COOKING ΚΕΜΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Υλικά για το κοτόπουλο
8 μπουτάκια κοτόπουλο ή ένα κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι – ρίγανη
χυμός από 2 λεμόνια
λίγο αλεύρι
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη

Υλικά για το ρύζι
ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κούπες ρύζι
4 κούπες νερό (ή και λίγο παραπάνω)
2 κουταλιές βούτυρο (ή και μαργαρίνη)

Εκτέλεση για το κοτόπουλο
Πλένουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να στραγγίσει. Το αλευρώνουμε (αυτό βοηθά στο να δέσει η σάλτσα μας αργότερα) και το τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά στην κατσαρόλα, ώστε να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε αλάτι-πιπέρι και για πολύ λίγο τη σκελίδα του σκόρδου. Τη σκελίδα την αφαιρούμε σύντομα, ώστε να αφήσει το άρωμά της και να μη γίνει πολύ βαρύ το κοτόπουλό μας. Σβήνουμε με το χυμό λεμόνι και προσθέτουμε νερό ώστε σχεδόν να σκεπαστεί το κοτόπουλο. Ρίχνουμε ρίγανη και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Είναι ένα εύκολο, αλλά πολύ νόστιμο φαγητό.

Εκτέλεση για το ρύζι
Πλένουμε το ρύζι σε ένα τρυπητό και το αφήνουμε να στραγγίσει. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα μικρή και ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το τσιγαρίζουμε, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το ρύζι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις 4 κούπες νερό και αφήνουμε να βράσει (αν έχετε σπιτικό ζωμό κότας μπορείτε να ρίξετε αυτόν αντί για σκέτο νερό ή να νοστιμίσετε το νερό σας με έτοιμο κύβο κότας). Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί λίγο νερό ακόμη και έχουμε υπόψη μας πάντα ότι το ρύζι το βγάζουμε από τη φωτιά ας κρατάει λίγο και ας έχει λίγο νερό, γιατί θα φουσκώσει και θα τραβήξει ότι νερό υπάρχει καθώς κρυώνει. Μόλις το  βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο  και ανακατεύουμε ελαφρώς.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ρυζάκι και αν θέλουμε ρίχνουμε στο τέλος και τη σάλτσα που έχει απομείνει στο κοτόπουλό μας.

Καλή σας όρεξη!

 

Της Χριστίνας Κέμου

https://xristinacook.wordpress.com/

https://gynaikaeimai.com/