Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Πέντε παράξενα πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο

 Πέντε παράξενα πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο



Το Πάσχα γιορτάζεται διαφορετικά σε πολλά μέρη του κόσμου κυρίως όσον αφορά τα έθιμα που το συνοδεύουν. Δείτε παρακάτω πέντε παράξενα πασχαλινά έθιμα από όλο τον κόσμο που ίσως δεν γνωρίζετε…

1. Βερμούδες: Τη Μεγάλη Παρασκευή, στο βρετανικό υπερπόντιο έδαφος των Βερμούδων οι κάτοικοι πετάνε πολύχρωμους χαρταετούς, συμβολίζοντας την Ανάληψη του Χριστού στον ουρανό.

2. Λετονία: Το τσούγκρισμα των αυγών γίνεται διαφορετικά: Οι παίκτες δένουν τα ημιβρασμένα αυγά σε μια κλωστή και τα τσουγκρίζουν από απόσταση.

3. Ελβετία: Σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στα μικρά χωριά, οι ντόπιοι μετατρέπουν τις βρύσες τους σε «πασχαλινά πηγάδια».

4. Φινλανδία: Τα πυροτεχνήματα κλέβουν την παράσταση. Σκοπός των πυροτεχνημάτων είναι να τρομάξουν τις μάγισσες που περιφέρονται ελεύθερες στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μεγάλης Παρασκευής και Μεγάλου Σαββάτου.

5. Πολωνία: Tη Δευτέρα του Πάσχα λαμβάνει χώρα ένα περίεργο έθιμο, το λεγόμενο Smingus-dyngus, το οποίο εφαρμόζεται ήδη από τον 15ο αιώνα. Κατά την τέλεσή του τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια.


https://www.gargalianoionline.gr/

Live from Mount Olympus: Ένα podcast του Ιδρύματος Ωνάση υποψήφιο για διεθνές ιντερνετικό βραβείο

 Live from Mount Olympus: 

Ένα podcast του Ιδρύματος Ωνάση υποψήφιο για διεθνές ιντερνετικό βραβείο


Μια περιπέτεια που ζωντανεύει ηχητικά τον αρχαιοελληνικό μύθο του Περσέα στα αγγλικά

Υποψήφιο στον κορυφαίο θεσμό βραβείων του παγκόσμιου ίντερνετ, στα Webby Awards, είναι το podcast του Ιδρύματος Ωνάση  Live from Mount Olympus

. To podcast 8 επεισοδίων, που εκπέμπει από το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, θα ανταγωνιστεί  με συνυποψήφιους όπως το HBO, το BBC και το Comedy Central.

Το Live from Mount Olympus είναι μια περιπέτεια για παιδιά στην προεφηβεία, αλλά και για ακροατήρια κάθε ηλικίας, που ζωντανεύει ηχητικά τον αρχαιοελληνικό μύθο του Περσέα στα αγγλικά. Συνδυάζοντας ταλέντα του σύγχρονου θεάτρου με τη δύναμη των αρχαιοελληνικών μύθων, το Live from Mount Olympus προκάλεσε μεγάλη αίσθηση τους τελευταίους μήνες στις ΗΠΑ. To επιδραστικό έντυπο Wired το συμπεριέλαβε στα καλύτερα podcasts για παιδιά και το αποκάλεσε “instant hit”. Οι New York Times ανέφεραν ότι «αυτό το podcast είναι ό,τι ακριβώς ζουν οι έφηβοι», ενώ εκτενείς αναφορές έγιναν τόσο στο θεατρικό Playbill όσο και σε τηλεοπτικά δίκτυα, όπως στην εκπομπή Good Morning America του ABC.

Τα Webby Awards είναι τα κορυφαία διεθνή βραβεία αναγνώρισης της αριστείας στο διαδίκτυο. Από το 1996 έως σήμερα, τα Webbys απονέμονται από τη Διεθνή Ακαδημία Ψηφιακών Τεχνών και Επιστημών (IADAS), μια κριτική επιτροπή με περισσότερα από 2.000 μέλη. Η Ακαδημία αποτελείται από τα Εκτελεστικά Μέλη –κορυφαίους ειδικούς στο Διαδίκτυο, επιχειρηματικές προσωπικότητες, φωτισμένα μυαλά, οραματιστές και δημιουργικούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο– και τους Συνεργάτες, στους οποίους περιλαμβάνονται άτομα που είχαν κερδίσει κάποιο Webby ή ήταν υποψήφιοι τις προηγούμενες χρονιές και άλλοι επαγγελματίες του χώρου. Αντικατοπτρίζοντας την τεράστια ανάπτυξη του διαδικτύου σήμερα, τα Webbys επιλέγουν τις καλύτερες παραγωγές σε 7 μεγάλες κατηγορίες: Ιστοσελίδες, Βίντεο, Διαφήμιση, Μέσα και PR, Κοινωνικά, Εφαρμογές, Κινητά και Φωνή, Παιχνίδια και Podcasts.

Το Ίδρυμα Ωνάση και το ραδιοφωνικό δίκτυο για παιδιά προεφηβικής ηλικίας TRAX, του δημοσιογραφικού οργανισμού PRX στις ΗΠΑ, με το Live from Mount Olympus, σε συμπαραγωγή με το αμερικανικό θεατρικό σύνολο the TEAM, παρουσίασαν τα 8 επεισόδια από τις αρχές Φεβρουαρίου 2021. Σκηνοθέτες ήταν η Rachel Chavkin, βραβευμένη μεταξύ άλλων με Tony καλύτερης σκηνοθεσίας μιούζικαλ το 2019 για το Hadestown, και ο Zhailon Levingston, ο οποίος αυτή την περίοδο συμμετέχει στη σκηνοθετική ομάδα του Tina: The Tina Turner Musical στο Μπρόντγουεϊ.

Όταν ο νεαρός Περσέας, τον οποίο ερμηνεύει ο ηθοποιός Divine Garland, δίνει μια παράτολμη υπόσχεση να σώσει τη μητέρα του από τα νύχια ενός κακού βασιλιά, πρέπει να βάλει πλώρη για μια επικίνδυνη αποστολή. Ο Ερμής, ο θεός της τύχης αλλά και των κλεφτών, με τη φωνή του βραβευμένου με Tony ηθοποιού André De Shields (the TEAM, Hadestown· The Wiz), αφηγείται αυτή την ιστορία τρομακτικών τεράτων, πανίσχυρων θεών και ενός γενναίου κοριτσιού που θα αλλάξει τη ζωή του Περσέα για πάντα. Εξάπτοντας τη φαντασία μέσα από την υποβλητική δράση και τον εμβυθιστικό ήχο, το podcast εξερευνά επίσης τα διαχρονικά, περίπλοκα ζητήματα των οικογενειών, της αγάπης και του να ανακαλύπτεις, όχι μόνο ποιος είσαι, αλλά και τι μπορείς να κάνεις.

Το Live from Mount Olympus είναι διαθέσιμο δωρεάν (on demand) σε διάφορες πλατφόρμες podcast, όπως οι Apple PodcastsGoogle PodcastsSpotify και Stitcher.

Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου 2021.

https://www.protothema.gr/

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Saturday Night Stories – Ταχύτητες Σαββάτου

 Saturday Night Stories – Ταχύτητες Σαββάτου

Ξύπνησε όταν ο ήλιος είχε πια δύσει. Σηκώθηκε από το κρεβάτι της με νωχελικές κινήσεις και έψαξε στο σκοτάδι να βρει το κινητό της. Δέκα αναπάντητες, οκτώ μηνύματα και απανωτά κουδουνίσματα στο μέσεντζερ. Το ξανάκλεισε και μπήκε στο μπάνιο. Μετά το χθεσινό ξενύχτι δεν ήθελε να δει και να μιλήσει σε κανέναν. “Μόνο τη μάνα μου να πάρω μη γεννήσει κι άλλο παιδί απ’ την αγωνία της! Όχι τίποτα άλλο, αλλά είναι σοβαρές οι πιθανότητες να μου μοιάζει!”. Πήρε το σταθερό στα χέρια της και κάλεσε τον αριθμό. Ποτέ δεν αποθήκευε νούμερα τηλεφώνων στη μνήμη. Αφού έκανε αυτό που έπρεπε, έκλεισε το τηλέφωνο και μπήκε στο μπάνιο.

Το καυτό νερό έτρεχε πάνω της σχεδόν ζεματώντας το κορμί της. Δάκρυα έτρεχαν στο πρόσωπό της, παρασύροντας μαζί τους και τη μαύρη μάσκαρα. Πήρε τη λούφα και έτριβε το σώμα της σαν να ήθελε να γδάρει το πετσί της. Όταν βγήκε από το μπάνιο, ένιωθε ακόμα πιο εξαντλημένη. Μπαίνοντας στο δωμάτιό της να πάρει καθαρές πιτζάμες, έπεσε το μάτι της στο μαύρο δερμάτινο τζάκετ της, που ήταν πεταμένο στο πάτωμα. “Βρε μήπως;” σκέφτηκε να βγει απόψε. Ήταν σαββατόβραδο. Από την άλλη, έτσι που τα έκανε χθες με ποιον να έβγαινε; Ο Σάββας δεν θα ήθελε να την ξαναδεί και η παρέα της ούτε ήξερε που βρισκόταν εκείνο το βράδυ. Απόλυτο ναυάγιο. Η αλήθεια είναι ότι ούτε εκείνη άντεχε να βλέπει τον εαυτό της στον καθρέφτη μετά από αυτό που έκανε, αλλά αυτή η σχέση έπρεπε να τελειώσει πια. Ένιωθε ένα κενό, ταυτόχρονα με μια απίστευτη αναγούλα. “Μία σου και μία μου, αγάπη μου!” σκέφτηκε. Σήκωσε το τζάκετ από το πάτωμα και το έβαλε στην πλάτη μιας καρέκλας. Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το σταθερό της. Δεν αναγνώριζε τον αριθμό στην οθόνη.

-Παρακαλώ; 

-Έλα, ρε κοπελιά, που είσαι; Έχω στηθεί έξω από το Cubar και σε περιμένω. Άντε, βαρέθηκα! Σε μισή ώρα φεύγω!

Δεν πρόλαβε να απαντήσει. Δεν κατάλαβε καν ποιος ήταν στην άλλη άκρη της γραμμής. Έμεινε να κοιτάζει το τηλέφωνο για λίγα λεπτά. Σήκωσε το βλέμμα της στον καθρέφτη και σαν να έβλεπε μια άλλη να της κάνει νόημα “Τι κάθεσαι; Σου είπε στο Cubar…”.

Χωρίς να το πολυσκεφτεί, έβαλε ένα στενό τζιν και ένα μαύρο t-shirt, πήρε το τζάκετ της και το κράνος και κατέβηκε στο πάρκινγκ να πάρει τη μηχανή της. Το μόνο που ήξερε ήταν πως δεν σκεφτόταν λογικά, για την ακρίβεια δεν σκεφτόταν… Άφησε το απόλυτο τίποτα να κατακλύσει το μυαλό της και πάτησε το γκάζι. Μόλις βγήκε στην εθνική, ξεχύθηκε στην άσφαλτο ανεβάζοντας ταχύτητα, ώσπου έφτασε στην παραλιακή και κατευθύνθηκε προς Γλυφάδα. Συνέχισε να τρέχει τσεκάροντας κάθε τόσο το ρολόι της. Όσο πλησίαζε, ένιωθε μια φλέβα στο λαιμό της να χτυπάει όλο και πιο δυνατά. Έφτασε στο Cubar, κατέβηκε από τη μηχανή και μπήκε στο μαγαζί. Έβγαλε από την τσέπη της το κινητό της και πήρε τον αριθμό που την είχε καλέσει στο σταθερό. 

-Έφτασα. Που είσαι; 

-Πλάκα κάνεις;

-Καθόλου. Δεν με κάλεσες και είπες πως με περιμένεις; Είμαι στο μπαρ και έχω ήδη παραγγείλει. Έφυγες;

Πριν προλάβει να κλείσει το τηλέφωνο, ένας ψηλός, μελαχρινός άντρας με ψαρά μαλλιά και μούσι, φάνηκε στην πόρτα. Μαύρο δερμάτινο τζάκετ, μαύρο t-shirt, μαύρο τζιν και κράνος… “Κάποιος μου κάνει πλάκα” σκέφτηκε… Την είδε και την πλησίασε χαμογελώντας.

-Αυτό είναι ό,τι πιο τρελό μου έχει συμβεί. Ήρθες έτσι απλά… 

-“Έλα” δεν μου είπες; Να ‘μαι λοιπόν!

-Μόλις σου έκλεισα το τηλέφωνο κατάλαβα ότι είχα πάρει λάθος αριθμό. Δεν αποθηκεύω στη μνήμη τηλέφωνα. Τα μαθαίνω απ’ έξω. Άσκηση μήπως και γλιτώσω το Αλτσχάιμερ αργότερα… της είπε και συνέχισε να χαμογελάει.

-Και; Μετά δεν πήρες το σωστό; Ώπα λίγο, φίλε! Αν είναι να την κάνω! Δεν θέλω να σου κάνω χαλάστρα και δεν έχω όρεξη για σκηνές.

-Πήρα το σωστό, αλλά δεν απάντησε. Ίσως τελικά να μην ήταν και το σωστό…

-Ok! Τι να σου πω; Κλέλια.

-Α! Χάρηκα! Κυριάκος.

-Βιάζεσαι να χαρείς… του είπε και γέλασε. Θα πιείς τίποτα ή θα με κοιτάς; 

-Ναι, φυσικά. Ό,τι πίνεις. 

-Πίνω ένα περιέ… είσαι σίγουρος;

-Ναι, είπα, ό,τι πίνεις.

Ήταν περασμένες δύο, όταν αποφάσισαν να φύγουν από το μπαρ, αφού έβγαλαν τα εσώψυχα τους μιλώντας ασταμάτητα. Σχέσεις, βλέψεις, παρελθόν, παρόν, μέλλον, όλα πάνω από δυο μπουκάλια περιέ… Βγήκαν έξω και καβάλησαν τις μηχανές τους. Η Κλέλια έφυγε μπροστά, βγαίνοντας στην παραλιακή ξανά και έστριψε με κατεύθυνση προς τη Βούλα. Ο Κυριάκος την ακολούθησε χωρίς να ξέρει που τον οδηγούσε. Το φεγγάρι έλαμπε πάνω από τη θάλασσα και έμοιαζε σαν να παρατηρεί την πορεία τους. Όσο τον έβλεπε από τον καθρέφτη της να πλησιάζει, τόσο επιτάχυνε. Ένα κυνηγητό χωρίς όρους και χωρίς όρια. Μετά από λίγο σταμάτησαν σε ένα άνοιγμα στα λιμανάκια. 

-Πάντα έτσι τρέχεις; τη ρώτησε

-Πάντα έτσι κάνεις; Ακολουθείς όποια τρέχει;

Την κοίταξε στα μάτια και την τράβηξε πάνω του κλείνοντάς της το στόμα με ένα φιλί. 

-Όχι πάντα και όχι όποια… της είπε χαμογελώντας και την ξαναφίλησε.

 

Της Despina Alice Paulson

https://gynaikaeimai.com/

Νηστεία Σαρακοστής: ένα vegan γλυκό με γάλα αμυγδάλου

 Νηστεία Σαρακοστής: ένα vegan γλυκό με γάλα αμυγδάλου


Βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό της νηστείας της Σαρακοστής και καθώς ο καιρός γίνεται όλο και πιο ζεστός σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα γλυκάκι με γάλα αμυγδάλου. Στο νέο, γλυκό μας άρθρο θα φτιάξουμε μια νηστίσιμη και vegan πανακότα με γάλα αμυγδάλου και άγαρ άγαρ, θα μάθουμε για τα συστατικά αυτά και θα πάρουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε.

H vegan και νηστίσιμη πανακότα μας

Τα αμύγδαλα είναι ο πιο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά ξηρός καρπός. Διαβάσαμε πως περιέχουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και κάλιο, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και σίδηρο, αλλά και μόνο ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα καλά λιπαρά δηλαδή.

Το γάλα αμυγδάλου φτιάχνεται με έναν σχετικά απλό τρόπο. Τα αμύγδαλα και το νερό μπλεντάρονται μαζί και μετά σουρώνονται για να διαχωριστεί η μάζα από το γάλα. Είναι επομένως εύκολο να φτιάξουμε σπιτικό γάλα αμυγδάλου, αν έχουμε όρεξη!

Ενώ θα φανταζόμασταν πως το γάλα αμυγδάλου θα διατηρεί πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία του αμυγδάλου, μάθαμε πως δεν είναι έτσι. Η πικρή αλήθεια είναι πως το γάλα αμυγδάλου αποτελείται κυρίως από νερό! Άνα λίτρο γάλα αμυγδάλου χρησιμοποιούνται μόνο 20 γρ. αμύγδαλα. Σε αντίθεση με το γάλα σόγιας, το γάλα αμυγδάλου περιέχει μόλις 5 γρ. πρωτεΐνης το λίτρο.

Σπιτικό γάλα αμυγδάλου (πηγή)

Ευτυχώς το γάλα αμυγδάλου έχει και τη θετική του πλευρά: έχει πολύ λίγες θερμίδες, μπορεί να αντικαταστήσει το αγελαδινό γάλα για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου ανά ποτήρι σε σχέση με το αγελαδινό γάλα. Είναι επομένως μια υγιεινή επιλογή για όσους νηστεύουν και για όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή.

Πουτίγκα φτιαγμένη με γάλα αμυγδάλου (πηγή)

Το δεύτερο συστατικό που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε την πανακότα μας είναι το άγαρ άγαρ. Πιθανώς θα το έχετε ακούσει σε μαγειρικές εκπομπές στην τηλεόραση. Το άγαρ άγαρ είναι η φυτική εναλλακτική της ζελατίνης, η οποία έχει ζωική προέλευση. Το άγαρ άγαρ διαβάσαμε πως προέρχεται από ένα είδος κόκκινων φυκιών από τη Νοτιοανατολική Ασία. Η λέξη άγαρ στα μαλαισιανά σημαίνει ζελέ.

Τα κόκκινα φύκια από τα οποία προέρχεται το άγαρ άγαρ (πηγή)

Όσο για τη χρήση του, το άγαρ άγαρ λειτουργεί ως πηκτικός παράγοντας σε πολλές τροφές, όπως το ζελέ, οι σούπες, οι σάλτσες, τα επιδόρπια, τα παγωτά και πολλά άλλα. Χρησιμοποιείται και στη ζυθοποιία, αλλά και ως υλικό επίχρισης του χαρτιού. Μπορεί ακόμα να λειτουργήσει ως καθαρτικό και ως κατασταλτικό της όρεξης.

Ζελέ μάνγκο-καρύδα φτιαγμένο με άγαρ άγαρ (πηγή)

Για να παραχθεί το άγαρ άγαρ τα φύκια πρώτα βράζονται, έπειτα ψύχονται, καθαρίζονται και αποξηραίνονται. Θα τα βρούμε σε νιφάδες, κόκκους και σκόνη. Το άγαρ άγαρ δεν έχει θερμίδες, δεν περιέχει υδατάνθρακες, ζάχαρη και λίπος και είναι πλούσιο σε ίνες.

Ζελεδάκια μανταρίνι με άγαρ άγαρ (πηγή)

Για να χρησιμοποιήσουμε το άγαρ άγαρ σε συνταγή πρέπει να το διαλύσουμε σε υγρό που βράζει, μιας και το άγαρ άγαρ ενεργοποιείται στους 82°C, όπως συμβουλεύει ο Γαστρονόμος. Έχει αρκετές διαφορές από τη ζελατίνη. Ένα πλεονέκτημα του είναι πως πήζει πολύ πιο γρήγορα από τη ζελατίνη, σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης, αν μας βγει το μείγμα πιο αραιό η πιο πηχτό από όσο θέλαμε, μπορούμε να το ζεσταίνουμε ξανά και να προσθέσουμε υγρό ή άγαρ άγαρ. Μια ακόμα διαφορά είναι πως τα μείγματα με άγαρ άγαρ βγαίνουν πιο σφιχτά και πιο κρεμώδη.

Γλυκάκι φράουλα φτιαγμένα με άγαρ άγαρ (πηγή)

Αλλού διαβάσαμε πως ενώ τα γλυκά με ζελατίνη λιώνουν στόμα, δεν συμβαίνει το ίδιο με το άγαρ άγαρ το οποίο λιώνει σε μεγαλύτερη θερμοκρασία. Αυτή η ιδιότητα του άγαρ άγαρ το κάνει ιδιαίτερα αγαπητό συστατικό σε χώρες με ζεστό κλίμα.

Αυτά τα δύο συστατικά, το γάλα αμυγδάλου και το άγαρ άγαρ επιλέξαμε για να πειραματιστούμε στην υφή και τη γεύση της πανακότας. Η αυθεντική συνταγή για πανακότα περιέχει κρέμα γάλακτος, επομένως με μόνο το γάλα αμυγδάλου αναμένουμε μια πιο ελαφριά υφή. Βέβαια το δεύτερο στοιχείο που θα βάλουμε στην πανακότα είναι το άγαρ άγαρ, το οποίο σφίγγει το μείγμα. Μένει μόνο να το δοκιμάσουμε και να σας πούμε…

Ένα προηγούμενο άρθρο μας για την πανακότα θα βρείτε εδώ:

Η συνταγή μας

Vegan πανακότα αμυγδάλου

Υλικά για την vegan πανακότα

Γάλα αμυγδάλου1 λίτρο
Άγαρ άγαρ9 γρ.
Ζάχαρη150 γρ.
Σουμάδα (προαιρετικά)2 κ.σ.
Αμύγδαλα100 γρ.
Καστανή ζάχαρη1 κ.σ.

Πώς φτιάχνουμε την vegan πανακότα

Το πρώτο μας βήμα είναι να φτιάξουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα. Λιώνουμε την καστανή ζάχαρη σε ένα τηγάνι και μόλις πάρει ωραίο καραμελένιο χρώμα ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να καραμελώσουν.

Έπειτα ζυγίζουμε με προσοχή το άγαρ άγαρ, επειδή είναι σημαντικό να βάλουμε τη σωστή ποσότητα για να έχει το γλυκό μας ωραία κρεμώδη υφή.

Ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου, προσθέτουμε το άγαρ άγαρ και ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το άγαρ άγαρ. Αφήνουμε το γάλα να πάρει μια βάση.

Ένα μικρό μυστικό!

Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύση αμυγδάλου μπορούμε να προσθέσουμε λίγη σουμάδα!

Αφού πάρει μια βράση το γάλα μας το ρίχνουμε σε φόρμα στρωμένη με διαφανή μεμβράνη για να βγει η πανακότα μας πιο εύκολα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα.

Αφού δούμε ότι έχει πήξει το μείγμα, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε ένα πιάτο ή πιατέλα, αφαιρούμε τη φόρμα και τη μεμβράνη και απολαμβάνουμε τη δημιουργία μας, μια γυαλιστερή, τρεμουλιαστή πανακότα.

Η πανακότα μας με γάλα αμυγδάλου και άγαρ άγαρ βγήκε σφιχτή και κρεμώδης, μια πολύ απολαυστική υφή… Δοκιμάστε την! Καλές γλυκές δημιουργίες σε όλους!

https://eatdessertfirstgreece.com/

Βόλος: Στο λιμάνι εντοπίστηκε καρχαριοειδές μήκους 3,5 μέτρων

  Βόλος: Στο λιμάνι εντοπίστηκε καρχαριοειδές μήκους 3,5 μέτρων Το ψάρι κατάφερε και βγήκε τελικά στα ανοιχτά Καρχαριοειδές  μήκους 3,5 μέτρ...