοχή διαφορετικά μυρωδικά ή μπαχαρικά όπως δυόσμο ή μοσχοκάρυδο. Μόλις βγουν από το φούρνο και είναι ακόμα καυτά είναι ιδανικά για να τα φαει κανείς! Όταν κρυώσουν αρχίζουν οι παραξενιές, για άτομα σαν κι εμένα, που έχουν πρόβλημα με τη φέτα και την τρώνε υπό προυποθέσεις. Ψημένη ναι, ωμή όχι. Αν δεν φαίνεται ναι, αν φαίνεται όχι... και αστα να πάνε!!! Με αυτή την λίιιιιιιγο πιό μπελαλίδικη γέμιση αλλά ίσως και ποιο ενδιαφέρουσα, ποιό κρεμώδη και ρευστή, βρήκα το δικό μου ιδανικό. Γιατί ακόμα και κρύα είναι σούπερ αφού έχουν αυτή την τυρένια κρέμα στο εσωτερικό τους που τα κρατάει ζουμερά και παράλληλα η φέτα παύει να είναι ενοχλητική. ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ Υλικά για τη ζύμη κουρού: 1) 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 2) 1 αυγό 3) 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 4) 200 γραμμάρια γιαούρτι στραγγιστό (1 κεσεδάκι) Υλικά για τη γέμιση: 1) 200 ml γάλα φρέσκο 2) 3 κοφτές κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3) 1 αυγό + 1 κρόκο (ο κρόκος για την επάλλειψη στο τέλος) 4) 1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο 5) 1 τσιμπιά αλάτι 6) Πιπέρι 7) 300 γραμμάρια τυρί φέτα τριμμένο Μέθοδος: Φτιάχνουμε τη ζύμη κουρού ως εξής: Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί. Ζυμώνουμε και έχουμε απευθείας έτοιμη τη ζύμη μας. Χωρίς κόπο, χωρίς καμία περίπτωση να κάνουμε λάθος σε κάτι. Φτιάχνουμε τώρα τη γέμιση για τα τυροπιτάκια: Αρχικά θα φτιάξουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε το φρέσκο γάλα και το αλεύρι. Προσοχή. Δεν ανάβουμε το μάτι της κουζίνας ακόμα. Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να διασπάσουμε όλους τους σβόλους από το αλεύρι και να το διαλύσουμε τελείως μέσα στο γάλα. Τώρα αφού έχουμε διαλύσει το αλεύρι μέσα στο γάλα, ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία και βάζουμε επάνω του το κατσαρολάκι με το γάλα. Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα συνεχώς, για να μην πιάσει στον πάτο. Μόλις πήξει η μπεσαμέλ την αποσύρουμε από τη φωτιά το σκεύος και ρίχνουμε μέσα το αλάτι, το πιπέρι, το βούτυρο και το ολόκληρο αυγό αφού προηγουμένως το έχουμε χτυπήσει σε ένα πιάτο πολυ καλά με ένα πιρούνι σαν να το ετοιμάζουμε για ομελέτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και με γρήγορες κινήσεις για να μην ψηθεί το αυγό. Τέλος ρίχνουμε μέσα στην μπεσαμέλ το τριμμένο τυρί φέτα και ανακατεύουμε. Τώρα έχουμε τη γέμιση έτοιμη. Την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ανακατεύοντάς την κατά διαστήματα ώστε να μην πιάσει από πάνω κρούστα. Ετοιμάζουμε τα τυροπιτάκια: Παίρνουμε στο χέρι μας ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος καρυδιού, το πλάθουμε πολύ καλά σε μπάλα και το ανοίγουμε σε δίσκο στρογγυλό. Βάζουμε μέσα του ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και το κλείνουμε καλά σε μισοφέγγαρο πατώντας τις άκρες του με ένα πιρούνι ώστε να ενωθούν καλά και να μην ξεκολλήσουν κατά το ψήσιμο τα δύο μέρη. Αν πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ομοιόμορφα τα τυροπιτάκια, τότε χρησιμοποιούμε σαν οδηγό μας ένα κουπάτ για να κόψουμε ίδιους τους δίσκους ή ένα ποτήρι (το στόμοιο του οποίου επιλέγουμε να είναι σχετικά μεγάλο). Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Σε ένα πιάτο βάζουμε τον ένα κρόκο αυγού που έχουμε κρατήσει και δυό τρεις σταγόνες γάλα. Τα ανακατεύουμε καλά και αλείφουμε με αυτό το μείγμα και τη βοήθεια ενός πινέλου τα τυροπιτάκια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να τα δούμε να χρυσίσουν από πάνω. Καλή επιτυχία!!! Γιατί κατά βάθος είμαι ρομαντική ψυχή..!!!!!!! Τα τυροπιτάκια έφτιαξε η Πέπη από το blog "Pepi's Kitchen" για παιδικό πάρτι. Είχε την ιδέα να τα κάνει μπαλάκια και έγιναν πολύ ευπαρουσίαστα!!! Τα τυροπιτάκια κουρού έφτιαξε επίσης η Βίκυ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου