Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Σύνοψη του διάσημου μυθιστορήματος Madhyaratka Bacha του Salman Rushdie

 Σύνοψη του διάσημου μυθιστορήματος Madhyaratka Bacha του Salman Rushdie


Midnight's Children - Salman Rushdie

Narayan Giri, Okhaldhunga, Νεπάλ

2 Μαΐου

Συγγραφή, επιμέλεια και μετάφραση - Narayan Giri

Το Midnight's Children είναι ένα διάσημο μυθιστόρημα του Rushdie. Γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1946 στη Βομβάη της Ινδίας. Το 1993 κέρδισε το Βραβείο Booker και το 2008 κέρδισε επίσης το Best of Booker Prize. Η Βρετανία του έδωσε τον τίτλο του Σερ. Τώρα είναι Αμερικανός πολίτης. Άλλα έργα του περιλαμβάνουν Shalimar the Clown, Shame, The Ground Beneath Her Feet, Fury, Golden House, The Moor's Last Sai, The Satanic Verses κ.α.

 Τα Midnight's Children είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Σε αυτό το μυθιστόρημα, έχει απεικονίσει την Ινδία από το 1915 έως το 1977. Σε ολόκληρη την αληθινή του ιστορία, αναφέρονται τα γεγονότα μεταξύ 1947 και 1977. Ονομάζεται ιστορικό μυθιστόρημα και καλύπτει τις τρεις δεκαετίες της ανεξαρτησίας της Ινδίας και την μετέπειτα ιστορία της, τα σημαντικότερα γεγονότα και τους εξέχοντες ανθρώπους της. Στην πραγματικότητα λέγεται ότι είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα μαγικής πραγματικότητας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να γίνει ο Ρούσντι ένας από τους κορυφαίους μυθιστοριογράφους της μετααποικιακής λογοτεχνίας.

Το μυθιστόρημα Midnight's Children απεικονίζει την ανεξαρτησία της Ινδίας από τη βρετανική αποικιοκρατία και μερικές δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία της. Αυτή η ιστορία αφηγείται ο συγγραφέας μέσα από πολλούς χαρακτήρες. Ο κεντρικός χαρακτήρας αυτού του μυθιστορήματος διαδραματίζεται όταν ο Σαλίμ Σινάι Νεχρού κηρύσσει την ανεξαρτησία της Ινδίας. Το μυθιστόρημα μεταφέρει τους αναγνώστες σε μέρη όπως το Σριναγκάρ, το Αμριτσάρ, η Άγκρα, η Βομβάη, το Καράτσι, καλύπτοντας τις ζωές και τις εμπειρίες τριών γενεών Σαλίλ που εργάζονται σε ένα εργοστάσιο τουρσί. Και μεταξύ όλων αυτών καλύπτει όλα τα πραγματικά γεγονότα της χώρας, το Κίνημα Αποχώρησης από την Ινδία, την Αποστολή του Υπουργικού Συμβουλίου, τη Μουσουλμανική Λίγκα, τις ταραχές, τα κινήματα, τη σφαγή της Τζαλιάλα Μπαγκ, την υπόθεση Mountwetton, τον πόλεμο του Πακιστάν, την Απελευθέρωση του Μπαγκλαντές κ.λπ. Αφηγείται επίσης την ιστορία της ανόδου και της πτώσης της Ινδίας. Αυτό το μυθιστόρημα εξερευνά όλα τα ζητήματα όπως η διχοτόμηση της Ινδίας, οι αγώνες των μεταναστών, οι παράξενες εμπειρίες τους σε μια νέα χώρα και νέες σχέσεις, οικογένεια, κοινότητα, χώρα. Στην πραγματικότητα, θεωρείται ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματα για την Ινδία πριν και μετά την ανεξαρτησία, που παρουσιάζεται με πολύ ενδιαφέρον τρόπο. Είναι γραμμένο σε μαγικό ρεαλιστικό ύφος. Σύμφωνα με αυτό εξηγούνται απολύτως πραγματικά γεγονότα. Όμως κανένα γεγονός στην ιστορία δεν επηρεάζεται από μαγικά στοιχεία.

Όλη η ιστορία του μυθιστορήματος εν συντομία

Στο μυθιστόρημα, ένας άντρας που ονομάζεται Salim Sinai αφηγείται την ιστορία του στη σύζυγό του Padma. Λέει ότι γεννήθηκε τα μεσάνυχτα της 14ης Αυγούστου 1947, στις 12 η ώρα το βράδυ, ακριβώς όταν η Ινδία ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Βρετανούς. Ήταν έτοιμος να κλείσει τα 31 τώρα. Ένιωθε ότι είχε καταστραφεί ολοσχερώς και ότι θα πέθαινε σύντομα. Αλλά πριν πεθάνει ήθελε να πει όλη του την ιστορία στη γυναίκα του Πάντμα.

Ο Σαλίμ ξεκινά την ιστορία του 32 χρόνια πριν γεννηθεί, δηλαδή το 1915. Ο γιος του Adam Aziz ζούσε στο Κασμίρ. Ήταν γιατρός στο επάγγελμα. Τότε έγινε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Αδάμ αρχίζει να περιθάλπει μια νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Naseem. Όταν πήγε στο σπίτι της Naseem, μπορούσε να τη δει μέσα από μια τρύπα στην κουρτίνα. Η θεραπεία του Naseem συνεχίστηκε για 3 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Αδάμ την ερωτεύτηκε. Αλλά είδε τον Naseem για πρώτη φορά μόνο μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1919. Αμέσως μετά παντρεύτηκαν και οι δύο και μετακόμισαν από το Κασμίρ στην Άγκρα. Στο Άγκρα, ο Αδάμ είδε τη βάρβαρη καταστολή όσων ζητούσαν ανεξαρτησία από τη βρετανική κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ, ο Αδάμ και ο Νασίμ είχαν τρεις κόρες και δύο γιους. Οι κόρες ονομάζονταν Alia, Mumtaz και Emerald και οι γιοι Μουσταφά και Hanif.

Ο Άνταμ έγινε οπαδός μιας κοινωνικής ακτιβίστριας ονόματι Mian Abdullah. Ο Mian Abdullah ήθελε να μην διαιρεθεί η Ινδία. Γι' αυτό σκοτώθηκε. Ο Adam κρύβει τον φοβισμένο βοηθό του Nadeer Khan κάτω από το πάτωμα του σπιτιού του. Στο μεταξύ, ο Nadir Khan και η Mumtaz ερωτεύτηκαν ο ένας τον άλλον και μια μέρα παντρεύτηκαν κρυφά. Ο Άνταμ μαθαίνει ότι η Μουμτάζ είναι ακόμα παρθένα μετά από δύο χρόνια γάμου. Γιατί και οι δύο δεν μπορούσαν να παντρευτούν.

Μια μέρα η Emerald λέει στον εραστή της Mazur Zulfikar για τον Nadir Khan. Ο Μαζούρ Ζουλφικάρ ήταν αξιωματικός του στρατού. Μετά έρχεται με στρατιώτες να περικυκλώσουν τον Ναδίρ Χαν. Όμως ο Ναδίρ Χαν καταφέρνει να δραπετεύσει. Μετά από αυτό δεν επιστρέφει ποτέ για να δει τον Mumtaz. Μετά από αυτό, η καρδιά του Mumtaz πληγώνεται πολύ. Αλλά αργότερα συμφωνεί να παντρευτεί έναν επιχειρηματία που ονομάζεται Ahmed Sinai. Μετά το γάμο, η Mumtaz αλλάζει το όνομά της σε Amina. Μετά πηγαίνει στο Δελχί με τον άντρα της. Ο Ahmed Sinai έχει ένα εργοστάσιο εκεί. Με τον καιρό, η Emina μένει έγκυος και επισκέπτεται έναν αστρολόγο για να μάθει για το μέλλον του αγέννητου παιδιού της. Η αστρολόγος της λέει ότι βλέπει δύο κεφάλια και μια μύτη, αλλά η Αμίνα δεν το καταλαβαίνει και επιστρέφει σπίτι. Μια μέρα κάποιοι επαναστάτες πυρπόλησαν το εργοστάσιο του Ahmed Sinai. Τότε όλα εδώ καταστρέφονται. Ο Ahmed και η Amina έρχονται στη Βομβάη αφού το εργοστάσιο καίγεται. Εκεί αγοράζουν το σπίτι ενός Άγγλου ονόματι Γουίλιαμ που φεύγει από την Ινδία. Σε εκείνο το σπίτι ζούσε και ένας φτωχός ονόματι Γουί Γουίλι Γουίνκι. Η δουλειά του ήταν να διασκεδάζει την αγγλική οικογένεια. Μίλησε επίσης για την έγκυο της γυναίκας του, αλλά δεν ήξερε ότι το παιδί ήταν του Γουίλιαμ και όχι του.

Το βράδυ της 15ης Αυγούστου 1947, η Emina και η Venita ξεκινούν τον τοκετό και οι δύο γεννούν έναν γιο. Αλλά μια νοσοκόμα που ονομάζεται Μαίρη επηρεάζεται από τις ιδέες του σοσιαλιστή ηγέτη Ζοζέφ ντε Κόστα και έτσι αλλάζει τα δύο παιδιά. Τώρα ο γιος της Amina θα είναι της Venita και ο γιος της Venita θα είναι της Amina. Έτσι, σύμφωνα με τη σοσιαλιστική της σκέψη, η Μαίρη κάνει το φτωχό παιδί πλούσιο και το πλούσιο παιδί φτωχό.

Ο γιος της Amina ονομάζεται Salim Sinai και η Mary γίνεται πεθερά του. Ο γιος της Βενίτα ονομάζεται Σίβα. Έτσι αλλάζει και η θρησκεία και των δύο παιδιών. Ο Σαλίμ Σινάι γεννήθηκε τη νύχτα της ανεξαρτησίας της Ινδίας, οπότε τα μέσα ενημέρωσης του δίνουν μεγάλη σημασία. Περίπου 1001 παιδιά γεννήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα τη νύχτα της ανεξαρτησίας μαζί με τον Σαλίμ. Τα ΜΜΕ γράφουν καλά άρθρα για αυτούς και τους λένε όλα μεσάνυχτα παιδιά. Σιγά σιγά ο Σαλίμ μεγαλώνει. Η μύτη του ήταν πολύ μεγάλη. Τα μάτια του ήταν μπλε, ίδια με του Γουίλιαμ. Θεωρούνται όμως τα τυφλά του μάτια. Λίγα χρόνια αργότερα, γεννιέται η αδερφή του Σαλίμ. Το παρατσούκλι του παραμένει το Brass Monkey.

Με τον καιρό όλα τα παιδιά κοροϊδεύουν τη μεγάλη μύτη του Σαλίμ. Γι' αυτό δεν βγαίνει καν να παίξει και κρύβεται κάπου στο σπίτι. Ενώ κρυβόταν έτσι, μια μέρα κρύφτηκε στο πλυντήριο. Από εκεί βλέπει τη μητέρα του να κάθεται στο κάθισμα της τουαλέτας. Η Emina τον βλέπει και μετά του λέει να μείνει εντελώς σιωπηλός για μια μέρα ως τιμωρία. Ο Σαλίμ κάθεται ήσυχα όλη μέρα. Τότε ακούει κάποιο θόρυβο στο κεφάλι του. Τώρα συνειδητοποιεί ότι έχει τη δύναμη της τηλεπάθειας. Με αυτό μπορούσε να διαβάσει το μυαλό οποιουδήποτε. Μετά από αυτό, ο Σαλίμ αρχίζει να διαβάζει και να ακούει τις σκέψεις του παιδιού που του γεννήθηκε τη νύχτα της ανεξαρτησίας. Αν και γεννήθηκαν 1001 παιδιά εκείνη την εποχή, μόνο 581 παιδιά επέζησαν για 10 χρόνια. Ο Σαλίμ παρατηρεί ότι όλα τους έχουν μαγικές δυνάμεις. Στη συνέχεια, ανακαλύπτει ότι έχει αντικατασταθεί από ένα αγόρι που ονομάζεται Shiva. Παθαίνει κατάθλιψη όταν το μαθαίνει αυτό. Βλέπει ότι τα γόνατα του Σίβα είναι πολύ δυνατά και έχει επίσης μεγάλη μαχητική δύναμη.

Μια μέρα το δάχτυλο του Σαλίμ πληγώνεται. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το αίμα του Σαλίμ δεν είναι ούτε με τον Αχμέντ ούτε με την Αμίνα. Αυτό τους κάνει να αμφιβάλλουν ποιανού παιδί είναι τελικά ο Σαλίμ. Ο Σαλίμ στέλνεται στον θείο του Χανίφ και στη θεία της Πία για λίγες μέρες. Ο Ahmed αμφιβάλλει για τον χαρακτήρα της Amina. Σκέφτεται ότι η Αμίνα μπορεί να είχε σχέση με κάποιον. Μετά αρχίζει να πίνει και εθίζεται σε αυτό. Μετά την επιστροφή του Σαλίμ, ο Αχμέτ λέει στην Αμίνα να πάει στο Πακιστάν με την αδερφή της Σμάραλντ, μαζί με τα δύο παιδιά. Η Emina παίρνει τον Salim και την κόρη της Brass Monkey στην αδερφή της Emeraldco.

Η Σμαράγδα ήταν παντρεμένη με τον Ζουλφικάρ. Ήταν πλέον στρατηγός. Η Μαίρη το μετανιώνει όταν η Εμίνα φεύγει. Στη συνέχεια ομολογεί τα πάντα στον Ahmed ότι άλλαξε και τα δύο παιδιά. Αυτό αφαίρεσε τις υποψίες του Ahmed για την Amina, αλλά η συνήθεια του να πίνει δεν εξαφανίστηκε. Εν τω μεταξύ, το 1958, ο στρατηγός Zulfiqar κατέλαβε την εξουσία στο Πακιστάν με τη βοήθεια του στρατού και εκεί επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Αχμέτ παθαίνει καρδιακή προσβολή. Ζούσε μόνος στη Βομβάη. Η Emina επιστρέφει στη Βομβάη με το μωρό για να το προσέχει. Το ίδιο έτος 1962 ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Κίνας. Ο Σαλίμ έχει κάνει αρκετές επεμβάσεις στη μύτη. Αυτό τον κάνει να χάσει τις δυνάμεις της τηλεπάθειας. Αλλά μια νέα δύναμη τον κυριεύει. Η όσφρησή του αυξάνεται τόσο πολύ που μπορεί να αναγνωρίσει ακόμη και τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Η Ινδία χάνει στον πόλεμο Ινδο-Κίνας και η οικονομία της υποφέρει πολύ. Ο Ahmed και η Amina επιστρέφουν στο Πακιστάν με τα παιδιά. Όμως το 1965 ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Τη νύχτα, μια βόμβα εκρήγνυται σε επίθεση της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας και ολόκληρη η οικογένεια του Σαλίμ εξοντώνεται. Μόνο ο Σαλίμ και η αδερφή του Τζαμίλα επιζούν. Αν και ο Σαλίμ επιζεί, ένα ασημένιο κουτάλι τον χτυπά στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να χάσει τη μνήμη του. Η Ινδία κερδίζει τον πόλεμο του 1965. Αφού έχασε τη μνήμη του, η ζωή του Σαλίμ γίνεται πολύ άσχημη. Όμως η Jamilla γίνεται πολύ διάσημη τραγουδίστρια. Τώρα είναι γνωστή από την τραγουδίστρια Jamilla.

Μια μέρα ο Σαλίμ βρίσκεται καταταγμένος στο στρατό. Πιστεύεται ότι η ίδια η Jamilla τον στρατολόγησε. Γιατί δεν θυμάται τίποτα γι' αυτό. Μπαίνει στο στρατό και γίνεται πολύ καλός ιχνηλάτης λόγω της οσφρητικής του δύναμης. Με τη βοήθειά του, το κίνημα ελευθερίας του Μπαγκλαντές κατεστάλη. Αφού είδε τη βαρβαρότητα του στρατού, ο Σαλίμ εγκαταλείπει τον στρατό μαζί με τους τρεις συναδέλφους του στρατιώτες. Κρύβονται στο δάσος του Sundarbans για πολλές μέρες. Ξαφνικά η μνήμη του Σαλίμ επανέρχεται. Δεν θυμάται όμως το όνομά του. Στη συνέχεια γίνεται ο πόλεμος Ινδίας-Πακιστάν το 1971. Η Ινδία κερδίζει και το Μπαγκλαντές γίνεται ανεξάρτητη χώρα.

Στο μεταξύ, ο Σαλίμ γνωρίζει ένα κορίτσι που ονομάζεται Παρβάτι. Ο Παρβάτι έκανε μαγεία. Όπως και ο Σαλίμ, έτσι και αυτή γεννήθηκε μέσα στη νύχτα και έχει κάποιες μαγικές δυνάμεις. Αναγνωρίζει τον Σαλίμ και του λέει το όνομά του. Στη συνέχεια φέρνει τον Σαλίμ πίσω στην Ινδία. Τότε καταλήγουν και οι δύο να ζουν σε ένα γκέτο (παραγκούπολη). Εκεί ζούσαν επίσης μερικές Μπαντζάρα και ένας γητευτής φιδιών ονόματι Picture Singh. Ο Παρβάτι θέλει να παντρευτεί τον Σαλίμ αλλά ο Σαλίμ αρνείται. Μετά άρχισε να κάνει έρωτα με τον Σίβα. Ο Σίβα ήταν ο νεαρός άνδρας που η νοσοκόμα είχε μπερδέψει με τον Σαλίμ. Ήταν στο στρατό και είχε γίνει ήδη ένας πολύ διάσημος ήρωας πολέμου. Η σχέση τους επιδεινώνεται όταν η Παρβάτι μένει έγκυος. Ο Σίβα την απελευθερώνει και εκείνη επιστρέφει για να ζήσει στο γκέτο. Όμως οι άνθρωποι του γκέτο ζητούν από τον Παρβάτι να παντρευτεί τον Σαλίμ. Γιατί νομίζουν ότι η Παρβάτι έχει το παιδί της Σαλίμ στην κοιλιά της.

Τότε η πρωθυπουργός της Ινδίας Ίντιρα Γκάντι επιβάλλει έκτακτη κατάσταση το 1975. Στη συνέχεια ξεκινά μια εκστρατεία αναγκαστικής στείρωσης για τον έλεγχο του πληθυσμού. Στη συνέχεια, ο Παρβάτι γεννά ένα παιδί στο γκέτο αλλά πεθαίνει στην πορεία. Τότε η κυβέρνηση διατάζει επίσης την κατεδάφιση όλων των γκέτο και κατεδαφίζονται.

Ο Σαλίμ αιχμαλωτίζεται από τον Σίβα και ευνουχίζεται με αναγκαστική χειρουργική επέμβαση. Βασανίζεται και ζητάει τα ονόματα των παιδιών των μεσάνυχτων. Ο Σαλίμ λέει τα ονόματα όλων. Όλα τα μεσάνυχτα μωρά μεταφέρονται στη συνέχεια σε στρατόπεδο στείρωσης και στειρώνονται έτσι ώστε να μην έχουν παιδιά με μαγική ενέργεια. Στο μεταξύ, η Ίντιρα Γκάντι ηττήθηκε άσχημα στις εκλογές του 1977.

Μετά τον ευνουχισμό όλα τα μεσάνυχτα μωρά απελευθερώνονται. Ο Σαλίμ ψάχνει τον γιο της Παρβάτι, τον Άνταμ. Έζησε με την Picturesingh. Και οι τρεις πάνε στη Βομβάη. Εκεί ο Σαλίμ τρώει ζυμαρικά και τσάτνεϊ. Η γεύση του chutney του φαίνεται γνώριμη. Αυτό το chutney το έφτιαξε η θεία του Mary, η οποία αντικατέστησε αυτόν και τον Shiva. Τώρα έγινε ιδιοκτήτρια ενός εργοστασίου τσάτνεϊ. Μετά ο Σαλίμ πηγαίνει στο εργοστάσιο τσάτνεϊ. Εκεί βρίσκει την Πάντμα να στέκεται στην πύλη και την ερωτεύεται. Με αυτό τελειώνει η ιστορία. Επειδή ο Σαλίμ έλεγε αυτή την ιστορία στην Πάντμα. Αργότερα ο Σαλίμ και η Πάντμα παντρεύονται. Τέλος, αυτό που λέει ο Salim στην Padma είναι ότι πιθανότατα θα φύγει από αυτόν τον κόσμο πριν συμπληρώσει τα 31 χρόνια, τα οποία πρόκειται να συμπληρωθούν στις 15 Αυγούστου.

πηγή αναφοράς

- Midnight's Children (1981), από τον Salman Rushdie, εκδότη Penguin Books Ltd

https://narayangiri.wordpress.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

12 σημάδια ότι δεν σε έχει ξεπεράσει

  12 σημάδια ότι δεν σε έχει ξεπεράσει 12 σημάδια ότι δεν σε έχει ξεπεράσει Υπάρχουν μερικά σημάδια που μπορείς εύκολα να εντοπίσεις και να ...